Als er één vergelijkingsartikel ontzettend gewild is de afgelopen tijd, dan is het wel die omtrent de vegetarische producten. Het is een tegenstrijdig gevoel wat mensen hebben omtrent vegetarische producten. Daar waar het vroeger direct bestempeld werd als gezond (vooral als de burger claimde een groente burger te zijn), zijn mensen tegenwoordig steeds meer bewust dat er aardig wat zooi in wordt gegooid om er een ‘burger’ van te maken. Dus ik heb er 20 voor je onder de loep genomen waaronder een aantal vegetarische schnitzels en enkele andere vegetarische producten. Benieuwd naar de gezondste?
Mocht je het boeiend vinden om de niet-vegetarische versie van mijn hamburger vergelijkingsartikel te lezen, dan kun je deze hier vinden: “Welke hamburger is het gezondst?”
Disclaimers
Jaja, geen vergelijkingsartikel zonder.
1. Ik ben naar de Albert Heijn gegaan, omdat ik naar een supermarkt wil gaan waar de meeste mensen de mogelijkheid hebben om de boodschappen te doen. Andere supermarkten zijn vaak regio afhankelijk en natuur- en biowinkels zijn niet de vaste prik voor de meeste mensen. Dus zo blijft de drempel laag om net een gezondere keuze te maken. 2. Dit wil nu niet zeggen dat mijn uitkomst DE GROTE UITKOMST is voor iedereen. Ieder lichaam is anders, en blijft het belangrijk dat je zoekt naar producten en voedingsmiddelen die lekker werken voor jou. 3. Ja. Zelf maken. Ik weet het. Maar dan hoef ik nooit meer een vergelijkingsartikel te schrijven en er is vraag naar dit soort artikelen. Dus kies jouw weg: zelf maken? Klik deze pagina alsjeblieft weg. Zelf kopen? Lees het gerust door. En als laatste, 4. Gezond is niet te definiëren dus ik hang deze term, in dit artikel, samen met de volgende punten:
- Toegevoegd suiker, vind ik gewoon stom.
- Zo min mogelijk conserveermiddelen die ik niet in een keukenkastje heb staan.
- Percentage groente/peulvruchten/soja. Hoe hoger het percentage van het plantaardige product, hoe beter. Dat betekent namelijk dat er minder ‘ruimte’ is voor allerlei andere vulmiddelen die niet per se een voedingswaarde hebben maar erin zitten voor de houdbaarheid/smaak/structuur/etc.
Aangezien ik 20 producten ga vergelijken zal ik niet bij elk ingrediënt en elke toevoeging uitgebreid stil staan. Mocht je een vraag hebben over een toevoeging/ingrediënt, laat het achter in de comments! Dan kan ik hier veel specifieker op inspelen in plaats van dat ik alles helemaal uitschrijf waardoor het onoverzichtelijk artikel wordt.
Zit jouw vegetarische product er niet bij?
Er zijn zó ontzettend veel vegetarische producten in de supermarkt te verkrijgen. Ik heb er een handje uitgepikt en uitgelicht voor je. Dat wil dus niet zeggen dat ik EXPRES bepaalde producten niet heb meegenomen (word je gesponsord? wil je niet dat we volledige informatie krijgen? word je betaald om iets stil te houden? Alsjeblieft zeg). Comments als ‘jammer dat je deze niet hebt meegenomen’ of ‘wat vind je van die burger’ (en dan zonder uitleg over wat er op de etiket staat, alsof ik het uit mijn hoofd kan bepalen?) kan ik niet zoveel mee. Ik vind het ook jammer, maar ik sta minstens een half uur voor zo’n schap foto’s te maken en ik wil een artikel niet mega lang maken. Mocht je nou wel het etiket van een product hebben gelezen en ben je ervan overtuigd dat dit een perfecte toevoeging is voor iedereen en in dit artikel moet staan: LET ME KNOW! Dat hebben lezeressen vaker gedaan en met liefde zet ik het in het artikel (met vermelding als je wilt). Zo helpen we elkaar allemaal!
Waar dient zo’n artikel voor? Zodat jij (ja jij aan de andere kant) bewust wordt van wat er zo ongeveer in deze producten zitten zodat je zelf (ja, jij, zelf), bij een ander product dat ik niet heb meegenomen het etiket erbij kan pakken en de overweging kan maken of jij het wilt kopen/eten. Ik ben geen machine. Gebruik je verstand. Zie dit artikel als beginsel van bewustwording van de ingrediënten in vegetarische producten.
Zo, als je dit stuk hebt overleefd dan is de rest van het artikel appeltje eitje. Laten we beginnen met de burgers!
