Ooit voor het schap met smeersels gestaan en je afgevraagd hoe gezond hummus eigenlijk is? En welke dan het gezondst is?
Vandaag duik ik in de ingrediëntenlijst van dit ‘gezonde’ goedje en laat ik je zien hoe bepaalde fabrikanten het weten om te toveren tot een suikerrijk en laag in voedingswaarde – smeersel.
Maar ook wat verrassend goede varianten waar mijn hart een sprongetje van maakt. Hier gaan we dan! Welke humus is het gezondst?
LET OP. BELANGRIJK:
Tijdens het schrijven van dit artikel kwam ik een E-nummer tegen dat ik nog niet kende. Na het grondig uitzoeken welk E-nummer dit was en welk wetenschappelijk onderbouwde informatie hierover te vinden viel was ik aardig van slag. Want het blijkt dat dit E-nummer in combinatie met bepaalde zuren ernstige effecten kan hebben op je gezondheid, volgens onderzoek. Natuurlijk is hier maar een heel klein beetje van toegevoegd maar ik moet het je absoluut melden. En het blijkt ook dat heel veel hummus varianten deze combinatie bevatten.
Ik zou zeggen, ga hoe dan ook voor een hummus variant die je super lekker vindt en niet deze combinatie bevat.
Laten we nu verder met het artikel, zoals ik het altijd schrijf:
Disclaimer
Als jouw advies is ‘lekker boeiend, maak het zelf’ dan wil ik vragen of je nu deze pagina wilt verlaten of naar de categorie “recepten” wilt gaan. Daar laat ik je zien hoe je bepaalde gerechten kunt maken. Dit artikel is een vergelijkingsartikel en staat dus in het teken van het vergelijken van producten die in de supermarkt te koop zijn.
Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat ik het liefst alle supermarkten van het hele land zou willen afgaan om alle hummus varianten voor je (en voor mezelf) te vergelijken maar dat iets teveel is van het goede. Aangezien de Albert Heijn zo goed als al zijn producten geheel online heeft staan en ook verschillende merken verkoopt heb ik deze aangehouden in dit artikel. Ik heb wel één extra stop gemaakt bij mijn lievelingssupermarkt de Lidl om de hummus daar te fotograferen (want het staat niet online) en deze ook mee te nemen in de vergelijking.
Ik zal bij dit artikel in gaan op sommige toevoegingen qua ingrediënten en daarna meteen doorgaan naar de vergelijking in voedingswaarde. Welke je moet hebben als je de minste calorieën wilt, of juist de meeste. De minste vetten of juist de meeste eiwitten. En nog veel meer!
AH Mezze Hummus Klassiek
In principe bevat hummus natuurlijk kikkererwten en tahini (sesampasta). Je zou denken dat je het hoogste percentage kikkererwten wilt bij een ‘naturel’ variant omdat er dan niet veel andere toevoegingen zijn gedaan. Bij hummus varianten ‘met een smaakje’ is het logisch dat dit percentage lager ligt.
67% kikkererwten bij de klassieke variant klinkt prima. De eerste 5 ingrediënten zijn wat mij betreft extra belangrijk, hier zit het meeste van in. En zoals je ziet zijn dat allemaal herkenbare ingrediënten waar we zelf hummus van zouden kunnen maken.
E202 is Kaliumsorbaat en dit is toegevoegd om bederf tegen te gaan, oftewel; langer houdbaar te maken. Hier zijn geen bijwerkingen van bekend en is tot nu toe dus veilig, blijkt uit onderzoek.
Ik ben van mening dat ik voeding wil eten dat zo puur mogelijk is, ik begrijp het doel van conserveermiddelen vanuit de fabrikant: langer in de schappen kunnen laten staan, minder verlies.
Mijn doel is om zo gezond mogelijk te leven, dus betaal ik liever iets meer voor minder conserveermiddelen.
AH Hummus Naturel
Minder kikkererwten dan de vorige variant en direct als tweede ingrediënt de raapolie. Hm.
