Er zijn sport gewoontes die ervoor zorgen dat je actief blijft of sterker wordt tijdens het trainen, er zijn voeding gerelateerde gewoontes die je bijvoorbeeld laten eten tot je 80% vol zit en daarna stopt met eten. En er zijn mindset gewoontes die gebaseerd zijn op hoe je je lichaam ziet, of je mindful eet etc.
Gedrag is opgebouwd uit gewoontes, en gewoontes kun je aanpassen zodat je waanzinnige uitkomsten krijgt in je leven! Hoe?
Maar er is ook een gewoonte in het behalen van je doelen. Ja, dit valt ook onder een gewoonte aangezien het heel erg kan afhangen van hoe je je doelen stelt. Laten we eerst even afvragen welk type jij bent, of grotendeels van de tijd bent:
Welk type ben jij?
- De persoon die geen zin heeft om doelen te stellen, dit niet doet en dus ook amper doelen behaalt.
- De persoon die zulke grote doelen stelt voor zichzelf, dat deze ook amper worden behaald.
- De persoon die consistent hele kleine doelen stelt en deze keer op keer behaalt.
Elk van deze drie heeft een gewoonte van zijn/haar manier gemaakt en krijgt dus ook vaak dezelfde uitkomst; doelen herhaaldelijk behalen of doelen herhaaldelijk niet behalen. Dus zou dit dan betekenen dat je je doelen op een bepaalde manier kunt opstellen zodat je ze wél keer op keer kunt behalen? Als je het mij vraagt: WEL!
Nu ben ik van nature iemand die niet bang is om hele grote doelen te stellen en ik geloof ook dat alles wat dat betreft mogelijk is. Ik laat me niet door de maatschappij vertellen wat ik wel en niet hoor te denken, doen en te ambiëren. Tenminste, voor zover ik dat door heb natuurlijk. Het kan net zo goed zijn dat de huidige doelen die ik heb wel degelijk onbewust beïnvloed zijn door de maatschappij, anyhow; ik houd me vast aan een intern gevoel als leidraad. Maar ik weet ook, dat het stellen van te grote doelen omtrent het afvallen mij vaak wel negatief hebben beïnvloed.
Een afvaldoel wat te groot is geeft het gevoel dat het zó ver weg is, dat dat ene zakje chips, bakje ijs of workout echt niet zoveel verschil maakt.
En eerlijk gezegd, maakt dat ook niet zoveel verschil op lang termijn als je al je andere handelingen wel in lijn hebt met het uiteindelijke doel. Oftewel: je gewoontes dienen allemaal bij te dragen aan dat doel en af en toe mag je er best van afwijken. Maar als het afwijken de regel wordt en een keer sporten de uitzondering, heb je het precies omgekeerd voor elkaar: zoals velen die steeds falen bij het afvallen.
Dit valt vaak samen met mensen die perfectionistisch zijn, hier schreef ik eerder een artikel over. Perfectionistisch zijn is naar mijn mening vaker een saboteur in je leven dan dat het je helpt. De conclusie, waar ik achter ben gekomen, is dat perfectionisten vaak niet eens beginnen aan een doel dat veel te groot of veel te ver weg voelt. Perfectionisten voeren graag dingen uit waarvan ze van te voren al kunnen bepalen dat ze dit perfect kunnen realiseren en uitvoeren. In de praktijk kan dit wel eens zorgen voor:
- Bevredigd gevoel als iets perfect uitgevoerd is door hen, maar zelden gebeurt omdat perfectie vaak niet bestaat
- Gefaald gevoel omdat het toch niet perfect is, zoals bijna alles in het leven
Daarom kan het helpen om in eerste instantie kleien doelen op te stellen en de perfectie los te laten waardoor je focus wordt verlegd en je keihard stappen vooruit gaat maken! Progressie vs. perfectie brengt je zóveel verder.
Als je het mij vraagt bestaan te kleine doelen niet. Als een minuscuul doel je leven positief beïnvloed, maakt het niet uit dat het een klein doel was, de uitkomst is belangrijk én het creëren van de gewoonte is zoveel krachtiger dan het aan het oppervlak lijkt.
Voorbeelden van kleine geweldige doelen!
Denk bijvoorbeeld aan:
- Elke dag 10 zinnen schrijven: als je een boek wilt schrijven, wilt bloggen, dagboek wilt bijhouden etc.
- Elke dag 5 minuten buikspieren trainen: als je fitter en sterker wilt worden
- Of 2 x per week 15 minuten trainen: als je fitter en sterker wilt worden
Het geheim zit hem in het consistent uitvoeren van nieuwe handelingen die op een gegeven moment een gewoonte worden. Zodra ze een gewoonte worden, waardoor je hersenen niet meer zo hoeven na te denken en dus geen weerstand hoeven te bieden aan het onbekende, kun je ze gaan uitbreiden; een bladzijde per dag schrijven, 30 minuten per dag trainen, 3-4 keer per week 15 minuten trainen etc. En voila! Je hebt een blijvende gewoonte gecreëerd die je leven positief beïnvloed.
Grote doelen zijn het thema van je leven
Laat je grote doelen absoluut niet varen, maar zie ze als de ‘waarom’ je de dingen doet in je leven. Het thema van je leven. De grote doelen zijn opgebouwd uit honderden kleine gedragingen die je van dag tot dag uitvoert. Dit zijn gedragingen die uiteindelijk jou en jouw leven veranderen, focus je hierop! Het maakt echt niet uit hoe klein de dagelijkse doelen zijn, als je ze behaalt geven ze je voldoening en motivatie om door te zetten.
Als je je doelen constant te groot maakt en ze niet behaalt, vormt dit ook weer een gedragsketen van ‘niet behalen van doelen’ wat je enorm kan demotiveren in het leven. Zonde!
Als ik dan na jaren ‘struggelen’ met het stellen van doelen en deze wel/niet behalen één advies mag geven, dan is het om er een leuk spel van te maken en kleine doelen op te stellen;
6 comments
Wauw Teni, progressie VS perfectie vind ik zo mooi klinken!
Ik ook! Al heb ik hem niet zelf bedacht 😉 !
Erg fijn artikel. Ik ben iemand die nauwelijks doelen heeft, dus ik ga hier zeker iets mee doen!
Wat goed! 😀
Wat een leuk en motiverend artikel! Girlpower! 🙂
“Het leven is een vet leuk spel en jij mag meedoen met je eigen regels!” > Dit heb je mooi verwoord!
Ont-wikkelen; slechte ontwikkelingen ( :tegenval etc.) horen bij het proces van het ont-wikkelen/groeien want tijdens het (ont-)wikkelen kom je zeker knopen en knelpunten tegen 😀