Vegetarische Burgers
Tivall vegetarische Hamburger. Ingrediënten: Gehydrateerd soja-eiwit (59%), gehydrateerd tarwe-eiwit (12%), water, plantaardige oliën (zonnebloem, koolzaad in wisselende verhoudingen), ui, zetmeel, methylcellulose, gistextract, uipoeder, zout, knoflookpoeder, gerstemoutextract, vitamine B12, ijzer, specerijen, peterselie.
De basis is hier voornamelijk soja eiwit en een beetje tarwe eiwit. Misschien vraag je je af wat methylcellulose is, dit is een suiker (polysaccharide) dat gewonnen wordt uit hout maar de scheikundige structuur wordt veranderd zodat het in voeding kan dienen als bijvoorbeeld vulmiddel. Ik vermoed dat dat ook de functie is van methylcellulose in deze burger, je zult dit bij meerdere burgers zien. Ik heb helaas nog geen wetenschappelijk onderzoek kunnen vinden over de bijwerking (en of er wel bijwerkingen zijn). Wel is het vermoeden er dat het voor darmklachten kan zorgen als er teveel van wordt gegeten. Maar wat teveel is? .. Daar is onderzoek voor nodig.
Geen toegevoegd suiker voor de smaak. Ik zie wel gerstemoutextract wat je wel zou kunne bestempelen als toegevoegd suiker (aangezien het van koolhydraten afkomstig is), maar mijn vermoeden is dat het hier is toegevoegd voor de bruine kleur. Dezelfde reden dat het wordt toegevoegd aan brood.
Tivall Kikkererwt Paprika & Koriander. Ingrediënten: gehydrateerde kikkererwten (40%), water, plantaardige oliën (zonnebloem, koolzaad in wisselende verhoudingen), prei, paneermeel (bevat tarwe), kruiden, tarwe-eiwit, zetmeel (maïs, aardappel), knoflook, specerijen (komijn, koriander (0,5%), chilipeper, kurkuma), rode paprika (1,5%), maltodextrine, zout, vitamine B12, ijzer, stabilisatoren (methylcellulose, natriumalginaat), rijsmiddel (natriumcarbonaten), gerstemoutextract.
Bijna de helft is gevuld met kikkererwten (gedroogd), dus dat is fijn! De eerst volgende ingrediënten zijn vrij logisch, deze zou je zelf eventueel ook gebruiken bij het maken van zo’n burger: olie, prei, paneermeel, kruiden.
Maltodextrine, twee stabilisatoren, een rijsmiddeltje en gerstemoutextract en ook allemaal als laatste op de lijst. Oftewel: er zit hier het minste van in. Ik moet zeggen dat ik het ‘erger’ had verwacht. Dit is te begrijpen voor een product dat in de schappen moet staan. Ik zie geen eindeloze rotzooi ingrediënten.
Tivall Quinoa Boerenkool & Broccoli. Ingrediënten: broccoli (23%), gekookte quinoa (18%), ui, gehydrateerde couscous (tarwe), boerenkool (10%), plantaardige oliën (zonnebloem, koolzaad in wisselende verhoudingen), kruiden, tarwe-eiwit, gedroogde ui, stabilisatoren (methylcellulose, carrogeen), water, zout, sojasaus (water, sojabonen, tarwe, zout), suiker, gistextract, vitamine B12, ijzer, rijsmiddel (natriumcarbonaten), aroma’s.
Dat is toch best oké als je het mij vraagt. Aardig wat broccoli en quinoa. Al wordt er wel wat couscous doorheen gedaan omdat het natuurlijk een stuk goedkoper is waardoor er nog minder boerenkool in zit. Er zou dan op de verpakking “Broccoli met Quinoa en Couscous + een beetje Boerenkool” moeten staan. Maar ach. Ik zie hier toegevoegd suiker en wat conserveermiddelen.
De Vegetarische Slager. MC2 Burger. Ingrediënten: 72% soja structuur (water, soja eiwit, tarwe-eiwit, tarwezetmeel), plantaardige oliën (zonnebloem, raap), ui, vrije-uitloopkippenei-eiwit, uien-extract, zetmeel, kruiden en specerijen, dextrose, zout, verdikkingsmiddel: carrageen, gebrande suiker, aroma, gistextract, palmvetpoeder, ijzer, vitamine B12.
Bij deze burger is het in eerste instantie de vraag hoe je richting soja kijkt. Wil je het zoveel mogelijk vermijden, dan zou ik wegblijven van de soja burgers. Maar heb je er geen problemen mee of eet je het met mate en vind je dit oke, dan kun je wel richting dit soort burgers gaan. Hoewel deze wel aardig wat toevoegingen heeft moet ik zeggen. Je ziet ook duidelijk het verschil met de burgers die ik eerder noemde, daar zit nog groente in (aangezien het groente burgers zijn), deze zijn op basis van soja.
