Red Bull is ook een zuur drankje (ook al smaakt het zoet, in termen als ‘zuur en basisch’ is de pH waarde zuur) en door dit regelmatig te drinken kan dit bijdragen aan tandbederf (15).

Uit een 5-daags onderzoek waarbij menselijk tandglazuur 15 minuten per keer, 4 keer per dag bloot werd gesteld aan energiedrank resulteerde in een significante en onomkeerbare vermindering van tandglazuur (16). Nu is dit natuurlijk een vrij extreem onderzoek, door het drinken van Red Bull stel je je tanden niet 15 minuten lang bloot aan het zuur, maar het laat wel zien welke (negatieve) potentie het heeft op je tandglazuur. Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat energiedranken twee keer zo slecht waren voor je tandglazuur dan frisdranken (16).

Misschien schadelijk voor je nieren

Af en toe een blikje Red Bull drinken kan in principe geen kwaad. Net zoals af en toe een pizza eten, snoepen of los gaan op een bak ijs. Maar wanneer je als een soort verslaving om gaat met je blikjes Red Bull en dit chronisch teveel drinkt, kan het wel degelijk een probleem worden.

Uit het volgende onderzoek met ratten blijkt dat het chronisch drinken van Red Bull je nierfunctie kan verslechteren. Let wel, dit onderzoek is niet uitgeprobeerd met mensen (17). Onderzoeken indiceren wel een link tussen suikerrijke drankjes en een verhoogde kans op chronische nierziektes (18)(19)(20). Let wel, dit zijn onderzoeken die niet specifiek met Red Bull zijn gedaan, maar met zoete drankjes in het algemeen.

Invloed op risico-gedrag

Dit is een beetje een gek punt om uit te leggen maar de onderzoeken liegen niet. Het blijkt namelijk dat het drinken van Red Bull wordt geassocieerd met risicoverhogend gedrag, vooral wanneer het gecombineerd wordt met alcohol (1). Wanneer het gezamenlijk gedronken wordt, kan de cafeïne in Red Bull de effecten van de alcohol maskeren waardoor je je minder dronken kunt voelen terwijl je wel de alcoholgerelateerde beperkingen hebt (moeite met recht lopen, moeite met evenwicht, vertraagde reactie etc.) (21)(22)(23). Je denkt dus dat je meer aan kan dan je eigenlijk kan, simpel gezegd.

Wat is hier erg aan? Zul je misschien denken. Nou, dat kan nogal wat serieuze consequenties hebben.

Uit het volgende onderzoek bleek dat studenten die energiedrank combineerden met alcohol meer geneigd waren om onder invloed (van alcohol) te rijden dan wanneer alcohol zónder energiedrank werd geconsumeerd (24).

Zelfs wanneer het niet werd gecombineerd met alcohol bleek dat jonge volwassenen die regelmatig energiedrank dronken een verhoogd risico hadden op alcoholverslaving en drugsgebruik (21)(25)(26).

Natuurlijk is het niet zo dat wanneer iemand Red Bull drinkt die persoon ook direct drugs gebruikt of gaat rijden met alcohol op. Het is belangrijk om bewust te zijn van de eventuele risicofactoren die wetenschappelijk onderzoek indiceert.

Is het levensbedreigend?

De heftigste vraag omtrent een drankje, maar ik ga hem toch proberen te beantwoorden. Hoewel enkele gevallen van overmatig Red Bull (of andere soortgelijke energiedranken) drinken wordt gelinkt aan hartaanvallen en de dood is dit vooral het geval geweest bij jonge volwassenen die toegaven regelmatig en veel te veel energiedrank te drinken (tijdens het studeren of uitgaan bijvoorbeeld) (12)(27)(28)(29)(30)(31). Er zijn vele factoren die bijvoorbeeld effect hebben op hoeveel cafeïne je drinkt en hoe schadelijk dit is voor jou als individu.

De huidige richtlijnen staan op een maximum van 400 mg per dag (bij gezonde volwassenen). In de gevallen dat mensen dood zijn gegaan door cafeïne-gerelateerde factoren hebben deze mensen gemiddeld 3-5 gram cafeïne per dag binnen gekregen (27)(32).  Om je even een idee te geven hoeveel dat is: ongeveer 40 kleine blikjes (260 ml) Red Bull op één dag.

Precies, dat krijg je niet zo snel voor elkaar gok ik zo.

Let wel, bij mensen die een hartaanval hebben gekregen door cafeïne gerelateerde factoren, dronken deze mensen gemiddeld 3-8 blikjes in één dag. Dat is een groot verschil met 40.

Uit één recent onderzoek bleek dat gezonde volwassenen die een enorme blik Red Bull (946 ml!!) per dag dronken voor drie dagen achter elkaar significante veranderingen hadden tussen de intervallen van hun hartslag (33). Een verandering van je hartslag kan leiden tot hartritmestoornissen en soms leiden deze tot een plotselinge dood, vooral bij mensen met een hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten (33). Onderzoekers zeggen dat deze hartslag veranderingen niet enkel door de cafeïne kunnen komen, maar waarschijnlijk te maken hebben met de combinatie van ingrediënten in Red Bull (33).

Er is sowieso veel en veel meer onderzoek nodig om te kijken naar de combinatie van de ingrediënten van Red Bull bijvoorbeeld en de risicofactoren daarvan. Als er in ieder geval één ding belangrijk is om te adviseren is dat zwangere vrouwen, kinderen en mensen met hartproblemen Red Bull in zijn geheel dienen te vermijden.