Ik val maar meteen met de deur in huis: er is ZOVEEL keuze en tegenwoordig zijn er ook nog eens ZOVEEL (web)winkels die eiwitpoeders verkopen. Waar moet je beginnen? Wat zijn de verschillen? Hoe weet je welke keuze de beste is voor jou?
Ik ga je op weg helpen zodat je weer een stap dichterbij bent met het uitzoeken van het eiwitpoeder dat bij jou past.
Disclaimer: Je hebt géén eiwitpoeder nodig in je voedingspatroon als basis. Je kunt het ‘inzetten’ en gebruiken als je dat handig vindt. Het is geen must.
Les 1: Dierlijk en Plantaardig
Allereerst kun je je opties verkleinen door te kiezen voor ofwel dierlijk eiwit of plantaardig eiwit. Dierlijk eiwit is meestal afkomstig van melk, collageen of ei. Plantaardig eiwit is meestal afkomstig van erwten of soja. Er zijn veel meer bronnen, maar daar kom ik zo op terug.
Les 2: DRIE ‘GRADATIES’
Er zijn grofweg drie gradaties wat betreft het eiwitgehalte in dierlijk eiwitpoeder. Deze worden als volgt onderverdeeld:
- Eiwit concentraat: gemiddeld zo’n 70% eiwit van het geheel (de rest is gevuld met koolhydraten en vetten).
- Eiwit isolaat: gemiddeld zo’n 90% eiwit van het geheel.
- Compleet eiwit: bevat alle negen essentiële aminozuren die je nodig hebt in eiwitten.
Als een eiwitpoeder niet alle negen aminozuren bevat, dan wordt er gesproken van een ‘niet compleet’ eiwitpoeder. Als we bijvoorbeeld kijken naar twee verschillende whey eiwitpoeders van MyProtein, is het volgende verschil te zien:
De Impact whey heeft 82 gram eiwit per 100 gram. Deze is dus hoger dan concentraat en lager dan isolaat. Wil je het meest uit je 100 gram halen qua eiwitten? Ga dan in ieder geval niet voor concentraat, maar bijvoorbeeld wel voor isolaat. Als je kijkt naar de Impact Whey Isolate, de naam zegt het al, bevat deze 90 gram eiwit per 100 gram. Erg hoog dus!
Ter vergelijking halen we enkele eiwitpoeders van het eigen merk van de Body&Fitshop erbij en zien we het volgende:
De Isolate XP geeft dus weer dat het 90 gram eiwit dient te bevatten aangezien de naam ‘isolate’ op de verpakking staat. Een klein beetje valsspelen met 0,2 gram maar ach, het bevat grofweg 90 gram eiwit per 100 gram.
De Whey perfection (wat het meest wordt verkocht volgens Body&Fitshop) bevat 79,4 gram eiwit per 100 gram. Iets hoger dan concentraat en een stuk lager dan isolaat.
De Isohydro is een beetje tricky omdat er geen “Isolate” of “Isolaat” op staat maar een vervormde versie van het woord “Isohydro”, wat je doet vermoeden dat het om isolaat gaat maar als je op het label kijkt zie je dat het overduidelijk geen 90 gram eiwit bevat maar 86,5 gram per 100 gram. Goed opletten dus en altijd de verpakking checken! In de beschrijving van de Isohydro staat:
100% Hydrolized Whey Protein Isolate. 100% Whey Hydrolisaat – Di- en Tri-Peptides – zuiver en snel opneembaar product. Whey Hydrolisaat is zelfs beter en sneller opneembaar dan Whey Proteine Isolate.
Lees even HEEL goed, er staat dat het product 100% is gehydroliseerd, niet dat het HONDERD PROCENT EIWIT is.
Hetzelfde grapje wanneer er wordt gezegd dat de maaltijden ‘vers zijn bereid’ in plaats van ‘verse ingrediënten bevatten’. Vers bereid duidt op dat het bereid is op dezelfde dag bijvoorbeeld, maar met welke ingrediënten? Ingrediënten die al weken in de vriezer liggen? Met verse ingrediënten wordt duidelijk dat de producten daadwerkelijk vers zijn. Dus ook hier is het opletten hoe de woorden weergegeven zijn en in welke volgorde.
Het eiwit dat erin zit, wat niet 100% is van 100 gram (maar 86,5 gram) is voor de volle 100% gehydroliseerd.
