Lekker smeerbaar voor op je broodje of je cracker, minder calorieën dan boter dus ideaal! Maar al enige tijd spreken veel mensen hun twijfels uit over margarine en halvarine met de vraag aan mij: “Wat zit er nou echt in? En is het gezond?”, ik heb het voor je uitgezocht.
Zelf ben ik een aantal keren geswitcht van het gebruiken van boter naar halvarine en margarine, weer terug naar boter en nu eigenlijk alleen avocado als ‘boter’ en soms soja-smeersel. Het grappige is dat ik vanuit mijn studie Voeding & Diëtetiek de switch maakte naar halvarine/margarine omdat de focus heel erg lag op calorieën. Ja, dan ben je beter uit met halvarine/margarine, maar hoe zit dat met de voedingswaarde? De ingrediënten?
Wat is Margarine?
Margarine lijkt misschien wat op boter, maar het vet ervan is niet of nauwelijks afkomstig van melk. Het is eigenlijk een scheikundig samengesteld product ter vervanging van boter. Waarom?
In opdracht van Napoleon de derde maakte een Franse scheikundige (Mege Mouries) margarine omdat het leger van de vorst leefde op brood met boter. Boter was schaars en ook nog eens slecht houdbaar (want: voedingsstoffen), het nieuwe product moest dus langer houdbaar zijn en en goedkoper. Dit deed hij door middel van gesmolten rundvet -> afkoelen tot 25 ºC -> vloeibaar deel scheiden van vast deel -> mengen met aangezuurde ondermelk en gesnipperde uier -> na flink karnen ontstaat margarine.
Onze huidige margarine bevat geen dierlijke vetten trouwens, dit is inmiddels vervangen door plantaardige oliën om de juiste consistentie te krijgen. Soms heb je nog wel margarine met wat dierlijk vet, kwestie van etiketten checken!
De margarine die je nu kunt kopen in de supermarkt heeft een tweedelige samenstelling: vetfase en waterfase. De vetfase bestaat uit plantaardige en/of dierlijke oliën en vetten (minstens 80%), de meest voorkomende plantaardige varianten zijn van soja, zonnebloemolie, raapolie, palmolie en kokosolie. Van de dierlijke varianten worden visolie, rundvet en reuzel gebruikt.
De waterfase bestaat uit, natuurlijk, water maar kan ook gepasteuriseerde magere melk bevatten. Soms wordt dit gemengd met melkzuurbacteriën om het een botersmaakje te geven. Als laatste komen er nog emulgatoren (meestal lecithine), kleur-, geur- en smaakstoffen, melksuiker, voedingszuur, vitamines (A en D) en soms nog wat keukenzout en een conserveermiddel bij.
Wat is Halvarine?
Dan hebben we ook nog halvarine, het verschil met margarine zit hem in de verhouding vet/water. Halvarine bevat 40% vet, meestal plantaardig. Daarnaast bevat het heel veel vocht, meestal de helft (+/-50%). Het bevat dus nog minder calorieën doordat er zoveel vocht in zit. Precies ook om deze reden is het niet verstandig om te bakken/braden in halvarine. Producten met minder dan 70% vet zijn echt niet geschikt om in te bakken en braden.
Ook zou je kunnen concluderen dat halvarine fabrikanten super rijk worden aangezien ze in principe 50% water verkopen. Met een beetje plantaardig vet en emulgatoren.
Maar is het gezond?
Zoals je hebt kunnen lezen bevatten margarine en halvarine grotendeels plantaardige oliën. Deze oliën (zoals de naam al zegt) zijn onverzadigd waardoor ze vloeibaar zijn bij kamertemperatuur. Vloeibaar is niet smeerbaar. Hoe krijg je vloeibaar wel smeerbaar? Een klein stukje van het scheikundige proces staat hierboven beschreven maar waar het op neerkomt is dat de plantaardige oliën gehydrogeneerd worden, dit proces zorgt ervoor dat er transvetten ontstaan. Transvetten zijn helaas heel erg hard gelinkt aan hart- en vaatziekten (1)(2). Er zijn tegenwoordig wel varianten die, volgens het etiket, geen transvetten bevatten.
