Hoe zit dat toch met de anticonceptiepil en de effecten ervan op je lichaam? Veel mensen geloven dat hormonale anticonceptie maar één doel heeft: zwangerschap vermijden. Hoewel dat heel goed lukt is het niet het enige wat het doet, het wordt namelijk ook voorgeschreven voor verschillende redenen maar kent ook zijn nodige bijwerkingen.
In dit artikel ga ik kort maar krachtig in op de verschillende onderdelen van je lichaam waar de pil invloed op uitoefent met onderaan het artikel iets meer uitleg over de meest voorkomende punten. In de komende weken zal ik meerdere artikelen schrijven die dieper ingaan op bepaalde bijwerkingen van de pil.
In vele gevallen is het heel tegenstrijdig en dat is niet altijd te verklaren. Het kan bij de één acne verminderen en bij de ander verslechteren. Het kan bij de één migraine verhelpen en bij de ander juist veroorzaken. Eén ding is wel zeker; het risico op zwanger worden is bij het nemen van de anticonceptiepil minimaal.
Hormonale veranderingen
De anticonceptiepil werkt doordat je hormoonhuishouding verandert. Dit kan leiden tot vervelende bijwerkingen waar je niet altijd met je ‘gezonde verstand’ wat aan kunt doen.
Migraine
De pil kan migraine verslechteren of juist verbeteren, ook weer zo’n twijfelgeval. Afhankelijk van welke soort je neemt kan dit een tijdelijke bijwerking zijn.
Verandering in de borsten
Je borsten kunnen gevoeliger en groter worden als je aan de pil bent.
Stemmingswisselingen
Eén van de belangrijkste en bekendste bijwerking is het hebben van stemmingswisselingen. Bij sommigen is dit een paniekerig gevoel, bij anderen schuurt het tegen depressie aan.
Acne
De verandering in hormonen door de pil zorgen bij sommige vrouwen ervoor dat de acne verdwijnt en bij anderen weer juist dat er meer acne aanwezig is. Dit kan per merk pil verschillen en is dus de moeite waard om in de gaten te houden als je ervaart dat je meer last hebt van acne nadat je aan de pil bent gegaan.
Bloedstolling
Er is een kleine verhoging van het risico op bloedstollingen wanneer je aan de pil bent. Dit risico wordt hoger als je rookt of een hart- of vaatziekte hebt.
Opgeblazen en misselijk
Beide bijwerkingen die bij sommige mensen gepaard gaan met de pil. Vooral als je net begint met de pil kan misselijkheid een grote rol spelen als bijwerking.
Gewichtsschommelingen
Doordat de pil je hormoonhuishouding verandert is er een kans dat je eetlust hierdoor verandert en dit vervolgens invloed uitoefent op je gewicht. In de meeste gevallen krijg je meer trek – eet je meer – en kom je dus ook wat aan.
Minder menstruatiepijn
Ook dit is een reden waarom jonge meisjes de pil voorgeschreven krijgen; wanneer ze heftige menstruatieklachten hebben. Sommige merken van de anticonceptiepil verhelpen de menstruatieklachten en worden om die reden voorgeschreven ( je menstrueert ook eigenlijk niet echt als je aan de pil bent).
Verandering in haargroei
Ook weer zoiets waar hormonen invloed op uitoefenen: je haargroei. De dikte en de groei van je haar kan beïnvloedt worden door de pil. Bij sommigen wordt het haar minder dik en bij ander is er sprake van juist meer en dikkere haargroei.
Eventuele bescherming tegen sommige soorten kanker
Sommige merken van de anticonceptiepil beschermen je eventueel een klein beetje extra tegen baarmoeder- en eierstokkanker.
Verhoogde bloeddruk
Er is een kans dat je bloeddruk wat wordt verhoogd doordat je aan de pil bent. Om deze reden is het belangrijk dat je je bloeddruk regelmatig laat checken.
En hoe zit het verder met de pil?
Nadat je globaal een beeld hebt van wat er allemaal kan veranderen in je lichaam bij het nemen van de anticonceptiepil is het belangrijk dat je de volgende punten ook realiseert:
Voortplanting
Je baarmoeder produceert van nature vrouwelijke hormonen: oestrogeen en progesteron. Beide kunnen kunstmatig gemaakt worden en in de anticonceptiepil verwerkt worden.
