Het is tijd voor een nieuw bananenbrood recept, nét wat anders dan mijn originele versie – maar absoluut heerlijk voor de afwisseling! Dit is de versie die ik het ‘alles erop en eraan’ bananenbrood noem omdat het werkelijk zoveel lagen van smaak kent – niet enkel de bananensmaak of chocolade die erdoor te proeven is – nee, veel meer!
Wat heb je nodig?
- 1 ei
- 3 medium rijpe bananen (ongeveer 400 gram banaan), geprakt
- 65 gram pindakaas of amandelpasta
- 40 ml kokosolie
- 100 gram kokosbloesemsuiker of gewone suiker
- 30 ml honing of maple syrup
- 1/2 theelepel zout
- 130 ml plantaardige melk (ik heb amandelmelk gebruikt)
- 10 gram bakpoeder
- 180 gram amandelmeel (of gewoon amandelen fijnmalen in de keukenmachine)
- 200 gram volkoren tarwemeel
- 100 gram havermout
Lekkers voor erdoor of erop, optioneel:
- handje pecannoten of walnoten
- maximaal 1 eetlepel chiazaad (dit bindt zich aan het vocht)
- 24 gram pure chocolade, gehakt
- handje rozijnen
- pompoenpitten
- kokosvlokken
- lijnzaad
Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius. Vet een cakeblik in of plaats er een velletje bakpapier in. Doe alle natte ingrediënten bij elkaar in een kom of in de keukenmachine: ei, banaan, pindakaas, kokosolie, honing, en plantaardige melk. Meng dit door met een vork of zet de keukenmachine aan tot alles goed gemengd is.
Doe de droge ingrediënten bij elkaar in een kom: zout, bakpoeder, amandelmeel, volkoren tarwemeel, havermout. Meng dit met een vork en voeg het dan in batches toe aan de kom met natte ingrediënten tot alles goed gemengd is. Je kunt nu al wat van je ‘lekkers’ lijstje erdoor mengen, bewaar wat voor bovenop.
Giet het geheel over in de cakeblik en zet dit in de voorverwarmde oven voor 1 uur tot 1 uur en 20 minuten, afhankelijk van hoe sterk je oven is. Haal de bananenbrood na zo’n 50 minuten even uit de oven, check met een saté prikker hoe ver hij is (als de prikker er schoon uitkomt, hoeft hij nog maximaal 10 minuten in de oven, als hij heel nat is – dan heeft hij nog wel een half uur nodig) en verspreid je toppings bovenop het bananenbrood. Zet het terug de oven in tot hij gaar is.
Als het bananenbrood gaar is dien je hem nog even 10 minuten in de cakeblik af te laten koelen voor hij eruit kan en je ervan kunt smullen. Enjoy!!
2 comments
Oh mjammie. Hier zit inderdaad echt alles in, op…. en aan. All in! Precies zoals ik nu eet. Wat leuk dat je de lagen van smaak aanhaalt. Ooit toen ik nog in de HORECA werkte, sprak ik een chef die me veel uitlegde over smaaklagen en mondgevoel. Er ging een wereld voor me open. Als je op die lagen let en erdoor heel mindfull eet, geeft het zo veel meer extra. Hij vertelde me ook dat mensen in verschillende buien vaak verschillende dingen eten. Zo hebben velen behoefte aan krakend eten als ze onrustig zijn. De kraak overstemt de drukte in het hoofd. Ik vind het zo interessant, dat soort info. Het ingrediënt dat je steeds vergeet te noemen, is de liefde die je erin stopt. Zo helemaal klaar straalt het brood zo veel uit. Zie ik heel veel meer dan een heerlijk bananenbrood. Ik zie respect naar voeding, lijf en leven. Als je dat kan weergeven in een foto, doe je iets heel moois! Maar uh, rijpe bananen…. jeetje, die extra calorieën door de suikers… 🤣
Lijkt me heel erg lekker! Wil ik zeker een keer maken. Ik ga dan zelf het eitje vervangen door een flax egg om het vegan te maken.