Dit kun je checken op het label door te letten op “gehydrogeneerd” of “gehard” vet. Ik heb alvast een klein greepje uit de supermarkt voor je gedaan, vermijd onderstaande producten als je geen transvetten wilt:
Let wel, dit is een kleine greep zoals ik zei. Puur om je even een indruk te geven hoe transvet op een etiket genoemd wordt, zodat je er zelf de volgende keer op kunt letten (als je dat wilt tenminste).
Het jammere is dat deze geharde vetten in heel veel andere producten zitten en het wel degelijk zin heeft om te letten op bijvoorbeeld producten die je dagelijks gebruikt en deze te scannen op hun ingrediënten. Vervolgens kun je kijken of je een ‘gezondere’ variant ervan kunt kiezen. Kijk, koekjes en gebakjes bevatten vaak ook geharde vetten (tenzij je ze zelf maakt!), maar deze ‘hoor’ je in principe in mindere mate te eten in tegenstelling tot een smeersel dat je bij wijze van elke dag op je brood/cracker/rijstwafel smeert. Snap je wat ik bedoel? Juist omdat er zoveel onderzoek is die de link tussen transvet en ziektes zoals kanker steeds opnieuw laat zien (3)(4)(5)(6).
Ook hier valt nog veel meer over te zeggen, er zijn namelijk talloze onderzoeken die gedaan zijn (en nog steeds gedaan worden) omtrent hart- en vaatziekten in combinatie met vetten. Daar is dit artikel over halvarine en margarine verder niet de juiste plek voor dus dit wordt nog vervolgd!
23 comments
Wij gebruiken thuis enkel roomboter op brood en ik koop geen margarine of halvarine meer.
Fijn artikel weer, het geeft mij een helder beeld en bevestigd mijn keuze die ik al had gemaakt.
Gelukkig eten wij helemaal geen boter thuis, we vinden het allebei gewoon niet lekker. Mocht ik wel boter nemen, dan zou ik zeker voor roomboter kiezen 🙂
Het is moeilijk om een goede keuze te maken tussen het grote aanbod. Goed dat je halvarine en margarine even aanhaalt!
Hoi teni
Hoe denk jij over blue band met roomboter ?? Ik gebruik deze ook omdat ie goed smeert maar volgens mij als ik alles zo lees van beide wat. Hoor graag jou mening
Gr Sonja
Top Teni.
Hier alleen biologische roomboter in huis.
Lekker voor op brood of maiswafel en natuurlijk ook lekker voor je biefstukje.
hmm, dat is dus wel lastig. Ik eet nooit boter op m’n brood (vind het niet zo lekker). Is het dan slim als ik het wel gebruik om voor roomboter te gaan?
Zou je een artikel kunnen maken over gezonde alternatieven voor boter op brood? Je zei al avocado, maar ik ben bang dat de smaak te erg overheerst. Ik hou namelijk niet van die smaak. En hoe lang blijftbdat houdbaar?
Wat een onwijs uitgebreid en sterk artikel! Wel heb ik een kleine side-note voor de vegans onder ons. Margarine lijkt heel vaak plantaardig, maar vrijwel altijd is de vitamine D in margarine gewonnen uit dierlijke producten. Tenzij anders aangegeven. Dit maakt bijna alle margarines niet geschikt voor vegans. Ik dacht, dit is niet zo bekend ik deel het met jullie 🙂
Goed artikel. Een aantal jaar geleden heb ik ook eens iets gelezen over margarine en halvarine en heb deze daarna nooit meer gekocht. Wij eten dus al jaren roomboter.
Leuk! Kun je ook zo’n artikel maken over gehakt? Is gehakt eigenlijk gezond? Ik zie jou bijna nooit gehakt eten…
Hoi Miley! Ik vind gehakt superlekker, maar volgens mij heb ik je vraag al eens eerder beantwoordt; ik kook meestal voor 1 persoon (mezelf) en met gehakt heb je meteen heel veel over, dat is een van de redenen dat ik het niet heel snel maak.
