Soms kunnen we gewoon echt niet achterhalen of we nou een excuus bedenken om niet te sporten, of dat we ECHT uitgeput zijn. Ik durf te wedden dat jij een enorm druk leven hebt en lang niet aan alles toe komt dat je wilt doen, dat van je verwacht wordt of dat op je to-do lijst staat en slapen vaak met moeite voldoende wordt gedaan. En dan komen er van die momenten dat het tijd is voor je workout, omdat je deze hebt ingepland, maar je je zo uitgeput voelt dat je je afvraagt; is het nu beter om te slapen? Of toch om te sporten? Hoe kom je daar nu achter?
Trial and Error
Oftewel, door te proberen kom je erachter of iets werkt of niet. Maar wat betekent “het werkt voor mij” eigenlijk? Betekent het dat ik een workout heb gedaan terwijl ik half lag te slapen, en de rest van de dag mezelf mentaal complimentjes geef voor de workout maar me dood- en doodmoe voel? Werkt dat? Of betekent het dat ik toch ben blijven liggen en dat uurtje extra slaap heb gepakt en ‘s avonds ineens meer energie had om te sporten en 100% mezelf heb kunnen geven?
Ja, wat werkt er precies?
Waar haal je voldoening uit?
Er zijn wat mij betreft twee aspecten bij dit verhaal.
- Hoe gaat je verstand hiermee om?
- Hoe gaat je lichaam hiermee om?
Deze twee verwarren we heel vaak met elkaar en daarom begrijpen we vaak niet “wat nou werkt voor mij”. We lezen toch overal “doe wat goed voelt”. VERTEL ME DAN WAT GOED MOET VOELEN? WANNEER VOEL IK ME GOED? Oké, we gaan kijken naar een scenario en dan pakken we voorbeelden erbij van de reactie van ons verstand en de reactie van ons lichaam.
Scenario; Je besluit te snoozen en niet te sporten in de ochtend.
Wat zegt je verstand?
- Je bent lui.
- Zie je wel, je hebt weer een excuus gemaakt.
- Waarom lukt het je nou niet!
- Dit zijn de momenten dat je juist moet doorzetten en dat heb je niet gedaan.
- Je bent gewoon gedoemd, als je dit al niet kon.
- Al die andere meiden sporten al om 7 uur in de ochtend, je bent een sukkel dat je het niet kan.
OF
- Ik voel me zo energiek nu, ik kan de rest van de dag beter focussen.
- Dit had ik echt even nodig.
- Omdat ik beter uitgerust ben, kan ik vanavond misschien wel dat uurtje inhalen.
- Omdat ik beter uitgerust ben, kan ik morgen ochtend misschien wel een uurtje eerder op om te sporten.
- Ik kan mijn eetlust veel beter handelen nu ik een uurtje langer heb geslapen.
Wat zegt je lichaam?
- Je lichaam zegt niks. Haha. Je lichaam heeft alleen maar een extra uur slaap gehad. Wat prima is.
- Je lichaam heeft een uur minder sport gehad. Wat ook prima is.
Je verstand is de baas.
Het kan echt zijn dat je je beter uitgerust voelt, maar zie je dat het uiteindelijk je verstand is die jou hiervoor wel of niet afrekent? Ook al voel je je energieker, je kunt jezelf nog steeds naar beneden halen door jezelf te vertellen dat je een sukkel bent omdat je niet hebt gesport voordat je naar school/werk ging. Of je kunt jezelf een dik compliment geven dat je deze keer hebt gekozen voor je rust met het vertrouwen dat je het sportuurtje echt wel weer inhaalt.
Hetzelfde geldt ook andersom, dat wanneer je wél besluit te gaan sporten kun je jezelf boos maken op het feit dat je je nog vermoeider voelt en dat je jezelf langzamerhand kapot aan het maken bent óf je kunt trots zijn op jezelf dat je toch bent gaan sporten, dat je uit je comfort zone bent gestapt en dat je je nu ook energieker voelt door dat uurtje te hebben gesport.
