Wat een verwennerij!! Eindelijk zonder schuldgevoel brood eten, speltbrood dan! Én ook nog eens zelfgemaakt, wat natuurlijk een geweldige geur achterlaat in je huis van versgebakken brood. Enjoy!
Wat heb je nodig voor 4 kleine bolletjes?
- 220 gram speltmeel (gebruik heel veel speltmeel extra, voor het geval het te nat wordt! Zorg dat je minimaal 500 gram speltmeel in huis hebt)
- 140 ml lauw water
- 7 gram gist
- snufje zout
- theelepel olijfolie
- 1 ei
- sesamzaadjes
Los de gist op in lauw warm water en doe er een snufje zout en de olijfolie bij. Laat dit 10 minuten staan.
Doe de speltmeel in een hoge kom en voeg er het gistmengsel aan toe. Doe het ei in een kommetje en giet ongeveer 90% van het ei bij het speltmengsel. Laat een klein beetje achter in het kommetje, daarmee gan we de bolletjes als laatste bestrijken.
Kneed het geheel tot het een mooie deeg wordt. Dit kun je het beste doen buiten de kom en voeg lekker veel speltmeel toe zodat het uiteindelijk een niet al te plakkerig deeg wordt. Dit is het moment dat je extra speltmeel gaat toevoegen tot het niet meer plakt.
Maak er 4 bolletjes van en leg ze op de bakplaat, bedekt met bakpapier.
Leg de bakplaat op een warme plek in de keuken en plaats er een theedoek overheen. Laat dit ongeveer 1 uur staan. Verwarm een half uur van te voren de oven voor op 220 graden Celcius.
Na een uur zijn het al echte bolletjes geworden, maar natuurlijk nog niet gaar.
Bestrijk de bolletjes met het overgebleven beetje ei
En doe er wat sesamzaadjes overheen. Bak dit in de voorverwarmde oven voor 15 minuten.
En klaar! Heerlijke spelt bolletjes! Helemaal tarwevrij!
Ik kan er zo van genieten met een plak kaas erop. De bolletjes waren nog een beetje warm waardoor de kaas lichtelijk ging smelten, jummm..
50 comments
ik zal het zeker proberen. het ziet erg lekker uit!
Woohoo 😀 Ik wou dat ik nog wat over had!
Super leuk idee! Mooie foto’s maak je ook altijd! Ik eet de laatste tijd ook alleen nog maar biologische zuurdesem brood maar wat maakt speltbroodjes eigenlijk zo goed? Komt dat omdat het beter verteerd kan worden?
Hoi Malou,
Mijn voorkeur gaat naar tarwe-vrije voeding. Mijn darmen kunnen niet goed tegen tarwe, dus inderdaad de vertering! Het is bekend dat meer mensen er last van hebben zonder te weten dat het door tarwe komt, vandaar mijn voorkeur naar tarwevrij 🙂
Dit ziet er echt heerlijk uit! 🙂 Liefs
Thanks! Ik ga het van het weekend weer maken, was een blijvertje 🙂 Liefs,
Oee! Dit ga ik zeker binnenkort proberen 😀
Joepie! 😀 Ik hoop dat je het lekker vindt! xx
Help! Mijn deeg lijkt wel kauwgom! Veel te nat….heb alles zoals in recept gedaan…. 🙁
Hoi Petra! Geen paniek! Je moet nog heel veel speltmeel toevoegen bij het kneden tot het een niet al te plakkerige bal wordt! Het moet dan goed komen! Laat het weten als het nog steeds niet lukt!
Ik had het al opgegeven (geduld is niet mijn sterkste punt 😉 ) en heb de bal als een grote bol in de oven gedaan… Had idd wel meer speltmeel nog toegevoegd, wel drie keer… Ga het nog wel een keer proberen. Had er zonnebloempitjes doorheen gedaan. 🙂
Ik heb het bij het recept gezet dat je extra speltmeel achterwege moet laten voor het geval het te nat wordt. Hopelijk dat het helpt!
Sorry dat het er niet eerder stond 🙁 vind het jammer dat het niet is gelukt!
Liefs,
Geeft niks, ik vind iets uitproberen altijd leuk, en weet je, het is toch nog gelukt! Alleen heb ik nu een groter broodje, waar ik plakken van moet snijden. Ik ben blij met je recept hoor! 🙂
Gelukkig maar! 🙂 Vind ik ook weer fijn om te horen 🙂
,mmmmmmmmmmmmm jummie… het water loopt in mijn mond…heerlijk!!!
Lekker recept om van het weekend uit te proberen :-)….
xxx
Jaaa 😀 ik ben benieuwd wat je ervan vindt! 😀
xx
Yummm, dit ga ik zeker proberen! Thank you <3
you are welcome! haha <3
Dit recept ga ik zeker uitproberen!
Je huisje zal echt heerlijk ruiken! 🙂
Hoi Teni,
Krijg meteen zin om dit recept te maken. Gebruik je hier droge gist of verse gist voor? Ik woon namelijk niet in NL en heb hier nog nooit droge gist gezien? Zou ik dit kunnen vervangen door verse gist?
Alvast bedankt!
Rita
Hoi Rita!
Ik ben bang dat ik nooit heb geweten dat er twee soorten gist bestaan: droog en vers. Ik heb gist uit een zakje gebruikt, dat ik bij een supermarkt heb gekocht. Ik ga ervan uit dat dit droge gist is.
De functie van gist is het deeg te laten rijzen en ik ga ervan uit dat gist, droog of vers, dit allebei doet. Misschien werkt verse gist zelfs beter!
Ik denk dat het geen probleem moet zijn!
