Tijd om te snacken!!! Of eigenlijk, tijdens elk feestje / borrelmoment is er de mogelijkheid om te snacken en mocht je je nou al jaren afvragen of er een verschil zit tussen de snacks die je kunt kopen, zoals in dit geval de bitterballen, dan geef ik je vandaag antwoord op deze vraag! Ik ga het snack-schap langzamerhand door, beginnend met de BITTERBAL!
Disclaimer
Hoera, daar zijn ze weer. Ik houd het kort: Gezond is niet te definiëren, maar helaas gebruiken we nog vaak wel het woord ‘gezond’ in onze zoektermen richting Google. Google is mijn vriend, want daar krijg ik veel verkeer door, dus werk ik graag mee met Google en jullie zoektermen. Ik ga je dus niet vertellen wat gezond is, ik ga je vertellen wat er in de bitterballen zit, wat het verschil is, waar je eventueel op kunt letten en dan ben jij een badass geworden die zelf een beslissing hierover maakt. Yes?
Oja, en ik zal in dit artikel niet per bitterbal stil staan bij de ingrediënten maar onderin het artikel een conclusie geven wat betreft de voedingswaarde. Welke je moet nemen als je de minste calorieën wilt, of de meeste eiwitten of de minste toevoegingen etc.
MORA Oven Rundvlees Oven Bitterbal
Ingrediënten: Water, rundvlees 25%*, paneermeel (TARWEbloem, volkoren TARWEmeel, zonnebloemolie, water, zout, gist), TARWEbloem, plantaardige oliën (palm, raap, zonnebloem), roomboter (MELK), zout, rundergelatine, natuurlijk aroma, groentepoeder (knoflook, ui, peterselie), glucosestroop, suiker, invertsuikerstroop, kruiden en specerijen, dextrose, verdikkingsmiddel: E466, TARWE-eiwit, suikerstroop, kleurstof: E150c, * komt overeen met 17% gekookt rundvlees.
Alright, ik zie 25% rundvlees en mijn gevoel zegt: hoe hoger dit percentage, des te meer waar je krijgt voor je geld. Verder zie ik aan toevoegingen een hoop. Qua suikers:
- suiker
- natuurlijk aroma
- invertsuikerstroop
- dextrose
- suikerstroop
Dan nog een verdikkingsmiddel en een kleurstof. Al het tarwe wat je ziet staan is natuurlijk voor het omhulsel.
Mora Rundvlees Bitterballen Voordeelverpakking
Ingrediënten: Water, paneermeel (TARWEbloem, zout, gist), doorhaalmiddel (water, TARWEmeel, TARWEzetmeel, zout), plantaardige oliën (palm, zonnebloem, raap), rundvlees 5%*, SOJA-eiwithydrolysaat, zout, rundergelatine, TARWEgluten, verdikkingsmiddel: E464, smaakversterkers: E621, E627 en E631, specerijen (MOSTERD), TARWEzetmeel, aroma (bevat MELK, EI, SOJA, TARWE, SELDERIJ), suiker, glucosestroop, maltodextrine, kleurstoffen: karamel en E150d, gistextract, magere MELKpoeder, LACTOSE, fructose, voedingszuur: citroenzuur, MELKeiwit, groentepoeder (knolSELDERIJ, ui), *komt overeen met 4% gekookt rundvlees.
Als er bij de eerste 3 ingrediënten geen vlees voorkomt, betaal je denk ik meer voor het omhulsel dan voor het vlees, zoals je hier ziet.
Mora Rundvlees Oven Bitterballen
Ingrediënten: Water, TARWEbloem, paneermeel (TARWEbloem, volkoren TARWEmeel, zonnebloem, gist, zout), plantaardige oliën (palm, raap, zonnebloem), rundvlees 7%*, scharrelkippenEI-eiwit, aroma (MELK, TARWE, SELDERIJ), TARWE-eiwit, gelatine, zout, gedroogde groenten (knoflook, ui, peterselie), TARWEzetmeel, dextrose, smaakversterker: E621, verdikkingsmiddel: guargom, kleurstoffen: karamel, E150d, kruiden en specerijen, * komt overeen met 5% gekookt rundvlees.
Wat het verschil mag wezen tussen deze en de eerste variant van Mora is op het eerste zicht niet te zien aangezien het beide oven-bitterballen zijn en allebei van rund. Maar als je kijkt naar de ingrediënten bevatten deze bitterballen 7% rundvlees (in vergelijking met 5% van de vorige variant).