Wat gehydroliseerd betekent lees je onder het volgende kopje.
De PureWhey bevat 82 gram eiwit per 100 gram. Ook weer meer dan concentraat. Let wel even op het vetverschil tussen deze twee. PureWhey bevat 7 gram vet per 100 gram, Isohydro bevat slechts 1,5 gram vet per 100 gram.
Staat er hydrolyseert of hydrolysaat op de verpakking?
Dan betekent dit dat er water is gebruikt bij het maken van het eiwitpoeder (eiwit peptides).
Dierlijk?
Hierboven heb ik tot nu toe natuurlijk alleen de whey eiwitten weergegeven, dit zijn de dierlijke eiwitbronnen. Voor een compleet idee welke termen gebruikt worden om dierlijk eiwit aan te duiden:
- whey
- caseïne / casein
- calcium caseinate
- iets met een melk-blend
Dierlijk eiwit zal van nature lactose bevatten, hier zal niet iedereen tegen kunnen (darmen, huid, etc.) of achter staan (veganisme). Deze eiwitbronnen bevatten vaak ook BCAA’s, deze stimuleren spiergroei en spierherstel (1).
Het verschil tussen whey en caseïne is als volgt: je lichaam absorbeert en verteert caseïne veel langzamer. Om die reden kan het handig zijn om deze vorm te nemen in de avond, voordat je gaat slapen. Uit onderzoek blijkt dat het nemen van caseïne eiwitten voordat je gaat slapen de spiergroei én herstel stimuleert terwijl je slaapt (2). Er zijn meer wetenschappelijk onderbouwde voordelen van whey eiwitpoeder, hier heb ik een compleet apart artikel over geschreven, zie de link hieronder:
Plantaardig?
Plantaardige eiwitten komen meestal onder de volgende benamingen voor, wat ook meteen hun bron duidelijk maakt:
- Hennep eiwit (hemp)
- Soja eiwit (soy)
- Rijst eiwit (rice)
- Erwten eiwit (pea)
Hennep eiwit is hypoallergeen wat betekent dat de kans erg klein is dat mensen er allergisch voor zijn en het dus voor ‘iedereen’ toepasbaar is. Ze hebben een hoog gehalte aan omega-vetzuren, vitamines, ijzer, vezels en alle essentiële aminozuren (3). Uit onderzoek blijkt dat hennepzaad je hongergevoel in toom kan houden (4) je vertering kan ondersteunen (5) en de gezondheid van je hart en bloeddruk kan verbeteren (6). WONDERMIDDELTJE!
Soja eiwit komt het meest voor bij de plantaardige varianten. Dit is een compleet eiwit (dus bevat alle essentiële aminozuren)(7) wat ook nog je immuunsysteem kan ondersteunen (8), je hersenfunctionaliteit kan boosten en goed is voor de gezondheid van je hart (9). Het nadeel is dat zo’n 94% van de soja die wordt verbouwd genetisch is gemanipuleerd (10) waardoor soja tegenwoordig gelinkt is aan verschillende ziektebeelden zoals borstkanker (11) en een verminderde cognitieve functionaliteit en geheugen (12). Als je al veel soja producten gebruikt in je voedingspatroon, dan is het misschien handig om je plantaardige eiwit via een andere bron te halen. Dit geldt trouwens niet voor gefermenteerd soja (lees dit artikel en dit artikel voor meer duidelijkheid).
Rijst eiwit wat meestal afkomstig is van zilvervliesrijst bevat ontzettend veel vezels, complexe koolhydraten en vitamines. Ook deze vorm van eiwit is hypoallergeen en wordt makkelijk opgenomen en verteerd door je lichaam. Uit onderzoek blijkt dat rijst eiwit kan helpen om je vetmassa te verlagen en je spiermassa te verhogen én het herstel van je spieren net zo goed als whey eiwit kan stimuleren (13), hoera!
Erwten eiwit bevat veel vezels en bomvol BCAA’s. Uit onderzoek blijkt dat deze vorm van eiwit je bloeddruk kan verlagen (14) en je de groei van je spiermassa kan stimuleren, net zoals met whey (15).
MEER?
Willen jullie een uitgebreid artikel over de verschillende merken en de verschillen tussen de merken, zoals ik hierboven beschreef maar dan uitgebreider? Laat het achter in de comments! Des te meer stemmen, des te beter ik weet waar er behoefte naar is qua artikelen.
