Toen ik voor het eerst Optimel ontdekte wist ik niet wat ik zag en proefde. Hoe kan dit nou zó weinig calorieën bevatten en zo smaakvol zijn? WAUW! Nu wordt afvallen echt een eitje!
Dat was mijn eerste gedachte en ik heb dit ook een paar jaar aangehouden. Tot ik me eens ging verdiepen in de verpakking – wat waren de ingrediënten eigenlijk? Ik kwam tot een conclusie die ik vandaag ook met jullie wil delen..
Optimel Drinkyoghurt Framboos
Laten we een veel gekochte smaak erbij pakken, de framboos. Zoals je ziet zijn er maar een paar ingrediënten; 5 om er precies te zijn. Mijn motto is altijd bij bewerkte producten: “Hoe minder ingrediënten hoe beter”. 5 lijkt me wat dat betreft heel erg netjes. Maar welke 5 zijn dat dan?
Magere Yoghurt
Als eerste zien we magere yoghurt, waar in principe niets mis mee is als je tegen zuivel kan. “Er tegen kunnen” gaat verder dan de tolerantie die bekend is. Er zijn namelijk talloze mensen die (soms zonder het te weten) darmklachten kunnen ervaren van zuivel waaronder buikpijn en een opgeblazen gevoel. Ook zijn er mensen die huidklachten ervaren bij het eten en drinken van zuivel, dit omdat zuivel de aanmaak van insuline en het eiwit IGF-1 stimuleert, deze zijn gelinkt aan een verhoogde kans op acne (1)(2). En natuurlijk zijn er ook mensen die veganistisch of plantaardig eten, waar zuivel dus geen onderdeel van is.
Vanuit het oogpunt dat plantaardig voedsel door steeds meer onderzoeken wordt bestempeld als ‘gezonder’ voor je lichaam dan dierlijk voedsel zou je kunnen zeggen dat dit product per definitie al ‘niet gezond’ is (3). Maar ik laat dit argument voor dit artikel even achterwege. Jij en ik weten dat erover is nagedacht, yes? Yes!
2% Frambozensap
Lijkt me ook helemaal niets mis mee. Het is niet uit concentraat, het is geen siroop het is gewoon sap. Weinig wel, natuurlijk. Maar blijkbaar is er niet meer nodig om de smaak over te brengen.
Maïszetmeel
Dit is een gevalletje ‘toevoeging voor de structuur’. Dat heb je vaker met producten die in de schappen moeten staan en er enigszins lekker uit moeten zien als de consument het thuis open maakt. Je wilt als consument niet flink moeten schudden of roeren voordat het een er een beetje eet- of drinkbaar uit ziet, toch?
Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die graag een beetje extra moeite doen voor een toegevoegd ingrediënt minder (waaronder ik, denk maar aan die potten pindakaas zonder toevoegingen die ik op de kop in de kast bewaar omdat er anders een laagje olie aan de bovenkant ligt).
Maar bij Optimel is dit dus niet het geval.
Maïszetmeel is een geraffineerd ingrediënt waarbij het eiwit en de vezels van de maïs zijn verwijderd waardoor er een zetmeel component overblijft die endosperm wordt genoemd. Dit wordt vervolgend bewerkt tot wit poeder (4).
Aroma
Over aroma ben ik het helaas nog steeds niet over uit. Ik zie het altijd terugkomen op de verpakking van producten die -te goed zijn om waar te zijn- als je snapt wat ik bedoel? Producten die lekker zoet zijn maar dan ‘zonder toegevoegd suiker of zotstof’ maar wel met aroma, huh?
Dit is wat de Warenwet zegt over aroma’s:
Een verwerkingsaroma mag uitsluitend, via deugdelijke fabricageprocédés, door verhitting zijn of worden verkregen bij een temperatuur van ten hoogste 180° gedurende ten hoogste 15 minuten. Een van de bestanddelen van het verwerkingsaroma moet tenminste één stikstofamino-molecuul bevatten, terwijl een ander bestanddeel een reducerende suiker moet zijn.
Aha! Dus tóch een vorm van suiker als molecuul dat onderdeel is van de moleculen die dan de ‘aroma’ vormen. Het is bijna mierenneuken dit, maar ik geef je graag alle informatie.