Kwekkeboom Rundvlees Oven Bitterballen
Ingrediënten: Water , TARWEBLOEM, 14% gekookt rundvlees, plantaardige olie (raapzaad, palm), 2% slagroom (MELK), zout, plantaardig SOJA EIWIT, aroma (bevat: SOJA, SELDERIJ), verdikkingsmiddelen (polydextrose, E415, E461), zetmeel (bevat TARWE), stabilisatoren (E466), SOJABLOEM, gelatine (rund), kruiden en specerijen (bevat SELDERIJ), gemodificeerd zetmeel, kleurstoffen (E160b, karamel), KIPPENEI EIWIT, gistextract, voedingsvezel (aardappel, bamboe, citrus, inuline), SOJABONEN, conserveermiddelen (E223 bevat SULFIET), glucose , maltodextrine, gehydroliseerd maïs eiwit, gedroogde ui, MELKEIWIT, voedingszuren (melkzuur), gebrande suiker, gebrande suikerstroop, antioxidanten (rozemarijnextract)
14% rundvlees en heeeel veeeeel toevoegingen.
Kwekkeboom Kalfsvlees Oven Bitterballen
Ingrediënten: Water, TARWEBLOEM, plantaardige olie (raapzaad, palm), 12% gekookt kalfsvlees, 8% slagroom (MELK), zout, SOJA EIWIT, zetmeel (bevat TARWE), verdikkingsmiddelen (polydextrose, E415, E461, E466), SOJABLOEM, stabilisatoren (E450, E451), aroma, gelatine (rund), kruiden en specerijen (bevat SELDERIJ), gemodificeerd zetmeel (maïs), suiker, conserveermiddelen (E223 bevat SULFIET), KIPPENEI EIWIT, TARWEGLUTEN, kleurstoffen (karamel, bèta caroteen), glucose (TARWE), gistextract, maltodextrine, bouillon (rund), SOJABONEN, gehydroliseerd TARWE EIWIT, gedroogde groenten (ui, knoflook), MELKEIWIT, voedingszuren (melkzuur), azijn, citrusvezel, antioxidanten (rozemarijnextract)
Van Dobben Rundvlees Bitterballen
Ingrediënten: Water, TARWEBLOEM, 14% gekookt rundvlees, plantaardige oliën (palm, raap), 3% roomboter (bevat MELK), runderbouillon, groenten (ui, SOJABONEN, tomaten puree, wortel, prei, knoflook), zout, gelatine (rund), aroma (BEVAT SOJA), LUPINEMEEL, gistextract, TARWEZETMEEL, KIPPENEI-EIWIT, gist, verdikkingsmiddelen (guarpitmeel), emulgatoren (E450, E451), kruiden en specerijen, maltodextrine, gebrande suiker.
Albert Heijn Rundvlees
Ingrediënten: water, 15% gekookt rundvlees, paneermeel (TARWE), doorhaalmiddel [water, gedroogde glucosestroop, witte basterd suiker ( suiker, invertsuikerstroop), TARWEBLOEM, dextrose, stabilisator (E466), zout, TARWE-EIWIT, bruine basterd suiker ( suiker, suikerstroop, kleurstof (E150 c))], TARWEBLOEM, palmolie, glucosestroop, ui, aroma, smaakversterker (E621, E627, E631, E635), rundergelatine, kruiden en specerijen, verdikkingsmiddel (E464), zout, MELKEIWIT.
Tweede ingrediënt is het vlees. Maar let op, de verpakking van deze variant is EXACT overgenomen van de voordeelverpakking (zie hieronder), echter bevatten deze bitterballen 100 kcal meer per 100 gram dan de voordeelverpakking. Wat ik eigenlijk heel gek vind en me afvraag of dit wel klopt, zie de voedingswaarde op de site van de Albert Heijn en onderin in mijn schema.
Albert Heijn Runvlees Bitterballen Voordeelverpakking
Ingrediënten: Water, 15% gekookt rundvlees, paneermeel (TARWE), TARWEbloem, plantaardige olie (palm, raap), gedeeltelijk geharde palmolie, LUPINEmeel, ui, rundergelatine, gejodeerd zout, specerijen, gekarameliseerde suiker, maltodextrine, rundvleespoeder, SOJAboon, extract (rundvlees, gist, champignon), palmvet, aardappelzetmeel, verdikkingsmiddel (guarpitmeel, E461, E464, E466), stabilisator (E451, E452), citroenolie, kruiden (SELDERIJ), suiker, citroensap, TARWE, natuurlijke aroma’sAllergie-informatie: bevat tarwegluten, lupine, soja, selderij.
