Wat betekent FODMAP? Wat zijn FODMAPs en wat doen ze? Is dit het ultieme dieet voor mensen met darmklachten en zelfs chronische ziektes zoals Crohn en Colitis Ulcerosa? Ik heb zelf Colitis Ulcerosa en weet als geen ander hoe naar het kan zijn om zoveel darmklachten te hebben. Het kan je hele leven ‘on hold’ zetten.
Dus het werd tijd voor een onderzoek in de wereld van FODMAPs, wat zegt de wetenschap hier eigenlijk over?
Wat zijn FODMAPs?
Allereerst vraag je je misschien af wat een FODMAP überhaupt is en waar het voor staat? Het is een afkorting voor de Engelse woorden:
Fermentable
Oligo-
Di-
Mono-saccharides
And
Polyols
(1).
Zegt je waarschijnlijk nog steeds niks tenzij je aardig wat scheikunde hebt gehad (en hebt onthouden). Dit zijn scheikundige termen die koolhydraten in verschillende groepen plaatsen. Van lange keten koolhydraten tot korte etc. etc.
De koolhydraten binnen de groepen die in de FODMAP afkorting voorkomen, zijn de groepen die vaak gepaard gaan met een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn. Sommige voedingsmiddelen bevatten één soort FODMAP anderen kunnen weer een combinatie van FODMAPs met zich meedragen.
De belangrijkste voedingsbronnen van de vier FODMAP groepen zijn:
- Oligosaccharides: Tarwe, rogge, peulvruchten, enkele groenten en fruitsoorten, knoflook en uien
- Disaccharides: Melk, yoghurt en zachte kazen. Lactose is het koolhydraat (ook wel suiker) waar het hier om draait.
- Monosaccharides: Verschillende fruitsoorten; vijgen en mango’s. Verschillende zoetstoffen zoals honing en agave. Fructose is het koolhydraat (ook wel suiker) waar het hier om draait.
- Polyols: Verschillende groenten en fruitsoorten zoals bramen, lychees, maar ook enkele zoetstoffen zoals aspartaam.
Wat kan een FODMAP kwaad?
FODMAPs kunnen de vervelende buik- en darmklachten veroorzaken op twee manieren:
- door vocht naar de darmen toe te trekken
- door bacteriële fermentatie
1. VOCHT NAAR DE DARMEN: Omdat FODMAPs korte ketens van suikers zijn, zijn ze osmotisch actief. Dit betekent dat ze water uit je lijf kunnen onttrekken richting je darmen (2)(3)(4)(5). Dit kan voor een opgeblazen gevoel en diarree zorgen (6)(7)(8)(9).
2. BACTERIELE FERMENTATIE: Wanneer je koolhydraten eet, worden deze in je lijf afgebroken tot hele kleine suikers (glucose) door enzymen voordat ze opgenomen kunnen worden in je darmen. Sommige enzymen kan je lichaam zelf niet aanmaken om FODMAPs af te breken. Dit kan ervoor zorgen dat bepaalde FODMAPs onverteerd achter blijven in je dunne en dikke darm (2)(3).
Wist je dat in je darmen miljoeeeeeenen bacteriën leven? (10). Deze bacteriën kunnen FODMAPs als een gek fermenteren waardoor er gassen en andere stofjes vrijkomen die vervelende klachten met zich mee kunnen brengen: opgeblazen gevoel, buikpijn en een onprettige stoelgang (6)(7)(8)(9).
Deze twee bovengenoemde processen vinden plaats bij iedereen die FODMAPs eet, MAAR niet iedereen is er gevoelig voor. Dat is dus wat het verschil veroorzaakt tussen de één die gediagnostiseerd wordt met PDS (wat ook echt nietszeggend is trouwens, stomme diagnose) en de ander nergens last van heeft en van alles kan eten. Er wordt dus vermoedt dat dit aan de gevoeligheid van je darmen ligt, volgens dit onderzoek (5).
Een FODMAP dieet is gebaseerd op het zoveel mogelijk vermijden van FODMAPs in voedingsmiddelen. Daarom zeggen ze ook wel “Low FODMAP diet”, je zit zo laag mogelijk met de FODMAPs die je eet. Maar wat zegt de wetenschap? Zijn er onderzoeken die laten zien of dit dieet helpt bij mensen met (chronische) buik- en darmklachten?
