Vergelijkingsartikelen! Dat willen jullie, al-tijd, zoveel-mogelijk, con-stant. Haha. En meer dan begrijpelijk. Het is gewoon fijn om een overzicht van een bepaald product te zien in één artikel in plaats van zelf allerlei potjes en doosjes te moeten checken in de supermarkt. Toen ik de vraag eruit gooide op mijn Facebook pagina over welk vergelijkingsartikel jullie wilden zien ontplofte mijn lijstje! SUPER! Ik dacht gewoon maar een begin te maken met JAM! Here we go:
Geen vergelijkingsartikel zonder disclaimers. Zodra ik de disclaimers één keer weglaat, komen er altijd wel weer nieuwe mensen die nog even het één en ander benadrukken dat ik met een disclaimer weg had kunnen nemen. Dus sorry voor de trouwe volgers die inmiddels gek worden van de disclaimers, ik gooi hem er toch maar weer in.
Disclaimers
- Ja, ik ben naar de Albert Heijn gegaan, omdat ik naar een supermarkt wil gaan waar de meeste mensen de mogelijkheid hebben om de boodschappen te doen. Andere supermarkten zijn vaak regio afhankelijk en natuur- en biowinkels zijn niet de vaste prik voor de meeste mensen. Dus zo blijft de drempel laag om net een gezondere keuze te maken
- Dit wil nu niet zeggen dat mijn uitkomst DE GROTE UITKOMST is voor iedereen. Ieder lichaam is anders, en blijft het belangrijk dat je zoekt naar producten en voedingsmiddelen die lekker werken voor jou. Misschien moet jij wel minderen met zout en gaat jouw keuze uit naar een hele andere variant. Dus, ik ben geen guru, ik laat je alleen maar zien hoe een klein meisje zoals ik, verschillende dingen in overweging neemt bij het maken van een keuze in de supermarkt.
- Gezond is niet te definiëren (We kunnen eeuwenlang discussiëren over wat nou gezond is en wat niet, maar eigenlijk komt het erop neer dat ik dit artikel schrijf zodat je zelf kan bepalen, aan de hand van etiketten en informatie, voor welke keuze je gaat. Als je dan toch al voor dit product kiest, kun je voor jezelf bepalen welke variant je wilt en waarom). Dus ik hang deze term, in dit artikel, samen met de volgende punten:
Fruit eerst, dan suiker. Niet andersom aangezien jam voor een groot gedeelte uit suiker bevat zou ik het fijn vinden om toch meer fruit te zien dan suiker. Gram suiker. Zoals ik zei, bevat jam suiker, maar het hoeft van mij niet mega zoet te zijn. Dus ik ga ook letten op de hoeveelheid grammen per 100 gram. Calorieën, als ik dan toch 3 dingen moet kiezen ga ik ook meteen voor de calorieën. Niet teveel aub. Al bevat jam heus niet zoveel omdat het zo goed als vetvrij is.
Belangrijk om te weten is dat jam niet gemaakt kan worden zonder suiker. Dus er is hoe dan ook suiker toegevoegd, of eigenlijk is het niet toegevoegd maar hoort het tot het proces van jam maken. Dus het is een hoofdingrediënt. Suikerloze jam is dus geen jam en mag volgens de warenwet geen jam heten, om alle regels omtrent jam in Nederland in te zien kun je de Warenwet erbij halen.
Ik heb van elk merk 2 varianten bekeken, anders was dit een enorm groot artikel geworden en daar zit niemand op te wachten. Elk merk heeft namelijk wel 4 tot 8 smaken, dus dat leek me overbodig. Dit gaat je al een aardig beeld geven van de verschillende merken en de ingrediënten/voedingswaarde.
Bonne Maman Pruimen Confiture
Pruimen, suiker, rietsuiker, geconcentreerd citroensap, geleermiddel (vruchtenpectine).
