Het ketogeen dieet is ontzettend populair op dit moment en volgens mij is deze hype al anderhalf jaar gaande. Steeds meer mensen ontdekken het ketogeen dieet en vallen ervan af en hebben meer focus en energie door bijna alle koolhydraten uit hun voeding te schrappen en volledig over te gaan op vetten en eiwitten.
De laatste tijd krijg ik ook meerdere vragen over wat ik daar dan van vind, als diëtist zijnde. Met als hamvraag: is het een goed dieet of kan het ook gevaarlijk zijn voor sommige mensen?
Dat zal ik je vertellen.
Het ketogeen dieet staat voor een dieet of voedingspatroon waarbij je nauwelijks koolhydraten eet en bijna alle calorieën haalt uit vetten en eiwitten. Het wordt vooral gepromoot om af te vallen maar ook om de suikerspiegel levels te stabiliseren. De populariteit is ongelooflijk op dit moment zoals ik al zei. Er gaat geen week voorbij waar iemand me hier niet over vraagt.
In juli 2019 schreef ik het artikel “4 mythes over koolhydraatarm eten ontkracht” en dat artikel is inmiddels alweer meer dan 24.000 keer bekeken. Oftewel: er is heel veel interesse naar.
Mocht je benieuwd zijn naar het artikel, hier kun je hem teruglezen:
Gezondheidsvoordelen
Maar nu weer even terug naar het ketogeen dieet. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit dieet het afvallen kan ondersteunen, je suikerspiegel kan controleren en de risicofactoren kan verlagen voor hart- en vaatziekten zoals hoge triglyceriden en hoge LDL cholesterol waarden in je bloed. Het ketogeen dieet kan misschien ook het goede cholesterol HDL verhogen (1).
Daarbij komt dat het je kan helpen de insuline resistentie te verminderen waardoor je cellen weer gevoeliger worden voor insuline en hierdoor dus minder insuline aangemaakt hoeft te worden én je suikerspiegel niet de pan uit schiet – wat weer een risicofactor is voor diabetes type 2 (2).
Om die reden is het ketogeen dieet niet zo’n probleem voor mensen met diabetes, insuline resistentie, metabool syndroom of hart- en vaatziekten. Deze ziektes en aandoeningen worden vooral veroorzaakt/gevaarlijk bij een hoge suiker- en geraffineerde koolhydraatconsumptie en aangezien deze wegvalt bij het ketogeen dieet is het logisch dat het deze resultaten boekt.
Geen link tussen keto en algemene gezondheid
Hoewel het uit onderzoek blijkt dat het ketogeen dieet wat voordelen kent voor je suikerspiegel, zijn er geen lang termijn kwalitatieve onderzoeken die de relatie tussen het ketogeen dieet en de algemene gezondheid tonen (2).
En laten we niet vergeten dat diet dieet ontzettend veel restricties kent en dit niet nodig is om af te vallen, om je insuline gevoeligheid te verhogen en ook niet om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Het focussen op een voedingspatroon met minder tot geen restricties, voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde en een algemeen gezond voedingspatroon nastreven zijn meestal betere opties dan een rigoreuze switch maken.
Rigoreuze veranderingen zijn naar mijn mening alleen nodig in situaties waarbij iemand de voortekenen van een ziekte heeft of de ziekte zelf al heeft. Bijvoorbeeld bij diabetes type 2, bij hart- en vaatziekten etc.
Wilde je afvallen?
Als je dit artikel leest omdat je eigenlijk gewoon een manier zoekt om af te vallen, zou ik je nooit adviseren om op dieet te gaan of een leefstijl aan te nemen met heel veel restricties. In de praktijk is dat op lang termijn (lees: je hele leven) toch vaak niet vol te houden voor de meesten (3). Kijk op deze pagina op mijn site voor werkelijk alle informatie over afvallen die ik heb voor je.
Of wat dacht je van het Mediterrane ‘dieet’ (leefstijl), bomvol vezels, eiwitten, gezonde vetten en ook koolhydraten. Hier zijn al tientallen jaren onderzoeken over gedaan waaruit blijkt dat dit het het afvallen stimuleert en het risico op chronische ziektes verlaagt (4).
Hoewel het ketogeen dieet zeker wat voordelen met zich mee kan brengen, kunnen deze voordelen ook bereikt worden met een minder restrictief eetpatroon. Tenzij je hartstikke goed gaat op de ketose en voor je gevoel geen moeite hebt met de restricties, dan heb ik niks gezegd natuurlijk!
