Dit nieuwe segment met allemaal boeiende feitjes en nieuwtjes beviel de vorige keer zo goed (zie de comments) dat het natuurlijk voortgezet moest worden! Ook ik vind dit een heel leuk segment om me in te verdiepen, dus zo hebben we een win-win!
Wat je vandaag moet weten..
Stress in het begin van het leven heeft een langdurig effect
Ja, we weten dat stress erg veel vervelende en langdurige bijwerkingen kan hebben. Maar wist je dat stress in het begin van het leven ook écht langdurig negatief effect heeft? Dan bedoel ik dus wanneer je een foetus bent. Volgens een nieuw onderzoek (Society for Neurosience (1)) blijkt dat verhoogde stress in de levensfase van een foetus de kans op het ontwikkelen van angststoornissen, drugsverslaving of depressie later in het leven met twee tot vier keer verhoogd! Ai, dat is nog eens een ontdekking.
Het bleek dat foetussen die blootgesteld werden aan stress van de moeder tijdens de zwangerschap een groter risico liepen om autismespectrum (wat is dit?) te ontwikkelen. Door deze bevindingen is er meer focus gekomen op stress tijdens de zwangerschap bij vrouwen en hoe dit verminderd kan worden. Natuurlijk voelden we aan ‘ons onderbuikgevoel’ dat stress tijdens de zwangerschap niet best zou zijn, maar nu er ook daadwerkelijk iets aangetoond is via onderzoek is het fijn dat hier meer aandacht aan wordt besteed.
Misschien een nieuwe manier om Azlheimer vroeg te ontdekken!
Dit is bijzonder nieuws, er is misschien een snelle en niet zo’n drastische manier om Alzheimer veel eerder te ontdekken dan nu kan. Met een nieuwe technologie genaamd “coherence tomography angiography (OCTA)”. Met behulp van deze technologie kwam er uit twee nieuwe onderzoeken naar voren dat de kleine bloedvaten aan de achterkant van het oog verschillend zijn bij mensen met Alzheimer vergeleken met mensen zonder Alzheimer. Zelfs de mensen die de ziekte in hun familie hadden maar er (nog) geen symptomen van hadden, hadden deze verschillen in hun bloedvaten.
Huidige methodes die worden gebruikt om Alzheimer te diagnostiseren zijn bijvoorbeeld hersenscans, maar deze kunnen het alleen constateren als de ziekte al ver gevorderd is. Deze nieuwe ontwikkeling geeft dus hoop in het stellen van een diagnose in een véél vroeger stadium waardoor er dus veel gedaan kan worden voor herstel en voor het remmen van de ontwikkeling ervan (2).
Populatie van dieren in het wild is 60% afgenomen in de afgelopen 40 jaar
Daar schrik je wel van, toch? Ik in ieder geval wel. Dit zijn cijfers uit het 2018 rapport van het Wereld Natuur Fonds. Meer dan 4000 zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën zijn tussen 1970 en 2014 gedaald aan hoeveelheid in de wereld. Het WNF pleit voor een internationaal verdrag, vergelijkbaar met het klimaatverdrag van Parijs (in 2015) dat de natuur beschermt en de door mens veroorzaakte effecten van ontbossing, vervuiling en klimaatverandering probeert te herstellen.
We are the first generation to know we are destroying our planet and the last one that can do anything about it”
Zegt Tanya Steele (UK chief executive) (3).
Door je neus ademen heeft een interessant positief effect
Natuurlijk zijn er talloze redenen waarom het ademen door je neus een positief effect kan hebben. Maar er is een onderzoek dat erg interessant is en ik niet een heel artikel omheen kan schrijven. Daarom past het perfect in dit artikel!
Uit een nieuw onderzoek uit The Journal of Neuroscience, blijkt dat het ademen door je neus helpt om je herinneringen te versterken en te ‘stabiliseren’ of vast te leggen. Gek weetje, maar toch fijn om een extra reden te hebben om vaker door je neus te ademen (4). De gedachte erachter is onder andere dat je mindful ademhaalt en dit helpt bij het bewust doormaken van de tijd – je lichaam – etc. Dit is een interessante uitspraak van één van de onderzoekers die ik graag met je wil delen:
“The idea that breathing affects our behaviour is actually not new,” says Dr Arshamian. “In fact, the knowledge has been around for thousands of years in such areas as meditation. But no one has managed to prove scientifically what actually goes on in the brain. We now have tools that can reveal new clinical knowledge.