Pectine is een suiker (polysacharide) dat ervoor zorgt dat cellen aan elkaar “klitten”. Dit is niet meteen een slechte stof omdat het toegevoegd is, al is dat vaak moeilijk te bevatten aangezien toevoegingen meestal niet veel goeds betekenen. Hier komt fruit vóór suiker, dus dat is mooi 🙂
Bonne Maman Sinaasappel Marmelade
Suiker, sinaasappel en schilreepjes, rietsuiker, geconcentreerd citroensap, geleermiddel (vruchtenpectine).
Eerste ingrediënt is suiker, jammer.
Chantaine France Aardbeien Confiture
Aardbeien 55%, suiker, citroensap, geleermiddel (pectine)
Lekker weinig ingrediënten en eerst fruit, dan suiker. Top 🙂
Chantaine France Vijgen Confiture
Vijgen 55%, suiker, geleermiddel (pectine)
Nog minder ingrediënten dan de bovenste versie en weer eerst fruit, juistem!
Albert Heijn Volzoete Aardbei Extra Jam
Aardbei, suiker, glucose-fructosestroop, geleermiddel (pectine), voedingszuur (citroenzuur).
Eerst fruit 🙂 De vraag is even op hoeveel gram suiker deze pot uit komt per 100 gram. Er wordt gebruik gemaakt van twee soorten suiker, dit hoeft niet meteen te betekenen dat er qua grammen meer suiker in zit natuurlijk.
Albert Heijn Frisse Marmelade Sinaasappel
Glucose-fructosestroop, sinaasappel, suiker, voedingszuur (citroenzuur), geleermiddel (pectine), zuurteregelaar (E331, E509)
Leuk hoor, zo’n sticker met 30% fruit op de verpakking, maar dat is dus helemaal niet zoveel. En we beginnen met suiker.
AH Biologische Fruitspread Bosvruchten
Bosvruchten (13% framboos, 12% aardbei, 11% braam, 10% blauwe bes, 4% vlierbes), fruitconcentraat (appel, citroen), geleermiddel (pectine), zuurteregelaar (calciumcitraat).
Deze zit er best goed uit moet ik zeggen! Ligt het aan mij of zie ik geen toegevoegd suiker behalve dan vanuit het fruitconcentraat zelf? Nice!
Albert Heijn Biologische Fruitspread Aardbei
50% aardbei, fruitconcentraat (appel, citroen, zwarte bes), wortelconcentraat, geleermiddel (pectine), zuurteregelaar (calciumcitraat).
Zelfde idee als die hierboven; de “suiker” toevoeging wordt gehaald uit het (wortel)concentraat. En dat is ook precies de reden dat deze pot volgens de Warenwet geen “jam” mag heten (net als de bovenstaande), omdat er een bepaalde hoeveelheid suiker in een pot moet zitten wil je het verkopen als “jam”. Dit heeft “fruitspread”, namelijk.
Albert Heijn Lichtzoete Halvajam Aardbei
Aardbei, water, suiker, geleermiddel (pectine), voedingszuur (citroenzuur), sapconcentraat (zwarte bes, wortel), conserveermidel (E200).
Mooi, eerst aardbei. Ik ben benieuwd naar de voedingswaarde.
Albert Heijn Zachte Halvajam abrikoos
Abrikoos, water, suiker, geleermiddel (pectine), voedingszuur (citroenzuur), conserveermiddel (E200), antioxidant (ascorbinezuur).
Ook hier is het mooi dat er eerst abrikoos op de verpakking komt.
Albert Heijn Basic Strawberry Jam
glucose-fructosestroop, aardbei, suiker, voedingszuur (citroenzuur), geleermiddel (pectine).
Meh. Eerst glucose-fructose stroop.. Jammer.
Hero Original Zwarte Kersen
Zwarte kersen (37%), suiker, glucosestroop, sleedoornsap (8%), geleermiddel (pectine), voedingszuur (citroenzuur).