Koolen. Champignonburger met Grana Padano, pijnboompitten en oregano. Ingrediënten: Champignons 63%, Grana Padano 12% (melk, stremsel, zout, ei-lysozyme), pijnboompitten 5%, ui, aardappel, zout, scharrel-eiwit, voedingsvezel (tarwe), zetmeel (aardappel, maïs), zonnebloemolie, plantaardig eiwit (soja), oregano 0,8%, kruiden, gehydrolyseerd soja-eiwit, citrusvezel.
Best een bijzondere burger moet ik zeggen! Ik denk dat alle vega-burgers in de basis echt wel wat conserveermiddelen moeten hebben en daarbuiten is het de vraag wat vind je lekker, wat bevat eiwit, hoeveel calorieën is het per burger en met welk doel eet je er een? Om tot een goed besluit te komen. Zoals je ziet bevat deze geen toegevoegd suiker en wel wat ‘luxere’ ingrediënten zoals de kaas, pijnboompitten en interessante kruiden die daar goed mee samen gaan. Meer dan de helft is champignon wat ook weer top is! Aangezien het wordt aangeprezen als champignonburger 🙂
SAMHOUD Burger van Groene Asperge en Linzen. Ingrediënten: 53% groente (47% asperge, ui), meel (tarwe), water, peulvruchten (7% linzen), bloem (tarwe), scharrelkippenei-eiwit, plantaardige olie (zonnebloem, koolzaad, raap), tarwemout, gemodificeerd zetmeel (tarwe), zout, kruiden, voedingsvezel (haver), zetmeel (aardappel), specerijen, azijn, dextrose, suiker, verdikkingsmiddel (methylcellulose).
Hm. Er wordt 53% groente gezegd waarvan iets minder dan de helft asperge is en de rest ui. Ik vind het wel een beetje stom dat ui meegenomen wordt als groente. Ik zie het meer als goedkoop je groente percentage opkrikken. Maargoed, wel lekker veel asperge! Daarnaast zie ik veel zetmeel, tarwe, bloem etc. En toegevoegd suiker. Mwa..
SAMHOUD. Burger van Bonen en Erwten. Ingrediënten: 53% groente (aardappel, ui 10%, doperwt, 6% zwarte bonen, 5% kidney bonen), water, smeltkaas (kaas, water, boter, verdikkingsmiddel (zetmeelacetaat), smeltzout (natriumfosfaat, polyfosfaat), zout), peulvruchten (5% kikkererwt), bloem (tarwe), kruiden, plantaardige olie (zonnebloem, raap), scharrel-kippenei-eiwit, zout, specerijen, azijn, suiker.
Ho eens even. Wacht eens even. Sinds wanneer behoort een aardappel tot groente? Een aardappel is een zetmeel product. En sinds wanneer horen doperwten, zwarte bonen en kidney bonen tot groente? Niet. Dit zijn peulvruchten. Je zou een doperwt nog tot groente kunnen rekenen aangezien de voedingswaarde meer overeen komt met groente dan met peulvruchten. Dan snap ik dat je aan 53% groente komt als je aardappelen en bonen erbij rekent. Terwijl op de voorkant ik geen enkele aardappel zie. Ik zie veel doperwten en een paar kidney bonen met kikkererwten. Stom. “Boordevol Groente” staat er op de voorkant.
Doei.
AH Vegetarische Hamburger. Ingrediënten: gerehydrateerd plantaardig eiwit (53% soja, 13% tarwe), ui, water, plantaardige olie (zonnebloem, raap (in wisselende verhoudingen)), scharrelei-eiwitpoeder, gedroogde ui, gistextract, maltodextrine, zout, erwtvezel, stabilisator (guarpitmeel, E461), dextrose, knoflookpoeder, gerstemoutextract, vitamine B12, ijzer, specerijen, peterselie, aroma.
Als ik kijk naar wat er op de voorkant staat en dit vergelijk met het etiket zie ik geen gekke dingen. Het is een vegetarische burger zoals er staat en als je dan wilt weten waar het uit is opgebouwd, zie je op het etiket dat het gaat om soja- en tarwe-eiwit. Er is suiker aan toegevoegd en hoewel maltodextrine een suiker is dat meestal niet wordt toegevoegd voor de zoetheid, zit het er toch in. Dextrose is echter wel toegevoegd als ‘toegevoegd suiker’. Verder heb ik niet heel veel op- en aanmerkingen op deze burger, ik zou het zelf niet kopen.
AH Biologische Groente Burger. Ingrediënten: Groente (24% wortel, 20% maïs, 12% paprika, 9% doperwt, 9% ui), gehydroliseerd tarwe-eiwit, zonnebloemolie, scharrelei-eiwitpoeder, maïszetmeel, zout.