Hoe cool!! En ook weer een extra reden om te mediteren 😉
Foto’s: Pexels, MariyaL / (Shutterstock.com),
8 comments
Boeiend vooral dat over stress bij zwangerschap en de effecten!
En neusademen!
Nou leuk… mn zoontje is 8 weken en tijdens de ZS heb ik een van de meest stresserende periodes van mn leven moeten doormaken. Weer lekker iets voor vrouwen om zich schuldig over te voelen als ze stress hadden en hun kind heeft bv autisme. Met alle respect maar zo’n onderzoeken vind ik altijd zo dubbel. Fijn, vermijd stress, heel goed, maar je kan het niet altijd ontlopen. Toppie dan dat je weet dat door JOUW stress je kind een minder goede start krijgt. (Niet slecht naar jou bedoeld Teni, maar soms denk ik van leuk, hebben we weer wat aan…)
(Als vrouw aan die onderzoeken, niet wij aan je artikels!)
Begrijp wat je bedoelt Michelle. Dit is echter niet alleen voor jou zo, maar je voelt je aangesproken omdat het ingaat op iets wat jij hebt meegemaakt en niet kan terugdraaien. Zo voelen we ons denk ik allemaal met nieuwe informatie die uitkomt op verschillende vlakken in het leven.
Rokers die er ineens achter kwam dat roken ontzettend ongezond was (vroeger werd het gepromoot als ‘gezond’ en ook cool) en al jaren hadden gerookt.
Mensen die bewerkt vlees aten zonder te weten dat dit wel degelijk ongezond is waar toevallig nét in de afgelopen 2 jaar duidelijke onderzoeken over zijn gepubliceerd.
Etc. etc. etc.
Alle nieuwe informatie is kut als je het zo bekijkt, maar het positieve is dat de volgende generatie (dus inderdaad, jouw kind(eren)) hier wél weer iets mee kan doen.
En onthoud; als jij je best hebt gedaan, met alles wat je TOEN wist. Dan is dat het allerbelangrijkste. Het heeft zo geen zin om boos te worden op nieuwe onderzoeken die in gaan op iets wat jij nooit geweten hebt. Het is energie- en tijdverspilling. Ook houdt het je alleen maar in een negatieve cyclus – als moeder zijnde NU. Als jij het je zo aantrekt, dan geloof ik dat je oprecht het beste wilt voor je kids – maar ik zou het omdraaien naar wat je nu kan betekenen naar beste weten. Het verleden is het verleden, je wist het niet dus je kunt niemand de schuld geven, ik zou ook adviseren om dat niet te doen.
Stay positive. <3 Dikke knuffel.
Ik snap je wel in je reactie maar
1. Ik voelde sowieso al aan dat t niet goed was die stress. De stress die ik had, kon ik echter niet zomaar afzetten of ontlopen.
2. De dingen die je opnoemt zijn perfect vermijdbaar. Roken slecht? Oke stop met roken. Rood vlees slecht? eet t niet meer. Stress is echter iets wat je zelf niet in de hand hebt. Je kan natuurlijk je best doen om het zo min mogelijk te hebben, maar soms komen er erge dingen op je pad en huppakee… stress. Vandaar mn dubbel gevoel. Prima dat we erop gaan letten, maar als vrouw dan bv te maken krijgen met jobverlies/scheiding/overlijden/whatever en je mss schuldig voelen omdat we weten dat t slecht is voor je ongeboren kind… nou fijn :/
(Opnieuw niet slecht bedoeld, er zijn gewoon zoveel dingen die je als vrouw al kunnen laten voelen dat je het he-le-maal verkeerd doet tijdens de zwangerschap / bij de opvoeding, dan mag je er nu ook nog niet eens over stressen want je geeft je kind een slechte start ;-))
Ik snap goed wat je bedoelt. Toen mijn man kanker kreeg,was het advies om stress te vermijden???? Ja, sure, goed advies zeg!