16 comments
Interessant artikel! Ik eet zelf sinds een aantal jaar vegan en heb daarvoor ook dierlijk eiwit gebruikt ipv vegan nu. Ik merk in ieder geval geen verschil, maar ik ben ook geen consistente gebruiker die elke dag een schepje neemt bijvoorbeeld. De enige vraag die ik nog had was over het genetisch verandere soya. Je schrijft dat zo’n 94 procent van de soja die nu verbouwd wordt genetisch gemanipuleerd is (met bron erbij, super fijn!) en ik, als diehard vegan documenteries kijkend, heb geleerd dat een heel groot deel van deze sojapeoductie bedoeld is voor veehouderij, waar inderdaad gmo wordt toegepast om de dieren zo snel mogelijk te laten groeien. Daarnaast zou je het natuurlijk kunnen checken op de verpakking of het merk bellen als je zeker wilt zijn, maar dat is misschien wel een beetje veel moeite haha.
Groetjes,
Hoi Teni,
Interessant artikel. Ik had al een tijdje vragen over eiwitpoeder, deze heb je voor een deel beantwoord, fijn! Leuk om de verschillende soorten eiwitpoeder te zien. Toch blijf ik met nog wat vragen zitten. Ik heb ook je disclaimer gelezen over dat je eiwitpoeder kúnt inzetten, maar dat het geen must is. Ik vraag me af.. als je al voldoende eiwit eet, is het dan wel nodig (of handig of beter) om eiwitpoeder te gebruiken, in aanvulling of ter vervanging van andere producten waaruit je eiwit kunt halen? Ik zie dat heel veel mensen fan van eiwitpoeder zijn en ik probeer dat te begrijpen, maar ik denk altijd; huh, maar dat is toch niet nodig als je gewoon zorgt voor voldoende eiwit uit voeding? Ik kan me voorstellen dat het voor krachtsporters die nog weer extra eiwit nodig hebben handig is (lijkt me best een gedoe om altijd maar op eiwit in voeding te moeten letten als je echt een stuk meer nodig hebt voor het sporten), maar geldt dat ook voor mensen die minder of niet aan krachtsport doen? Ik heb ook ergens in mijn hoofd dat als je voedingsstoffen uit ‘echte’ voeding kunt halen dat dat het beste is, ipv het uit een poeder of supplementen oid te halen. Maar goed, wat weet ik er van, daarom lees ik altijd trouw de artikelen van mensen die dit tenminste wetenschappelijk kunnen onderbouwen :p
Even in reactie, ik doe krachtsport (crossfit) en gebruik wel eiwitpoeder. Naar mijn idee is dit zeker niet nodig en kan je het makkelijk uit je voeding halen en als je hiermee tevreden bent lijkt het mij helemaal prima. Ik gebruik het om dat het 1. lekker is, haha de smaakjes die er zijn zijn TOP en maken bijv mijn havermout elke ochtend echt tot een feestje! Dus dat is voor mij de main reason en daarnaast is het makkelijk na mn training even een shake…of als ik paar dagen weg ben makkelijk om een poedertje mee te nemen om toch ook dan aan mn eiwit te komen (of een eiwitreep meenemen). Dus voor mij is het meer dat ik het lekker vind (en makkelijk) dan dat het een must is.
Hi Eva en Henrike,
Ik heb er eerder twee aparte artikelen over geschreven, hoe je ‘genoeg’ eiwitten binnen kunt krijgen zonder eiwitpoeder. Als je kijkt naar het dagmenu is de keuze aan jou om te bepalen of het voor jou wel/niet haalbaar is. Ik vind het absoluut haalbaar, maar ik moet er meestal wel even bij stil staan. Ze hier de artikelen:
http://fitbeauty.nl/hoe-krijg-je-genoeg-eiwitten-binnen-wat-moet-je-eten/
http://fitbeauty.nl/hoe-krijg-je-genoeg-eiwitten-binnen-als-vegan-veganist-zonder-eiwitpoeder/
Liefs,
Teni
Hi Eva en Henrike,
Ik heb er eerder twee aparte artikelen over geschreven, hoe je ‘genoeg’ eiwitten binnen kunt krijgen zonder eiwitpoeder. Als je kijkt naar het dagmenu is de keuze aan jou om te bepalen of het voor jou wel/niet haalbaar is. Ik vind het absoluut haalbaar, maar ik moet er meestal wel even bij stil staan. Ze hier de artikelen:
http://fitbeauty.nl/hoe-krijg-je-genoeg-eiwitten-binnen-wat-moet-je-eten/
http://fitbeauty.nl/hoe-krijg-je-genoeg-eiwitten-binnen-als-vegan-veganist-zonder-eiwitpoeder/
Liefs,
Teni
Jaaaa, ik stem voor een uitgebreid artikel!
