Oeh pepernoten seizoen! Ik kan het niet laten om er een recept mee te maken. Je maakt hier werkelijk iedereen blij mee (behalve pepernoten-haters, maar dat lijken me überhaupt geen leuke mensen). Ik heb twee verschillende soorten pepernoten gebruikt, maar mix en match zoals jij dat wilt. Dit is echt heerlijk!
Het recept is vergelijkbaar met mijn Bananen brood recept maar omdat het toch een beetje anders is en er pepernoten in zitten wil ik het een “cake” noemen.
Wat heb je nodig voor 1 cake?
- 3 rijpe bananen
- 2 eieren
- 100 gram havermout
- 80 gram volkoren bloem / spelt / rogge / andere meelsoort
- theelepel bakpoeder
- 2 eetlepels kokosvet / boter
- koek en speculaas kruiden
- kaneel
- handje hazelnoten
- handje pompoenpitten
- handje pepernoten
- een paar chocolade pepernoten
Overal waar je “handje” ziet staan, is geen vaste hoeveelheid voor. Dit mag je geheel op eigen smaak en eigen gevoel doen. Je kunt ervoor kiezen om de hele cake met chocolade pepernoten te maken. Belangrijk is wel dat je bovenop geen “gewone” pepernoten plaatst, want die gaan verbranden. Chocolade pepernoten hebben een laagje vet (chocolade) en zullen daarom niet zo snel verbranden als ze bovenop liggen.
Verwarm je oven vast voor op 175 graden Celsius
Ik zag spelt pepernoten (oke, kruidnoten dan) en wilde ze graag uitproberen! Vaak zijn spelt producten wat knapperiger merk ik 🙂
Mjin bananen zijn ZO klaar om gebruikt te worden in recepten.. Heel erg rijp.
Prak je bananen met een vork (of in een keukenmachine), doe hier vervolgens het kokosvet bij en meng dit erdoor.
In een andere kom, doe je de havermout, bloem en bakpoeder.
Dit gaat je cake een echt herfstgevoel geven!
Ik doe er heel veel in, ik denk zo’n anderhalve eetlepel, daarna heb ik er nog twee eetlepels kaneel bij gedaan. Doe zoveel je zelf wilt en meng het door elkaar met een (schone) vork.
Vervolgens kan het banaan-kokosvet-praksel erbij plus twee eieren.
Lekker roeren met die vork!
Als alles goed gemengd is, kunnen de hazelnoten, pompoenpitten en de pepernoten erbij.
Ik heb nog iets meer pepernoten erbij gedaan dan je op deze foto ziet.
Doe een velletje bakpapier in een cakevorm en verplaats het mengsel hier naartoe.
Duw de chocolade pepernoten zachtjes een beetje in het beslag. Dit mag dan voor zo’n 45 – 50 minuten in de voorverwarmde oven.
Oeeeeh! Laat de cake even 5 minuten afkoelen voor je hem uit de vorm haalt (haal hem mét het bakpapier uit de vorm)
Nog een kwartiertje laten afkoelen voor je hem makkelijk kunt aansnijden. Omdat het al avond was, heb ik de cake in de koelkast gedaan om hem de volgende ochtend voor het ontbijt aan te snijden, in het mooie licht 🙂
16 comments
Mmm, heerlijk die pepernoten in de cake. Veel te lekker!
Ah dat ziet er heerlijk uit. Chocolade pepernoten zijn echt verslavend… (helaas) 😉
Als ik ergens gigantisch misselijk en ziek van wordt dan zijn het wel chocoladepepernoten! 🙁
Maar gewone kruidnoten…daar kan ik me echt helemaal mee los gaan! 😀
Cakeje ga ik zeker een keer maken, maar dan dus zonder chocolade variant. hihi
Ohhh lekker!!! Maar hoeveel plakjes neem jij dan als ontbijt als ik vragen mag???
Hi Selma! Even heel eerlijk he, gaat dat je meer duidelijkheid geven op een bepaald gebied? Ten eerste “hoe groot is een plak” en ten tweede, wat als ik een keer een klein ontbijt eet? En een keer een groter ontbijt? Of een keer dezelfde hoeveelheid als lunch of tussendoortje eet? Ik heb geen “vaste hoeveelheid kcal/voedsel” dat ik als ontbijt eet dus wat ik ook zeg, het gaat je op geen enkele manier meer duidelijkheid geven.
De ene keer heeft iemand meer trek dan de andere keer en blijf ik beamen dat het er niet toe doet hoeveel iemand anders eet van iets.
Maar misschien heb jij een andere, achterliggende reden waarom je dit vraag. Daar ben ik vooral benieuwd naar.
[this comment was edited due to rude and/or inappropriate language]
Hou elkaar in zijn/haar waarde, wat denk je hiermee te bereiken? Je hoeft haar niet naar beneden te halen. Teni geeft alleen goedbedoeld advies en je weet dat ze niet alleen over het bakken van taarten schrijft als je haar site vaak bezoekt.
Hoi Selma,
Ik heb vanochtend als ochtendsnack 2 plakjes van ongeveer een centimeter dik per plak gegeten en een bakkie koffie erbij. Ik heb het in een reguliere cakevorm gebakken, maar het reisde niet zo, dus het waren behoorlijk ‘lage’ plakjes. Ik was voor zeker 3 uur vol! Ik ben 35 jaar, 168cm lang en weeg 65 kg.
Er zijn behoorlijk wat factoren die meespelen, zoals Teni ook al aangeeft. Daarom zet ik ook een mijn leeftijd e.d. erbij. Ik hoop dat je hier iets aan hebt om een beeld te kunnen schetsen.
Groet! Daphne
Goh wat zijn we weer aardig voor elkaar! Ik snap de reactie van Teni wel. We moeten stoppen met ons zelf steeds aan elkaar te meten. Je moet eten waar jij jezelf goed bij voelt en niet wat een ander je voorschrijft. En als je het gezwam vindt hoef je nog niet zo te reageren, beetje respect voor elkaar!
Dit ga ik sowieso maken! Lijkt me heerlijk. Leuk bedacht ook 🙂
oke, 1 woord; HEMELS! Deze staat op de planning voor het weekend!!!
Gister gemaakt zonder kruidnoten, maar wel met een beetje kokosbloesemsuiker! Hij is behoorlijk stevig geworden, maar overheerlijk! Vanochtend als snack bij de koffie gegeten. 😀
Lieve Teni, je bent een held. Ik ga hem NU maken <3
Hij staat nu in de oven! Eerst zonder chocoladepepernoten, maar ik heb ze toch maar bijgehaald!
Heerlijk receptje! <3
Toevallig lag er nog een restje chocoladepepernoten in de kast en genoeg rijpe bananen.
Hij staat nu in de oven, yummmm, ben benieuwd!
Ik heb gewoon lekker pepernoten bewaard zodat ik deze heerlijke cake ook na sinterklaas kon maken! Blijft geweldig bevallen, super! 🙂