Ik geloof namelijk dat er niet één voedingspatroon is dat voor iedereen werkt, maar er wel voor iedereen een voedingspatroon bestaat dat werkt voor dat individu.
3 comments
Je laatste zin…. ik denk er precies zo over. Die mag van mij op abri’s, in het journaal en in elke serie. Geen product placement, maar Teni’s quote placement. Je woordgebruik alleen al; voedingspatroon ipv dieet. Dat duidt al dat dit je patroon gaat zijn ipv een tijd een dieet volgen. Want… hoe ga je erna dan verder…
Hello,
Ik had graag mijn ervaring gedeeld met jouw en andere…
Ik heb heel veel gelezen over keto dieet/ levenstijl. Uiteindelijk ben ik er dan mee gestart.
6 weken later ben ik moeten stoppen omdat ik mijzelf zeer ongelukkig voelde mijn hormonen sloegen voor het minste ophol en niet in de positieve zin.
Ik voelde me op sociaal gebied helemaal alleen. Gaan uit eten zonder lekker frietjes vond ik een hel, dan maar een salade zonder brood en een plat water. Ooh Jah en ook geen dressing nemen, waarom nog gaan uit eten dan? Thuis kan ik lekker dingen maken zonder mij zorgen te maken. We zijn natuurlijk vastbesloten om gewicht te verliezen en vol te houden.
Een avondje stappen op enkel water was verschrikkelijk saai, niet dat er altijd alcohol bij moet zijn maar een babbel met een glaasje wijn is zoveel leuker.
Ik was ook vaak uitgeput en kon gemakkelijk 12u tot 14u slapen. ( Ik krijg al B12 en ijzer spuiten ingespoten omdat ik vaak heel laag zit).
Als ik mijn regels had kon ik niet uit mijn bed,
zelfs plassen was te veel energie.
Na week 4 begon mijn haar verschrikkelijk hard uit te vallen. Ik geef toe ik was in paniek en heb gelezen wat ik hier kon aan doen maar echt de juiste reden heb ik niet gevonden. Ik denk dat het eerder aan mijn lichaam ligt die de aanpassing niet oké vondt.
Ik was al van week 2 magnesiumpilletjes aan het inpakken dus dat had ik niet te kort, ook had ik mijn dagelijkse hoeveelheid water en zout binnen.
Ik heb het intotaal 6 weken volgehouden en ik merkten gewoon meer en meer dat dit dieet/levenstyle niet geschikt is voor iedereen, Ik ben stilletjes aan begonnen met meer koolhydraten te eten en mijn lichaam was mij zo dankbaar, ik had het gevoel of alles terug normaal werkte.. hoewel ik het heel jammer vind dat het voor mijzelf zo tegengeslagen is.
(Ik ben een 1,58m en woog 78 kg)
Ik ben door deze levenstijl 5kg afgevallen zonder te sporten.
Helaas op 2 a 3 weken tijd alles terug aangekomen.
Ik ben tot de conclusie gekomen dat dit dieet/levenstijl niet geschikt is voor mij persoonlijk. omdat ik volgens mij als vrouw zijnde veel te veel last heb van mijn hormonen.
Mijn zoektocht naar de juiste levenstijl gaat verder…
Momenteel ben ik zwanger en helaas is er bij mij zwangerschapsdiabetes geconstateerd. Dit kan ik echter prima onder controle houden met het verdelen van mijn koolhydraten per maaltijd en door minimaal twee uur tussen eetmomenten te houden. Ik mag bij hoofdmaaltijden 30 tot 40 gram koolhydraten en als snack 10 tot 20 gram.
Nu wordt er gezegd dat je meer kans hebt om diabetes type 2 te ontwikkelen binnen 5 jaar en dat mijn baby hier ook risico op loopt wanneer hij ouder is.
Nu vraag ik mij af, en ik hoop van harte dat je me kunt adviseren, is het nu noodzakelijk om op deze manier door te gaan met eten om zo diabetes type 2 te voorkomen? Even los gezien van alle gezonde keuzes die sowieso helpen bij diabetes zoals het kiezen voor volkoren en noem maar op.
Ik ben namelijk helemaal geen voorstander van het ketogeen dieet. Maar ik wil zeker ook geen diabetes ontwikkelen. Ook wil ik geen restricties opleggen aan voeding.
Ik eet momenteel voldoende koolhydraten volgens mij, maar vraag mij echt af of het schadelijk is als ik behoefte heb aan 5 volkoren crackers of vier volkoren boterhammen waarmee ik boven de 40 gram per maaltijd uitkom.
Bedankt voor je artikelen, ik lees ze al jaren trouw <3!