Sleedornsap? Interesting! Fijn dat er eerst fruit komt. Al hebben we eerder gezien dat er potten zijn met 50% fruit, deze heeft 37%.
Hero Original Aardbeien
Aardbeien (50%), suiker, glucosestroop, geleermiddel (pectine), voedingszuur (citroenzuur).
Kijk eens aan, 50% aardbei!
Hero Original Bosvruchten Delight
Vruchten 45% (aardbeien 12,5%, frambozen 12,5%, vlierbessen 10%, bramen 5%, zwarte bessen 5%), water, suiker, geleermiddel (pectine), voedingszuur (citroenzuur), conserveermiddel (kaliumsorbaat).
Een beetje het idee van een light versie; om het “net zo lekker” te willen laten smaken, moeten er wat conserveermiddelen in om de structuur normaal te houden. Wel fijn dat er 45% vruchten in zitten.
Hero Original Aardbei Guave Delight
Vruchten 45% (aardbeien 35%, geconcentreerde guavepuree 10%), water, suiker, voedingszuur (citroenzuur), geleermiddel (pectine), wortelconcentraat, conserveermiddel (kaliumsorbaat).
Zelfde als hierboven 🙂
Hero Fruit Pasta Aardbeien
Vruchten (50%): aardbeien (40%), rode bessen (10%), suiker, geleermiddel (pectine), zuurteregelaar (citroenzuur).
50% vruchten, prima zo 🙂
Nickelodeon Fruitbeleg Abrikoos
Abrikozen 50%, appelconcentraat 45%, geleermiddel: pectine (1%), citroensapconcentraat (1%), zuurteregelaar: calciumcitraat (0,1%), antioxidant: ascorbinezuur (0,01%).
Hier wordt ook weer de suiker uit het appelconcentraat gehaald. Vandaar ook de naam “fruitbeleg”, heb je hem door? 😉 Prima!
Sesamstraat Aardbei Fruitbeleg
Aardbeien 50%, appelconcentraat 46%, geleermiddel: pectine (1%), citroensapconcentraat (1%), zwarte bessenconcentraat (0,1%), wortelconcentraat (0,1%), zuurteregelaar: calciumcitraat (0,1%), antioxidant: ascorbinezuur (0,01%)
Zelfde als hierboven 🙂 Fruitbeleg met 50% fruit en inderdaad, uitsluitend vruchtensuikers zoals op de verpakking wordt aangegeven.
Mister Kitchen’s Chia Fruit Abrikoos Sinaasappel
Fruit 60% (abrikoos 52%, sinaasappel 8%), appelconcentraat, water chiazaden 5%, geleermiddel (pectine), citroenconcentraat, saffloerconcentraat, voedingszuur (appelzuur), conserveermiddel (E202), antioxidant (ascorbinezuur), zoetstof/stevia (steviolglycosiden).
Poeh wat een hoop ingrediënten, maar niet per se slecht. Er wordt geen tafelsuiker toegevoegd maar verschillende soorten ‘concentraat’, prima. En hier zit chia zaad en stevia in 🙂 Dat is nog eens vernieuwend in jam, haha. En oja: 60% fruit!!!
Mister Kitchen’s Chia Fruit Aardbei
Fruit 60% (aardbei 57%, sinaasappel 3%), appelconcentraat, water, chiazaden 5%, geleermiddel (pectine), wortelconcentraat, zwarte bes concentraat, voedingszuur (appelzuur), conserveermiddel (E202), antioxidant (ascorbinezuur), zoetstof/stevia (stevioglycosiden).
60% fruit weer! En hetzelfde als hierboven natuurlijk.
Roos Vicee Rozenbottel Jam
Suiker, rozenbottels (50%), voedingszuur (citroenzuur, geleermiddel (pectine), vitamine C.
Suiker als eerste ingrediënt, meh! Wel is hier voor welke reden dan ook vitamine C aan toegevoegd.
