Ik kan je tips blijven geven, maar ik kan je ook anti-tips geven voor de verandering toch? Vorig jaar had ik 5 prachtige tips voor je die je beter kon vermijden en vandaag heb ik er weer 3 aan toegevoegd.
ARE WE READY? YES WE ARE!
1. Probeer geen zout te eten
Oké, voor elke tip valt iets te zeggen. Zout in overvloed is niet heel goed voor onze gezondheid, en minderen met zout kan je helpen bij het verlagen van je bloeddruk, vooral bij mensen met de medische conditie “zout-gevoelige hypertensie” (1), dit zegt natuurlijk al alles; als je medische conditie ‘zout-gevoelig’ als naam heeft is het meer dan logisch dat het bij deze mensen invloed heeft om minder zout te gebruiken.
Maar voor anderen, die ‘gezond’ zijn is een verminderd zoutgebruik niet héél drastisch qua gezondheidsvoordelen. Uit meerdere review onderzoeken blijkt dat het verminderen van je zout inname niet een link legt met een lagere kans op hartaanvallen en beroertes (2)(3). En nu heb ik het alleen maar over de gezondheid qua hart en vaten, niet eens over het afvallen! Want dat is waar dit artikel voor is bedoeld:
Want als we even nauwkeurig afgaan op de calorieën die zout heeft, komen we uit op precies 0 kcal per 100 gram. Zout bevat namelijk geen macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en/of vetten), alleen maar micronutriënten: mineralen. En deze leveren geen calorieën. Het maakt qua afvallen dus niet uit hoeveel zout je wel/niet gebruikt, het enige is dat wanneer je teveel gebruikt je meer vocht vasthoudt waardoor je ‘dikker lijkt’ maar in werkelijk niet bent (in lichaamsvet); ik zou juist voorstellen om wel zout te gebruiken aangezien je wel wilt genieten van je eten! Wat is nou een goede hoeveelheid? Tja, dat is lastig te zeggen, het advies heeft voornamelijk te maken met je gezondheid maar komen volgens verschillende organisaties neer op zo’n 2,3 gram zout per dag (USDA en [4]). Een geheel artikel over zout volgt nog!
2. Let alleen op de voedingswaarde
Snap ik wel, een hoge voedingswaarde zorgt ervoor dat je lichaam blij is omdat het zijn werk kan doen: cellen herstellen, je energie op pijl houden, afvalstoffen wegvoeren, virusjes bestrijden etc. Ook helpen voedingsmiddelen met een hogere voedingswaarde voor een verzadigd gevoel en een gebalanceerde suikerspiegel waardoor je ‘minder voedsel nodig hebt’. Maar door je blind te staren op de voedingswaarde, wil dat niet zeggen dat je een grammetje gaat afvallen. Het helpt je gezondheid, maar niet per se je taille.
Het is dus belangrijk om beide onderdelen met zorg te benaderen. De hele dag door noten, avocado en dadels eten is hartstikke lekker en gezond qua vitamines en mineralen, maar ze bevatten ook aardig wat calorieën. Voordeel is vaak wel dat je je eerder verzadigd voelt bij het eten van deze producten en dus minder van nodig hebt, dit is per individu anders! Houd bij jezelf in de gaten wat voor invloed het heeft op jou.
Even een voorbeeld: Iemand met obesitas met een vetpercentage van boven de 40, die gewend is om voedsel te gebruiken als troost-middel en vaak voorbij zijn/haar verzadigingsgevoel eet om een rotgevoel te maskeren heeft héél weinig aan het advies ‘let alleen op de voedingswaarde’, bij deze mensen ligt ‘het probleem’ van het overgewicht niet in het kiezen van ongezonde of bewerkte producten met een lage voedingswaarde (ijs, koek, chips, etc.), dus verander zijn/haar dieet naar noten, avocado en dadels en deze persoon zal nog steeds voorbij het verzadigingsgevoel eten. Lees hier meer over dit onderwerp. Daarom past niet elke eet-en-leefstijl bij ieder persoon, iemand die een gemiddeld BMI heeft maar bijvoorbeeld veel last heeft van vermoeidheid, slecht slapen, hoofdpijn, buikpijn en andere kleine vervelende ‘kwaaltjes’ kan zich wél veel gezonder voelen door zich te richten op een voedingspatroon met een hogere voedingswaarde (als er niet een ander medisch geval aanwezig is die deze kwalen veroorzaakt natuurlijk 😉 ).
Dus: alleen letten op de voedingswaarde helpt je niet direct bij het afvallen!