Ook staat onder andere het volgende stukje info op de site van de Warenwet:
Aroma’s moeten voldoen aan de volgende algemene zuiverheidseisen:
a. het gehalte aan arsenicum mag ten hoogste 3 mg per kg bedragen;
b. het gehalte aan lood mag ten hoogste 10 mg per kg bedragen;
c. het gehalte aan cadmium, onderscheidenlijk kwik mag ten hoogste 1 mg per kg bedragen.
Dit geeft mij het vermoeden dat aroma’s niet per se natuurlijke stoffen zijn en er blijkbaar regels voor gelden zodat ze niet bepaalde gezondheidsgrenzen overschrijden. Snap je wat ik bedoel? Als het om een wortel ging zou dit lijstje niet nodig zijn, wat is er namelijk zo erg aan meer dan 3 mg wortel ergens aan toevoegen? Het is maar een voorbeeld.
Zoetstof: Sucralose
Dit is dé reden dat je op de verpakking “zonder toegevoegd suiker” ziet staan maar je product wel zoet is. Hoe zou dat toch komen? Zoetstoffen dus. Deze vallen niet onder het boze kwaadaardige suiker, wat dus goed is. Of toch niet helemaal? Want als suiker zo’n boosdoener is, is zoetstof dan de redder in nood in dit verhaal?
Niet helemaal. Want wie zegt dat zoetstof niet nóg slechter is dan suiker voor de gezondheid? Wat is er bekend over de zoetstof sucralose?
Deze zoetstof wordt veelal wordt gebruikt in producten voor diabetici aangezien het volgens onderzoek de suikerspiegel nauwelijks verhoogt (5)(6). Uit een onderzoek met ratten komt naar voren dat sucralose een negatief effect kan hebben op je o-zo-goede darmbacteriën. De gezonde bacteriën worden door sucralose verdreven en het gekke was dat ze ook niet meer terug keerden ná het onderzoek, oeps (7). Er is véél meer onderzoek nodig, dit onderzoek was dus niet op mensen gebaseerd waardoor het een indicatie geeft, maar niet veel kan zeggen.
Mijn instinct zegt om zoveel mogelijk weg te blijven bij kunstmatige stoffen, waaronder dus ook zoetstoffen. Ik wil zoveel mogelijk dingen binnen krijgen die mijn lichaam herkent en weet te verwerken. Liever af en toe suiker dan zoetstof. Maar dat is dus een geheel persoonlijke keuze gemaakt op basis van mijn kennis (ook van mijn eigen lichaam) en voedsel-instinct.
De boodschap van Optimel
Dit staat op de ah.nl site bij een pak Optimel yoghurtdrank:
Optimel drinkyoghurt is van nature een bron van calcium en proteïne. Calcium is goed voor je botten en proteïne draagt bij aan de groei en onderhoud van je spieren. Gevarieerde voeding en gezonde leefstijl zijn belangrijk. Met de aanbevolen 450 ml zuivel per dag krijg je belangrijke voedingsstoffen binnen.
Naast fruitsap en heerlijke magere yoghurt hebben we drie dingen toegevoegd: Maiszetmeel om te zorgen dat het fruit verdeeld blijft en niet naar de bodem zakt. Aroma om de smaak van het fruit te ondersteunen. Zoetstof zodat we geen suiker hoeven toe te voegen.
Om te beginnen wil ik ingaan op de volgende uitspraak:
“Calcium is goed voor je botten”
De meeste gezondheidsorganisaties adviseren om 2-3 porties zuivel per dag te eten om genoeg calcium voor je botten binnen te krijgen (8)(9). Ondanks deze claims blijven de onderzoeksresultaten verschillend.
Een aantal observationele onderzoeken laten zien dat een verhoogde zuivelinname geen effect heeft op de gezondheid van de botten en soms zelfs slecht kan zijn voor je botten (10)(11). De meeste grote onderzoeken laten echter zien dat een hogere zuivelinname gelinkt is met een verminderde kans op osteoporose (12)(13)(14).
“Maiszetmeel om te zorgen dat het fruit verdeeld blijft en niet naar de bodem zakt. Aroma om de smaak van het fruit te ondersteunen. Zoetstof zodat we geen suiker hoeven toe te voegen.”
