Voorbij je verzadigingsgevoel is eigenlijk wat er hoort te staan 😉
Omdat je geen discipline hebt natuurlijk.
Grapje. Dit kan een enkele keer de oorzaak zijn. Misschien wel vaker dan een enkele keer. Maar misschien is het handig als je het één en ander begrijpt over een bepaald hormoon in je lijf dat wel degelijk invloed heeft op je verzadigingsgevoel waardoor je zelf kunt bepalen hoe en of je hier actie op wilt ondernemen!
Honger hormoon – Leptine
Er is één belangrijk hormoon dat je verzadigingsgevoel (of hongergevoel) beïnvloedt. Dit is leptine. Leptine wordt aangemaakt door de vetcellen in je lijf (1). Vetcellen kun je vanaf een bepaalde leeftijd niet meer kwijtraken, ze kunnen dan alleen nog maar groeien of krimpen. Cellen in je lichaam worden constant vernieuwd, dus ook je vetcellen, maar de hoeveelheid blijft gelijk na een bepaalde leeftijd (na je tienerjaren).
Trouwens, leptine is ook gelinkt aan vruchtbaarheid, je immuunsysteem en het functioneren van je hersenen (2).
Hoe groter je vetcellen, hoe meer leptine er aangemaakt wordt (3). Leptine geeft je lichaam het signaal dat er voldoende energie aanwezig is en we dus niet hoeven te eten (4). Hoe meer vet je in je lichaam hebt, hoe hoger je leptine levels zijn (5). Hoe hoger je leptine levels zijn, hoe meer je een seintje krijgt met: stop met eten!
Dus hoe kan het dan dat obese mensen niet stoppen met eten als er zoveel leptine rondzwerft in hun lijf? Leptine resistentie.
Wanneer we afvallen, worden onze vetcellen kleiner en maken we dus minder leptine aan. Vooral als dit niet geleidelijk gaat maar met hele grote stappen tegelijk (denk aan <1200 kcal per dag) krijgen je hersenen het sein dat je lichaam honger heeft en zal je stofwisseling misschien wel omlaag gaan om te voorkomen dat je te weinig energie hebt. Wat lief, van je lijf. Toch? Tenminste, als er echt hongersnood was…
Dus als we een paar keer net wat meer eten dan we verbranden, slaan we een beetje vet op -> maken we meer leptine aan -> seintje naar je hersenen dat je voldoende hebt gegeten -> stoppen met eten -> calorieën verbranden blijft op een normaal level (stofwisseling blijft op peil) -> dat beetje vet gaat er weer vanaf.
Daarom is het niet erg om af en toe boven je behoefte te eten. Dit is het natuurlijke proces. Maar de leptine resistentie verstoord dit proces.
Leptine resistentie
Dus wanneer je brein niet ziet dat er leptine vrij is gekomen in je lijf, heeft je brein niet door dat er voldoende vet aanwezig is. Er is leptine resistentie ontstaan waardoor je constant het gevoel hebt dat je honger hebt (6), terwijl je al voldoende energie in je lichaam hebt opgeslagen (vet). Dit is een van de meest abnormale, onnatuurlijke processen die tegenwoordig aanwezig is in je lijf (7).
Hoe dan?
Natuurlijk wil je weten hoe leptine resistentie tot stand komt. Want dat is de grootste boosdoener in dit artikel. Uit de volgende onderzoeken (8)(9) komt naar voren dat leptine resistentie door verschillende factoren veroorzaakt kan worden:
- ontstekingssignalen die opgepikt worden door je hersenen
- vrije vetzuren in je lijf
- heel vaak hoge levels van leptine hebben (dus vaak voorbij je honger gevoel eten -> dit heeft meer te maken met gedrag/emotie dan ‘luisteren naar je verzadigingsgevoel’)
Nu hebben bovenstaande factoren allemaal ook direct invloed op overgewicht en obesitas. Dus dat betekent dat de leptine resistentie die ook nog eens het gevolg is van deze 3 factoren het proces van overgewicht extra versterkt. Een negatieve cyclus.
De wetenschap geeft de volgende tips om de bovenstaande factoren te verminderen/voorkomen waardoor je dus automatisch de kans op leptine resistentie ook verkleint:
- Vermijd zoveel mogelijk bewerkt voedsel (10). Nu is dit altijd een wat vaag begrip, want wat is bewerkt? Een cracker is ook bewerkt. Ik denk dat je al een heel eind komt als je etiketten leest, producten kiest met niet teveel toegevoegde ingrediënten waarbij je geen idee hebt wat het zijn en je aan een basis voedingspatroon houdt gevuld met groente, fruit, zuivel, noten, zaden en eventueel vlees.
- Sporten! Uit dit onderzoek (11) komt naar voren dat het je leptine resistentie kan verminderen.
- Slaap voldoende! Jaaaaaa, ook je slaap is gelinkt aan leptine (12).
- Vergeet niet je eiwitten te eten (13).
