Ik ben al enige tijd in de weer met het maken van bananen brood, het wil maar niet worden zoals ik dat wil! Maar deze keer had ik er een draai aan gegeven en vind ik het heerlijk geworden! Chocolade Bananen brood 🙂 Er zit cacao, lijnzaad en wat walnoten in wat het echt heerlijk maakt 🙂
Wat heb je nodig?
- 90 gram rijstebloem*
- 50 gram roggebloem*
- 70 gram lijnzaad
- 3 middelgrote bananen (270 gram gepeld)
- 120 ml plantaardig melk (eventueel meer als je mengsel te dik is)
- 2 eetlepels cacaopoeder
- 2 theelepels bakpoeder
- 60 ml honing **
- handje walnoten, optioneel
* rijstebloem en roggebloem kun je vervangen door gewone tarwebloem, of een andere soort bloem/meel (zolang het geen amandelmeel of kokosmeel is).
** Het bananenbrood wordt niet héél zoet, wil je dit wel, doe er dan 60 ml honing bij.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius
Doe de bakpoeder, rijstebloem, roggebloem, cacao en lijnzaad bij elkaar in een kom en meng dit even door met een vork.
Doe vervolgens de bananen in de keukenmachine en mixen!
Eigenlijk is het heel simpel, voeg nadat de banaan goed gemixt is de plantaardige melk (ik heb amandelmelk gebruikt) toe, vervolgens de ingrediënten uit de kom en nogmaals mixen. Is het te dik? Voeg dan meer plantaardige melk toe.
Doe wat bakpapier en een cakeblik en verplaats het mengsel hiernaartoe.
Walnoten erbij! Ik heb deze even met een vork er doorheen verspreid
Dit gaat vervolgens voor 40 tot 50 minuten in de voorverwarmde oven.
En klaar! 😀
Bananen brood zal altijd wat zacht blijven aan de binnen kant, vooral als het nog warm is. Dus wil je dat het wat steviger is? Laat hem dan volledig afkoelen.
Enjoy!
23 comments
Ohhh, dat klinkt heerlijk! 😀 Hoe lang kun je zoiets bewaren? Ik weet namelijk niet of vriendlief dit ook gaat lusten haha, misschien is invriezen nog een mogelijkheid?
Groetjes!
Hoi Maartje!
Ik heb mijne niet langer dan 4 dagen bewaard. Ik zou zeggen, houd 3 dagen aan! haha. Invriezen kan natuurlijk altijd!
Hmm lekker! Waarom geen kokosbloem of amandelmeel? Even nieuwsgierig 😉
😀 Hoi Jikke! Dit omdat kokosbloem en amandelmeel vrij kruimelig zijn en niet echt vocht opnemen om het als “een vast brood” te kunnen laten maken. 🙂
Ik maak mijn bananenbrood wel met kokosmeel en kokosolie en die is absoluut niet kruimelig! Ik voeg geen melk toe. Het is dan ook een ander recept dan hierboven, maar ook erg lekker en gezond. Ik ga hem ook eens maken met cacao erdoor. Goed idee!
Is dit een volwaardig ontbijt of meer als goede vervanger van iets slechts zoals een cupcake?
Ja dat vraag ik me ook af! Het ziet er namelijk echt uit als een heerlijk gebakje 😀
Ik eet het als gebakje! 😀
Dat ligt er natuurlijk compleet aan hoeveel jij ontbijt. Dat is bij iedereen anders, ik zou dit meer als cupcake bij de koffie zien. Of twee plakjes voor het sporten. Maar ik kan me ook wel voorstellen dat als je 4-5 plakjes neemt met wat yoghurt of kwark ernaast het een volwaardig ontbijt is!
Ha Teni,
Kan ik er ook Stevia bij doen om ‘m zoeter te maken of is die honing nodig om ‘m goed te krijgen?