Hogere oestrogeen en progesteron levels voorkomen dat de baarmoeder een eitje loslaat. Zonder een eitje valt er niets te bevruchten door sperma. Progesteron verandert ook nog de slijmlaag in je baarmoeder; het maakt het dik en plakkerig waardoor het moeilijker wordt voor sperma om hier doorheen te komen.
Wanneer je stopt met de pil is de voorspelling dat je menstruatie terug gaat naar ‘normaal’ na een paar maanden. Dit is echter vaak ook anders – maar dat is misschien iets voor jullie om te delen in de comments om erachter te komen hoe jullie dit ervaren/ervoeren.
De bijwerkingen die gepaard gaan wanneer je van de pil afgaat kunnen zijn:
- niet meer ongesteld worden of extra bloeden
- wat bloedingen tussen twee menstruaties in
- vaginale irritatie
- gevoelige borsten
- grotere borsten
- verandering in je seksdrive / lipido
Cardiovasculair en centrale zenuwstelsel
Volgens the Mayo Clinic, zal een gezonde vrouw die niet rookt geen serieuze gezondheidsrisico’s lopen door het nemen van de pil. Echter, voor sommige vrouwen, kan de pil de bloeddruk teveel verhogen. Die extra hormonen kunnen dan het risico van bloedstollingen verhogen. Dit risico is zelfs hoger als je:
- rookt of ouder bent dan 35
- een hoge bloeddruk hebt
- een bestaande hartziekte hebt
- diabetes hebt
Overgewicht hebben wordt ook gezien als een risicofactor voor een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes. Voor de meeste vrouwen zijn deze bijwerkingen niet van toepassing maar wanneer dit wél zo is, is dit een serieuze zaak.
Daarom is het belangrijk dat de pil altijd via de huisarts wordt voorgeschreven en dat je over de periode dat je hem neemt gecheckt wordt op je gezondheid door een professional. Zoek alsjeblieft medische hulp wanneer je pijn ervaart in je borst, bloed ophoest of het gevoel hebt dat je flauwvalt. Ernstige hoofdpijn, moeite met praten of een zwak tot gevoelloos gevoel in je ledematen kunnen tekenen zijn van een beroerte.
Welzijn en levenskwaliteit
Oestrogeen kan migraine verergeren als je er al last van hebt. Sommige vrouwen ervaren ook stemmingswisselingen en depressie bij het gebruik van de pil. Aangezien het lichaam constant aan het werk is om je hormonen te balanceren is het mogelijk dat de introductie van nieuwe hormonen flink wat verwarringen kan veroorzaken.
Deze veranderingen zul je in eerste instantie direct merken in je humeur. Er is een recent onderzoek uit 2017 met een kleine groep van 340 gezonde vrouwen waaruit bleek dat het nemen van orale anticonceptie (de pil) significant het welzijn en levenskwaliteit van deze vrouwen verlaagde.
Verteringsstelsel
Sommige vrouwen ervaren veranderingen in hun eetlust en gewicht nadat ze aan de pil zijn gegaan. Maar er zijn slechts een paar onderzoeken die laten zien dat de pil zorgt voor gewichtstoename. Uit een onderzoek dat 22 eerdere onderzoeken onder de loep nam bleek dat er weinig bewijs was tussen gewichtstoename en de pil.
Maar waar we niet omheen kunnen is dat hormonen je eetgewoontes reguleren omdat ze je honger- en verzadigingshormonen beïnvloeden. Als je in dat patroon iets verandert, kan dit invloed hebben op je gewicht – maar het is dus niet direct het effect van de pil. Het wordt indirect veroorzaakt.
Ook kan het zijn dat je tijdelijk een gewichtstoename ervaart wat door het vasthouden van vocht komt.
Huid en haren
Voor veel vrouwen kan de pil helpen om acne te verminderen. In sommige gevallen kan het echter lichtbruine vlekjes veroorzaken op de huid.
Soms veroorzaakt de pil een ongewone haargroei maar vaker dan niet helpt de pil juist met het verminderen van ‘teveel’ haar wat door velen wordt beschreven als ‘ongewenste haargroei’. Soms wordt de pil voorgeschreven aan vrouwen die last hebben van dikke en donkere haren op het gezicht, op de rug en op de buik.
