Dit is een NIEUW vergelijkingsartikel waar ik allerlei ontbijtkoek varianten met elkaar heb vergeleken. Vollediger, beter én met meerdere supermarkten.
Ik vertel je welke ontbijt je moet hebben bij verschillende scenario’s: als je op je calorieën wilt letten, of op je suikers, of als je veel eiwitten wilt eten OF als het je toch allemaal niet uit maakt: dan ga je voor de lekkerste 😉
Disclaimer:
JA ZELF MAKEN IS ‘BETER/GEZONDER’. Dit zet ik er 9 van de 10 keer bij, maar wanneer ik het eens niet doe komen de comments alweer met dat je ‘het beter zelf kunt maken’. Lieve mensen, ik heb honderden recepten op mijn site waar je allerlei gerechten zelf kunt maken. Dit is een categorie “Vergelijkingsartikel”, begrijp dat dit los staat van het zelf maken. Als ik in dit artikel zeg: “Je kunt het beter zelf maken”, is er geen artikel meer.
Klik deze pagina gerust weg en ga naar de recepten als je het liever zelf wilt maken 😉 Oja, en mocht je inspiratie nodig hebben wat betreft ontbijtkoek recepten: hier hier en hier.
Let op
Ik heb niet ALLE varianten meegenomen. Je zult vanzelf zien dat de meeste met elkaar overeen komen. Wel heb ik van de verschillende merken de ‘zero’ en ‘minder suiker’ varianten meegenomen omdat er tussen deze wel een goed verschil te zien is. Ik hoop vooral dat je wijzer wordt over ontbijtkoeken en hun verpakkingen, mocht jouw geliefde variant er niet tussen staan, dan zul je met dit artikel in staat zijn om zelf een mooie conclusie te trekken!
Per koek sta ik niet per se stil bij de ingrediënten, deze staan er wél bij. Ik zal de dingen die me opvallen er wel bij zetten. Onderaan is de daadwerkelijke conclusie met het hele schema waar je echt wijzer van wordt!
AH Naturel
Het eerste ingrediënt is waar het meeste van aanwezig is. En zoals je ziet, is dat direct Glucose-fructosestroop, daarna komt er nog eens suikker, en gekarameliseerde suikerstroop. Veel suiker dus! Maargoed, wel lekker zoet 😉
In de eindconclusie zullen we zien of er, als je op suiker wilt letten, er slimmere varianten zijn om te kiezen.
AH Volkoren
Snelle Jelle Kruidkoek
Peijnenburg Naturel
Peijnenburg Zero% Suiker
Bolletje Smeuïge Koek
Peijnenburg Parelkandij Koek
AH Basic Ontbijtkoek
Snelle Jelle Rozijnen
AH Ontbijtkoek Kruidkoek (meeneem variant)
Snelle Jelle Ontbijtkoek
Snelle Jelle Minder Suiker
Peijnenburg Glutenvrij
Peijnenburg Minder Suiker
AH Biologisch
Snelle Jelle Zero
AH Ontbijtkoek Light
Ware Wieger
AH Ouden Wijven Koek
CONCLUSIE?
Kijk even mee naar de bijzondere conclusie in de onderstaande tabel
MINSTE / MEESTE CALORIEËN?
Minste:
- Snelle Jelle Zero: met 212 kcal per 100 gram
- Peijnenburg Zero: met 241 kcal per 100 gram
De gemiddelde ontbijtkoek zit rond de 300-310 kcal per 100 gram. Een echte uitschieter is de Peijnenburg Glutenvrij met 342 kcal per 100 gram! Wow.
MINSTE / MEESTE SUIKERS?
Minste:
- Snelle Jelle Zero: met 3,2 gram per 100 gram
- Peijnenburg Zero: met 5,9 gram per 100 gram
Ietsjes meer, maar nog steeds minder dan gemiddeld:
- AH Light: met 22 gram per 100 gram
- Peijnenburg minder Suiker: met 23,9 gram per 100 gram
- Snelle Jelle minder Suiker: met 27,2 gram per 100 gram
Je ziet dat minder suiker een aanzienlijk effect heeft op de calorieën bij deze ontbijtkoeken, aangezien de meeste voor het grootste gedeelte uit suiker bestaan. Dus de Snelle Jelle Zero en Pijenenburg Zero liggen in lijn met elkaar bij de kcal en de suikers.
Gemiddeld bevat een ontbijtkoek rond de 40 gram suiker per 100 gram (dus 40% suiker). Waar echt de meeste suikers in zitten, is de Peijnenburg Glutenvrij variant met 47,2 gram per 100 gram. Haal deze dus echt niet als je denkt ‘gezonder’ te gaan eten doordat er geen gluten inzitten (wat zijn gluten?) maar wanneer je er daadwerkelijk een intolerantie voor hebt (bijvoorbeeld Coeliakie) of je deze variant lekkerder vindt, dat kan natuurlijk ook.
MINSTE / MEESTE VEZELS?
Meeste vezels:
- Snelle Jelle Zero: met 23,7 gram vezels per 100 gram
- Peijnenburg Zero: met 18,3 gram vezels per 100 gram
- Snelle Jelle minder Suiker: met 16,3 gram vezels per 100 gram
- AH Light: met 11 gram vezels per 100 gram
- Peijnenburg minder Suiker: met 10,9 gram vezels per 100 gram (let op deze is niet geel gemaakt, foutje)
Het blijven wel steeds dezelfde varianten die er uitkomen he? De suikervrije varianten of de varianten met minder suiker bevatten meer vezels doordat de suiker vaak wordt vervangen door oligofructose. Deze is wel zoet, maar het is tegelijkertijd een vezel. Dus dubbel win-win als je minder kcal, minder suikers, meer vezels wilt eten én langer vol wilt zitten.
