Ik wilde groente. Ik wilde een ovenschotel. Ik wilde “comfort food”. Ik wilde wat “bite”. En waar kwam ik op uit? Een Linzen ovenschotel met heel veel groente! Het is smeuïg en vol smaak. Mijn huis ruikt zo lekker op dit moment dat ik jullie het liefst allemaal wil uitnodigen om even te komen ruiken, haha. Dit is het perfecte gerecht voor een regenachtige winteravond; een geweldig gelukt experiment als je het mij vraagt.
Genoeg gepraat, op naar het recept!
De hoeveelheden voor avondmaaltijden hoef je echt niet zo precies aan te houden, ik geef een schatting van wat ik heb gebruikt.
Wat heb je nodig voor 1 ovenschoten (ongeveer 4 personen)?
- 2 uien
- half blokje kippen bouillon
- 80 gram rode linzen
- 6 wortels
- 50 gram (diepvries) sperziebonen
- halve aubergine, in plakjes
- halve zoete aardappel, in plakjes
- geraspte kaas (optioneel)
- mozzarella (optioneel)
- paprika poeder
- peper
- kerrie poeder
- (olijf)olie om in te bakken
Verwarm de oven vast voor op 175 graden Celsius
Snijd de uitjes in kleine bokjes en bak dit in een pan met wat olie tot ze glazig zijn
Doe vervolgens de linzen bij de uitjes en vul de pan met water tot de linzen net onder het water zitten.
Als het water begint te koken, doe je er een half blokje bouillon bij, het kan zijn dat je af en toe wat water bij moet doen, zet het vuur in ieder geval laag. Hoe meer water je toevoegt, hoe smeuïger het geheel wordt als het ingedikt is.
Snijd de wortels in kleine blokjes
In een koekenpan met wat olie, bak je de wortels
Als de wortels zo’n 5 minuten hebben gebakken, kunnen de diepvries sperziebonen erbij, lekker makkelijk.
Tijd om de kruiden toe te voegen
Aangezien het bouillon blokje voldoende zout bevat, doe ik geen zout meer bij het geheel. Alleen wat peper, paprika poeder en kerrie poeder
Mijn smeuïge hoop linzen met uitjes kan erbij!
Meng het geheel door elkaar, en laat het nog even op een laag vuurtje staan
Snijd de aubergine in plakjes
En ook de zoete aardappel (dit is natuurlijk veel te veel)
Dan is het tijd om te stapelen in de ovenschotel. Eerst een laagje van het linzenmengsel
Laagje met zoete aardappel
De tweede en laatste laag van het mengsel
Bovenop een laagje met aubergine
Een ovenschotel is voor mij niet compleet zonder geraspte kaas en mozzarella. Maar laat het gerust weg als je dit niet wilt. Zorg er dan wel voor dat je de aubergine een beetje besprenkeld met wat olie, anders droogt het helemaal uit aan de bovenkant.
Dit gaat voor 40 minuten in de voorverwarmde oven (175 graden Celsius)
Waaaaah!
De linzen verwacht je echt niet als je dit zo ziet, maar het geeft zó ontzettend veel smaak! Alsof je een stevige curry-ovenschotel eet met bite door de sperziebonen en wortels. En dan komt er af en toe die smaak van de zoete aardappel erdoor wat het helemaal afmaakt.
Eetsmakelijk!
35 comments
wauw teni!!
ziet er heerlijk uit! Wat een goed idee. Dit ga ik okk proberen. ..
yay! Hoop dat het smaakt 🙂
Zoooo, dat ziet er lekker uit! Die ga ik van het weekend maken!
Bedankt Teni!
Ik hooooop dat het zal smaken! Graag gedaan Daphne 🙂
Oh wat goed! Ik dacht vanochtend nog: ik moet weer eens iets met rode linzen maken! En zie hier! Alleen mijn zoon wil liever wel met vlees…maar dan kan ik toch een beetje rundergehakt erdoor rullen? Denk je niet? Bedankt voor het recept!
Haha ik wist het gewoon! 😉
Oh dat lijkt me helemaal geen probleem, hartstikke lekker 🙂
Hoop dat het zal smaken!
