Ik ben enthousiast, jullie zijn enthousiast. Lijkt me een goed moment om een reminder de wereld in te sturen hóé lekker gezond eten kan zijn! Cheesecake die helemaal glutenvrij is, suikervrij, veganisitsch & paleo. Wat wil je nog meer?! Dit is trouwens alleen het recept van de cheesecake en niet voor de peanut(almond) butter cups. Dat recept komt later! Anders vallen we nog om van de lekkernij! Maar laten we gauw beginnen met dit recept 🙂
Als je een springvorm gebruikt van circa 20 cm (diameter), gebruik dan de dubbele hoeveelheid van de ingrediënten (en gebruik dan bakpapier onderop!). Omdat het voor mij een experiment was (goed geslaagd) heb ik niet meteen een grote hoeveelheid gemaakt maar kleine “testjes” gedaan met verschillende vormpjes, dit kun je zelf natuurlijk ook doen!
Goed, wat heb je nodig?
Voor de bodem:
- 95 gram walnoten/pecannoten/amandelen
- 1 eetlepel kokosvet
- 1/2 eetlepel amandelpasta*
- 15 gram cacao poeder
- 60 gram honing/agave siroop
- héél klein snufje zout
Voor de “cheesecake” vulling:
- 160 gram geweekte cashewnoten (laat ze minimaal 4 uur weken, het liefst een hele nacht)
- 28 gram/40 ml gesmolten kokosvet
- 80 ml/100 gram honing/agave siroop
- 2 eetlepels kokosmelk**
- 140 gram courgette, geschild, in blokjes (ik maak geen geintje)
- 75 gram amandelpasta*
- snufje zout
- 1-2 eetlepels verse citroensap (pas op dat je niet teveel gebruikt!)
Voor de chocoladesaus:
- 28 gram / 40 ml gesmolten kokosvet
- 1-2 eetlepels cacaopoeder
- 1 eetlepel honing / agave siroop
* Mocht je geen amandelpasta hebben, dan kun je dit óf zelf maken óf vervangen door cashewpasta óf pindakaas. Let wel, als je pindakaas gebruikt is het niet meer Paleo.
** Gebruik hier het liefst kokosmelk uit een blik voor. Laat het blik een nacht in de koelkast staan, na het openen is de bovenkant als het goed is hard. Maak hier een gat in zodat het kokosmelk eruit kan komen (zie foto’s). Dit vocht heb je nodig.
Laten we beginnen!
We beginnen met de bodem! Ik heb walnoten gebruikt: in de keukenmachine mixen tot het kruimelig is geworden
Voeg vervolgens alle overige ingrediënten voor de bodem toe en mixen maar!
Dit is de chocolade bodem zoals hij hoor te worden! Ik heb hem verplaatst naar een bord en dit in de koelkast gedaan voor 10 minuten. Werkt wat makkelijker als het iets kouder is. Je kunt ook direct aan de slag gaan met dit mengsel zonder het eerst in de koelkast te doen.
Vervolgens heb ik dus verschillende vormpjes gepakt om uit te proberen wat het beste werkt. Muffinvormpjes van silliconen in een muffinbakvorm
En “tarte” vormpjes. Ik zou deze niet zo snel adviseren aangezien het een lastige klus is om de cheesecake uit die randjes te krijgen zodra hij klaar is. Gebruik liever een ronde vorm. Zet de vormpjes vervolgens in de vriezer en ga aan de gang met de cheesecake vulling
Dan wordt het tijd voor het “cheesecake” gedeelte
Giet de cashewnoten af en doe ze in de keukenmachine. Mixen tot het ongeveer deze structuur heeft, wat dik en plakkerig.
Kijk dit is wat ik bedoel met kokosmelk voor 8 uurtjes in de koelkast! De bovenkant is dan helemaal hard (kokoscreme, handig ter vervanging van slagroom!) en daaronder zit echt het kokosmelk. Maak er een gat in zodat het kokosmelk eruit kan komen.