FODMAP dieet tegen buik- en darmklachten?
Zijn er genoeg onderzoeken? Jazeker, er zijn talloze onderzoeken gedaan! Dit onderzoek vergelijkt meer dan 30 onderzoeken met elkaar die gedaan zijn omtrent darmklachten en een laag FODMAP dieet (11).
“Does a diet low in FODMAPs reduce symptoms associated with functional gastrointestinal disorders? A comprehensive systematic review and meta-analysis.”
De conclusie?
“The present meta-analysis supports the efficacy of a low FODMAP diet in the treatment of functional gastrointestinal symptoms. Further research should ensure studies include dietary adherence, and more studies looking at greater number of patients and long-term adherence to a low FODMAP diet need to be conducted.”
Oftewel: de vermoedens en gedachtes over het verhelpen van darmklachten met een laag FODMAP dieet wordt ondersteund door deze analyse van meer dan 30 onderzoeken. Maar zoals heel vaak: er is meer onderzoek nodig. Altijd.
Als je een laag FODMAP dieet aanhoudt, is de kans dat de buikpijn en het opgeblazen gevoel verholpen wordt tot 81% (12). Andere onderzoeken laten zien dat dit dieet kan helpen om winderigheid, diarree en constipatie te verhelpen! (13)(14). Er is ook wat onderzoek gedaan naar energielevels bij mensen met PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) waaruit blijkt dat ze door een laag FODMAP dieet ook meer energie krijgen, hier moet echter nog meer onderzoek naar gedaan worden (15).
Dit komt overigens wel logisch over, als je ooit last hebt gehad van je darmen dan weet je dat het energie vreet. Als ik een opvlamming heb en tot wel 20 keer per dag op de wc zit, dan kom ik er elke keer helemaal kapot vanaf. Doodmoe en helemaal op. En aangezien er aardig wat kwalitatieve onderzoeken laten zien dat het FODMAP dieet echt een hoop klachten kan verhelpen, kan ik me goed voorstellen dat dit automatisch gepaard gaat met meer energie.
Prikkelbare Darm Syndroom? GA VOOR FODMAP!
Uit dit onderzoek blijkt dat het absoluut nuttig kan zijn om het FODMAP dieet uit te proberen als je een prikkelbare darm hebt (16): “CONCLUSIONS: The low FODMAP diet shows efficacy for IBS patients. The current strategy of breath testing and dietary advice provides a good basis to understand and adhere to the diet.”
En er is nog een onderzoek die dat beaamt (17): CONCLUSIONS: In a controlled, cross-over study of patients with IBS, a diet low in FODMAPs effectively reduced functional gastrointestinal symptoms. This high-quality evidence supports its use as a first-line therapy.
!!!!!!
Je ziet het, er zijn talloze onderzoeken gedaan en eigenlijk komt er keer op keer hetzelfde uit: klachten verminderen, darmen werken prettiger, mensen hebben meer energie en je levenskwaliteit wordt ook nog eens verhoogd, ja zelfs daar is onderzoek naar gedaan (11). Het is dus absoluut de moeite waard. Ik zal in een vervolg artikel dieper in gaan op het dieet zelf, maar eerst leek het me belangrijk om de basis te dekken: wat is het en werkt het eigenlijk wel volgens de wetenschap?
Wie heeft hier ervaring mee?
Wie heeft dit al eens geprobeerd? Wat is je ervaring? Heb je tips? Is deze manier van eten te doen? Er zijn héél veel mails en reacties mijn kant uit gekomen wat betreft FODMAPs, dus dat betekent dat er heel veel mensen zijn die hiermee zitten. Laat het achter in de comments en je helpt absoluut anderen ook!
Ik heb een programma gemaakt met VOEDINGSADVIES (& meer) voor iedereen met Colitis Ulcerosa, Crohn en PDS die op zoek is naar meer dan enkel medisch advies.