Aanzienlijk minder ingrediënten (conserveermiddelen) dan we gewend zijn van andere burgers en zo zie je duidelijk het verschil op de verpakking tussen een ‘groente’ burger en een ‘vegetarische’ burger. Beide zonder vlees, maar de ene met groente en de ander met iets van soja/tarwe eiwit. Ik ben blij te lezen dat er lekker verschillende soorten groente in zitten en voor mijn gevoel de minste benodigde toevoegingen. Geen toegevoegd suiker. Over maïszetmeel zou je kunnen zeggen dat het een simpelere koolhydraat is en ook als ‘suiker’ gezien kan worden.
AH Biologische Vega Burger. Ingrediënten: gehydrateerde sojabloem, zonnebloemolie, ui, tarwegluten, natuurlijk aroma, tarwemeel, ei-eiwit, knoflook, kruiden, specerijen, zeezout.
Zo zie je weer de link tussen vega burger en de soja-component als hoofdingrediënt. Verder zie ik ook aanzienlijk minder toevoegingen. Hartstikke prima als je besluit om een vegetarische burger te eten waarvan soja het hoofdingrediënt is. Die keuze is aan jou. Het valt me wel op dat de biologische varianten van de Albert Heijn echt minder ingrediënten bevatten 🙂
AH Biologische spinazie burger. Ingrediënten: 59% spinazie, paneermeel (tarwe), zonnebloemolie, tapiocazetmeel, ui, 3% wortel, 2% rode paprika, 2% doperwt, ei-eiwitpoeder, havervlok, zeezout, basilicum, knoflookpoeder.
Woehoe! 59% spinazie. Mag dus ook wel aangezien het om een spinazie burger gaat! Hoe deze zal smaken is nog maar de vraag, maar ik ben hartstikke tevreden over de ingrediënten. Paneermeel, tapiocazetmeel en wat olie om het geheel bij elkaar te houden, beetje ui, wortel, paprika en doperwten erbij. En vervolgens nog wat havervlok(ken?), zout en kruiden voor de smaak. Het ei-eiwitpoeder is volgens mij ook om de structuur goed te houden. Ja, ik ben echt wel tevreden over deze burger.
Schnitzels
Dan gaan we nu naar de volgende categorie, namelijk de schnitzels!
Tivall Vegetarische Schnitzel. Ingrediënten: gehydrateerd plantaardig eiwit (35%)(soja, tarwe), water, paneermeel (bevat tarwe), plantaardige oliën (zonnebloem, koolzaad in wisselende verhoudingen), zetmeel, ui, tarwemeel, uipoeder, stabilisatoren (methylcellulose, guarpitmeel), tomatenconcentraat, zout, erwtenvezel, knoflook, gehydrolyseerd tarwe-eiwit, gistextract, vitamine B12, ijzer, specerijen, aroma’s (bevat selderij), knoflookpoeder.
Het geheel is vegan, interessant! Zoals je ziet is dit ook op basis van soja en tarwe eiwit gemaakt. Alle andere ingrediënten zijn voornamelijk om de schnitzel structuur en smaak voor elkaar te krijgen. Als je dit wilt eten ter vervanging van een niet-vegetarische schnitzel, kan ik begrijpen dat je voor zo’n product gaat. Maar met de gedachte dat het automatisch ‘gezonder’ is, is niet te zeggen omdat de vraag is met welke insteek je een vervanging gebruikt. Doe je dit omdat je geen vlees wilt eten? Dan snap ik het. Doe je het omdat je zo puur mogelijk wilt eten zonder toevoegingen? Dan zou ik voor een schnitzel gaan met zo min mogelijk toevoegingen. Wil je beide? Dan heb ik bij dit product niet meteen een antwoord voor je.
Maar laten we even kijken wat er nog meer bestaat in de wereld van vegetarische schnitzels!
Valess Vega Schnitzel. Ingrediënten: 60% magere melk, paneermeel (tarwe), zonnebloemolie, getextureerd tarwe-eiwit, verdikkingsmiddel (calciumalginaat, methylcellulose), tarwemeel, vrije uitloop kippenei-eiwit, stabilisator (polyfosfaat, kaliumacetaat), gemodificeerd tarwezetmeel, havervezel, aroma, zout, ijzer.
Ik heb een jaar geleden een campagne gedaan met Valess omdat ik het juist zo boeiend vond dat hun vegetarische producten niet op basis van soja waren maar op melk eiwit. En dan de melk van Campina (Nederlandse boeren). Wat ik hier nu schrijf is natuurlijk geen deel van de campagne en ik krijg hier ook niet voor betaald, maar ik wil vooral benadrukken dat ik zorgvuldig omga met samenwerkingen en campagnes. Dus wil je geen soja én geen vlees maar ben je niet veganistisch, dan kan Valess een goede oplossing voor je zijn.
