Friet metttttttt.. Ketchup? of Mayonaise? Je wilt een ‘gezonde’ keuze maken, maar weet niet zo goed wat je moet kiezen. 🙂 Ik houd van dit soort titels. Weet je waarom? …
Dit soort titels maken me blij. Omdat dit soort vragen massaal aan Google worden gevraagd. Want laten we eerlijk zijn, nog voor we onze eigen hersenen neigen te gebruiken gooien we dit soort vragen in het zoekbalkje van Google in de hoop direct het antwoord te krijgen waar we naar zochten. En dat, zonder dat we ook maar één hersencel hoeven in te zetten om eens te bedenken wat deze vraag eigenlijk inhoudt.
Laat ik nog even niet beginnen over de ketchup of mayonaise. Sorry, ik weet dat je heel graag wilt weten welke van de twee gezonder is maar ik wil het eerst over het eerste gedeelte van de zin hebben in de hoop dat het verhelderend gaat werken voor elke andere vergelijkbare vraag die je hebt.
Want “wat is gezonder” is eigenlijk niet te definiëren. Het is het zelfde als vragen; wat is normaal? Of wat is normaler? Eh…. We kunnen wel enigszins voorbeelden noemen van dingen die we abnormaal vinden, evenals dingen die we ongezond vinden. Maar wat is gezond? En wat is normaal? Dus als je mij gaat vragen wat gezond is of wat normaal is, kan en zal ik daar geen antwoord op geven.
Ketchup of Mayonaise
En dan nu naar het onderwerp van dit artikel. Ketchup of Mayonaise? Het feit dat beide sauzen 1 overeenkomst hebben, namelijk; we gebruiken ze om friet (of iets anders) in te dippen, wil dit niet zeggen dat ze tot dezelfde soort categorie behoren qua voedingswaarde en/of macronutriënten. Dus eigenlijk vergelijk je een banaan met een ei. Of een dropje met een pepernoot. Ja. Lach maar. Maar het is echt zo.
Voedingswaarde: 100 gram ketchup vs 100 gram mayonaise
Nu heb je natuurlijk verschillende ketchup en mayonaise varianten, maar als we even de “basis” versies nemen:
Ketchup | Mayonaise | |
kcal | 102 | 630 |
eiwit | 1,2 gram | 1 gram |
koolhydraten | 23,2 gram | 3,5 gram |
waarv. suiker | 22,8 gram | 3,5 gram |
vet | 0,1 gram | 69 gram |
Misschien even schrikken van de hoeveelheid calorieën van de mayonaise, maar er zijn honderden varianten die de helft bevatten (yogonaise, halvanaise, mayonaise 30%, mayonaise halfvet etc.) dus ben je een grote fan van mayo, dan hoef je nu niet meteen te denken dat je dit nooit meer kunt eten. Maar feit is dat mayonaise dus compleet verschilt van ketchup. Zoals je ziet komen er bij de ketchup de meeste calorieën uit de koolhydraten (suikers) en bij de mayonaise komen ze uit het vet. Zoals ik aangaf zijn er verschillende varianten op de volvette mayonaise, voor de zekerheid even twee opties eruit gepikt:
Yoghonaise | Mayonaise halfvet | |
kcal | 278 | 400 |
eiwit | 1 gram | 1 gram |
koolhydraten | 12 gram | 9 gram |
vet | 25 gram | 40 gram |
Koolhydraten hebben als “voordeel” als je wilt afvallen dat ze minder kcal bevatten (1 gram bevat 4 kcal) in tegenstelling tot vetten (1 gram bevat 9 kcal). Vetten hebben weer als voordeel dat ze langzamer verteerd worden waardoor ze je langer een verzadigd gevoel geven. Dus je zit langer vol van vet dan van koolhydraten. Dus omtrent welke je nu beter kunt eten; daar kan ik geen antwoord op geven.
Maar help me nou met kiezen!
Ten eerste kan de keuze tussen de twee sauzen te maken hebben met welke van de twee je lekkerder vindt. Ten tweede is het belangrijk om voor jezelf te onthouden wat beter werkt als je je voeding inzet als middel richting een bepaald doel. Zet je voeding in als geniet-factor richting het doel: plezier? Eet dan wat je vooral het aller aller lekkerste vindt 🙂
Zet je voeding in als hulpmiddel om je te voorzien van precies een juiste hoeveelheid energie om in de loop der tijd wat vet te verliezen? Kies dan nog steeds wat je lekker vindt, maar houd bijvoorbeeld rekening met de portiegrootte zodat het “past” binnen je energiebehoefte.