Verder wordt hier ook E202 gebruikt en daarnaast ook E211, dit is een zout (Natriumbenzoaat) en gaat schimmels en bacteriën tegen. Ook tegen bederf dus, zoals E202.
Pas op met E211!
Over E211, Natriumbenzoaat, is meer bekend en dat is niet positief:
Natriumbenzoaat is een conserveermiddel dat wel eens wordt toegevoegd aan frisdrank, vruchtensappen, salade dressings en gefermenteerd voedsel zoals azijn, wijn en augurken.
Uit onderzoek blijkt dat het geassocieerd wordt met hyperactiviteit bij kinderen en ADHD symptomen (1)(2)(3).
En dan het gevaarlijkste: Wanneer het reageert met vitamine C, krijg je de stof benzeen, dit is een stof die geassocieerd wordt met het ontwikkelen van kanker (onder andere leukemie) (4)(5). Check dus altijd het label van je voeding! In bepaalde proeftesten, van bijvoorbeeld frisdranken, was er meer dan 100 ppb benzeen aanwezig, dit is 20 x het maximum dat is toegestaan (6).
Probeer dus ingrediënten als ‘benzoëzuur, benzeen of benzoaat’ te vermijden, vooral als het gecombineerd is met toegevoegde vitamines zoals Vitamine C, citroenzuur of ascorbinezuur.
Drie keer raden wat hier ook in zit? Precies, citroenzuur. Weg met dit product zou ik zeggen.
Ook belangrijk om te weten, een heel, heel, héél laag gehalte hiervan is van nature aanwezig in bessen, appels, pruimen en kaneel. Dit is niet iets om je druk over te maken. Wél dat het als conserveermiddel nog steeds wordt toegevoegd (1).
AH Hummus Pikant
Ik zie hier ook de combinatie van E211 en citroenzuur. Helaas.
Nog een lager percentage kikkererwten dan de vorige twee varianten en jammer dat ook weer het tweede ingrediënt een plantaardige olie is. En er is suiker toegevoegd.
AH Hummus Pompoen
Jep, E211 en voedingszuur. Hier zit in totaal 76% kikkererwt en pompoen bij elkaar in, wat betekent dat het een stuk ‘puurder’ is naar mijn mening. Maarja, wel de gevaarlijke combinatie + toegevoegd suiker.
AH Hummus Zongedroogde Tomaat
Hoera! Geen E211, maar wel E223. Dit is natriummetabisulfiet en kan in kleine hoeveelheden niet zoveel kwaad in je lichaam (0,7 mg per kg lichaamsgewicht (7)). Het kan in sommige gevallen allergische reacties veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor sulfieten (8).
Door de zongedroogde tomaat (7% en 1,5% zongedroogde tomaat puree) gaat het percentage kikkererwten omlaag natuurlijk. Hoewel 44% wel erg laag is.
AH Hummus Avocado
Ik zie hier geen hele erge toevoegingen. Iets meer kikkererwten dan de vorige variant, maar een stuk meer avocado! In totaal aan kikkererwten en avocado een mooie 76% vergelijkbaar met de pompoen variant. Fijn dat zonnebloemolie pas op de 7e plek staat. Waarschijnlijk vervult de avocado al een vettige rol 😉
AH Hummus Gegrilde Groente
De helft aan kikkererwten. Fijn. Geen vervelende E-nummers. Een puntje van kritiek: ui meerekenen als groente: Dit zou wat mij betreft een hummus-met-een-beetje-paprika moeten zijn. + toegevoegd suiker.
AH Hummus Pesto
Net iets meer dan de helft aan kikkererwten, prima.
Oké, laten we het nu hebben over E251 want hier valt ook niet veel positiefs over te zeggen: Natriumnitraat.