Verder zitten er allerlei toegevoegde stoffen in om het de juiste structuur en smaak te geven, van verdikkingsmiddel tot stabilisator.
Vivera Vega Schnitzel & De originele Heks’nkaas. Ingrediënten: 43% gehydrateerd soja- en tarwe-eiwit, 19% Heks’nkaas (zonnebloemolie, koolzaadolie, room, water, prei, suiker, peterselie, natuurazijn, kippenei-eiwit (scharrel), eigeel (scharrel), gemodificeerd maïszetmeel, gemodificeerd aardappelzetmeel, knoflook, tarwe-vezels, melkeiwit, citroensap, zout, gehydrolyseerd soja-eiwit, mosterd (water, mosterdzaad, natuurazijn, zout, specerijen, natuurlijk aroma), soja-eiwit, specerijen, verdikkingsmiddelen (guarpitmeel, xanthaangom), aroma, voedingszuur (citroenzuur), zoetstoffen (sucralose, saccharine), conserveermiddel (kaliumsorbaat), witte wijn concentraat, zonnebloemolie, aardappelzetmeel, water, kippenei-eiwit (vrije uitloop), tarwevezels, aroma’s, erwtenvezels, tarwebloem, kruiden en specerijen, tarwezetmeel, zout, ui, knoflook, maïszetmeel, maltodextrine, ijzer, vitamine B12.
Haleluja!! Wat een toevoegingen! Dan worden er allerlei zoetstoffen toegevoegd maar ook weer suiker, jeetje. Ik zie ook nog eens tig keer zetmeel voorbij komen, beetje jammer. Als ik dan kijk naar hoeveel calorieën 1 schnitzel bevat: 273 kcal! Dat vind ik best veel (onderin het artikel vind je een tabel en zie je dat 273 kcal vergeleken met andere producten ECHT VEEL is). Ik moet zeggen dat het merk en de verpakking doen vermoeden dat het een duurder product is waar er met zorg gekeken is naar de ingrediënten en het een hogere kwaliteit heeft, teniminste; dat gevoel krijg ik erbij. Maar als ik dan de ingrediëntenlijst naloop word ik wel een beetje verdrietig aangezien er andere schnitzels zijn die véél minder toevoegingen hebben. Meh. Misschien dat je deze variant neemt omdat hij super lekker is, maar als ik kijk naar de alternatieven in het vegetarische schnitzel schap, zou ik deze laten liggen.
Andere vegetarische producten
Ook heb ik een handjevol ‘andere’ vegetarische producten onder de loep genomen zodat je nóg meer alternatieven hebt en kunt zien wat er allemaal in zit.
Valess Vega Filets gevuld met Milner. Ingrediënten: 45% magere melk, 16% Milner 30+ kaas (melk, zout, zuursel, vegetarisch stremsel, kleurstof: caroteen), paneermeel (tarwe), zonnebloemolie, tarwemeel, getextureerd tarwe-eiwit, verdikkingsmiddel (calciumalginaat, methylcellulose), gemodificeerd tarwezetmeel, stabilisator (polyfosfaat, kaliumlactaat), vrije uitloop kippenei-eiwit, havervezel, rode wijnazijn, aroma (melk), specerijen, zout, ijzer.
RODE WIJNAZIJN?! Grapje. Wel boeiend om aparte ingrediënten terug te zien. In ieder geval vind ik het erg positief dat er aardig wat Milner kaas is gebruikt zoals op de voorkant staat. Dat maakt het product ook meteen van hogere kwalitatieve waarde. Als je moeite hebt met melk- en melkproducten zou ik Valess niet aanraden, de overige ingrediënten zijn ook weer allemaal om de hele smaakbeleving te bevorderen. Het is dus nogmaals de vraag, waarvoor gebruik je een vervanging? Geheel afhankelijk van jouw reden kun je stellen of het een gezond alternatief is of niet. Ik zie trouwens geen toegevoegd suiker.
Valess Vega Filets ongepaneerd. Ingrediënten: 74% magere melk, tarwezetmeel, zonnebloemolie, verdikkingsmiddel (calciumalginaat, methylcellulose) tarwegluten, stabilisator (kaliumlactaat, polyfosfaat), vrije uitloop kippenei-eiwit, tarwebloem, havervezel, maïszetmeel, erwteneiwit, glucosestroop, dextrose, aroma, peper, knoflook, zout, ijzer.
74% magere melk! Woohoo. Dat betekent dat er minder ruimte is voor andere toevoegingen. Wel zie ik hier toegevoegd suiker. Verder dus weer hetzelfde als bij de meeste: toevoegingen om de beste structuur en smaak te krijgen
Quorn Vegetarische Kalkoensteak. Ingrediënten: Mycoproteïne (schimmeleiwit) (88%); gehydrateerd scharrelei-eiwit, melkeieiwtten, natuurlijke aroma’s, verdikkingsmiddel: calciumchloride, calciumacetaat; geleermiddel: pectine.