Ik ben ketchup fan.
Zelf houd ik heel erg van ketchup. Zo erg dat ik liever geen friet eet zonder ketchup, hehe. Toen ik jong was en we bij de friettent frietjes hadden gehaald en er vervolgens werd verteld dat de ketchup op was, is mijn moeder naar de supermarkt gegaan om een fles ketchup te halen zodat ik toch mn frietjes kon opeten. Ja, ik weet het, ik heb een onwijs lieve moeder. En ik ben gek op ketchup.
Sorry voor alle friet-foto’s 🙂 Hehe.
11 comments
Alweer zo’n interessant onderwerp! Wat schrijf je leuke stukjes.
Dit is echt een Eye-opener voor mij. Ik pak graag yoghonaise bij m’n gebakken aardappeltjes, maar zal nu toch overstappen op Heinz Balanz denk ik.
Verder maak ik wel eens zelf mayonaise, bestaand uit ei, olie en mosterd, wat zout en peper. Ik weet helaas niet wat hier de voedingswaarden van zijn, maar hij geeft me het gevoel dat ie gezonder is dan de gemiddelde mayo 😉
Aaaah wat een tof berichtje om te lezen! Dankjewel Emma 🙂
Voor de zekerheid heb ik zojuist even twee alternatieve opties toegevoegd op mayonaise (yoghonaise en mayo halfvet) om niet de indruk te wekken dat er buiten de volvette mayo niets anders is mocht je wat willen minderen 😉
Maar Heinz Balanz is sowieso mijn favoriete ketchup sinds kort, haha 🙂
Haha ik twijfel vaak tussen mayonaise-ketchup-appelmoes. Wij hebben zelf wel altijd frietsaus, dat is ongeveer hetzelfde qua calorieën als yoghurt mayonaise. Maar als ik niet kan kiezen tussen mayonaise en ketchup, denk ik gewoon FUCK IT en mix ik ze samen haha, net als vroeger. Héérlijk (vooral met uitjes)
Awhh haha Teni, ik herken je ketchup-friet verhaal zo erg!! Moest (vooral vroeger) overal bij! Blij om te lezen dat het niet afschuwelijk slecht is 😉
Erg leuk stuk, thanks!
Goed verhaal. Ik hou erg van de combinatie ketchup en mayonaise. Omdat we geen producten met toegevoegde suikers kopen gebruiken we belze mayoneis van de jumbo en maak ik ketchup zelf (suikervrij nog niet gevonden namelijk). Smaak is even wennen zonder die suikers maar na enige tijd wil je echt niet anders meer!
Wat een goed artikel! Ik merk ook al dat mensen veel aan mij vragen wat nu gezond is of wat nu gezonder is (Ik doe momenteel ook de HBO opleiding Voeding en Diëtetiek). Maar soms is daar niet altijd een antwoord op te geven en dit artikel heeft dat erg mooi beschreven. Leuk!
Heinz Balanz is niet meer verkrijgbaar. Het is nu Heinz met 50% minder suiker geworden. 11 gram suiker.
Wat een fijn stukje tekst! Dit vroeg ik mij een paar dagen geleden af en dit verheldert een hoop :). Ik vind het vooral goed dat je benadrukt dat je gewoon oké is om te kiezen wat jij het lekkerst vind, ik houd namelijk erg van een patatje speciaal ^^, ik weet dus dat het niet gezond is.. maar dat zal mij niet stoppen om er heel af en toe van te genieten! Bedankt voor de info.
Ik ben trouwens verliefd op je blog, dus stop alsjeblieft nooit met schrijven 😉
X
Ik neem ze altijd allebei en roer ze door elkaar. De gulden middenweg!
Volgens mij is friet met mayo/frietsaus echt iets typisch Hollands. In Amerika staan ze je in ieder geval gek aan te kijken als je mayo bij je friet wil.
Helemaal waar! Ik ben ook zo blij in Amerika als ik standaard ketchup overal bij krijg!