PUR NATUR 4 vruchten
Biologische 4 vruchten 50%, biologische rietsuiker, geleermiddel (pectine), voedingszuur (citroenzuur).
Helemaal biologisch en eerst fruit 🙂
PUR NATUR Abrikozen
Biologische abrikozen 50%, biologische rietsuiker, geleermiddel (pectine), voedingszuur (citroenzuur).
Exact hetzelfde als hierboven
Zonnatura Aardbei 75% Fruit
Aardbei 75%, geconcentreerd agavesap, geconcentreerd grapefruitsap, geleermiddel (appelpectine), citroensap, zuurteregelaar (calciumcitraat), geconcentreerde vlierbessensap.
Ook hier is geen suiker toegevoegd dus heet het geen jam. Ennehh,, 75% fruit! WAAAAAH! haha.
Zonnatura Abrikoos 75% Fruit
Abrikozen 75%, geconcentreerd agavesap, geleermiddel (appelpectine), citroensap, zuurteregelaar (calciumcitraat).
Ook weer 75% fruit!!
Chivers Orange & Ginger Marmalade
Suiker, glucose-fructosestroop, sinaasappels (20%), water, gember (3%), geleermiddel (pectine), voedingszuur (citroenzuur), zuurteregelaar (natriumcitraten).
Nou, laat deze maar lekker liggen zou ik zeggen. Meteen al wat suiker en maar 20% sinaasappels.
Voedingswaarde
Er zijn een aantal dingen die opvallen. De RoosVicee variant bevat verreweg de meeste calorieën per 100 gram! En niet alleen dat, hij bevat bijna de meeste suiker. De AH Sinaasappel verslaat alle potten op de hoeveelheid suiker: 65 gram. Mooi om te zien is dat de Chia Fruit varianten laag zitten met de calorieën, laag met de grammen suikers en hoog met vezels! Win-win-win situatie. De Zonnatura variant (mijn persoonlijke favoriet, standaard al in huis) zit aan de laagste kant qua calorieën en lekker weinig suiker. Niet te vergeten dat deze varianten 70% fruit bevatten! Interessant is dat de Hero Delight Aardbei 4,1 gram vezels bevat, random, haha.
Conclusie?
Nogmaals: kies op basis van wat jij belangrijk vindt. Ik zou zeggen, op nummer 1:
Zonnatura! Omdat ze 75% fruit bevatten, super weinig calorieën, het suiker dat er in zit komt uit vruchtenconcentraat (=hogere voedingswaarde) én omdat ze aan de onderkant zitten qua grammen suikers. TOP product dus! Op de één of andere manier komen de producten van Zonnatura hoog uit alle testjes die ik doe, ik ben fan dus.
Op nummer 2:
Mister Kitchen’s Chia Fruit! Ik moet zeggen dat ik een beetje skeptisch was; “Zet er chia op en je doet alsof je gezond bent”, maar verbazingwekkend genoeg ben ik heel erg tevreden over de ingrediënten en de voedingswaarde. Het voordeel van de chia zaden is dat het vezels toevoegt én dat het zorgt voor een “dikkere” textuur.
Zo! Hopelijk kun je met dit artikel weer een gezondere keuze maken voor jezelf. Adios! x
29 comments
Jeetje, dat er zoveel verschil in calorieën kan zitten bij alle verschillende soorten jam. Echt bizar! Ik ben ook echt groot fan van Zonnatura, top merk! Heb de jam van chia fruit al een aantal keer voorbij zien komen, maar toch niet gekocht. Ik ga ‘m snel eens uitproberen!
Jeetje, je bent er maar druk mee geweest. Leuk zo’n uitgebreid artikel. Zelf eet ik echt nooit, maar dan ook nooit jam. Heb het eerlijk gezegd niet eens in huis staan (A)
Toevallig laatste die van mr kitchen gekocht. Volgende keer de nummer 1 proberen.