Ook dit is een conserveermiddel dat bederf tegen gaat en tegelijkertijd een wat zoute smaak meegeeft. Wanneer het wordt blootgesteld aan hoge temperaturen (bijvoorbeeld als je deze pesto hummus verwarmd) in combinatie met aminozuren (bouwstenen van eiwitten), wordt nitraat omgezet tot nitrosamine. Alleen in dit geval, is het schadelijk voor je gezondheid.
Dit wordt voornamelijk toegevoegd aan bewerkt rood vlees.
Een observatie onderzoek laat zien dat een hogere inname van nitraten en nitrosamines geassocieerd werden met een hogere kans op het krijgen van maagkanker (9). En vele andere onderzoeken hebben soortgelijke associaties gevonden dat mensen die meer bewerkt rood vlees aten, een hogere kans hadden op het ontwikkelen van darm-, borst- en blaaskanker (10)(11)(12).
Ik weet het, ik weet het, er is maar een hele kleine hoeveelheid ervan toegevoegd in voeding (in bewerkt rood vlees wel wat meer), maar het is absoluut de moeite waard om het te weten en eventueel rekening te houden van hoeveel verschillende producten je eet met toevoegingen zoals deze.
AH Hummus Falafel
Het lijkt erop dat deze variant vrij is van vervelende E-nummers en ook wat meer kikkererwten heeft dan gemiddeld. Een klein beetje extra groente: courgette en wortel, ook weer mooi meegenomen.
Maza Hoemoes
We gaan door naar het volgende merk: Maza. Niet heel veel kikkererwten. Wel de sorbinezuur en benzoëzuur waar ik het eerder over had, maar geen vervelende E-nummers dus dat scheelt gelukkig! Een stuk minder ingrediënten dan de gemiddelde variant van de AH, dat bevalt me ook wel weer.
Maza Rode Biet
Nog minder kikkererwten, deels begrijpelijk omdat het opgevangen wordt door rode biet. In totaal komt het neer op 48% pure ingrediënten wat nog steeds niet veel is. De ingrediënten van Maza blijken vrij simpel en consistent. Geen vervelende E-nummers.
Maza Tomaat Basilicum
Weer verrast door de simpelheid van de ingrediënten (dat is iets goeds), jammer dat er zo weinig kikkererwten in zitten. Maar ook weer fijn dat er geen vervelende E-nummers aanwezig zijn.
Maza Kerrie
Hetzelfde als de bovenstaande Maza varianten. Stabiel, prima. Wel toegevoegd suiker.
Maza Koriander en Limoen
Je ziet kaliumsorbaat en misschien schrik je even, maar dit is E202 en dus niet iets om je zorgen om te maken in combinatie met voedingszuur. Opnieuw; blij met de ingrediënten hoewel het een beetje jammer is dat raapolie op de tweede plek komt en dat er vrij weinig kikkererwten in zitten.
Maza Minder Zout
Hetzelfde. 🙂
Maza Spicy
Nog meer hummus van Maza maar dan in een andere verpakking met daarop “Fresh & Handmade”. Zonde dat dan hier net suiker aan is toegevoegd. En zoals je ziet, veel meer toevoegingen dan de andere Maza varianten.
Van aardappelzetmeel tot maïszetmeel tot suiker.
Maza Gegrilde Paprika Oregano
Meer paprika dan kikkererwten? Maar wel een positief punt: geen E-nummers te vinden!
Maza Artisanaal
Weinig ingrediënten, top! Hier kan ik wat mee! Ook geen E-nummers te vinden. Hoera!
Maza Rode Biet & Mierikswortel
Hoera, ook geen E-nummers en pure ingrediënten als in: je zou dit zelf thuis kunnen namaken!
Garden Gourmet Hummus Classic
E202 te zien, maar niets aan de hand. Verder prima.
Garden Gourmet Pikant
Interessant dat ik voor het eerst ‘gekookte kikkererwten’ zie staan. Mocht je je afvragen wat natriumcarbonaat is, dit is het welbekende baking soda wat in veel Amerikaanse recepten wordt gebruikt bij baksels. Niets aan de hand.
Verder wat extra toevoegingen zie ik en redelijk wat kikkererwten.