3. Eet om de paar uur om je stofwisseling op peil te houden
Neeheeeeee, dat is onzin. En allang achterhaald. Maar echt ALLANG. Stel je hebt 1800 kcal nodig per dag om niet aan te komen en niet af te vallen. Je gaat rond de 1600 kcal eten (-200 dus). Of je dit nu in twee maaltijden van 800 kcal eet, of in 4 maaltijden van 400 kcal, onderaan de eindstreep kom je op dezelfde hoeveelheid calorieën uit, dus er is in dat geval geen verschil!
Maar je stofwisseling dan? Hoor ik je zeggen. In de loop der jaren zijn we gebrainwashed met het idee dat ons lichaam een brandstofmotortje heeft die elke keer aangaat wanneer er is gegeten. Ook wel thermogenese genoemd; de calorieën die je lichaam verbrandt door de vertering in gang te zetten na het eten van een maaltijd. Maar deze staat in verhouding met de hoeveelheid calorieën die je lichaam moet verbranden. Dus wanneer je een maaltijd van 800 kcal eet, dan is je thermogenese ook hoger dan bij 400 kcal. Maar wanneer je 4 x 400 kcal eet of 2 x 800 kcal, is ook weer de totale caloriebehoefte voor de thermogenese GELIJK. Dit komt keer op keer uit de onderzoeken die hierover gedaan worden (5)(6).
Zo, hopelijk zijn we allemaal weer wat fabeltjes armer. Heb je zelf nou een brandende vraag? Stel ze gerust en ik schrijf er een artikel over als deze meerdere keren is gesteld. Ik ga graag in op jullie behoefte 😉 Wat betreft het schrijven van artikelen dan..
8 comments
Toch ben ik het op het laatste punt niet met je eens. Het voedingsadvies ‘eet om de 3 uur’ is zo’n beetje de leidraad in iedere eetstoorniskliniek, en niet alleen aan mensen die aan moeten komen. In zo’n kliniek werken professionele mensen die vaak ook nog wetenschappelijk zijn geschoold. Het is geen losse flodder die ze daar verkopen.
Marleen, ik denk dat het daarbij niet zozeer gaat om het brandstofmotortje waar Teni over schrijft, maar meer om het leren voelen van honger en verzadiging, en vaste eetmomenten met relatief weinig tussentijd kunnen helpen om de niet-honger gerelateerde drang naar voedsel onder controle te krijgen. Bovendien zal het ook hierin zijn: doe wat bij je past. De een doet het goed op 3x per dag zonder tussendoortjes en de ander ‘moet’ juist tussendoortjes eten… Het grappige is dat ook bij adviezen om af te vallen, ook door dietisten, beide tips voorbij komen!
Hi Marleen, inderdaad wat Petra ook zegt; het gaat om het achterhaalde van het brandstofmotortje wat mensen gebruiken als argument om af te vallen. Dat is niet waar. Voor de rest moet ieder lekker zelf bepalen wat bij hem/haar past, dat kunnen 3 maaltijden zijn, maar ook 6 of 8 of 1! 🙂
Over nummer 3 heb ik nog wel een vraagje.. Ik heb ook wel gelezen dat het niet alleen gaat om dat zogenaamde ‘brandstofmotortje’ te laten werken, wat dus ook werkt als je minder vaak eet, maar dat het ook goed voor je lijf zou zijn om je lichaam te laten werken. Dit omdat ook het verteren van voedsel maakt dat je lichaam bezig is met verbranding, waarmee ook weer energie nodig is. Slaat dat dan wel ergens op?
Wat nummer 2 betreft, ik ben daar altijd zo verbaasd over. Hoor ik mensen zeggen dat als ze honger hebben, ze een klein handje nootjes eten, want dan zitten ze ‘vol’. Helaas, ik heb dat niet. Na een zak leeggegeten te hebben, kan ik nog doorgaan. Ik begrens mezelf dan ook maar.. Ik vind het niet vullen.
(Het is op peil, niet op pijl 🙂 )
In het artikel staat toch ook peil? ?
Ik vind die laatste tip erg bevredigend en fijn, ik voel me altijd veel beter met drie maaltijden per dag en geen tussendoortjes! Het is het lastigste advies om op te volgen maar het is waar: leer luisteren naar je eigen lichaam, helaas ligt er geen gebruiksaanwijzing voor klaar.
Precies, altijd luisteren naar je eigen lichaam inderdaad. Was er maar een kant-en-klare gebruiksaanwijzing 😉