Oke, niet zoveel ingrediënten, heel groot gedeelte is afkomstig vanuit ei- en melk-eiwitten. Oftewel: soja-loos. Ik heb het gevoel dat deze echt de basis bevat voor een vegetarisch product waar ook nog eens geen soja in zit (mocht je dit vermijden). Best prima.
De Vegetarische Slager Vegetarische Kipstuckjes. Ingrediënten: 88% soja-structuur (water, soja-eiwit concentraat), uien-extract, zonnebloemolie, natuurlijke aroma’s.
Het blijft voor mij altijd een raadsel wat natuurlijke aroma’s nou precies inhouden. Maar ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben over de ingrediëntenlijst hiervan. Simpel, weinig en de basis aan toevoegingen. Dit is dan wel weer een soja-product zoals je ziet.
De Vegetarische Slager Gehacktbal. Ingrediënten: 70% soja-structuur (water, soja-eiwit, tarwe-eiwit), ui, palmolie, zetmeel (o.a. tarwe), vrije-uitloopkippenei-eiwit, tomatenpuree, kruiden en specerijen (selderij), zonnebloemolie, knoflook, glucosestroop, plantaardig eiwithydrolysaat (soja), natuurlijk aroma, kleurstof: karamel, dextrose, zout, gistextract, ijzer, vitamine B12.
Een gehaktbal van soja zoals je ziet en de rest zijn weer toevoegingen om het zoveel mogelijk de structuur en smaak van een niet-vegetarische gehaktbal te geven. Ik heb het gevoel dat ik in herhaling val. Ik zie wel wat toegevoegd suiker hier en daar.
Tivall Vegetarische Nuggets. ingrediënten: gehydrateerd soja-eiwit (45%), water, paneermeel (bevat tarwe, sesam), plantaardige oliën (zonnebloem, koolzaad in wisselende verhoudingen), tarwemeel, ui, zetmeel, stabilisatoren (methylcellulose, carrogeen, guarpitmeel), gistextract, zout, uipoeder, erwtenvezel, knoflookpoeder, vitamine B12, ijzer, gehydrolyseerd tarwe-eiwit, zwarte peper, aroma’s.
Ik denk dat je na het lezen van het hele artikel zelf wel uitspraken kunt doen over deze ingrediëntenlijst. Toch? Soja eiwit, 45%, verder opnieuw dezelfde soort toevoegingen die ik bij de meeste ingrediëntenlijsten voorbij zie komen. Ik zie hier vervolgens geen toegevoegd suiker.
Calorieën en Eiwitten
Ik heb de producten allemaal in een tabel gegooid waarbij ik de calorieën en eiwitten vergelijk. Ik heb de hoeveelheden per 100 gram aangehouden zodat alle vergelijkingen kloppen. Let wel, elk product kan natuurlijk in een andere hoeveelheid gegeten worden (de ene burger is 70 gram de ander 100 gram etc.). Ik vind het zelf belangrijk dat het product niet teveel calorieën bevat maar wel het liefst zoveel mogelijk eiwitten.
Een snelle blik op de tabel en je zult zien welke twee producten aardig wat calorieën bevatten per 100 gram: De AH Biologische Vega Burger en de Vivera Vega Schnitzel. Vervolgens heeft de AH Biologische Vega Burger wel weer mega veel eiwitten! Dus het is maar net welke overweging je maakt bij die variant.
De Samhoud Burger van Asperges&Linzen zal ik als minst favoriet bestempelen aangezien deze aan de hoge kant zit met de calorieën en tegelijkertijd aan de lage kant met eiwitten. Maar stel je hebt bijvoorbeeld een nierziekte (minderen met eiwitten) en je hebt ondergewicht, dan is deze juist weer wél de goede keuze voor jou. Snap je de context?
De Kipstuckjes van de Vegetarische Slager zijn echt mega hoog in eiwitten (het hoogst) en lekker laag qua calorieën! Daar word ik ook weer erg blij van. Hetzelfde geldt voor Valess Vega Filet ongepaneerd, Quorn Vegetarische Kalkoensteak en de burger van de Vegetarische Slager is ook mooi qua eiwitten en calorieën als je het mij vraagt!
Geen soja?
Probeer je soja te vermijden dan heb je de keuze uit alle Valess varianten, Quorn, AH Biologische Spinazie burger, AH Biologische Groente Burger, de Samhoud varianten en Tivall Kikkererwt Paprika&Koriander. Daaruit kun je weer de volgende vragen aan jezelf stellen: wil ik zo min mogelijk calorieën? Wil ik zoveel mogelijk eiwitten? Wil ik zo min mogelijk toegevoegde stoffen? Zo kom je uiteindelijk tot jouw beste variant!