Het ‘startpunt’ is anders bij elke vrouw
Het lichaam en de hormoonlevels van elke vrouw zijn anders en dat is ook precies de reden waarom het toedienen van hormonen in de vorm van een anticonceptiepil de hormoonhuishouding van elke vrouw weer uniek anders maakt. Dit zorgt voor verschillende bijwerkingen – wat bij de één iets positiefs kan zijn (van acne afkomen) kan bij de ander nét iets teveel hormonen zijn waardoor de balans wordt verstoord (naar juist meer acne).
Snap je een beetje wat ik bedoel? Daarom is het héél lastig om dit soort directe links te vinden tussen een hormonale toediening omdat elke ‘normaalwaarde’ in hormonen bij elke vrouw anders is. Het startpunt vóór het nemen van de pil is voor iedere vrouw anders.
Praat met je huisarts als je het gevoel hebt dat de pil niet voor jou werkt en of er eventueel andere manieren zijn om hetgeen te realiseren wat je tot nu toe met de pil hebt gedaan. Wees open en eerlijk van jouw kant en vraag naar de mogelijkheden: want daar zijn er genoeg van!
De wetenschappelijke onderzoeken die gebruikt zijn voor dit artikel:
- Arowojolu AO, et al. (2012). Combined oral contraceptive pills for treatment of acne. DOI:
10.1002/14651858.CD004425.pub5 - Birth control: Medicines to help you. (2016).
fda.gov/forconsumers/byaudience/forwomen/freepublications/ucm313215.htm#LARC - Birth control options: Types of contraceptives. (n.d.).
optionsforsexualhealth.org/birth-control-pregnancy/birth-control-options - Birth control patch. (n.d.).
plannedparenthood.org/learn/birth-control/birth-control-patch - Depo-Provera. (2009).
optionsforsexualhealth.org/birth-control-pregnancy/birth-control-options/hormonal-methods/depo-provera - Estrogen and progestin oral contraceptives (oral route). (2015).
mayoclinic.org/drugs-supplements/estrogen-and-progestin-oral-contraceptives-oral-route/description/drg-20069422 - Hirsutism. (2013).
my.clevelandclinic.org/disorders/hirsutism/hic_hirsutism.aspx - Intrauterine devices (IUDs) [Fact sheet]. (2016).
optionsforsexualhealth.org/sites/optionsforsexualhealth.org/files/iud_fact_sheet_0.pdf - Lopez LM, et al. (2016). Progestin-only contraceptives: Effects on weight. DOI:
10.1002/14651858.CD008815.pub4 - Lopez LM, et al. (2013). Skin patch and vaginal ring versus combined oral contraceptives for contraception. DOI:
10.1002/14651858.CD003552.pub4 - Medical uses of the birth control pill. (2016).
youngwomenshealth.org/2011/10/18/medical-uses-of-the-birth-control-pill/ - Oral contraceptives and cancer risk. (2012).
cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/hormones/oral-contraceptives-fact-sheet - The patch. (2015)
pamf.org/teen/sex/birthcontrol/patch.html - Zethraeus N, et al. (2017). A first-choice combined oral contraceptive influences general well-being in healthy women: A double-blind, randomized, placebo-controlled trial. DOI:
dx.doi.org/10.1016/j.fertnstert.2017.02.120
9 comments
Dank je Tenni, ik slik al vanaf mijn 17e de pil (ben nu 43). En heb tussendoor zonder enige moeite 3 kinderen gekregen. Ook ervaar ik geen enkele van de bijwerkingen die je beschrijft. Ik slik de pil sinds een jaar of zes zelfs zonder stopweek, hooguit 3 keer per jaar omdat mijn bloedingen anders zo heftig zijn. Mijn enige zorg is: tot wanneer kan ik dit volhouden, slikken tot mijn 80e zou ook een beetje raar zijn.