Je zou zeggen dat dit exact dezelfde bitterbal moet zijn als de vorige variant en het enige verschil hem in de verpakking zit: gewone hoeveelheid vs. voordeelverpakking. Maar gek genoeg is dat niet het geval. Als je op de site van de Albert Heijn kijkt, dan bevat deze variant inderdaad 175 kcal per 100 gram, maar de verpakking met 12 bitterballen bevat meer vet, meer calorieën en andere ingrediënten! WTF!
De Vegetarische Slager Bitterballen
Ingrediënten: 59% LUPINE STRUCTUUR* (water, LUPINEMEEL*, verdikkingsmiddel: natriumalginaat), TARWEBLOEM* (bevat ROGGE), palmolie*, ui*, gist, zout, maïszetmeel* , verdikkingsmiddelen: carrageen en guarpitmeel*, voedingszuur: citroenzuur, emulgator: lecithinen (SOJA), gember*, kardemom*, nootmuskaat*, kruidnagel*, foelie*, komijnzaad*, peper*, peterselie*
Deze hoort hier eigenlijk niet tussen omdat het niet te vergelijken is qua ingrediënten, maar misschien wel boeiend om de voedingswaarde te zien onderin in het schema.
La Trappe Quadrupel Bitterballen
Ingrediënten: Runderbouillon (water, rundvlees), La Trappe Quadrupel 15% (water, GERSTemout (GLUTEN), hop, gist), rundvlees 12,5% paneermeel (TARWE, GLUTEN), TARWEbloem (GLUTEN), margarine (plantaardige vetten: palm, kokos, water, plantaardige olie: raapzaad, emulgator (E471), melkzuur), doorhaalmiddel (water, TARWEmeel (GLUTEN), zonnebloemolie), ui, rundergelatine, TARWEzetmeel, SOJAhydrolysaat, emulgator (E464), premix (zout, glucosestroop, smaakversterker (E621), aroma’s (E627, E631) (TARWE, SOJA), kleurstof: karamel, specerijen), aroma (zout, smaakversterker (E621, E631), gedroogde glucosesiroop, suiker), zout, kruiden en specerijen, (SOJA, SELDERIJ).
Consenza Bitterballen
Ingrediënten: Bouillon (water, kruidnagel, laurierblad, zout, ui), 20% scharrelrundvlees, maïszetmeel, aardappelzetmeel, dextrose, LUPINEMEEL, plantaardige oliën en vetten (palmolie, raapolie, kokosolie), paneermeel (rijstmeel, maïsmeel, maïszetmeel, zout), zout, uien, gelatine (rund), peterselie, bouillonpoeder (rundvleesextract 8,5%, gistextract, zeezout, natuurlijke aroma, maltodextrine), kruiden (kurkuma, peper, laurier), wortel, specerijen (bevat MOSTERD en SELDERIJ), gedroogde groente (ui), stabilisator: E466(ii), verdikkingsmiddelen: E412.
De Vergelijking!
En dan nu het schema dat je in één oogopslag laat zien waar de ‘goede’ en ‘slechte’ punten in zitten:
De GOEDKOOPSTE?
Absoluut de Mora Rundvlees Bitterballen in voordeelverpakking. Deze komen neer op 0,25 cent per 100 gram. De duurste is de variant van La Trappe met €1,66 per 100 gram! Wat een verschil.
Minste CALORIEËN?
Voor de minste calorieën kun je ook weer gaan voor de Mora Rundvlees Voordeelverpakking en de La Trappe varianten. De Albert Heijn Rund Voordeelverpakking, De Vegetarische Slager en Van Dobben varianten zitten ook laag qua calorieën. Ga in dit geval vooral niet voor de Kwekkeboom Kalf uit de oven (logisch als er na kalfsvlees op de lijst slagroom wordt toegevoegd 😉 ).
Minste VET?
La Trappe en Albert Heijn Rund Voordeelverpakking hebben de minste hoeveelheid vet (6,2 en 6,5 gram)
Minste SUIKER?
De Vegetarische Slager, Van Dobben en Mora Rundvlees hebben de minste hoeveelheid suiker. Maar eigenlijk kunnen de andere twee Mora varianten hier ook wel bij aangezien het 0,1 – 0,2 gram verschilt van elkaar. Niet zoveel dus.
Minste TOEVOEGINGEN?
Ehhhhhhhm…. Dan kun je ze denk ik beter zelf maken. Ik vond hier een waanzinnig recept!
Meeste EIWITTEN?