Citroen bij de hand! Nogmaals: niet teveel! Proef zelf wat je de perfecte balans vindt tussen het zoete en het zure van een cheesecake.
Voeg het gesmolten kokosvet, honing en kokosmelk toe en mix dit nogmaals tot een gladde massa.
Doe dan de blokjes courgette en de amandelpasta erbij en mix dit GOED door! Durf je het aan met de courgette? Ik beloof dat je het niet eens zult proeven!
Kijk! Dat is de gladde massa die je wilt hebben. Het smaakt nu al heerrrrlijk
Haal de vormpjes uit de vriezer en vul deze met de cheesecake vulling
Zet dit vervolgens weer (voorzichtig) in de vriezer voor zo’n 4 tot 5 uur, mag ook langer maar dat hoeft niet.
Als je ze uit de vriezer haalt zullen ze keihard zijn. Wacht eventjes 15 minuten en haal ze dan uit de vorm. Wacht niet te lang, als ze te zacht worden zullen ze blijven plakken aan de vormpjes en dat is niet de bedoeling!
De chocolade saus! Het is het simpelste van allemaal: voeg alle ingrediënten van de chocoladesaus bij elkaar en meng dit met een lepel. Zodra het kokosvet, wat je gesmolten hebt, weer wat harder wordt, is het makkelijker om het te gebruiken en krijg je een wat dikkere saus.
Ik heb nog wat amandelschaafsels gebruikt als garnering, ik zag het staan en dacht “hm, waarom niet?!”.
Ga helemaal los met de chocoladesaus! Jummmmmmmmieee!!
Ik heb ook een versie gemaakt met Peanutbutter (in mijn geval; almondbutter) Cups! Dit recept komt heel gauw online!
Voor nu: GENIET VAN DE CHEESECAKE!
19 comments
Waah hij ziet er echt goddelijk uit <3
😀 😀 thanks!
Wauw wat is jouw cheescake fotogeniek haha 🙂 Ja, dit moet en zal op mijn lijstje komen en heel snel gemaakt worden 🙂
Hahaha van elke hoek heb ik een foto gemaakt! 😀
Hoeveel silicone muffin vormpjes kun je vullen met bovenstaand recept?
Zo’n 8 tot 9 !
Ziet er heel goed uit! Maar is Paleo wel te doen als je een pinda- én notenallergie hebt zoals ik?
Bij paleo mag je juist geen pinda’s (aangezien het officieel peulvruchten zijn). Noten mag je vervolgens wel. Je zou denken dat het lastig is als er nóg iets geschrapt wordt wat je in Paleo wel mag, maar voor je allergie niet. Maar paleo moet het vooral hebben van groente en vlees, en wat dat betreft zit het dus wel goed. Noten hoef je maar een kleine hoeveelheid van te eten (of helemaal niet in jou geval). Is prima te doen denk ik zo.
Ziet er goed uit zeg!! Welk merk kokosmelk gebruik jij? Bij mij werkte het namelijk niet en ik wil dit zooo graag uitproberen!! 🙂
Ik gebruik de FairTrade versie bij de Albert Heijn! Ik heb echt zoooveel verschillende (goedkopere) gekocht en elke keer met teleurstelling. Deze is perfect. Hij staat bij de aziatische sausjes, potjes, gebakken uitjes e.d. 🙂
oooh lekker zeg! waarom heb je de amandelen geweekt?
Wederom toevallig..ik heb dit weekend ook een vegan cheesecake gemaakt met bosvruchten!! mennnnnn zo lekker he! Kreeg jij er ook zulke goede reacties op? Als je hem een keer wilt maken:
http://grittel.nl/2014/04/27/recept-vegan-cheesecake-suikervrij-jummy/
Die van jou ga ik ook een keer maken want de mijne is alweer op (heb alleen geen keukenmachine dus doe alles met de staafmixer, best een werkje) wat voor keukenmachine gebruik jij? misschien toch eens aanschaffen =)
Hoi Grittel! Ik heb de amandelen niet geweekt, maar de cashewnoten. Dan worden ze zacht en krijgen ze een “creamy” smaak en textuur als je ze in de keukenmachine doet.