Ik heb de pil ruim 16 jaar geslikt zonder stopweken. Alleen in totaal drie keer gestopt toen ik doorbrak, wat dus vrijwel nooit voorkwam. Ook nooit klachten gehad door de pil gelukkig. Inmiddels ben ik helemaal gestopt met de pil, maar van meerdere huisartsen heb ik begrepen dat het overslaan van de stopweken niet slechter is dan wél een stopweek inlassen. Mij werd zelfs verteld dat de hormoonpieken minder zijn als je doorslikt, wat voor sommige vrouwen een voordeel kan zijn. Tot je 80e hoef je niet te slikken, daarvoor bereik je de menopauze al 🙂
Na 1,5 jaar geen pil, toch maar weer begonnen met die rothormonen omdat elke maand in spanning zitten ook niet fijn is. Er zouden meer hormoonvrije anticonceptiemiddelen mogen zijn. Voel me tot nu toe weinig anders, maar aankomen en depressieve klachten zijn m’n grootste angst, naast zwangerschap.
Weer een fijn artikel Teni! Ik laat graag eens mijn persoonlijke verhaal horen in de hoop dat het misschien voor iemand iets kan betekenen. Ik ben een jaar geleden overgestapt van de pil naar een spirtaaltje (Kyleena, met minder hormonen dan het ‘reguliere’ spiraaltje) en dat maakte onwijs veel verschil voor mij. Ik ben binnen 6 weken van een cup E naar een cup C gegaan, mijn heupen werden veel smaller, ik had meer energie en last but not least: ik voel me mentaal veel stabieler en vrolijker (alsof een donkere waas verdwenen was). Nu een jaar later, lijkt dat laatste effect iets te zijn afgenomen maar dat is natuurlijk logisch omdat toen de ‘hoe het was met de pil’ herinnering nog verser in het geheugen zat. Anticonceptie kan, zoals jij hierboven beschrijft, echt enorm veel impact op jouw gezondheid en lijf hebben.
Duidelijk en fijn artikel. Bedankt.
Wat voor de een werkt, werkt voor de ander verder idd niet. Zeker een zoektocht waard om samen met je huisarts te kijken naar wat het beste bij je past. Ik kwam na jaren pilgebruik uiteindelijk uit bij een spiraaltje. Een positieve wereld van verschil na de pil op mentaal en lichamelijk vlak. Wat Mel bijv ook al schreef, ik werd veel stabieler en vrolijker. Veel meer in balans. En ik word niet meer ongesteld. Ik vind dat zo fijn. Met dit spiraaltje (Myrena) voel ik me serieus klachtenvrij van alle aan hormonen gelinkte problemen. Maar goed, het is voor iedereen anders natuurlijk. Ik heb het trouwens nu niet eens nodig om niet zwanger te worden, maar ik heb het om die nare klachten niet te hebben. Mijn spiraal brengt mij in een positieve spiraal om het zo maar te zeggen.
Oh het is met een ‘i’. Mirena dus.
Na 25 jaar de pil geslikt te hebben, ben ik vandaag overgestapt op een koperspiraal. Ik wil even geen hormonen meer in mijn lichaam. Ik had constant hoofdpijn, werd misselijk door het minste, zat tegen een depressie aan en een libido was ver te zoeken. Hield ook veel vocht vast en er was geen gram af te krijgen. Ik wil nu minstens één jaar een koperspiraal proberen en kijken hoe mijn lichaam reageert. Ik verga op dit moment wel van de krampen maar ik hoop dat dat morgen weer over is.
Ik merkte bij mezelf dat de pil een heel grote invloed had op mijn seksleven. Na jaren pijn gehad te hebben tijdens het vrijen (waarvan meerdere gynaecologen de oorzaak niet vonden), ben ik (na 9 jaar de pil te nemen) gestopt en gebruiken wij enkel nog een condoom. Ondertussen neem ik de pil al een jaar niet meer en dit heeft zo’n groot positief effect gehad op mijn libido. Na 1 maand te stoppen, was de pijn tijdens het vrijen volledig weg. Echt gek hoeveel zo’n klein pilletje doet in jouw lichaam.
Het stemmingswisselingen verhaal is de reden geweest voor mij om te switchen naar een Mirena spiraal. Wat een wereld van verschil was dat. Inmiddels al 6 jaar aan de spiraal (wel tussendoor eruit geweest voor een zwangerschap – was overigens direct zwanger. Niet om op te scheppen maar om aan te geven dat ontwennen dus niet nodig was, zoals dat bij de pil wel is) Nu ik dit artikel lees, ga ik me afvragen, zijn deze bijwerkingen ook aan een hormoon spiraal toe te schrijven? Omdat het -volgens mij- zelfde soort hormonen zijn als de pil? Daar ben ik wel nieuwsgierig naar 🙂