Liefs,
Teni
Hi Teni,
Alsnog droge gist gevonden! Ik heb ze net gemaakt en het ruikt heeerlijk! Ze zijn alleen wel heel zwaar en ze breken helemaal open. Zou ik teveel speltbloem hebben gebruikt??? Of zijn ze bij jou ook best zwaar en breken ze open?
Liefs Rita
Hoi Rita! Jaa die van mij waren ook best zwaar hoor, ik zat helemaal vol na 2 bolletjes. Dus dat was mooi!
Ze braken niet open bij mij, alleen boven kwamen wat barstjes zoals je kunt zien op de fotos.
Ik hoop dat ze wel lekker waren!
Liefs,
Ziet er lekker uit! Waar kun je speltmeel kopen? Gewoon bij de appie?
Hoi Naomi!
Was het maar waar, bij de appie! Ik koop mijn speltmeel bij een molen in Santpoort (dorp waar mijn ouderlijk huis staat). Maar je zou het ook bij natuurwinkels moeten kunnen kopen.
Scheelt het in de prijs als je het koopt bij de molen?
Ik denk het wel, maar weet het niet zeker. Ik zie wel bij natuurwinkels speltmeel, maar dan is het per 200 gram verpakt ofzo voor 3 euro. Ik heb 1 kg voor 2,35 gekocht.
Ik ga een keertje langs de molen fietsen na mijn werk.
2,35 voor 1 kg vind ik een mooie prijs.
Heerlijk recept, ga het morgen maken. Ik heb speltmeel gekocht bij de jumbo. Groetjes
Ik hoop dat het lekker zal smaken! Geniet ervan 🙂
Hi Teni,
Wat is het verschil tussen speltmeel en speltbloem?
Liefs
Het veschil zit hem in welk gedeelte van de graan vermalen is. Bloem is uitgezeefd en bevat niet de kiemen en zemelen van de graan, meel bevat dit wel. Bloem is vaak ook helemaal wit of meer “glad”, bij bloem zie je dat het echt een vermalen massa is.
Ik ga morgen de ingrediënten in huis halen om ze te maken. IK wil even zeggen dat je uitleg erg goed is en heel duidelijk en fijn met de foto,s ik hoop dat ik je lang zo kan blijven volgen erg fijn. Bedankt voor al je recepten.
Ah dankjewel janoeska! 🙂
De speltbolletjes heb ik nu 2 keer gemaakt, maar ze zijn keihard. Ik heb de oven 2e keer al lager gezet maar hetzelfde.
Wat doe ik verkeerd? 🙂
Aw wat zonde 🙁 Die van mij zijn ook wel wat aan de harde kant, maar niet keihard. Misschien kan het helpen om ze door midden gesneden in de oven te doen, of juist korter in de oven.
Ik zou het helaas niet weten 🙁
Ik heb denk ik nu al 10 keer speltbolletjes gemaakt in grote hoeveelheden en met deze ervaring denk ik dat ik weet wat het probleem is van te harde speltbolletjes: Te weinig (olijf) olie. Eerste keer waren mijn bolletjes vrij hard. Inmiddels gebruik ik meer olie en heb ik zachte bolletjes. Ze zijn dus helemaal niet meer krokant (mijn voorkeur gaat naar zachte bolletjes) Ook IETS te weinig water kan het probleem zijn. Je kunt proberen een bakje met een heel klein beetje water in de oven te doen als de broodjes bakken. Maar waarschijnlijk is dat niet het probleem.
Ik gebruik in1 kilo speltmeel 5 eetlepels olijfolie. Ik gebruik geen ei. Hoop dat je hier wat aan hebt!
Wow Vandana bedankt voor de toevoeging! Ik denk dat je heeeeel veel mensen blij hebt gemaakt hiermee! 🙂
Gisteren gemaakt en het was een groot succes!
Yeaaa!! 😀
Heerlijk! Ik heb ze net gebakken en er zes kleine bolletjes van gemaakt. Ze zijn lekker luchtig en helemaal niet droog. Heb het deeg een beetje plakkerig gelaten (niet te veel meel) en een eetlepel olijfolie gebruikt ipv theelepel. Ook de oven op 200 graden. Ze zijn echt superlekker! Dankjewel voor dit recept!
Ps heb je tip opgevolgd en het eerste bolletje met een plakje kaas belegd en warm gegeten. Jammie!
Oeh goed om te lezen dat het goed is gelukt! 😀 😀
Wat heb je een super leuke site zeg!
Kwam hem net tegen en word er heel blij van 🙂
Goede voeding tips.
Nog wel een tip? Waar koop jij je producten? Bijv. speltmeel?
Aw dankjewel Priscilla!! 😀
Ik koop speltmeel (en andere soorten meel/bloem) bij een molen. Je kunt altijd even googlen of er een molen bij jou in de buurt is die zelf meel maakt en verkoopt. Ik heb gehoord dat de Jumbo tegenwoordig ook speltmeel verkoopt.
Help mijn deeg is zo plakkerig !
Ik krijg het met geen mogelijkheid van mijn handen af. Zo droog en plakkerig!
Heb al heeeel veel meel toegevoegd, maar helpt niks?
Ohhh nee!! 🙁 Als je een paar comments terug leest zie je die van Vandana, zij heeft volgens mij de beste oplossing gevonden!
Ik ga ze zometeen voor de 3e keer maken! 🙂
Joepie!
Ik heb ze ook net gemaakt, helaas helemaal mislukt. Het deeg loopt uit na het rijzen. Het worden een soort naan-broodjes. Dit is het vijfde recept al waarbij me dit gebeurt. Ik heb al verschillende manieren van ingrediënten mengen geprobeerd maar t gaat gewoon iedere keer mis en ik weet echt niet waarom. Zo jammer.