Garden Gourmet Knoflook Paprika
Niet heel veel anders dan de ingrediënten van de variant hierboven. Prima.
Garden Gourmet Geroosterde Paprika
E202 is aanwezig, niets aan de hand. Er is wat suiker toegevoegd en verder komt het wel overeen met de vorige varianten van Garden Gourmet echter is hier wel suiker aan toegevoegd.
Lidl Baresa Houmous Pikant
Speciaal langs de Lidl gegaan om ook deze twee (de naturel variant was nergens te vinden, deze wordt toegevoegd zodra ik hem op de foto heb) varianten mee te nemen in het artikel.
Een beetje jammer dat hier zoveel aan is toegevoegd, evenals suiker en het percentage kikkererwten vrij laag is. Het positieve is dat er geen vervelende E-nummers in zitten!
Lidl Baresa Houmous gedroogde Tomaat met Basilicum
Dit is één van mijn lievelingsvarianten qua smaak. Qua ingrediënten past hij helaas niet in ‘mijn top 3’ als ik het zo bekijk. Niet heel veel kikkererwten, suiker toegevoegd en aardig wat toevoegingen. Gelukkig geen vervelende E-nummers, dat is positief!
Blijf liever uit de buurt van deze hummus varianten:
Blijf naar mijn advies liever uit de buurt van deze, vanwege de combinatie van toevoegingen:
- AH Hummus Naturel
- AH Hummus Pikant
- AH Hummus Pompoen
En vanwege Natriumnitraat:
- AH Hummus Pesto
En als je nou sporadisch, eens in de zoveel tijd wél één van deze hummus varianten eet. Dan zou ik me er niet teveel kopzorgen over hebben. Het gaat uiteindelijk om je gehele voeding, niet om enkel één product. Als je voor de rest erg puur eet, dan is er wat mij betreft niets om je zorgen om te maken. Maar drink je veel frisdrank, eet je vaak gefrituurd voedsel, gebruik je verschillende kant-en-klare smeersels en eet je ook één van deze hummus varianten? Dan is het een compleet andere context en kan het verstandig zijn om de etiketten van je voeding te checken en hier en daar wat veranderingen aan te brengen voor een betere gezondheid.
Voedingswaarde
De tabellen zijn per merk gecategoriseerd maar alle highlights (hoe groener hoe beter, hoe roder hoe slechter, geel is de middenweg) zijn gedaan op basis van alle varianten.
Jij kunt natuurlijk anders kijken naar de tabellen dan ik. Ik kijk naar weinig calorieën als positief, dus groen. Dit kan verschillen per persoon. Zo kijk ik ook naar eiwitten: hoe meer, hoe beter, hoe groener.
Als je een nierziekte hebt, dan is een hogere hoeveelheid eiwitten natuurlijk alleen maar slechter. Je snapt mn punt!
Al met al zitten de Albert Heijn varianten vrij laag qua calorieën. De gegrilde groente variant heeft écht de minste calorieën per 100 gram, namelijk maar 105 en nog wel 50% kikkererwten. Dus hartstikke prima!
De klassieke variant heeft ook maar 110 kcal en als enige variant: 0 gram suiker!
De Artisanaal variant is één van de puurste varianten hummus maar heeft tegelijkertijd ook de meeste calorieën. Laten we zeggen dat boven de 335 kcal per 100 gram aan de hoge kant is, rond de 240 gemiddeld en onder de 200 laag.
De variant met laag in zout bevat ook zo goed als geen suiker.
De Garden Gourmet Pikant heeft lekker veel eiwitten en aardig wat calorieën tegelijk. Knoflook paprika bevat ook best wat calorieën en is tegelijkertijd weer goed laag in suikers. De geroosterde paprika variant heeft nauwelijks suiker, nice!
De tomaat basilicum van de Lidl heeft de meeste eiwitten van allemaal. Tegelijkertijd ook aardig wat suiker.
Conclusie?
