Als aanvulling op het artikel van gister deel ik nog twee tips over hoe je die “probleemzones” scheikundig kunt aanpakken om vet te verbranden. Met de probleemzones bedoel ik de buik, benen, billen en dijen!
Puur voedsel
In het Engels wordt het “whole foods” genoemd, in het Nederlands is er niet een duidelijke benaming voor. Maar het komt neer op voedsel dat nog zoveel mogelijk op zijn originele vorm lijkt. Dus appels, peren, spinazie, courgette, maar denk ook aan havermout, zilvervliesrijst, eieren, kikkererwten etc. Er kan niets tegen puur voedsel op omdat het altijd vitamines en/of mineralen en/of vezels bevat. Vooral voeding met vezels zijn geweldig omdat ze je suikerspiegel stijging remmen, in plaats van het krijgen van één grote piek na het eten van een snickers, waardoor er direct héél veel insuline aangemaakt te worden, zorgt bijvoorbeeld een banaan voor een veel geleidelijke suikerspiegel stijging. Nu laat een banaan je suikerspiegel ook stijgen, maar een banaan bevat nog vezels waardoor de stijging niet zó stijl en hoog is als bij het eten van een snickers, wat vervolgens weer resulteert in minder afgifte van insuline, en dat willen we voor de vetverbranding en een goede hormoonhuishouding!
Als je alleen naar de calorieën kijkt, kan het heel goed zijn dat een (mini) snickers evenveel calorieën heeft als een banaan en je in dit geval misschien denkt “ik geniet meer van een snickers, dus neem ik die”. Maar zie je hoe dezelfde hoeveelheid calorieën een hele andere functie kan hebben in je lichaam? Het gaat écht om de voedingswaarde en niet alleen om de hoeveelheid calorieën.
HIIT trainingen
Jaja, daar komen die HIIT trainingen weer. Ook hier heb ik meerdere artikelen over geschreven. Waarom zijn HIIT trainingen in dit geval dan zo goed? Omdat ze je hormoonhuishouding gunstig maken. Een HIIT training heeft invloed op je insuline gevoeligheid waarbij je tegelijkertijd ontzettend veel calorieën verbrandt en dit dus een perfecte combinatie is om vet te verbranden. Uit een onderzoek is gebleken dat, toen HIIT trainingen vergeleken werden met gewone cardio (op één tempo) eruit kwam dat HIIT trainingen meer vet verbranden bij de benen en buik en ook een positieve invloed hadden op je insulineresistentie (1), dit is echt een super interessant en leuk onderzoek om te lezen!
HIIT trainingen stimuleren het vet afbrekende hormoon (groeihormoon) (2) en het gebruik van glycogeen, wat er ook weer voor zorgt dat je insuline gevoeligheid omhoog gaat (3).
Je glycogeen is een klein voorraadje koolhydraten dat opgeslagen zit in je lever en je spieren. Het zijn geen spieren en het is ook geen vet, het is glycogeen. Dit is voor “noodgevallen”, als je ineens een sprintje trekt of als je gaat sporten ziet je lichaam dit ook als noodgeval. Wanneer dit voorraadje leeg begint te raken, zullen de eerst gegeten koolhydraten daarna in eerste instantie opgeslagen worden als glycogeen en dus niet als vet! (Het wordt alleen als vet opgeslagen als je teveel koolhydraten eet natuurlijk). En omdat het als glycogeen wordt opgeslagen hoeft insuline er niet aan te pas te komen -> minder insuline nodig voor je gegeten koolhydraten -> gunstig!
13 comments
Whole foods is geen probleem voor mij haha! Die hiit-trainingen, zwaar zijn die!
Eens met jou!
Toch maar eens zon HIIT training proberen!
*gaat morgen weer aan de HIIT trainingen. Op Curaçao deed ik 2x per week HIIT en 2x per week kracht met eigen lichaam. Toen had ik een fitter en strakker lijf dan sinds ik thuis ben. Wellicht hielpen die HIIT trainingen effectiever voor mijn buik dan mijn groepslessen en trainingen in de sportschool van nu. Bedankt voor de inspiratie.. alweer hihi :-p
Wooohoo Manon! 🙂 en graag gedaan :p hihi
Ik doe soms wel eens een hiit training. Meestal wel maar een kwartiertje ofzo 🙁
Doe veel aan cardio en pilates voor de rest. Maar heb toch ook wel snel last van wat buikvet. Ik eet gezond, maar vaak grote porties en snoep ook vaak. Maarja we klagen niet hoor! Ik heb best een goed lichaam.
Nou en of dat je een goed lichaam hebt Julie! haha mooi dat je dat zelf ook zegt. Ik zie toch eens wat voorbij komen op Instagram, keep up the good work!
Klinkt goed.
Heb nog even je artikel over HIIT trainig opgezocht. Kan dit enkel met lopen ?
Ik woon op een schip (dat ook elke dag vaart) en het is niet zo geweldig/veilig om hier te lopen 😀
Tenzij ik het wil combineren met zwemmen (als ik van het schip val).
Ik probeer nu zoveel mogelijk squats (ong 200 per dag), dit zal ook wel beter zijn dan niets doen 🙂
Nee hoor, het kan met allerlei verschillende sporten/bewegingen! zolang je hartslag dus wisselt van periodes met heel hoog en periodes met heel laag, welke oefening je daarbij doet is in principe bijzaak 😉
Met rennen merk ik dat ik het beste mijn hartslag mega hoog kan krijgen (sprinten) en weer laag (lopen)
Gezondste cornflix aub
Ik vraag me al tijden af of je bij HIIT ook een warming-up en cooling down moet doen. Ik heb bijvoorbeeld de 7 minutes workout app op mijn mobiel, maar moet ik dan eerst tien minuten opwarmen? En daarna weer tien minuten cooling down? Mag ik vragen hoe jij dat doet, Teni?
Hoi Myrthe! Ik doe zeker ook een warming up en een cooldown bij HIIT. Opwarmen doe ik zo’n 5 minuten, afkoelen soms 5 tot 10 minuten. De HIIT fase is bij mij rond de 10 minuten, dan ben ik al kapot.
Ik vind het echt heerlijk om daarna rustig bewegend mijn hartslag omlaag te krijgen, vandaar dat ik wat langer doe over de cooldown 🙂
Hej Teni,
Ik vind je blog echt super en haal er zeer veel inspiratie uit! Sinds een paar weken doe ik 3x per week een tabata of HIIT training en ik zie écht het resultaat! Heb jij toevallig tips van wat je het beste eet voor een HIIT of tabata training? 🙂
Alvast bedankt! Groetjes