Wat ziet die van jou er mega lekker uit zeg!
Ik gebruik een keukenmachine van Philips. Mijn versie is niet meer te koop, waarschijnlijk omdat er allang weer een nieuwere/betere is. Maar de philips keuken apparaten zijn naar mijn mening een van de beste!!
Ziet er erg lekker uit!
Het is alleen niet suikervrij toch (honing, agavesiroop)? Het zal er zeker niet minder lekker om zijn hoor, ik ben alleen benieuwd welke definitie je gebruikt van suikervrij. Reken je daar alleen tafelsuiker onder?
@ Barbara,
Onder suikervrij worden de suikers verstaan die het bloedsuikerspiegel laten schommelen. Dit zijn de bewerkte suikers zoals wij het meeste kennen, de kristal suiker..
Op zich is agavesiroop een goede vervanger hiervoor omdat je suikerspiegel er niet zo van omhoog schiet. Honing hoor ikzelf gemixte verhalen over.. Verbeter me als ik het fout heb…
Ik ben zelf een fan van kokosbloesemsuiker.. agave is best zoet vind ik, en van kokosbloesemsuiker vind ik dat ie niet te zoet is maar net dat beetje geeft aan een recept.
Teni, bedankt voor je heerlijke recepten!! Ik ga ze zeker met regelmaat maken… En wat ik nou nog fijner zou vinden… is als er eens een echt kookboek met suikervrije desserts op de markt zou komen… dan word mijn tablet niet elke keer zo vies tijdens het prullen 😉
Thanks voor je toevoeging Veronique! Fijn dat je het zo hebt beschreven want ik sta er 100% achter.
Ik hoor ook veel over honing.. Moet nog veel lezen en onderzoeken voor ik weet of ik het blijf eten of niet.
Ik zou heeeeeeeeeeeeeeeeeeel graag een kookboek willen uitbrengen!!
Hoi Barbara!
Logische vraag hoor, met suikervrij bedoel ik toegevoegd suiker en inderdaad; tafelsuiker. Om 100% suikervrij te eten kan eigenlijk niet aangezien koolhydraten complexe suikers zijn. Dan zou er geen groente, fruit, etc. meer overblijven en zouden we alleen boter, kaas en eieren kunnen eten :p
Dus alles wat in de natuur aanwezig is (honing), is wat mij betreft gezond en “clean”. Dat met honing moet ik trouwens nog wel in duiken, hoor veel tegenstrijdige verhalen!
Hoi,
Wat een leuk recept! ik ga het zeker een keer proberen.
Maar een vraagje: kan ik de kokosmelk vervangen door lactosevrije melk?
(Ik heb een lactose- en fructose intolerantie en mag dus geen kokosmelk.)
De agavesiroop kan ik ook vervangen door stevia, lijkt me?
Als jij een kookboek uitbrengt van al die hemelse recepten van je, wil ik daar de grafische vormgeving van doen, haha. (Ben grafisch ontwerper). Hoe bedenk je ze elke keer. Ik heb alleen de knapperige havermoutkoekjes nog gemaakt, maar die waren heerlijk.
Ik ben waarschijnlijk gevoelig voor kokos(olie), dadels en noten (zit nog in de onderzoeksfase). Dat is wel even puzzelen, want die ingrediënten gebruik je veel. Maar in ieder geval is je site een bron van inspiratie!
Marijke
Vandaag deze taart getrakteerd op mn werk. Is erg in de smaak gevallen en wat een mooie gezichten als je verteld dat er courgette in zit 🙂
super gaaf recept!