Dus, welke is het gezondst?
Zoals je weet is hier nooit één antwoord voor. Het is altijd de vraag vanuit welke context je dit wilt weten. En alleen jij weet dit en ook alleen jij kan bepalen welke voor jou het beste kan werken in je voedingspatroon. Vraag jezelf eens af: waarom kies je voor een vervanging van vlees? En wat vind je daar belangrijk bij? Dat er geen dierlijke producten aan te pas komen? dat je voldoende eiwitten binnen krijgt? Dat je minder calorieën binnen krijgt? Dat je zo min mogelijk toegevoegde stoffen binnen krijgt? Let je op een combinatie van dingen of houd je je aan één regel (bijvoorbeeld geen toegevoegd suiker).
Vraag jezelf al deze dingen af en ga dan af op welk product het beste bij jouw antwoorden past. Laat niet iemand anders vertellen dat iets ‘gezond’ is voor je zonder enige onderbouwing.
Voorbeeld van mijn overwegingen
Om een voorbeeld te geven hoe ik er bijvoorbeeld naar kijk: Ik eet vlees en zou alleen een vegetarische vervanging kiezen wanneer het originele vleesproduct dat ik eet zoveel toevoegingen heeft waardoor ik vind dat ik een gezondere keuze maak door voor iets anders te gaan zonder zoveel toevoegingen.
Tot nu toe zijn er voldoende vleesproducten met minimale toevoegingen waardoor er voor mij niet direct een reden is om een vegetarisch product te kiezen. Als ik eens géén vlees wil eten, dan eet ik zonder moeite een maaltijd zonder dat ik een ‘vervanging’ moet hebben voor het vleesproduct.
Als een burger is gemaakt uit groente en peulvruchten dan zou ik hier nog wel eens voor kunnen gaan omdat ik de smaak lekker kan vinden, die overweging is er natuurlijk ook nog altijd! Alleen dan zou ik de uitdaging aan gaan om hem zelf te maken 😉 Zo zie je dat er voor iedereen een andere overtuiging en een ander uitgangspunt aanwezig is.
Hopelijk ben je door dit artikel wat wijzer geworden over de verpakkingen en ingrediënten van vegetarische producten en heb je wat meer handvatten om je keuzes te maken! Vragen? Laat het achter in de comments!
27 comments
Yessss!! Ik hoopte al dat er zo’n artikel online zou komen. Ben zelf vegetariër en heb al een aantal producten geprobeerd. Die spinazieburger bijvoorbeeld! LEKKER!! Het smaakt een beetje naar een Toscaanse schijf/burger, weet niet of je die kent. Leuk artikel weer, ik kijk uit naar de volgende 🙂
Interessant artikel om te vergelijken. Weer wat nieuwe ideeen opgedaan om te gaan variëren qua vleesvervangers.
Mijn hemel, wat een klus heb je er weer aan gehad! Super weer dit overzicht!! Dank je wel!
Ondertussen ik hou het maar gewoon bij vlees. Vind ik een stuk lekkerder én makkelijker. En als ik dát stukje vlees al wil vervangen, dan kies ik simpelweg voor een eitje of een plak kaas. Maar ik ben dan ook niet veganistisch of vegetarisch.
Wat een onwijs fijn artikel! Ik gebruik als vegetariër ook elke dag vleesvervanger en kan hier zeker wat mee.
Superhandig dit!! Dankjewel 🙂
Heel fijn artikel! Ik ben al jaren vegetariër en ga dit artikel zeker vaker raadplegen!
Wauw ik vind dit echt een super interessant artikel. Ik ben al 20 jaar vegetariër, maar ik kijk eigenlijk voornamelijk naar het aantal kcal dat in de burgers zit of gewoon in wat ik zin heb. Bedankt dat je deze gedetailleerde studie hebt gemaakt.
Ik ben erg gevoelig voor de smaak van die vegetarische hamburgers. Sommige van die hamburgers hebben een plastic smaak; een chemische smaak en het is ook nog eens een beetje te smeuig ? De specifieke structuur van de vlees hamburger missen de meeste veggie hamburgers. Mijn favorieten zijn de burgers van de Vegetarische Slager en de burgers van de AH. In de producten van de Vegetarische Slager zit trouwens ook veel lupine. Dat is een plantaardige eiwitbron ,vergelijkbaar met sojabonen. Die van Vivall vind ik het meest chemisch smaken. Misschien dat je aan de vegetariërs kunt vragen bij welke hamburger zij het meeste ‘het hamburger-eten-gevoel’ hebben? 😀 Dank je wel voor dit artikel Teni, liefs 🙂
Correctie: De burgers van VIVERA vind ik het meest chemisch smaken .
