Water met prik, of ook vaak gewoon Spa rood genoemd lijkt een drankje om te drinken als je eigenlijk geen frisdrank of alcohol hoeft buiten de deur, maar ‘gewoon water’ ook weer saai vindt. Of misschien juist niet wil betalen voor iets dat bij jou thuis uit de kraan komt. Dat argument hoor ik ook vaker.
Heb je je er ooit bij stil gestaan of het slecht voor je is? Je zou denken; het is gewoon water met prik dus zoveel zal het niet doen. Toch?
Goed alternatief voor suikerrijke drankjes
Laat ik voorop stellen dat water met prik een perfect alternatief is (voor mij) om buitenshuis te drinken als ik geen zin heb in alcohol of andere drankjes. Vooral voor mensen die veel suikerrijke drankjes drinken, kan het een tussenweg zijn of een alternatief om tussendoor te drinken in plaats van alléén maar suikerrijke drankjes achter elkaar door.
Over die suikerrijke drankjes zometeen wat meer..
Maar wat is water met prik precies?
Water met prik is water dat is ‘gemengd’ kooldioxide, ook wel koolzuurgas genoemd. Vandaar ook de naam: koolzuurhoudend water. Hierdoor krijg je bubbels in je water; prik.
In de meeste gevallen wordt er ook een beetje zout toegevoegd om de smaak te verbeteren en soms worden er nog andere mineralen toegevoegd. Er zijn ook merken, zoals San Pellegrino die van natuurlijk mineraalwater afkomstig zijn en geen toevoegingen hebben behalve de natuurlijk aanwezige mineralen en zwavelverbindingen.
Water met prik is zuur
Koolzuurhoudend water is, zoals de naam al zegt: zuur. Dit komt omdat de reactie tussen water en kooldioxide koolzuur produceren. Dit zuur is héél licht en stimuleert dezelfde zenuwreceptoren in je mond zoals mosterd dat doet. Dit triggert vervolgens een licht brandend of prikkelend gevoel; de één houdt ervan de ander niet (1)(2). De pH waarde van water met prik is 3 tot 4, wat betekent dat het licht zuur is (hoe dichterbij de 0, hoe zuurder. 7 is neutraal).
Het drinken van water met prik, maakt je lichaam niet zuurder. Je nieren en longen filteren overmatig kooldioxide waardoor je lichaam licht alkalisch (neutraal) blijft met een pH waarde rond de 7.35 en 7.45.
Doet het iets met je gebit?
Eén van de zorgen die mensen wel eens hebben over water met prik is dat het je gebit beïnvloedt. Aangezien het glazuur van je tanden direct wordt blootgesteld aan zuur. Er zijn enkele onderzoeken hierover maar lang niet genoeg om er écht een duidelijk antwoord uit te krijgen, de meeste gaan namelijk over wat het verschil is met of zonder suiker in het drankje:
Uit één onderzoek bleek dat water met prik je tandglazuur lichtelijk méér aantastte dan gewoon (plat) water. Maar wat absoluut wel benoemd mag worden is dat water met prik wel 100 keer minder schadelijk is voor je tandglazuur dan frisdrank met suiker (3).
Uit een ander onderzoek bleek dat koolzuurhoudende drankjes een sterke potentie hadden om het tandglazuur flink aan te tasten, maar dit was alléén wanneer er suiker in zat. Het is zelfs zo dat een zoet drankje zonder prik (Gatorade) erger is voor je tandglazuur dan een suikervrij drankje met prik (Cola light) (4). Suiker blijft een boosdoener op vele vlakken, blijkt maar weer!
Nog een onderzoek deed een test met monsters tandglazuur die voor 24 uur ondergedompeld werden in verschillende drankjes. Ook hier bleek dat de gezoete koolzuurhoudende drankjes (met prik) en de gezoete niet-koolzuurhoudende drankjes (zonder prik) het tandglazuur enorm aantastten ten opzichte van de drankjes zonder suiker (dus met zoetstof bijvoorbeeld) (5).
En of dat niet genoeg was, kwam uit een ander onderzoek ook naar voren dat de combinatie van prik met suiker extra slecht is voor je tandglazuur (6).
Gewoon water met prik, lijkt maar heel lichtelijk effect te hebben op je tandglazuur. Het zijn de suikerrijke drankjes die het ergste zijn (7).
Drinken uit een rietje kan natuurlijk ook al wat meer helpen, mocht je die optie nog willen.
Helpt het bij het verteren?
Interessant om te weten is dat uit onderzoek blijkt dat water met prik je kan helpen bij het slikken (8)(9)(10).
Bij één onderzoek werd aan 16 gezonde mensen gevraagd om achter elkaar bepaalde drankjes te drinken (slikken). Water met prik was hetgeen dat het meeste de zenuwen aansprak die verantwoordelijk zijn voor de slikfunctie (9).
Ook blijkt het dat als je het koud drinkt, dit extra je slik-zenuwen aanspreekt (10). En voor mensen die vaak hun keel schrapen of kuchen, het kan helpen om water met prik ijskoud te drinken (11).
Het kan je een vol gevoel geven
Een vol gevoel? Meer dan gewoon water, ja! Dit komt omdat water met prik het eten wat langer in je maag houdt waardoor het je kan triggeren om je voller te voelen (12). Is dat niet even positief! Voor mensen die altijd teveel eten, haha.