Wil je lekker loaden op de eiwitten? Ga dan voor de Van Dobben variant en anders de La Trappe of Kwekkeboom Rund uit de Oven.
En?
Hopelijk zijn we allemaal zo wijzer geworden! Vinden jullie deze ‘nieuwe stijl’ van vergelijkingsartikelen fijner?
- Niet per se per product stil staan bij de ingrediënten omdat ze toch allemaal vet veel toevoegingen bevatten en het niet nodig is om in herhaling te vallen
- Foto’s van online, in plaats van bij het schap gemaakt
- Voedingswaarde in een tabel met een conclusie in de vorm van ‘voor ieder wat wils’
Laat me weten wat je prettig vindt! Ik maak deze artikelen natuurlijk voor jou!
13 comments
Leuk gedaan!
Maar wat een werk!! Dit moet je heel veel tijd gekost hebben!
Ja, ik vind het super handig zo!! Zeker met die tabel erbij!!
Leuke post! Ik ben echt gek op de oven bitterballen van Kwekkeboom. Niet geel gezond zo te lezen maar wel heeeel lekker , haha
Jeetje Teni, wat stop je toch altijd veel tijd in je artikelen. Positief, daardoor kun je ons ook écht waardevolle info bieden.
Ik vind de tabellen erg handig, zo kan iedereen zelf zien wat voor haar/hem het beste product is. Wat betreft die foto’s, maakt mij niet zo veel uit, maar ik kan me voorstellen dat het voor jou handig is dat je niet in de winkel 10 foto’s hoeft te maken, haha.
Haha dit is inderdaad een stuk makkelijk dan in de winkel staan! Thanks voor je lieve comment Eva, doet me goed!
Goed artikel! Vooral die tabel is handig!
Nog even een opmerking / vraag over ovensnacks vs frituursnacks. De ovensnacks lijken vrijwel altijd meer vet te bevatten in je overzicht, maar kun je ze op deze manier wel met elkaar vergelijken? Frituursnacks moeten immers nog gefrituurd worden. Nemen ze tijdens het frituren dan niet nog meer vet op van de frituurolie? Of gaat het hier om de hoeveelheid vet in het bereidde product? Anders lijkt het me best logisch dat ovensnacks op het eerste gezicht de minder gezonde optie lijken, maar dat het uiteindelijk na bereiding niet zoveel meer uitmaakt ;).
Hi Lenka, heeeel goed punt!! Ook al heb ik daar geen ‘onderzoek’ naar gedaan is het waarschijnlijk wel waar. Dat is ook de reden waarom ovenfriet ook al met een laagje olie is bedekt, zodat het niet ‘ten koste van de smaak gaat’. Dus hetzelfde zou ook kunnen gelden voor de andere ovensnacks. Het is natuurlijk maar de vraag in hoeverre het overeen komt met een gefrituurde snack, ik denk dat gefrituurde snacks toch wel wat meer vet opnemen als we het eindresultaat van beide naast elkaar leggen.
Dus dat je met een ovensnack ‘netto’ met minder vet overblijft. Maar hele goede opmerking!
Hi Teni! Ik vind het in je nieuwe stijl mooier! Wat ik zelf heb gemerkt is dat soms de voedingswaarde op de site niet klopt (kleine verschillen zoals 0.1) en daarom een foto van het product eigenlijk meer accuraat is. Maar dat is heeeeeeeel weinig voorgekomen, AH doet goed! En jij ook! X
Heeey Xiang! Jij hebt het dus ook al opgemerkt! Ik denk dat ik gewoon een dubbelcheck ga doen in de supermarkt en voor de ‘mooiheid’ de foto’s van online gebruik, zo weet ik het in ieder geval zo goed als zeker dat de voedingswaarde klopt.
Dankjewel hiervoor!! Xx
Oh, ik bedoelde met site trouwens de website van de supermarkt! Dat die soms niet volledig overeenkomt met de voedingswaarde die op de verpakking staat
Ik vind het een duidelijk en overzichtelijke tabel. Het enige wat ik misschien nog een toevoeging zou vinden is iets als een hoofdingredient er bij vermelden (als deze van toepassing is). Dus in dit geval zou het (op de vega na) (rund)vlees zijn maar bij bv een jam het fruit of bij een groenten spread de groenten.
Hi Michelle, bedankt voor de tip! Vind ik een heel goed punt 🙂 Neem ik mee!
Ja erg fijn zo
Met tabel
Veel werk voor ou
Maar deze opzet leest fijner dank je wel Teni