Natuurlijk! De honing is niet per se nodig om hem stevig te krijgen 🙂
Lekkere variatie! Ik heb laatst de ‘gewone’ variant gemaakt maar wat je al zegt: niet echt zoet. Had ik wel verwacht door de combinatie van banaan en honing haha. Volgende keer wat extra honing. Vraagje, waarom gebruik je de combinatie rijste- en roggebloem? Of gewoon omdat je dat in huis had? Ik heb ‘t met speltmeel gemaakt omdat ik niet anders in huis had maar ben altijd in voor andere ‘bloemsoorten’ 🙂
Hoi Kirs!! De combinatie van bloem is meestal een beetje op gevoel en wat ik voor de hand heb liggen 😛 Rijstebloem is echt een topvervanger voor witte tarwebloem, lekker glutenvrij ook. Dus dat werkt altijd wel goed. Speltmeel, Roggemeel en Boekweitmeel zijn eigenlijk altijd met elkaar te vervangen 🙂
ziet er heerlijk uit !
Wat is rijstebloem juist?
Groetjes Julie
dat is meel/bloem gemaakt van rijst. Lekker glutenvrij 🙂
Lekker Teni! Staat nu in de oven, ben benieuwd. Ik heb er, naast de walnoten, ook nog wat gedroogde cranberries doorheen geroerd. 🙂
Haai,
Kun je alle ingrediënten gewoon in de supermarkt halen?
Zo niet waar dan?(:
Hooi!
Roggebloem en rijstebloem ben ik bang van niet, hiervoor zou je naar een natuurwinkel, biologische winkel of een molen moeten gaan! Oja, of een bakker die het verkoopt!
Hallo Teni
Als allereerst, wat ben ik blij met jouw site!! Ik heb al heel wat afgebakken de laatste weken, zelfs mijn man, mijn broers en mijn ouders vinden het lekker (vind het soms best een uitdaging om voor een man iets lekkers te maken, wat toch gezond is)
Ik heb 1 vraag, ik maak nu voor de 4e of 5e keer dit recept, maar krijg hem niet zoals die wezen moet. Het brood is te klef, ben al een keer veranderd van melk, en giet wel altijd wat meer melk erbij, omdat het beslag anders te kruimelig is. Nu dacht ik, misschien heb ik niet de goede rijstebloem? Welke gebruik jij altijd?
Liefs Esther
Hi Teni,
Ik heb hem ook gemaakt. Het ruikt heerlijk in huis :-). Alleen nu ik er een plakje vanaf heb gesneden is hij van binnen nog helemaal zacht. Heb hem al langer in de oven laten staan. Hoe zou dit kunnen komen? Heb wel meer amandelmelk toegevoegd omdat het anders een te dik beslag was voor de blender. Verder precies jouw recept aangehouden. Ook al is hij nog zacht van binnen, ik ga hem toch gewoon proeven!
rijstebloem, is dat het zelfde wat je door babymelk mag doen? 🙂 en de cacao is dat die je over cappuccino strooit, of de raw cacao van de natuurwinkel.. recept klinkt heerlijk.,ga ik dan zeker maken,
Hoihoi, wij hebben hem ook gemaakt, met flink wat meer cacao, omdat ik uitschoot, maar je proeft het niet echt, en de 2e keer met stukjes pure chocolade erdoorheen om toch een beetje de chocolade smaak te kunnen proeven. Verder hebben wij de rijstbloem vervangen door fijn maismeel, de blauwe verpakking, en de roggebloem door boekweitmeel, en de lijnzaad door ruwe maismeel, de rode verpakking, dit omdat we geen lijnzaad in huis hadden. Ook hebben de bakpoeder vervangen door gist, gezien dat dit de natuurlijke variant is (bakpoeder is chemisch). Als melk hebben we Coconut original van Alpro gebruikt. En we hebben de oven op 160 voorverwarmd en de cake eerst een 60 tot 70 minuten daarop gebakken en daarna nog 10 minuten op 180. Natuurlijk wel in de gaten houden want idd elke oven werkt anders, en even prikken om te zien of die goed is. Zowel versie 1 (zonder chocolade stukjes) als versie 2, (met choco-stukjes) zijn fantastisch geslaagd. Bedankt voor het recept!