Zo kun je vanuit verschillende hoeken jouw conclusie trekken over welke hummus variant het gezondst is voor jou, in jouw context van je leven. Hopelijk heeft dit artikel je wat inzicht gegeven in wat er tegenwoordig in de hummusjes wordt gestopt en of je het misschien toch zelf wilt maken als er niets bij zit wat bij jouw past.
Ik ben nog even in dubio aangezien mijn lievelingswinkel niet als beste naar boven komt met haar hummus varianten. Mijn advies zou zijn: de Albert Heijn klassiek. Deze bevat erg weinig ingrediënten, vrij puur, laag in calorieën (vind ik prettig) en 0 gram suiker.
Vragen? Verzoeken voor nieuwe vergelijkingsartikelen? Laat het achter in de comments!
35 comments
Ik at regelmatig de pikante hummus van Albert Heijn maar die ga ik dus maar laten staan in het vervolg.
Mega interessant, vooral omdat ik echt een hummus freak ben! Thanks voor dit artikel, dus 🙂
Wat een werk moet je hierin gestoken hebben! Echt een supergoed artikel, zorgt ervoor dat ik wel echt ga nadenken over welke hummus ik koop!
Ik koop nu meestal die van AH met gegrilde groenten of met avocado. Wel jammer van de toegevoegde suikers!
Wat betreft de voedingswaarde van de Klassieke hummus: Die staan bovenop het deksel, ook op het plaatje in je artikel 🙂
Super bedankt Karly! Ik las je comment en dacht, oooohhh wat scheel was ik na die uren naar hummusjes kijken haha. Heb het meteen verwerkt, je bent een topper!
Alle hummus met dé combinatie zijn precies mijn favoriete smaken! Daarnaast eet ik best vaak gefrituurd eten en broodsmeersels, maar ik denk niet dat ik de hummus ga opgeven. Als vega is het namelijk wel echt mijn favo extra bij een maaltijd. Zijn er ook verschijnselen die je kan merken aan jezelf dat de hummus negatieve effecten heeft? Of gaat het alleen om de eventuele ontwikkeling van kanker een geen buikpijn/vermoeidheid etc. Dankje voor het uitzoeken! Liefs,
Hi Elsa, dat is niet zo makkelijk te zeggen. Verschijnselen die je merkt komen vaak al in een later stadium dan wanneer er van binnen dingen veranderen op celniveau. Op celniveau merk je niet veel van. Je kunt de gelinkte onderzoeken openen en kijken of je er net wat meer info uit haalt voor jouw leefstijl. Maar met alles denk ik ook: hoe meer stress en zorgen je erover hebt, hoe erger dat is. Dus vooral kijken naar het geheel en niet teveel stressen om elk klein onderdeel!
Het leven nu wil je op een plezierige manier meemaken, is mijn motto.
Hopelijk kun je hier wat mee!
Wat een veel werk heb je gedaan voor je artikel! Ik koop geen humus maar vond ik het toch fijn je artikel te lezen! Nuttig informatie! Vooral wat de combinatie van E 211 met vitamine C betekend voor je gezondheid!
Bedankt voor het artikel, ik eet regelmatig de humus van de Albert Heijn . Ga je onderzoek meenemen in mijn keuze.
En de calorieën (per portie) staan op het dekseltje. Zo ook bij de bovenste foto.
Ohhh super bedankt Naomi! Kon het na een aantal uren niet meer vinden/helder zien haha. Ik heb het verwerkt! Je bent een topper!
Interessant onderzoek. Ik eet ook vaak hummus, vooral op een volkoren boterham met kipfilet en rauwkost vind ik het lekker. Ik ga altijd voor de naturel varianten, denk bij zo’n product ook altijd, zo naturel mogelijk, zoals het bedoeld is. Hoe extremer de variaties, hoe meer ingrediënten en dat blijkt wel weer. Je kunt het ook heel makkelijk zelf maken, maar dat doe ik dan eigenlijk weer nooit. Misschien iets voor vandaag ?