Wat fijn zo’n artikel. Dit scheeld mij een half uur labels staren in de supermarkt.
Heel erg fijn te lezen!ik was hier al benieuwd naar!ga de nmr 1 zeker proberen nu!
Wat erg eigenlijk dat er zoveel suiker in voedingsmiddelen wordt gebruikt! Ik denk dat veel mensen jam kiezen omdat ze denken dat het gezond is, al met fruit zal je altijd wel goed zitten. Niet dus, best schokkend.
Leuk artikel! Zou je misschien een keer een artikel willen maken over of gehakt gezond is of niet? Ik merk namelijk dat je bijna nooit gehakt eet op de fotos van de voedingsdagboek. Heeft dat een bepaalde reden, of is het gewoon heel ongezond? Wij eten namelijk best wel vaak gehakt thuis… Ik hoop snel van je te horen!
Groetjes, Nadine
Ik maak zelf jam met geleisuiker speciaal van gilse. Bij 1250gram fruit gaat 500gram van die suiker. Waar zou deze zelfgemaakte jam op je lijstje komen?
Weer blij met je artikel! Van je pindakaas overzicht heb ik ook genoten (en nu van de pindakaas). Ga deze Zonnatura ook eens proberen. Bedankt weer voor alle aandacht hiervoor. groet, Marjan
Super handig om eens alle jam varianten bij elkaar te zien! Ben erg nieuwsgierig geworden naar de Zonnatura variant! Binnenkort maar een keer zelf uitproberen 🙂
Wat een ontzettend leuk artikel, ik hou van dit soort vergelijkingen.
Zou je ook eens zo’n artikel kunnen schrijven over ranja. Er zijn zoveel verschillende, maar ik vraag me vaak af welke er nu het gezondste is. Er zit vaak zoveel suiker in. En als er zoetstoffen inzitten is de smaak weer zo minder lekker, vind ik en mijn kids tenminste…
Hoii
Deze artikelen zijn echt geweldig! Zou je dit ook kunnen doen met appelstroop??
En zijn de Mama Natuur Mueslie repen (Aldi) gezond??
xxxx
De jam van Zonnatura is heerlijk. Daarnaast eet ik ook graag Céréal. (Die staat bij mijn Jumbo naast het Zonnatura-schap). Daar ben ik op gekomen via mn vader, aangezien hij Diabetes heeft en deze jam gewoon mag eten.
Echt de slechtste test ooit. De Engelse marmelade is iets heel anders dan jam. En je raadt het af alsof je weet waar je het over hebt. Echt zwaar teleurgesteld. Jam is niet gezond. En dan ga je die chia rommel met conserveermiddelen 2e plaatsen? Sorry maar alle geloofwaardigheid ben je kwijt.
Neem een chill pil. Je ziet het hele etiket voor je en hebt de vrijheid zelf een keuze te maken. Als jij je keuze op iets anders baseert is dat jouw recht, “geloofwaardigheid” van mij ben ik helemaal niet kwijt omdat ik vertel hoe ik een keuze maak. Wel een beetje stom als je blindelings iemand zn mening vertrouwt over waarom die een product verkiest boven een ander.
Of het nu een ander product is of niet, het gaat erom dat het bij elkaar staat in een schap en binnen de categorie zoet beleg valt. Waarom ik dit uitleg aan je? Omdat ik denk dat je volledig de plank mis slaat door zo boos te reageren. Heel. Erg. Jammer.
Ook het feit dat je zegt “jam is niet gezond” zegt al genoeg over je kennis over gezondheid. Sorry, maar begin je eigen blog en preek wat je wilt.
Aju! Paraplu!
Wk zijn grootverbruikers van Jam. Tot voor kort kocht ik altijd BonMama. Nu had ik 2 potjes zonneterras in de aanbieding gekocht. ToT mijn verbazing ……veel lekkerder dan BonMama.
Kun je zonnatura potjes ook in grotere verpakking kopen?