- Eet oplosbare vezels (14), say what? Haha. Er bestaan oplosbare en onoplosbare vezels, oplosbare zitten in onder andere: gerst, peulvruchten, havermout en chia zaad. Er zijn nog meer producten hoor, maar Google anders even “oplosbare vezels”.
Als je de bovenstaande dingen leest, valt het kwartje misschien? Dit komt best overeen met een “normaal” voedingspatroon als in: eet gewoon je groente, fruit, je vezels, slaap voldoende, zorg voor beweging en vergeet je eiwitten niet, onder andere voor je spier- en celherstel. Haha. Maar bij deze zijn ze dus extra onderbouwd qua invloed op leptine.
Vragen? Let me know! Ik ben altijd in voor een vervolgartikel als daar vraag naar is.
Check ook “Cheatmeals helpen bij vetverlies? Hoe? Leptine is het geheim!” waarbij ik uitleg hoe zo’n “cheatmeal” af en toe echt prima is voor je lijf!
15 comments
Wat een fijn verhelderend artikel weer Teni! Volgens mij heb ik ook een aardige resistentie opgebouwd, daarom ben nu nu met mezelf een paleo challenge aangegaan om mijn lichaam weer in balans te krijgen :).
Wat goed dat je actie onderneemt 🙂 Hopelijk werkt paleo goed voor je en zo niet; weer wat geleerd 🙂
Super handig artikel! Ik had zelf wat research gedaan al op internet over dit onderwerp maar daar begreep ik niet veel van, nu is het weer helder.
Nog wel een vraagje, als je leptine resistentie hebt opgebouwd, kan je daar dan ook weer vanaf komen?
Verder, het is leuk dat je weer video’s maakt!
Wat fijn uitgelegd weer! Laten we die leptine maar eens onder handen nemen dan 😉
HAndig ! Is t niet zo dat teveel suiker ook zorgt vooronderdrukking van Leptine ?
Heyy als je 15 bent en je probeert meer spieren te krijgen en vet kwijt te rakn heeft dit dan dus ook voordeel voor later? Of is het al te laat en blijft het aantal vetcellen nu ook al gelijk?
Hoi Teni!
Ik heb ongeveer dezelfde vraag als anonymous.
Je zegt “Cellen in je lichaam worden constant vernieuwd, dus ook je vetcellen, maar de hoeveelheid blijft gelijk na een bepaalde leeftijd (na je tienerjaren).”
Wat voor rol speelt de hoeveelheid vetcellen?
Ik ben 16 en ik heb van nature een redelijk laag bmi en snelle stofwisseling, heeft de hoeveelheid calorieën die ik (blijkbaar!) nodig heb, dan te maken met het aantal vetcellen?
Groetjes 🙂
Ik kom hier trouwens ook niet voor het afvallen hoor! Sommige onderwerpen vind ik gewoon heel interessant en je artikelen zijn leuk om te lezen 🙂
Dit vraag ik me ook af!
Leuk artikel! Ik heb mijn scriptie geschreven over eetgewoonten en overgewicht bij hele jonge kinderen. En hoe dat al begint in de babyjaren onder andere door de vetcelaanleg in die jaren. Eenmaal veel vetcellen dan heb je deels ook gewoon echt pech 🙁 Het lichaam wilt het liefst gevulde vetcellen hebben en daar helpt leptine een handje bij. Je kunt best leven met geschrompen vetcellen en op gewicht blijven maar vaak vergt dat wel een levenslange bewustzijn. De hoeveelheid vetcellen die onveranderbaar is, is ook deels een verklaring voor het jojo-effect.
En dan bestaat er dus nog leptineresistentie; daar was ik nog niet zo bekend mee, maar het maakt het hele verhaal voor mij compleet! You go Teni!
Jouw artikelen komen altijd precies als ik ze nodig heb! Ik ben het afgelopen jaar 8 kilo afgevallen (van 57 op mn zwaarst naar 49 op mn lichtst). Ik heb alle ‘slechte’ dingen geschrapt maar eet wel gewoon brood, pasta, rijst, aardappels (koolhydraten dus). Ik vond het afvallen wel genoeg geweest, dus bij het avondeten laat ik me de laatste tijd best wel gaan. Ik heb, ondanks dat ik de hele dag door eet (volkoren boterhammen, fruit, zuivelproducten) heb ik dan alsnog echt honger, waardoor ik misschien net voorbij dat verzadigingspunt ga. Omdat mijn lijf misschien toch aan hongersnood denkt? Ondanks dit alles ben ik al een tijd op gewicht (rond de 50kg), en ik probeer te eten naar mn kcal behoefte (das ongeveer rond de 1600/1700). Heb jij enig idee waarom ik ‘s avonds zo erg losga? Alvast bedankt!
Weer iets geleerd!
Heel interessant Teni 😉
Duidelijk artikel en goed onderbouwd!
Thanks Marvin!
Informatief artikel. Vraagje: kun je ook resistent zijn zonder heeeeel zwaar te zijn? Dus kunnen slanke mensen die toch gemiddeld sporten, maar altijd ‘verder’ eten ook resistentie opbouwen?
X Wilmke