- Vaak onverklaarbaar moe?
- Lusteloos?
- Stemmingswisselingen?
- Slecht geheugen/concentratie?
- Hunkeren naar voedsel (voor zoetigheid)?
- Moeite met opstaan in de ochtend?
- Depressie?
- Angstig?
- Geïrriteerd?
- Koude handen en voeten?
- Hoofdpijn?
- Gewichtstoename rond de buik?
Het niet kunnen stabiliseren van je suikerspiegel is naar mijn weten een van de meest bekende oorzaken van vele gezondheisdproblemen. En dan vooral bij mensen die vermoedelijk gezond zijn, maar in werkelijkheid toch onder de maat functioneren.
Wanneer je het woord bloedsuiker gebruikt denken mensen al gauw aan diabetes. Diabetes is inderdaad “the worst case scenario” van een leven lang pieken en dalingen in je suikerspiegel. Oftewel: een onstabiele suikerspiegel. In het Engels: blood-sugar imbalance (BSI)
Even voor de duidelijkheid; bloedsuiker en suikerspiegel zijn twee woorden die op hetzelfde neer komen. Dat daar geen verwarring over ontstaat.
Als de bovenstaande symptomen je heel bekend voorkomen, dan ben je door het lezen van dit artikel heel dichtbij de oplossing. Ik ga je een aantal voedingsadviezen geven die je binnen enkele dagen van deze symptomen afhelpen. Klinkt te mooi om waar te zijn? ..
Laten we een voorbeeld nemen van een eetdagboek van iemand met deze symptomen:
Ontbijt
Cracker met jam, of cornflakes met melk, of helemaal niets.
+ koffieTussendoortje
Kopje thee + ontbijtkoekLunch
Brood met kaas en tomaat of een salade met avocado en tomaten
Klein zakje chipsTussendoortje
Kopje koffie + een appel + reepje chocoladeAvondeten
Pasta met een salade of kip met rijst en doperwten of gebakken aardappels met een stukje vlees en groente
+ een plakje cake + een kopje thee
Helemaal niets mis mee, denk je, toch? Dit zouden vele mensen (en dokters!) zien als een gezond eetdagboek. Geen problemen.
Eerst een klein stukje over de suikerspiegel, zodat het begrijpelijk wordt waarom het bovenstaande eetdagboek, zulk soort symptomen kan veroorzaken. Koolhydraten zijn verbindingen van ‘suikers’ oftewel glucose. Volkoren brood bevat vele verbindingen van suikers, deze worden in je lichaam afgebroken in allemaal kleine stukjes glucose. In wit brood zijn er veel minder verbindingen, dus duurt het niet zolang om deze verbindingen af te breken in je lichaam. Oftewel, wit brood wordt veel sneller omgezet in glucose dan volkoren brood (daarom voel je je ook langer vol wanneer je volkoren brood eet). Puur suiker hoeft niet eens afgebroken te worden, dit gaat rechtstreeks naar je bloed.
Wanneer je glucose in je lichaam hebt, of dit nou van volkoren brood komt of van een koekje, dan maakt je lichaam insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat glucose naar de cellen wordt gebracht zodat je cellen energie hebben. Net als alles, heb je insuline ook in een juiste hoeveelheid nodig: niet te veel en niet te weinig. Je zou eigenlijk altijd een theelepel glucose in je bloed moeten hebben.
Hoe meer koolhydraten we eten, hoe meer insuline er wordt aangemaakt. Al het glucose dat overblijft in het lichaam, dat niet meer nodig is voor de cellen wordt opgeslagen als glycogeen. En als de glycogeen “opslagplaats” ook al vol is, dan wordt het omgezet in vet en opgeslagen.
Wanneer je heel vaak een ongebalanceerde suikerspiegel hebt: dan weer te hoog, dan weer te laag, dan kunnen in het ergste geval twee dingen gebeuren: diabetes type 2 of insuline resistentie. Over deze twee aandoeningen meer in een ander artikel. Want voor nu is het van belang hoe je van deze symptomen afkomt!
Even terug naar het eetdagboek, de voeding hieruit bevat veel suikers en (witte, snel afbreekbare) koolhydraten en heel erg weinig eiwitten. Eiwitten zijn de sleutel om de suikerspiegel stabiel te houden. Herken je jezelf in de volgende voedingsgewoontes? :
- Maaltijden overslaan, vooral ontbijt
- Koolhydraatrijke maaltijden met weinig eiwitten en/of vetten
- Hoge inname van ‘witte’ koolhydraten (wit brood, crackers, witte rijst, aardappelen)
- Regelmatig snacken met zoetigheid zoals koekjes en chocolade
- Suiker in je koffie of thee doen of over je cornflakes
- Vaak frisdranken drinken
- Weinig vezels eten; de norm van 2 stuks groente en 2 stuks fruit lukken amper
- Vis
- Vlees
- Eieren
- Zuivel (kaas, yoghurt)
- Noten en zaden (het liefst ongezouten en ongebrand)
- Bonen
- Soja producten (eet hier niet teveel van op een dag)
3. Voeg geen suiker toe aan voeding/dranken.
Als je het aan kunt om geen suiker meer aan je thee en koffie toe te voegen, perfect! Het kan soms een aantal dagen duren voor je hier gewend aan raakt, eenmaal gewend zal het vreemd voelen om dezelfde dranken wél met suiker te drinken. Gebruik absoluut géén zoetstoffen! Dit zijn chemicaliën waarvan vermoedt wordt dat ze je lichaam zo in de war brengen dat er tumoren kunnen ontstaan (let wel, dit zijn geen feiten, er is namelijk nog niet genoeg onderzoek naar gedaan). Koekjes, chocolade en taart zul je voorlopig even moeten laten staan, dit is puur en alleen voor in het beginproces, we willen namelijk je suikerspiegel in balans brengen. Een maand is meestal voldoende als beginproces, na die maand heb je een geweldig gebalanceerde suikerspiegel en zul je veel minder trek hebben in deze zoetigheden. Op zijn tijd ervan genieten wordt veel prettiger en zul je merken dat je deze zoetigheden niet meer zo hard nodig hebt alsof je leven ervanaf hangt.
3. Eet voeding die rijk is aan antioxidanten.
Antioxidanten zijn voedingsstoffen die de gevaarlijke bijwerkingen van chemicaliën in je lichaam tegen gaan (vrije radicalen). Deze chemicaliën komen in je lichaam door luchtvervuiling, roken, alcohol en het eten van gefrituurd voedsel. Antioxidanten worden beschouwd als belangrijke bijdragers die de insuline resistentie kunnen voorkomen. Voeding waar veel antioxidanten in zitten:
- Fruit en groente met hele diepe kleuren:
- Pepers
- Rode ui
- Sinaasappels
- Pruimen
- Wortels
- Bosbessen
- Spinazie
- Broccoli
- Kidney bonen
- Pecan noten
en nog veel en veel meer.. Voor een lijst met de voedingsmiddelen waarin de meeste antioxidanten zitten, klik hier.
Of het nu intensief is of niet. Het belangrijkste is dát je sport. Sporten zorgt ervoor dat glucose tolerantie van de cellen en de actie van insuline wordt verbeterd (omgekeerde van insuline resistentie). Regelmatige, matig intensieve beweging, zorgt voor een effectievere insuline functie.