Gehakt uit de supermarkt bevat allerlei toegevoegde conserveermiddelen en ook suiker, je kunt het label makkelijk even checken. “Gewoon” gehakt is natuurlijk rundvlees en/of varkensvlees, ik heb verder niets tegen vlees eten (niet elke dag rood vlees).
Heb je een specifieke vraag over gehakt misschien? Gehakt uit de supermarkt? Rood vlees in het algemeen?
En als er alleen ‘palmvet’ op staat?
Leuk en verhelderend artikels! Ik vind de vergelijkingen altijd super handig. Een vraagje en misschien inspiratie voor jou: Is appelmoes gezond?
Daarnaast wordt voor palmvet/palmolie het tropisch oerwoud gekapt.. en hebben veel dieren het moeilijk door het verdwijnen hiervan.
Een alternatief voor halvarine en margarine is ontgeurde extra vierge kokosolie, voor wie ook geen roomboter wil eten (zuivel is ook niet altijd gezond voor de darmen)
Ik gebruik vaak ghee boter en biologische roomboter op brood, toetjes, bakken e.d. Is goed te doen als vervanger van die margarines. Ik vind die margarines e.d. smaken naar plastic…
Helder geschreven stukje,wat kun je vertellen over ghee boter.mooie blog
Helaas is gehard vet niet hetzelfde als transvet. Het hangt er van af hoe dit proces plaatsvindt of het ontstaat. De tijd dat bij t harde transvetten ontstonden is al lang voorbij.
Het percentage verzadigd/transvet in roomboter is vele male hoger. Maak je niet te druk over het transvet in margarine en halvarine want het is verwaarloosbaar.
Goeie opmerking aangezien veel mensen reageren dat ze roomboter eten. Ik gebruik helemaal geen boter ☺
Volgens mij heb jij er belang bij dat we die ‘smeerbare namaaktroep’ gebruiken?!
In plaats van de ‘ NATUURLIJKE’ ECHTE BOTER!!
Voor mij al jaren geen plastic nep boter meer!
Heb nu ook geen hart-en vaat problemen meer!
Waar zou dat nu toch aan liggen?
In margarine/halvarine zitten ook chemische vitamine, en in (room-)boter de natuurlijke!
Misschien toch goed bedoeld, maar ik heb mijn twijfels, vooral door het ‘transvetten’ verhaal!
Beste Jos,
Helaas zit er wel degelijk transvet in producten waar gehard vet of gedeeltelijk gehard vet op staat. Het is alleen een stuk minder dan vroeger. Maar het zit nog wel in veel producten die je dagelijks gebruikt dus telt het wel op. Verder is de hoeveelheid transvet in dierlijke producten in dierlijke producten beperkt en wel gezond (zie o.a. wikipedia).
Geef mij dus maar een lekker broodje met roomboter!
Heb je een alternatief voor een jongetje dat niet tegen melkeiwitten kan, en niet tegen avocado?
Ik mis een beetje het gedeelte met goede alternatieven?? Zoals mensen hier zeggen roomboter of is dat ook niet goed?
Ik heb het al veel vaker gezien op andere blogs, maar er staat een grote fout in dit artikel! Transvetten ontstaan alleen bij het GEDEELTELIJK harden van plantaardige oliën. Hierdoor worden de onverzadigde vetzuren maar deels omgezet in de verzadigde variant, waardoor een transvet ontstaat. Bij GEHEEL gehard palmvet ontstaan GEEN transvetten. De onverzadigde vetzuren worden dan volledig omgezet naar verzadigde vetzuren. Een voorbeeld is het omzetten van oliezuur (het welbekende omega 9) naar het verzadigde stearinezuur. Als er dit hydrogeneren (omzetten) maar gedeeltelijk gebeurd, kan er een transvetzuur ontstaan. In dit voorbeeld zou dat elaïdinezuur zijn.
Het is oprecht zo jammer dat zoveel bloggers maar wat rond roepen en zich niet baseren op wetenschappelijke literatuur. Ik ben zelf ook van mening dat margarine en halvarine niet zo gezond zijn, maar dat is meer om de slechte verhouding omega 6 : omega 3. Maar dat geheel gehard palmvet betekend dat er transvet in een product zit is echt niet waar!