In eerdere artikelen ga ik in op hoe goed appelazijn kan zijn voor je gezondheid, met de onderbouwing ervan. Maar aan alles zit natuurlijk een randje – als je overboord gaat kan dat juist weer negatieve effecten hebben op de gezondheid.
Het is belangrijk om een geheel beeld te krijgen van hoe bepaalde dingen werken, zo ook met appelazijn. Ja, het kan positief zijn in verschillende scenario’s met de juist porties, maar het kan ook negatief uitvallen als je teveel binnen krijgt.
Vandaag deel ik hoe dit zich uit!
Voeding gaat vertraagt de maag uit
Appelazijn kan helpen om je suikerspiegel te balanceren doordat het het eten dat vanuit je maag naar de dunne darm gaat vertraagt. Dit vertraagt vervolgens de absorptie in de bloedbaan (1).
Echter kan dit effect erger worden bij mensen met gastroparese, dit komt vaak voor bij mensen met diabetes. Bij gastroparese werken de zenuwen van de maag niet helemaal goed waardoor voeding te lang in de maag blijft zitten en dit proces dus niet op een normaal tempo verloopt.
Juist voor deze mensen kan het positieve effect van appelazijn op je suikerspiegel aanlokkelijk zijn, maar vervolgens de gastroparese verergeren. De symptomen van gastroparese zijn maagzuur, opgeblazen gevoel en misselijkheid. Voor mensen met diabetes die gastroparese hebben is het al lastig genoeg om te timen hoeveel insuline ze moeten spuiten dat qua timing overeen komt met hoe snel/langzaam het voedsel de maag uit gaat, appelazijn kan dit alleen maar moeilijker maken natuurlijk (2).
Bijwerkingen op je vertering
Appelazijn kan bij sommige mensen zorgen voor wat onprettige verteringsbijwerkingen. Uit onderzoek met mensen en dieren blijkt dat appelazijn de eetlust kan verminderen tegelijk met het verhogen van een vol gevoel, hierdoor kun je makkelijker wat calorieën op een dag omlaag gaan zonder dat je honger hebt (3)(4)(5).
Maar uit enkele onderzoeken bleek dat dit effect deels ook kon komen door een verminderde werking van de vertering. De mensen die appelazijn dronken meldden dat ze een verminderde eetlust hadden, maar ook dat ze misselijker waren – vooral als de appelazijn gepaard ging met een vies drankje of een vies merk (6).
In combinatie met medicatie niet altijd handig
Als je medicijnen gebruikt is het eigenlijk altijd verstandig om bij elke leefstijlverandering (of dit nu is vegetarisch eten is of een vitamine supplement slikken) te checken of het gepaard kan gaan met het medicijn dat je gebruikt. Van appelazijn is het bekend dat het een reactie kan opwekken met de volgende medicijnen:
- Diabetes medicatie. Mensen die insuline medicatie nemen kunnen een gevaarlijk lage suikerspiegel en lage Kalium levels krijgen met het drinken van appelazijn.
- Digoxine (Lanoxin). Deze medicatie verlaagt je Kalium levels. Dit in combinatie met appelazijn kan je Kalium levels iets teveel verlagen.
- Diuretica. Sommige vormen van diuretische medicijnen onttrekken Kalium uit je lichaam. Om te voorkomen dat er teveel Kalium verloren gaat is appelazijn in deze combinatie niet handig.
Tanderosie
Zuur eten en drinken kan je tandglazuur beschadigden, dat is inmiddels algemeen bekend (7). Frisdrank en vruchtendranken zijn vaker onderzocht dan appelazijn natuurlijk, maar uit enkele onderzoeken met appelazijn blijkt dat dit het soortgelijke effect kan hebben op je tandglazuur.
Uit een labonderzoek waar verstandskiezen werden ondergedompeld in verschillende soorten azijn bleek dat na 4 uur er 1-20% verlies was van mineralen uit de kiezen (8).