Wat een tof en uitgebreid artikel. Wel vind ik dat je de Schnitzel van Vivera met Heksenkaas niet helemaal kunt vergelijken met een schnitzel zonder vulling. Het is toch logisch dat hier meer ingrediënten in zitten dan in een kale schnitzel.
Zeer interessant en uitgebreid artikel!
Straf dat je er zoveel moeite voor neemt!
Moest je zelf de uitdaging aangaan om zelf veggieburgers te maken dan ben ik zeker heel benieuwd naar recepten!
Heel erg bedankt Teni voor dit leuke en arbeidsintensieve artikel!
Graag gedaan Anneroos!
Wat een interessant artikel, er zit echt veel verschil qua ingredienten tussen de verschillende vegetarische opties
Super interessant, hier ben ik wat mee! Dankjewel!
Dank je Teni, interessant! Leer zelf zo steeds beter om de etiketten te lezen.
Wow, Teni, wat een werk! Maar wat een geweldig overzicht 😀 Ik hou van dit soort posts die je maakt. Yay!
Wow wat uitgebreid.
Ik vind het echter een beetje jammer dat je bij je eigen conclusie de nare milieu aspecten van veehouderij niet mee telt. Voor mij was dar de reden om vega te gaan.
Af en toe een vleesvervanger vind ik heerlijk. Met name omdat ik vlees wel heel lekker vond. Op deze manier kan je de smaak ervan toch nog een beetje ervaren.
Hoi!
Nuttig artikel!
Misschien is het ook handig om te kijken naar het zoutgehalte van de burgers. Ik had vandaag een met 1,9 gram zout per 100 g kwam ik achter en dat was echt véél te zout. Als je naar de ingrediëntenlijsten kijkt kun je ook zien dat het best wel varieert per burger. Ik denk dat het goed zou zijn als meer mensen zich bewust worden van hoe veel zout er in zulke dingen zit en dat dat best wat minder kan. Misschien wel net zo belangrijk als het suikergehalte van de burgers!
Hier heb ik niks aan.. De schrijver heeft ook totaal een onlogisch uitgangspunt.. Vegetarisch eten doen mensen in principe vanuit het standpunt dat ze geen dierenleed willen veroorzaken..
Een groente burger die voor 70 % uit spinazie bestaat… Wat is de zin daar van… ?? Dan koop je toch gewoon een doos bevroren spinazie of verse spinazie en kook je die bij je aardappelen.. !
Het gaat dan puur om toch een lekker stukje bite naast de groente te hebben.. Of om goede eiwitten of extra geconcentreerd eiwit toe te voegen.. Dan komt het op een hoger gehalte aan eiwitten aan.. Ik kan wel verder uitweiden… maar heeft geen zin
Heel uitgebreid en leuk dat het uitgezocht is, heeft best veel tijd en energie gekost. Ik ben het alleen wel met Bert eens, waarom zou je vleesvervangers eten.. In mijn ogen zijn ze geen van allen gezond en het valt mij ook op dat er in elk product zonnebloemolie zit. Vleesvervangers zijn misschien praktisch en lekker om 1x in de maand te eten maar zeker niet dagelijks.
Waar in het artikel wordt genoemd dat vleesvervangers dagelijks gegeten worden?.. Er wordt gewoon informatie gegeven over de vleesvervangers, zonder verder waardeoordeel, wie ben jij dan om voor een ander te bepalen hoevaak iemand dat zou moeten eten.
Wat Myrthe zegt!
Dit artikel is gericht aan mensen die een vleesvervanger willen eten en daar graag meer informatie over willen. Waarom je wel of niet een vleesvervanger zou eten is een hele andere discussie.
Super leuk en handig artikel! Heb net besloten zo min mogelijk vlees te gaan eten maar vond het lastig om te kiezen wat dan de ‘beste’ vervanger zou zijn. Dit artikel komt dus op het perfecte moment!
Woooohoo!! Super! <3
Jeeejjj, de biologische spinazie burger eet ik weleens en vind ik super lekker. Leuk dat hij het ‘goed’ deed in de test:)
Heel erg leuk dit artikel. En wat heb je er weer veel werk aan gehad. petje af hoor.
Ik ben al meer dan dertig jaar vegatarier. En bij veel vleesvervangers heb ik altijd iets van, waarom. Het is inderdaad soms makkelijker dan zelf maken. Daarom pak ik wel eens wat, en dan meer alleen de producten van de vegatarische slager omdat die mij het beste smaken. Bij een beginnende vegatarier of mensen die weinig vlees willen eten, pakken altijd net de producten die er niet uit zien of smaak hebben en zeggen dan nou geef mij het stukje vlees maar. Toch kan ik mensen eens aanbevelen om hachee van tofu te maken. Onze vleesetende vriend, blijft altijd opscheppen. haha.