Dit soort uitspraken zie je steeds vaker terug komen op verpakkingen en websites. Onder het mom van ‘open en transparant zijn’ worden de ingrediënten die zijn toegevoegd verantwoord op een manier waardoor je als consument denkt
“Ja, dat begrijp ik, ik wil dat de smaak van het fruit ondersteunt wordt en ik wil niet dat het fruit naar de bodem zakt, logisch ja. En ik wil natuurlijk geen suiker, dus ik snap dat ze er zoetstof in doen zodat ze geen suiker hoeven toe te voegen”
Alle woorden zijn zorgvuldig gekozen om jou het gevoel te geven dat het product met jou in gedachte is samengesteld. Dat is misschien ook wel zo, maar jouw gezondheid is niet altijd meegenomen in die som. Zou jij een pak Optimel kopen zonder toegevoegd maïszetmeel als je even moest schudden om het fruit weer van de bodem af te krijgen voordat je het inschonk?
Ik wel, maar dat komt omdat ik me bewust ben van wat ingrediënten met ons lichaam doen. Als ik me dat niet was, dan wilde ik misschien gemak en de beste structuur.
Daarom probeer ik zoveel mogelijk informatie over te dragen in deze artikelen zodat je zelf de beste keuze voor jezelf kunt maken.
Conclusie
Zoals je ziet bevatten alle varianten drinkyoghurt van Optimel dezelfde opbouw van ingrediënten. In alle eerlijkheid vind ik er niet zoveel ‘mis’ aan al had ik dat graag willen delen als ik dat wel vond. Ik kan me de tijd herinneren waarin ik heel veel Optimel naar binnen werkte. Van kwark tot drinkyoghurt. Ik kan me goed herinneren dat ik er een beetje een vage hoofdpijn aan overhield en heel duidelijk altijd wist terug te brengen naar mijn Optimel consumptie. Nu heb ik dat direct bij het eten van Optimel kwark bijvoorbeeld, daarom komt er al lange tijd geen Optimel meer binnen bij mij.
Voor iedereen is dit weer anders. Ik kan alleen maar zeggen dat ik best tevreden ben over de hoeveelheid ingrediënten en welke dat zijn. Het had erger gekund. Of had het beter had gekund voor een drinkyoghurt die weinig calorieën wil bevatten en wel ‘aantrekkelijk’ uit de verpakking wil komen? Ik weet het niet zeker, ik vermoed van niet.
Je kunt altijd zelf nog een scheutje sap bij je magere yoghurt doen en hier je eigen gecreëerde drinkyoghurt van maken zónder zoetstof en zonder maïszetmeel. Scheelt je toch weer twee onnodige ingrediënten.
Wacht eens even, doen ze dat niet al in het noorden van ons mooie land? Of vergis ik me?
Alle foto’s komen van ah.nl
5 comments
Wat een fijn en uitgebreid artikel. Ik ben ook geen fan meer van de Optimel en eet liever magere yoghurt met vers fruit. Ik hou de ingrediënten zo zelf in de hand
Fijn deze informatie. Doet me toch weer nadenken 🤔.
Mijn vriend drinkt dit graag. Vroeger, ik kom uit het Noorden, dronken wij graag karnemelk met een klein beetje siroop er door: lekker dat het was!
Ik vind het heerlijk maar heb toch telkens de indruk dat mijn darmen er niet vrolijk van worden.
Helder artikel!
Ik eet dagelijks zoetstof😅. Zoetjes in mijn koffie en thee, zoetstof in mijn magere kwark en havermout. Zelfs sladressing maak ik met zoetstof. En dan nog de proteïne shake, repen, pudding en pancakes. Volgens mij zit daar ook overal zoetstof in toch?
Ik geloof best dat het slecht is, maar als ik dit vervang met suiker of honing, kom ik echt aan. En zonder krijg ik mijn kwark en havermout en dergelijk, niet weg. Ook niet met fruit erdoor😅.
Maar is maïszetmeel zo slecht dan?? Dat is toch hetzelfde als maïzena toch? Want ook dat gebruik ik vaker 😅 , om mijn soep en sauzen te binden.