-
Schaf hier het programma “Kalmeer Je Darmen” aan
-
Of lees hier eerst meer over het programma
Foto’s: Dokteronline,
17 comments
Ik heb FODMAP gedaan voor PDS. Werkt zeker. Het is een tijdelijk dieet (zelfs niet goed om het langdurig te doen!), om uit te vinden waar je wel en niet tegen kunt. Het is allemaal heel persoonlijk. Ik vond het volgen van het dieet wel goed te doen. Ik maakte al veel zelf klaar, geen pakjes en zakjes enzo, dus etiketten lezen hoef ik niet zoveel 🙂 . Anders kan het een hele klus zijn. Mijn advies is wel: doe het onder begeleiding van een FODMAP-ervaren dietiste, want het is best ingewikkeld en er kunnen zoveel meer factoren meespelen. Een beetje steun en begeleiding is wel gewenst. Maar als je buikklachten hebt: zeker de moeite waard!
Fijn dat je hier aandacht aan besteed!
Een aantal jaar geleden heb ik het FODMAP dieet ivm heftige darmklachten. Het hielp de eerste tijd ontzettend goed, veel minder buikpijn. Maar zelf vond ik het zonder strakke begeleiding heel lastig om het strikt vol te houden. Zeker als je een keer uiteten wilt gaan of bij iemand anders eet. Voor de ‘rust in je hoofd’ is het dan ook zeker niet aan te raden, aangezien je continue bewust bezig moet zijn met wat je precies eet.
Ja super goed onderwerp Teni! Een paar maanden geleden was ik ook zó zat van die constante buikpijn en het feit dat ik niet wist waar het vandaag kwam, dat ik de FODMAPs een tijdje heb gevolgd nadat een vriendinnetje mij daarop had gewezen. Na twee dagen: nergens meer last van! Toen alles een beetje tot rust was gekomen ben ik langzaamaan weer voedsel gaan toevoegen. Ben er nu achter welk voedsel ik niet goed verdraag, dus als het alsnog een keertje mis gaat, dan weet ik hoe het komt en is het mijn eigen schuld. Kan dit iedereen aanraden!!
Ik heb jaren gesukkeld met maag en darmen, allerlei onderzoeken laten doen waarin niets bijzonders naar voren kwam. Uiteindelijk kwam ik ook uit bij het fodmapdieet en ben ik hiermee aan de slag gegaan in samenspraak met een diëtiste. Na enkele weken bleek dat er toch nog klachten waren en werd ik doorverwezen naar een specialist voor een intolerantietest. Hieruit blijkt dat ik geen gluten, koemelkeiwit, citroen, ananas, eieren, avocado, hazelnoot en witte groene bonen kan verdragen .Daarnaast nog een hele resem voeding die ik maar in kleine hoeveelheiden kan verdragen
Ik stond er in eerste instantie wat twijfelachtig tegenover maar het heeft me zoveel geholpen. Ik voel me energieker, mijn stoelgang is weer normaal en ik heb geen krampen meer.
Keerzijde is wel dat gezien de combinatie van dingen die ik niet mag eten, onbezorgd eten niet meer kan. Ongelofelijk in hoeveel producten eieren en melk zitten!
Ik zondig af en toe maar vind het vaak niet de moeite waard voor de pijn die ik nadien heb.
Zoals Tara hierboven beschrijft, krijg je er inderdaad geen rust in je hoofd van. Elke maaltijd plan je vooruit en spontaan uit eten gaan is moeilijk. Soms doe ik het wel, maar dan heb ik vrijwel altijd last nadien.
Wat goed dat je hierover schrijft, Teni. Ik zelf heb ook een tijd lang veel last gehad van heftige darmklachten en bij mij heeft het FODMAP dieet ook geholpen. Zoals in eerdere comments werd genoemd kan ik iedereen wel aanraden om dit niet op eigen houtje te doen, maar onder begeleiding van een diëtist. Het is namelijk echt een streng dieet en qua regels niet eenvoudig. Ook duurde het bij mij best lang (een week of 5) voor mijn klachten überhaupt afnamen. Als ik dit dieet zelf had gedaan was ik er veel eerder mee gestopt. Ik vond het dieet best pittig en intensief, maar hierdoor weet ik nu wel op welke voedingsstoffen mijn darmen kunnen reageren en kan ik hier rekening mee houden.