Gemiddeld bevat ontbijtkoek vrij weinig vezels, tussen de 2,5 en 4,5 gram per 100 gram.
MINSTE / MEESTE EIWITTEN
Meeste eiwitten:
- AH Volkoren: met 4 gram per 100 gram
- Snelle Jelle minder Suiker: met 4 gram per 100 gram
Voor de eiwitten zou je het niet moeten doen, een plak ontbijtkoek eten. Maar mocht je alle grammetjes mee willen pikken, dan ben je het voordeligst met de bovenste twee varianten. Gemiddeld bevat ontbijtkoek rond de 2,5 gram eiwit per 100 gram.
MINSTE / MEESTE ZOUT
Minste zout:
- Snelle Jelle Kruidkoek: met 0,28 gram per 100 gram
- Ware Wieger: met 0,28 gram per 100 gram
- Snelle Jelle Rozijnen: met 0,33 gram per 100 gram
- AH Kruidkoek: met 0,3 gram per 100 gram
Mocht je op zout moeten of willen letten, dan ben je bij de bovenste vier aan het goede adres. Gemiddeld zit je aan 0,5 gram zout per 100 gram. Waar het meest inzit zijn de: Bolletje Smeuïg, AH Naturel en AH Volkoren.
ZO IS DAT!
Dat zijn nog eens een hoop ontbijtkoeken he? De foto’s staan erbij zodat je naar boven kunt scrollen nadat je de conclusie hebt gelezen en een beeld hebt van de verpakking. Ik weet dat het veel scrollwerk is, maar ik doe mijn best om deze artikelen zo prettig mogelijk voor je te maken. Het heeft bij sommige producten (zoals ontbijtkoek) echt geen zin om per product stil te staan bij de ingrediënten omdat ze vrijwel overeenkomen met elkaar. De belangrijkste aspecten komen naar voren in de voedingswaarde, daarom behandel ik die wel uitgebreid met een hele tabel.
Ik vertel je niet wat je wel/niet moet eten, ik geef je de informatie om zelf uit te kiezen. Iedereen is anders, iedere levensstijl is anders, en ieder geniet weer anders. Vergeet dat vooral niet!
Mocht je suggesties hebben voor andere vergelijkingsonderzoeken; laat het achter in de comments!
<3 LIEFS!
9 comments
Ik vraag me af wat oligofructose (?) precies is. Het lijkt erop alsof de zero’s het gezondst zijn, maar er zitten tegelijkertijd best wat gekke ingrediënten in. Ik weet het dus eigenlijk nog niet…
Hoe kijken anderen hiernaar?
Goed artikel Teni! Ik vind het bizaar dat men denkt (vaak) dat ontbijtkoek een gezonde koek is voor het ontbijt, en dan lees ik hier dat meeste ontbijtkoeken bestaan uit bijna 40% suiker! 🙁
En welke is het lekkerst? 🙂
Dan neem ik liever heel af en toe de aller lekkerste dan vaker de gezondste die waarschijnlijk minder lekker is.
Wat een fijn vergelijkingsartikel Teni! Ik neem zelf als ik zin heb in peperkoek altijd de Peijnenburg zero variant, gelukkig vind ik deze niet veel anders smaken dan de normale variant. Wat ik wel verbazingwekkend vind is dat de glutenvrije variant zo hoog in calorieën zit, jeetje!
MOOI artikel!
Ik heb je site vandaag ontdekt en ben daar heel blij mee! Echt heel fijn om dit soort vergelijkingsartikelen te lezen, het Is overzichtelijk en het zit goed in elkaar. Ik ben helemaal fan en ben benieuwd wat er nog allemaal meer te lezen valt. Bedankt!
Achter het woord ‘vezel’ of voedingsvezel’ gaat van alles schuil. De voedingsvezel in volkorenbrood en volkorenpasta is goed voor de stoelgang, net als voedingsvezel uit bonen, groenten en fruit. Maar op voedingsvezel uit tarwe en groenten moet je kauwen en fabrikanten denken dat mensen dat niet willen. Daarom maken ze gebruik van een maas in de wet. Ze voegen aan hun producten suikerpolymeren toe zoals inuline, fructo-oligosachariden (FOS, ‘oligofructose’) of galacto-oligosachariden (GOS) en ze noemen die ‘vezel’. Extra voordeel is dat deze ‘vezels’ zoet smaken. Ze hebben echter weinig effect op de stoelgang.
Peijnenburg Zero%Suiker ontbijtkoek is een voorbeeld. De suiker erin is grotendeels vervangen door oligofructose. Dat levert minder calorieën, maar daar houdt het mee op. Die 5,8 gram vezel in een plak Zero-koek is dus een beetje nep.
Bron: Martijn Katan
De producten met minder suiker en de zero-variant bevatten nepvezels. Die met minder suiker bevatten inderdaad minder suiker door de zoetende werking van deze nepvezels, de zero-varianten worden daarnaast gezoet met xylitol.
De producten met deze nepvezels zou ik vermijden en kiezen voor echte voedingsvezels. Als je dan de ontbijtkoeken met elkaar gaat vergelijken komt de volkoren variant er volgens mij het beste vanaf. Maar er blijft heel veel suiker in zitten…….
Waarom wordt er toch glucose fructose stroop gebruikt. Gewoon honing of suiker is dan toch beter?
I Love Ontbijtkoek. It is so nice to have light Version. I bought the version from Jumbo, it has 22g of sugar and it tastes also nice.
Greetings and Love from Germany