Ik zit er al een tijdje over na te denken om over te stappen op plantaardige eiwitpoeder.
Zo Teni, wat een werk moet dit alleen al zijn geweest! Heel veel respect!
AHHH DANKJEWEL ANNE! Wat doet dit me goed zeg! 🙂
Ik heb osteoporose en was begonnen met eiwitpoeder maar gisteren in het ziekenhuis bij controle kreeg ik het advies om geen extra eiwitpoeder te gebruiken ivm osteoposose. dit ondanks het feit dat ik veel sport en aan krachtttraining doe.Advies was: gezond eten en af en toe een onsje kipfilet ( ik eet vis en kip) dan kom je een eind.
Teni ik heb tien eiwitrepen die ik niet lekker vind van beautyenfitshop( heet ie zo). Wil jij ze hebben?
Zal ik ze je opsturen? Gewoon zonder betalen bedoel ik.
Ah Teha wat ontzettend lief zeg! Lijkt me alleen zo’n moeite om het helemaal op te sturen, is er niet iemand in je omgeving die je er ontzettend blij mee kunt maken? Je bent een schat!
Ha,een schat. Dat hoor ik graag!
Ik heb geen sporters in mijn omgeving die eiwitrepen eten.
Misschien een keer afgeven als je in Amsterdam bent op het CS?
Hoef je ook je adres niet te gevenn
Zullen we anders afspreken dat de eerste persoon die hieronder comment de repen krijgt (opgestuurd)? Dan heb je mij in ieder geval al blij gemaakt met dit aanbod én ook nog eens iemand anders met de repen! Dan link ik jullie via de mail (want alleen ik zie de e-mail adressen).
Ik voel me een beetje ongemakkelijk om het aan te nemen aangezien ik zoveel gratis krijg van bedrijven. Dan zou ik het leuk vinden als iemand anders die dat niet heeft er blij mee wordt gemaakt. Wat vind je daarvan?
Leuk idee!
Ik hoor het wel…
dag
hoi!
Vraaagje zou je ook een vergelijking willen maken van eiwitpoeder merken en welke je ons zou aanraden?
Hi Teni,
Ik heb je blog onlangs ontdekt. Super leuke artikelen en handige tips!
Wel wil ik je wijzen op een ‘fout’ in wat je hierboven schrijft:
“Het nadeel is dat zo’n 94% van de soja die wordt verbouwd genetisch is gemanipuleerd (10) waardoor soja tegenwoordig gelinkt is aan verschillende ziektebeelden zoals borstkanker (11) en een verminderde cognitieve functionaliteit en geheugen (12).”
Als je de bronnen 11 en 12 goed leest zie je dat de oorzaak niet ligt in het feit dat soja genetisch gemanipuleerd is. In het geval van 11 heeft dat te maken met hormoon-achtige stofjes die in soja zitten.
Misschien is het goed om te weten dat het overgrote deel van de onderzoeken laat zien dat het genetisch manupileren van voedsel an sich helemaal niet schadelijk is voor de gezondheid. Het idee dat GMO’s slecht zouden zijn staat haaks op wetenschappelijke opvattingen.
Goed, ik ken je blog niet goed genoeg om te weten hoe correct en feitelijk je wilt zijn. Dat is natuurlijk helemaal aan jou.
Hoi,
Ik ben al enige tijd aan het uitzoeke nwat nu verschillen zijn tussen whey, eiwitpoeder, proteine. Jouw blog heeft me enigzins geholpe nu om het tebegrijpen blijft dat ik het lastig vind welke nu te kiezen. Ik een KHA en ben op zoek naar een eiwitpoeder wat goed te gebruiken is in baksels, op een amerikaanse site gebruikte men dried egg white protein van Keto chow. Kun jij me verder helpen want ik zie door de bomen het bos niet meer.
Alvast bedankt