Helaas was het volgen van dit dieet voor mij een van de factoren die ertoe leidde dat ik een eetstoornis ontwikkelde. Omdat dit dieet heel restrictief is en ik hierin een manier vond om controle over mijn lichaam te zoeken, werd ik steeds banger voor eten en de mogelijke effecten hiervan op mijn lichaam. Ook ging ik eten zien als ‘goed’ of ‘slecht’ en beperkte mijzelf hierdoor erg in wat ik mezelf toestond. Gelukkig gaat het op dit gebied nu een stuk beter met me.
Ik verbaas me nog steeds over het feit dat zoveel mensen (vooral vrouwen) in mijn omgeving kampen met darmproblemen. Ik volg de wetenschappelijke onderzoeken hierover globaal en telkens lijkt bevestigt te worden dat we eigenlijk nog zo weinig weten over de werking van onze darmen en de effecten hiervan op onze hele gesteldheid. Wat ik bijvoorbeeld opvallend vind is dat zodra er iets uit balans is in je darmen, je dit ook gelijk merkt aan veel andere dingen, zoals je stemming. (En andersom ook) Niet gek, als je bedenkt dat het grootste deel van alle neurotransmitters hier worden aangemaakt. Ik ben benieuwd hoe we over vijf of tien jaar naar dit onderwerp kijken!
Goed artikel! Iets wat ik wel mis is het feit dat het FODMAP dieet geen langdurig dieet is maar een 4 tot 6 weeks eliminatiedieet gevolgd door een herintroductiefase. Uit onderzoek is gebleken dat de eliminatie van fodmaps darmbacteriën kan verminderen en dat het daarom goed is om snel weer te herintoduceren. Daarna vermijd je dus voeding waar je buikpijn van krijgt, maar de rest eet je weer.
Goed artikel weer. Mijn moeder had erg last van PDS en heeft dit een tijd gedaan maar zij werd doodmoe van het de hele dag bezig zijn met eten. Ze had het idee een eetstoornis te ontwikkelen zoals hierboven ook iemand beschrijft.
Ze zei altijd en dat las ik ook al ergens: of ik heb pijn in mijn buik of ik heb pijn in mijn hoofd (ervan).
Uiteindelijk heeft ze de rest van haar leven er een beetje mee “gespeeld”. Als ze te veel buikpijn had, koos ze voor de hoofdpijn en andersom. Dat maakte het enigszins draaglijk voor haar.
Het blijft een lastig probleem.
Ik heb zelf dit dieet gedaan en ben daardoor heel bewust geworden van wat ik wel kan eten zonder klachten en wat ik beter kan laten staan ( tenzij ik er echt trek in heb en de gevolgen er voor over heb ;))
Ik heb zelf de ziekte van Crohn en het blijft lastig om daar een goede weg in zien te vinden omdat dat niet altijd afhangt van voedsel. Maar denk zeker dat fodmap ervoor zorgt in mijn geval dat de klachten zeker verminderd zijn qua toiletbezoek, buikpijn en opgeblazen gevoel.
En ook fodmap moet een beetje way of life zijn waardoor je bepaalde dingen minder mist. Ik sta ik de supermarkt niet eens meer stil bij bepaalde producten waarbij ik voorheen ze in mijn mandje zou gooien zoals witlof en kolen en melkproducten die zijn nu echt een no go.
Je eet inderdaad tijdelijk FODMAP arm, voor een aantal weken. Daarna voeg je één voor één de FODMAPs toe, en kom je erachter welke FODMAPS je lichaam niet goed verteerd. Enkel en alleen die specifieke FODMAPs hoef je dus te vermijden! Natuurlijk blijft het een heel uitzoekwerk maar een diëtist zou je daarbij goed kunnen helpen. Dit document is ook verhelderend.. het beschrijft stap voor stap hoe je het moet aanpakken, maar mijn advies is: zoek een goede diëtist die jou bij deze stappen kan begeleiden. http://fodmapdieet.nl/pdf/20140015%20FODMAP%20Richtlijnen%20beperkt%20dieet.pdf
Sorry, zie net dat bovenstaand document niet klopt. Kan het stappenplan online niet meer vinden.. Excuus!!