Wat een goed artikel Teni, bij de Maza variant is wel bezoëzuur toegevoegd in combi met citroenzuur. Is dit niet schadelijk? Gaat het alleen om het zout natriumbenzoaat E211? Thanks en keep up the good work!
Hier ben ik ook benieuwd naar, want het viel me ook op!
Verder een super goed artikel Teni! Ik geniet erg van je vlogs, je artikelen en je persoonlijkheid. Keep up the good work (en aan dat laatste niets veranderen)! 🙂
oooh dankjewel, man..wat heb je hier een tijd weer in gestoken! you are the best. Ik heb nog een leuke (pompoen) hummus voor je….die van de Jumbo! Hij is super lekker en echt mn favo! Het is deze: https://www.jumbo.com/jumbo-houmous-pompoen-200g/194920STK/
Ingrediënten
Pompoen 45,7%
kikkererwten 26,2%
sesampasta 9,1%
raapzaadolie
water
pompoenpoeder 2,5%
zout
knoflook
citrusvezel
voedingszuur: citroenzuur
conserveermiddel: E202
kleurstoffen: E100 en paprika-extract
specerijen (witte peper, chilipoeder, koriander, kurkuma, komijn, fenegriek, zwarte peper, venkel, anijszaad, cayennepeper)
E = door EU goedgekeurde hulpstof.
Geweldig artikel weer.
Ik vind de hummus van AH zo zalvig,glad. Ik vind Mazza kerrie en de tomaat basilicum het lekkerst. En ja in mijn top drie staat toch de naturel van Lidl. En ik eet het vrij vaak. Als broodbeleg,als dip of over een salade.
Goed artikel, maar zou juist nog iets beter zijn als je ook de biologische varianten van oa Marqt en Ekoplaza zou includeren…. Zeker omdat je aangeeft juist zo puur mogelijk te willen eten
Ik zal ernaar kijken! Voor nu is de keuze vooral gebaseerd geweest op hoeveel tijd zo’n artikel kost. Voor die supermarkten zou ik er ook langs moeten gaan om foto’s te maken. Maar het lijkt me de moeite waard deze te checken! Kom erop terug 🙂
Ekoplaza heeft de producten en de info op de website staan, dus dat scheelt een tripje ? We zetten je zo wel lekker aan het werk hè ??
Haha echt? Van al hun producten? Dat is een stuk makkelijker dan haha. En ik werk hier met liefde aan! Dus komt helemaal goed! ?
Jaaa..en die ik stuurde van Jumbo is ook gewoon online te checken, super handy! Lijkt goed toch? =) https://www.jumbo.com/jumbo-houmous-pompoen-200g/194920STK/
Ik vind dit soort vergelijkings artikelen altijd het interessants om te lezen. Super dat je er zoveel tijd in wil steken!
Ekoplaza heeft de producten en de info op de website staan, dus dat scheelt een tripje ? We zetten je zo wel lekker aan het werk hè ??
Sorry, dubbel. Mag je verwijderen
Geen probleem!
WoW wat een interessant en uitgebreid artikel! Bedankt voor je werk!
Heel erg graag gedaan Eveline!
Hoi Teni! Ik word altijd erg blij van dit soort artikeltjes. Alleen aangezien ik op dit moment lekker zit te dippen in mijn Garden Gourmet Classic Hummus viel het mij op dat de ingrediënten niet kloppen.
Bij mij staat het volgende: gekookte kikkererwten 51% ( water, kikkererwten, zuurteregelaar (natriumcarbonaat)), koolzaadolie, sesamzaadpasta (16%), water, zout, voedingszuur (citroenzuur), specerijen, conserveermiddel (kaliumsorbaat).
Het liefst maak ik mijn hummus zelf dat scheelt dan weer. Mijn favorieten zijn helaas de ah pompoen variant en de pittige van de lidl.