Logisch ook, als je een kies in de azijn onderdompelt. Maar het laat in een extreme vorm zien wat er kan gebeuren. In je mond heb je nog altijd je speeksel dat als buffer speelt natuurlijk.
Uit één onderzoek kwam een meisje naar voren van 15 die een ernstig tandbederf had omdat ze elke dag 240 nl niet verdunde appelazijn dronk omdat ze wilde afvallen (9).
Ja, dit soort verhalen zijn er ook en ze kunnen tot stand komen door een eenzijdig beeld van de promotie van nieuwe gezondheidstrends. Hiermee rol ik namelijk ook in het volgende verhaal:
Deze vrouw dronk 250 ml appelazijn per dag:
Laag Kalium gehalte en botverlies
LET OP: hier is géén groot onderzoek naar gedaan. Dit puntje staat er enkel bij omdat er een vrouw was van 28, die elke dag 250 ml appelazijn dronk (verdunt met water) over een periode van 6 jaar. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis met extreem lage Kalium levels en andere abnormale bloedwaardes (7).
Daarnaast werd de vrouw ook nog gediagnosticeerd met osteoporose, dit is een conditie die nauwelijks voor komt bij jonge mensen! De artsen vermoedden dat dit allemaal kwam door de hoge dosis appelazijn die ze dagelijks dronk waardoor de mineralen uit de botten lekten om de zuurtegraad van het bloed te bufferen/compenseren.
Hoge zuurlevels verminderen ook de aanmaak van nieuw bot, dus dat kan daar ook nog mee te maken hebben.
Natuurlijk is dit een extreem geval: 250 ml per dag zie ik de gemiddelde mens echt niet drinken! Maar het laat wel zien dat doorslaan met gezondheidstrends of adviezen nooit goed uitpakt.
Neem elk advies met een korreltje zout, kijk of het bij je past, check je eigen lichaam (je waardes, je medicijnen, je leefstijl) en dubbelcheck de feiten als je van plan bent iets te veranderen. Ga in kleine stapjes en kijk hoe het voelt.
En als we het dan toch over appelazijn hebben, dan is mijn advies: drink nooit een glas appelazijn per dag. Hooguit 2 eetlepels in een ochtendshotje of als saladedressing of iets dergelijks!
1 comment
Prachtig informatief artikel. Thanks. Super dat je wijst op hoe het ook kan gaan als je niet goed kijkt naar bijvoorbeeld wat je schreef in de laatste vetgedrukte zinnen. Al met al ben je heel allround aan info. Applaus. Hoe het goed kan werken en…. hoe het tegen je kan werken. Beide kanten belicht je. Je geeft prachtig aan hoe je kunt kijken naar of dit iets voor je is of juist niet en hoe je daar achter kunt komen. Ik kan de tanderosie beamen. Ik dronk azijn ooit puur in bepaalde periodes van dat woord dat ik niet eens meer gebruik omdat het niet meer bij me past, maar jij weet wel welk woord ik bedoel. De tandarts vroeg me ooit heel voorzichtig of ik misschien zuur at of…. overgaf. Dat laatste deed ik nooit, dat eerste dus wel. Allemaal gaatjes in mijn glazuur door het drinken van puur azijn. Die gaatjes konden gelukkig weer opgevuld worden, maar wat een confrontatie was dat zeg. Ik ben accuut gestopt. Maar heb het maanden achtereen dagelijks gedronken. Kleine honderd ml denk ik. Vies. Smerig. Mijn humeur had toen ook een heel hoge ph waarde. Zure periode 🤣. Wat was ik doorgeschoten door een tip die ik las. Zonder te kijken naar wat dan ook. Ik kan me er niks meer bij voorstellen nu. Hoe schreef je dat van de week zo mooi… iets als you do better when you know better….. Dankzij jou weet ik inmiddels betreft heel veel better. 🙏🏻😘