En dit wordt ook weer door een ander onderzoek bevestigd waar 19 gezonde vrouwen aan meededen. De vrouwen die water met prik (250 ml) dronken zaten veel voller dan de vrouwen die plat water dronken (13).
Het kan helpen bij constipatie
Als je veel last hebt van een verstopt gevoel oftewel; constipatie, dan kan het misschien wel heel positief voor je zijn om water met prik te drinken. Het blijkt namelijk (uit een onderzoek met 40 wat oudere vrouwen die last hadden van constipatie) dat het ‘naar de wc gaan’ kan verdubbelen door het toevoegen van water met prik in je dagelijkse eetstijl. En wat interessanter is, is dat 58% minder last had van de vervelende symptomen van het hebben van een verstopt gevoel (14).
Ook blijkt uit een ander onderzoek dat mesen die chronische verteringsproblemen hadden na 15 dagen water met prik drinken een verbeterde vertering hadden evenals minder last van constipatie (15).
Heeft het effect op je botten?
Alles met prik heeft effect op je botten, tenminste, dat denken veel mensen. Maar dat is lang niet zo, sterker nog.. Er blijkt iets compleet het tegenovergestelde. Onderzoek laat zien dat de koolzuur niet de schuldige is, maar iets heel anders..
Uit een groot observationeel onderzoek met meer dan 2500 mensen bleek dat Cola de boosdoener was. Cola werd geassocieerd met een significante verslechtering van de dichtheid van de botten (“lower bone mineral density”) (16).
Dus los van water met prik of andere frisdranken bleek dat Cola op zichzelf een negatief effect heeft doordat er veel fosfor in zit. Nu is het zo dat wanneer je veel fosfor binnen krijgt en niet genoeg Calcium, dit een risicofactor is voor botverlies. De mensen die veel Cola dronken, kregen niet voldoende Calcium binnen om dit ‘op te vangen’ volgens het onderzoek.
En nu het tegenovergestelde: Er blijken namelijk juist positieve effecten verbonden te zijn aan het drinken van (suikervrij) koolzuurhoudende drank, ik doel vooral op water met prik. Uit een onderzoek met 18 vrouwen die 1 liter koolzuurhoudend water (met mineralen) dronken voor 8 weken bleek dat ze veel beter Calcium konden vasthouden en dit geen negatief effect had op hun botdichtheid, vergeleken met mensen die gewoon mineraalwater dronken (18).
§En uit onderzoeken met dieren blijkt ook: koolzuurhoudend water kan je botdichtheid positief beïnvloeden (19).
Conclusie
Alles wat ik heb beschreven is niet mega schokkend, niet positief maar ook niet negatief. Het is prettig om de informatie te hebben, maar het lijkt me niet dat je drastische veranderingen hoeft aan te brengen omtrent het wel of niet drinken van water met prik. Wél hoop ik dat je suikerrijke drankjes met prik zo min mogelijk drinkt en dit artikel wat extra argumenten heeft gegeven waarom.
Voor mij blijft het een fijn drankje om tussen de wijntjes door te drinken 😉 Of met ijsklontjes en een citroentje, door een rietje 😉
15 comments
Toen ik de titel zag schrok ik! Ik drink namelijk alleen maar water met prik.. Nou heel af en toe een glaasje fris tussendoor, wanneer ik ergens op visite ben. Maar gelukkig een positief artikel 🙂 Ik vindt het een heerlijk drankje!
Yes! Gelukkig wel he 🙂 Ik vind het ook echt heerlijk!
Sinds een paar jaar ben ik ook fan! Ook van de citroen variant, zit daar eigenlijk nog verschil in? Zal wel weinig onderzoek naar zijn gedaan. Vooral in de zomer drink ik het veel, want water word ik inderdaad op een gegeven moment wel zat. Interessant artikel en aan het begin van dit soort stukjes wek je echt de aandacht door het neutraal te houden, ik wist echt niet of het de positieve of negatieve kant op zou gaan waardoor ik alles gelezen heb!
Ik ben ook fan sinds, sinds een halfjaartje!
Inderdaad, ik ben bang dat er niet heel veel informatie is over de citroen variant. Ik vermoed dat het wat ‘slechter’ is voor je tandglazuur en dat je even moet checken of er geen suiker aan is toegevoegd. Maar verder helemaal top!
De smaakjes varianten van water met prik (verschillende merken) bevatten geen suiker! Alleen ‘aroma’s’.. (wat dat dan ook precies mag betekenen ;)) De voedingswaardes zijn nog steeds hetzelfde als gewoon water, 0. 🙂 Is dat even fijn! Ik ben er zelf erg fan van, toch een beetje smaak aan het water!
Super!!
Interessante informatie zeker ivm osteoporose!
Ja he! Hopelijk kun je er wat mee 🙂
En dit artikel is een van de redenen waarom ik trots op je ben. Goed bezig, Teni!
Aaaaah Hans wat lief!!! Dankjewel!!!
Wat een heerlijk en interessant artikel zeg! Het boeit van begin tot eind. ?
aaah wat een groot compliment! Dankjewel Annemieke!
Heel goed en nuttig artikel! Interessant! Thanks Teni ?
Graag gedaan!! <3