Hoi Teni, na het lezen van je artikel ben ik de naturel hummus van de Lidl even gaan opzoeken in de koelkast. Deze bevat van bijna alles meer dan de andere twee Lidl hummus varianten. 335kcal, 31,5g vet waarvan 3,7g verzadigde vetzuren, 8,2 g koolhydraten waarvan 0,8 g suiker, 7,2g eiwitten, 1,42g zout. Ook niet de beste optie als ik het zo bekijk. Ik vind je vergelijkingsartikelen altijd heel erg fijn om te lezen. Maak er altijd gebruik van en het geeft inzicht in het maken van een keuze bij dezelfde soort producten.
Natriumbenzoaat met citroenzuur geeft benzeen? Wat een flauwekul. Hierbij ontstaat hoogstens benzoezuur (als de reactie überhaupt zou gaan lopen) wat ook een conserveermiddel is. Prima als je geen conserveermiddelen wilt in je eten, maar ga geen onjuiste paniekverhalen rondstrooien.
Hoi Anne-Marie, zou jij, voordat jij iets flauwekul noemt ook even wetenschappelijk willen onderbouwen? Je mag alle wetenschappelijke artikelen gelinkt in dit artikel wel even open klikken en lezen. Doe wat jij wilt met de informatie, maar als je iets flauwekul noemt is het wel zo netjes om het even te onderbouwen! Dankjewel! Doei!
Ik zie bij Maza niet artisanaal toch echt benzoezuur in de ingredienten staan. Niet met e-nummer E210 maar het is dezelfde stof.
Ik vroeg me af wat je met ‘vervelende E-nummers’ bedoelt? De laatste hummus bijvoorbeeld, van Benzo met zongedroogde tomaat bevat zwaveloxide, benzoëzuur, sorbinezuur en citroenzuur, bij deze zeg je blij te zijn dat de hummus geen E-nummers bevat. Maar weet je wel dat die nummers niet alleen een nummer zijn maar staan voor een bepaalde stof die ook een andere naam heeft?
Zoals;
E220 = Zwaveldioxide
E210 = Benzoëzuur
E200= Sorbinezuur
E330 = Citroenzuur
Deze hummus bevat dus wel dergelijk E-nummers.
Of begrijp ik het verkeerd? Ik ben erg benieuwd waar die grote afkeer van E-nummers bij iedereen vandaan komt! Het zijn namelijk zeer grondig onderzochte ingrediënten!
Hi Julia,
Ik denk dat je het verkeerd leest, of eigenlijk: ik weet het zeker.
Ik heb niets tegen “E-nummers” in het algemeen en als je goed leest (ook andere artikelen) leg ik meermaals uit dat dit enkel een manier is om hetzelfde ingrediënt te voorzien van een code: een E-nummer.
Misschien dacht je dat ik iemand was die “E nummers als kwaad ziet”, ik begrijp gelukkig iets meer van voeding dan dat 😉
Ik heb het heel duidelijk over die paar “vervelende E-nummers”, ik zeg dus niet “vervelende E-nummers in het algemeen”.
Begrijp je het verschil?
En nog even over je laatste zin; laten we niet te snel ervan uit gaan dat alles grondig is onderzocht. Er is onderzocht in hoeverre iets toegevoegd kan worden zonder dat het schadelijk wordt voor de gezondheid, en omdat de kennis daar nog niet eens zo ver in is, worden er nog steeds E-nummers (dus gewoon bepaalde stoffen) geschrapt of als “niet veilig” bestempeld.
Mocht dit het eerste artikel zijn dat je ooit van me hebt gelezen, snap ik deze reactie. Ik zou je willen adviseren wat meer te lezen zodat je een algeheel idee krijgt van voeding met wetenschappelijke onderbouwing.
Groetjes,
Teni
Welke merk Kefir het beste uit de bus komt…..
Beste is om het zelf te maken, zie dit filmpje en check het recept eronder.
https://youtu.be/1WbwrGOs1Ms
Thanks Martijn! Daar heb ik de categorie “recepten” voor 😉 Staat hummus ook tussen!