Dit ziet er echt TE LEKKER uit Teni!! Die gaat in mijn receptenboek 😉
uhmm de linzen..zijn dat droge of geweekte linzen en is de weging voor of na de optionele waterbehandeling? Ik heb alles toevallig in huis en ga het morgen maken 😉
Droog en de weging is ervoor 😉 Hoop dat je hier wat mee kunt!
Liefs 🙂
Ziet er lekker uit !
Welke rode linzen gebruik je ? De droge of in blik ?
Droog! Zie de foto 😉
Dit ziet er echt heerlijk uit! Ik moet toegeven dat ik nog nooit linzen gegeten heb, maar ik begin te watertanden bij het zien van deze foto’s. Ik ga het recept opslaan en snel een keer proberen!
Dan zou ik zeggen: proberen! Haha 🙂
Ow niet gezien ! Straks dan maar Eve rode linzen gaan kopen ! Hoelang heb jij ze ongeveer moete koken ? Vorige keer toen ik bruine linzen had gemaakt moesten ze toch zeker 1u (als het al niet langer was) opstaan 😮
Ik weet wat ik morgen eet 😀
Heerlijk recept weer! Ik heb nog wat over van de linzencurry die ik van de week had gemaakt dus die maak ik eerst op. Maar deze ovenschotel gaat snel volgen, dat weet ik nu al! Nomnomnomnom…dankzij jou heb ik de linzen echt leren kennen.
Thanks!
Liefs
Dit ga ik zeker maken!
Zal het lekker zijn om i.p.v. de aubergine een gourgette te gebruiken?
Denk het wel! Kan altijd 🙂
Dit ga ik sowieso eens proberen! Klinkt echt fantastisch
Bizar dat Facebook boven dit recept een advertentie van Mac Donald’s plaatst!
Precies wat ik nodig had, dit recept!! 🙂 🙂
De aardappel is nog hard na 40 min in de oven. Wat doe ik verkeerd?
Hai Teni, heerlijk was het. Zoals meer van jouw recepten mij inspireren. Ik geef er wel vaak een eigen draai aan, omdat ik kook voor het hele gezin. Bij dit recept heb ik de aubergine weggelaten. En er een extra laagje zoete aardappel voor in de plaats gedaan. Nu was het een soort lasagne( genoeg verschillende groentes) en een klein beetje knoflook en een snufje chilivlokken geven het iets meer pit. Ook heb ik biologische spekreepjes uitgebakken en erdoorheen gedaan, want hier wordt iets van vlees op prijs gesteld, dat gaf ook nog extra smaak. Wel even wat extra olijfolie op de bovenste zoete aardappels druppen voor je er kaas op doet. Dan bakt het lekker. Mjam hoor! Dank weer!
Wat fijn om te lezen!! Dit is ook een van mijn favorieten 🙂
Wat was dit heerlijk zeg, ook de kids van1 en2 jaar hebben behoorlijk hun best gedaan er veel van te eten!
We hebben van jouw gerecht genoten! Heerlijk zeg. Ik had alleen geen aubergine in huis en heb toen courgette gebruikt en omdat ik momenteel darmklachten heb, heb ik de ui vervangen voor bosui. Leek me iets milder. Ik ga meer recepten proberen.
Hee Teni! Ik heb hem vandaag gemaakt. Iets aangepast omdat ik geen zin had om naar de supermarkt te gaan. Ipv auberine courette en nog wat witte bonen erin gedaan. Heerlijk!
Hoe lang kook je de linzen??? Ziet er echt heerlijk uit!!!
Groetjes vera
Zijn die zoete aardappels zacht dan?
Ja, heerlijk zacht!
Heerlijk! Voor ons een blijvertje:) kids vonden m ook erg lekker.
Hi Teni,
Wat een heerlijk recept! Bedankt voor het delen. Kan ik ipv de aubergine en zoete aardappel ook volkoren lasagne bladeren gebruiken?
Groetjes Karen
Hij staat klaar in de oven nu, ik ben heel benieuwd hoe het smaken gaat want ik eet nooit linzen omdat ik eigenlijk nooit wist hoe je het klaar kon maken en welke gerechten je ermee kon maken. Dus heel erg bedankt voor dit recept! 🙂
Hoop dat het bevalt! 😍