Teni, fantastisch dat je hierover schrijft en awareness vergroot! Ik heb een jaar geleden besloten met Fodmap te beginnen, en dit was echt de beste beslissing ever. In het begin was het wat moeilijk om uit te vogelen wat je wel en niet kunt eten, en hier afwisseling in te vinden, maar na een tijdje kwam ik erachter dat je echt nog veel verschillende lekkere dingen kunt eten met fodmap. Sinds fodmap voelt het voor het eerst in mn leven in balans. geen darmklachten meer, mijn energieniveau ging omhoog en ook mentaal voel ik positief verschil. Ik heb ook van andere mensen gehoord dat het niet werkte, maar ik kan echt iedereen die met darmklachten kampt aanraden het te proberen!
Heel fijn dat je hier een blog over hebt geschreven! Ik heb jaren lang last gehad van mijn darmen, dagen langs niet naar de wc kunnen. Opgeblazen buik alsof ik 8 maanden zwanger was en altijd moe en wazig. Zelfs zo erg dat ik veel dingen vergat en als een zombie rond liep. Na heel veel onderzoeken en pilletjes voor alles en nog wat na 4 jaar het FODMAP dieet gedaan. Alle lactose + fructose producten uit mijn dagelijkse voeding gehaald en raad eens. Na 5 dagen voelde ik me zoveel beter, echt een wereld van verschil! Ik hoop dat meer mensen zich bewust worden van wat lactose met je kan doen. Het zit in zoveel producten, wellicht dat je daar ooit iets over kan schrijven 😉
Super om dit te lezen. Ikzelf heb na een buikgriep ook een prikkelbare darm ontwikkeld. Heel vervelend en ist in het begin echt niet hoe ik hiermee om moest gaan. Uiteindelijk samen met een dietiste begonnen aan het Fodmap-dieet. Heeft ontzettend geholpen, ben erachter gekomen dat voornamelijk glutne en knoflook voor mij een trigger is. Sinds ik onlangs begonnen ben met een goede probiotica kan hier wel steeds beter tegen. Terugvallen heb ik wel eens in de zoveel tijd. Volgens mij hebben veel mensen dit alleen hoor je er maar weinig over helaas.
voor mij is het echt geweldig om zo te eten, ik eet nu bijna een jaar LOW FODMAP, en het helpt me ENORM.
jaaaaaaaren al buikklachten, veel pijn, kramp, opgeblazen gevoel, dingen niet kunnen verteren, constant obstipatie en gewoon heel ongelukkig daardoor (niet meer kunnen genieten van eten) – begonnen aan een fodmap dieet met dietiste en al snel erg verbeterd
nog steeds wel klachten, maar echt zo veel beter – kwam van wel 6 tot 8 zakjes met ontlasting medicatie tot nu helemaal medicatie vrij wat betreft ontlasting, dat is iets wat ik altijd al heb willen bereiken maar nooit heb gekund
ik ben heel dankbaar voor dit dieet en in overleg met haar hou ik dit gewoon aan, voortaan gewoon low fodmap eten
het is voor mij altijd goed te doen, je moet er wel op letten, MAAR: het is voor MIJN welzijn en ik ga niet meer anders eten omdat het voor een ander moet, want uiteindelijk zit IK met de klachten 🙂
het is een stukje door zetten en jezelf het gunnen, maar het is het echt waard
Yeahh wat een mooi artikel weer. Ik kijk elke keer (als net afgestudeerd diëtist) weer uit naar een leuk onderbouwd artikel van jou. Super om dit te lezen (zelf ook veel last van darmklachten). Ik kijk uit naar je vervolg!
Hi Teni,
Leuk en informatief artikel weer van jou! Ik heb PDS en sinds ik ben gaan experimenteren met het FODMAP dieet heb ik echt veel minder buikkrampen en opgeblazen gevoel. Al moet ik wel zeggen, de stoffen die van invloed zijn op patiënten met PDS verschilt enorm. Door middel van proberen ben ik erachter gekomen welke stoffen voor mij wel, en welke niet werken. Zou het iedereen aanbevelen om te proberen! Maar let wel: elimineer niet meteen alle stoffen uit je voedingspatroon, probeer beetje bij beetje verschillende dingen om erachter te komen wat voor jou werkt.
Inderdaad nu ik weet welke producten buikpijn opleveren, kan ik er rekening mee houden en kiezen of een gerecht de buikpijn waard is. Voor mij is lactose, soja en knoflook een no-go. Zelf sauzen maken, zuurdesembrood eten, en lactose-vrije zuivel gebruiken is goed te doen en zorgt voor mij voor een blije buik.