Milde situaties
Wat ik hierboven beschrijf is naar mijn mening toepasbaar op “milde situaties”. Het is lang niet altijd op deze manier te achterhalen. Er zijn talloze mensen die tegen een burnout aanlopen en dan is het wel een ander verhaal dan simpelweg een uurtje meer slapen en klaar is Kees. Het is echter wel zo dat sporten je stress omlaag brengt, happy-hormonen aanmaakt, je helpt bij het slapen en voldoende slapen helpt weer bij het in controle houden van je eetlust én een hoop andere hormonen in je lijf die te maken hebben met je humeur, vetverbranding en honger. Dus je kunt zeggen dat beide even belangrijk zijn voor een gezond lijf en een gezonde gemoedstoestand.
Als ze dan beide toch even belangrijk zijn, is er niets om je schuldig over te voelen wanneer je besluit een uurtje extra te slapen of een uurtje slaap in te leveren voor wat beweging. Het wordt tijd dat we niet alleen het sporten zien als beste optie maar je slaap ook!
Hoe ga jij hiermee om?
9 comments
Je weet altijd weer de juiste onderwerpen te vinden. Recht uit het leven!
Ik mag van mezelf 3 keer de wekker snoozen (staat standaard 20 minuten te vroeg), daarna sporten. Als ik dan na 3 keer nog voel dat ik niet wakker kan worden, dan besluit ik om NIET te gaan sporten. Daarnaast leg ik mijn kleding klaar en douche ik nooit voordat ik ga sporten. Scheelt tijd en daardoor kan ik in één zucht mijn benen uit bed gooien, kleren aantrekken, naar beneden groot glas water drinken en GAAAAN! 🙂
Wat ook helpt is visualiseren wat je gaat doen (bv welk rondje je gaat lopen, of hoe je lichaam voelt als je bezig bent) en hoe je je ná het sporten voelt (op basis van eerdere dagen dat ik gesport heb). Dit werkt voor mij ook erg stimulerend!
Wauwie dit was even een invalshoek die ik nog nooit had kunnen bekijken!
Ik snapte inderdaad ook nooit hoe mensen zo goed naar hun eigen lichaam konden luisteren (behalve als je echt echt echt dood moe bent), het is dus gewoon hun verstand wat eigenlijk ‘praat’.
Bedankt voor weer een nieuwe les haha!
Als ik vrij ben, wil ik ‘s morgens wel sporten. Maar ik zet niet mijn wekker om nog te kunnen sporten voordat ik moet werken. Ik heb een hekel aan ochtenden en blijf het liefst zo lang mogelijk in mijn bed liggen, hahaha
Wauw, wat een toeval weer. Dit onderwerp had ik binnenkort bij je willen aankaarten als onderwerp voor een post!
Dit omdat ik in eerste instantie benieuwd was hoe dat werkt in je lichaam, als je jezelf toch naar de sporschool sleept voor een workout terwijl je fysiek moe bent. Verbrand je dan hetzelfde qua calorieen? Of pakken je spieren ”niks” op?
Ik hou zelf niet van sporten voorafgaand aan werk, is ook geen tijd voor. Als ik vrij ben in het weekend doe ik het juist wel, ook als het de avond ervoor laat is geworden. …dan is het een heerlijk begin van de dag.
Heerlijk om te lezen hoe jij tegen dingen aankijkt. Het maakt me op één of andere manier altijd rustig.
goed artikel! dat interne conflict is altijd iets wat steeds weer terug komt
Hartelijk bedankt Teni. Super!
Ooo wat ontzettend herkenbaar! Ik heb soms ZO geen zin om te lopen maar te relaxen. Als ik dan, na heel lang wikken en wegen, besluit om niet te lopen voel ik mij altijd schuldig. Ik weet dat als ik toch ben geweest, ik daarna een voldaan gevoel krijg. Kies je dan voor je rust, wat af en toe heerlijk en idd nodig is, of het voldane gevoel door toch te gaan lopen?