Het voordeel van tofu is dat je het elke smaak kunt geven die je wilt. Oké, bijna elke smaak dan. Omdat tofu vrijwel smaakloos is maar wel een zachte textuur heeft vind ik het heerlijk om ermee te experimenteren. Voor mij is tofu bakken met wat peper en zout al voldoende om ervan te genieten, maar lang niet voor iedereen (mijn vriend).
Dit recept is omhuld met ontzettend veel smaak om je tofu-ervaring geweldig te maken! Een knapperige pinda tofu!
Wat heb je nodig voor 2 personen?
- 200 gram tofu
- 1 eetlepel tamari of sojasaus
- 1/2 eetlepel maple syrup of honing
- 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel knoflook chili saus (ik gebruik die van Lee Kum Kee, die is MEGA pittig)
- 2-5 eetlepels maïzena
Voor de pindasaus:
- 1 grote eetlepel pindakaas
- 1 eetlepel maple syrup of hining
- 1/2 eetlepel citroensap of limoensap
- 1 theelepel knoflook chili saus
- 1 eetlepel tamari of sojasaus
- 1 theelepel sesamolie
Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius.
Plaats je tofu in een tofu-press of wikkel hem in een schone theedoek, leg het op een bord met iets zwaars op de tofu zodat er zoveel mogelijk vocht uit komt. Na 5-10 minuten kun je de theedoek opnieuw eromheen vouwen zodat er weer wat droge gedeeltes de tofu raken om vocht op te nemen. Je kunt ook een nieuwe schone theedoek gebruiken. Laat dit 15 minuten staan.
Maak de pindasaus met alle ingrediënten van de pindasaus en leg deze apart.
Snijd tofu in blokjes, doe ze in een kom en doe daar de overige ingrediënten (niet de pindasaus) bij maar ZONDER de maïzena nog. Hussel het door elkaar zodat alles bedekt is. Laat dit 10 minuten intrekken als daar de tijd voor is.
Verplaats de tofu naar een boterhamzakje en doe daar beetje bij beetje maïzena bij waarbij je tussendoor het zakje goed schudt en husselt zodat de tofu bedekt wordt met maïzena. Als er een lekkere laag aan de tofu zit is het tijd om deze uit te spreiden over de bakplaat bedekt met een velletje bakpapier.
Plaats dit in de voorverwarmde oven voor 15 minuten. Daarna haal je de tofu eruit, draai je ze allemaal even om (dit is optioneel) en plaats je het terug in de oven voor nog zo’n 7-8 minuten.
Haal de tofu uit de oven, verhit wat olie in een koekenpan en bak hier de tofu samen met de pindasaus een paar minuten in.
En klaar is je heerlijke knapperige pinda tofu! Heerlijk met wat gestoomde broccoli en (bloemkool)rijst! Ook lekker met een beetje limoensap eroverheen.
Garnering kan met een lenteuitje en sesamzaad, enjoy!
Dit recept is een geïnspireerd op de recepten van hotforfood en Minimalistbaker.
1 comment
dit recept staat ook op pinterest, is heel lekker met kokosrijst! (rijst koken in kokosmelk), echt een aanrader!