Wat leuk om te lezen! Ik heb tot nu toe geen grotere verpakking gevonden van zonnatura helaas
Sinds een maand ben ik begonnen om minder afval te produceren…zodoende maak ik nu veel zelf. Daarbij zoek ik op internet recepten in ieder geval zonder suiker en als mogelijk vegan én probeer ook op te letten om een zo min mogelijk grote voetafdruk op onze planeet achter te laten (best een uitdaging met al die heerlijke kokosproducten) Maar heb dus een lekker recept gevonden
Voordat iemand het gaat maken, lees even de voor en nadelen van chiazaad…altijd goed om te weten wat je gebruikt.
1 hand frambozen (ik heb bevroren frambozen gebruikt) of ander fruit
1 eetlepel water
1,5 eetlepel chiazaad of witte chiazaad
eventueel een beetje kokosbloesemsuiker
Maal de frambozen samen met het water fijn in een blender of met een staafmixer. Je hoeft het niet helemaal fijn te maken als je het lekker vind als er nog wat stukjes in zitten
Roer de chiazaad erdoorheen
Proef of je eventueel nog een beetje kokosbloesemsuiker of stevia wil toevoegen
Zet in de koelkast voor minimaal 1 uur zodat het chiazaad vocht kan opnemen
Je kunt de jam voor circa 1 week in je koelkast bewaren
Smakelijk!
Hoi Teni,
Ik ben sinds kort helemaal fan van yespers. Die maken een fruitstpread zonder suikers. Ontzettend lekker….
Ik ben hier heel blij mee!!
Dankje Teni.
De halva jam laat ik volgende x staan
Voor de zonnatura. Dankje
Leuk artikel, maar niet helemaal eerlijke vergelijking. De suiker in jam zorgt samen met pectine en citroenzuur voor stolling. Afhankelijk van het soort fruit heb je meer of minder nodig. De marmelade”s die hier genoemd worden zijn van citrusfruit en dat wil dus moeilijk stollen waardoor je veel suiker nodig bent. Niet helemaal eerlijke vergelijking dus, net als de kreet ‘minder ingrediënten’, dat kun je al willen, maar dan moet je geen jam kopen van fruit wat moeilijk stolt want dan zijn er dus meer toevoegingen nodig.
Wel erg fijn dat er tegenwoordig fruitspreads zijn wat dus niet duur enorme hoeveelheden suiker in zitten.
Zelf maken is ook altijd nog een optie natuurlijk 😉
Dank je wel Teni voor al dit uitzoekwerk.
Was er zelf al aan begonnen, maar vergeet meestal mijn bril in de supermakrt en kan het dan niet lezen. HA
Het gaat ons vooral om het suikergehalte van producten. Hoeveel ingredienten is niet zo belangrijk.
Wij vinden het heel moeilijk om producten met een laag suikergehalte te vinden in supermarkten.
En als we ze al vinden zijn zeook nog eens heel duur.
Maar jouw JAM lijstje is heel erg nuttig… dank je wel ! 🙂
Wat fijn om dit te lezen Hans! Super!
Dit onderzoek zou weer opnieuw kunnen. De AH heeft het assortiment Jam enorm aangepast zoals ook het suiker gehalte van het Eigen merk.
Ik zag ST.Dalfour er niet bij. Ik koop deze meestal. Maar of ze ook goed is, Zit geen suiker in. Maar ik vind’m gewoon lekker net als petje pitamientje , de pindakaas vindt.
Dank je wel Teni voor dit onderzoek.
Ik heb no 1 Zonnatura aardbeien gekocht inderdaad erg smakelijk.
Wat mij verbaasde is dat na 14 dagen in de koelkast een hele witte uitslag in de pot aanwezig was. Is dat niet erg vroeg?
hoe minder suiker, hoe korter de jam mee gaat.
Gewoon Delicious jam ?
hoe minder suiker, hoe korter de jam mee gaat.