De mindset die je hebt rondom welk onderwerp dan ook, is allesbepalend van hoe je het ervaart in je leven.
HUH?
Wacht even, dus de realiteit van iets is niet alles bepalend maar hoe je erover denkt wel?
Juist ja.
Dus hoe zit dat dan met geld?
“Realiteit” vs. Mindset
De realiteit van je lichaam zegt niet alles over hoe je je lichaam ervaart. De realiteit van je banksaldo zegt niet alles over hoe je je geld ervaart. Het beste voorbeeld is dat er mensen zijn met dezelfde financiële staat of hetzelfde lichaam of hetzelfde X, Y, Z die een fijner leven hebben dan jij. Waar zit dat hem dan in?
Ja ja ja, er zijn uitzonderingen. Er zijn complexe situaties. Maar heel veel mensen vinden het fijn om ergens slachtoffer van te zijn want dan kunnen ze de schuld erop afschuiven. Wil je hier meer diepgang over? Lees dan dit artikel eerst: “Geld lessen die me rijk hebben gemaakt”
Ik daag mijzelf graag uit, ook wat betreft mijn mindset rondom geld. Dat betekent dus dat ik bewust moet zoeken naar de plekken waar ik in tekort denk en mijzelf hierin push. Dit zijn de 2 dingen waar ik de komende maanden aan ga werken:
1. Water bestellen als ik dorst heb
Ik heb hier vaak moeite mee, want water komt gratis uit onze kraan en om er dan voor te betalen op een terras voelt als zonde. Ook omdat ik makkelijk een liter wegdrink in een paar uur en dan is een klein glaasje ook niet voldoende. Dus dan bestel ik het vaak niet en zit ik daar dan met dorst, of drink ik stiekem uit een flesje uit mijn tas haha.
Maar dat is dus een mindset van tekort, want wat kost een glaasje of flesje water nou op een terras? Misschien €2,50 tot €6,-? Dat is iets wat ik mezelf echt wel gun op een warme dag op een terras! Want daarnaast betaal ik wel makkelijk 4 euro voor een koffie of 12 euro voor een cocktail, dus dingen af en toe in perspectief zien helpt!
En ja, je kan dan spa rood bestellen of wat dan ook – maar het gaat hier juist om geld uitgeven aan iets wat je zou bestellen waar je gewoon zin in hebt.
2. Iets wat ik heb gekocht en niet meer wil, weggeven in plaats van terugsturen/terugbrengen
Deze klinkt misschien een beetje onlogisch als je hem eerst leest. Maar ik ben zo’n persoon die ontzettend laks is met dingen terugsturen die ik online heb besteld of terugbrengen als ik het in de winkel heb gekocht. Ik vind het teveel moeite en tijd kosten. De rijen bij de retour zijn soms ook zó lang, is dat mijn tijd waard?
Laatst heb ik 50 minuten in de rij gestaan om 3 topjes terug te brengen, stond mijn auto geparkeerd op een plek waar je maar 30 minuten mocht blijven staan en ik dus ook nog eens misschien een boete heb gekregen.
Allemaal voor misschien 60 euro in totaal.
En dan komt het stukje perspectief: voor de één is dat het waard om 60 euro terug te krijgen. Voor de ander niet. Als ik in mijn hoofd een rekensommetje maak met de tijd die ik heb besteed om 60 euro ‘terug te verdienen’ kan ik ook een programma maken of promoten waarmee ik 60 euro verdien. En wat daarbij komt is dat ik de topjes ook weg kan geven aan iemand die daar weer heel erg blij van wordt. Ik zie het als win-win-win.
Daar had ik vroeger wel veel moeite mee omdat ik in tekorten dacht. “Er is niet genoeg geld, ik moet er heel hard aan vasthouden, elke euro is kostbaar” – dat is het ook, maar het is de gedachte van dankbaarheid die nu overheerst in plaats van angst. Dankbaar voor elke euro met het vertrouwen dat ik het altijd kan bijverdienen als ik niet ‘genoeg’ heb. En dus gul kan zijn met mijn geld, naar anderen en naar mijzelf.
Ik had beloofd meer over geld te delen
Dus bij dezen, mijn persoonlijke uitdagingen deze zomer rondom geld. Ik geloof dat het goed is om jezelf uit te dagen uit je comfortzone te gaan, om te kijken waar je eventueel weerstand of triggers voelt en dat te onderzoeken. Triggers zijn tekenen dat er iets bij jou te helen valt en wanneer je dat weet te doen, kom je een ‘level hoger’ in het zijn wie je eigenlijk echt wilt zijn. Want we willen geen persoon zijn die constant getriggerd door het leven gaat, wanneer we door hebben dat niet de ander maar jij de trigger kan wegnemen, dan staan we in onze kracht! En dat hoop ik ook de komende maanden weer meer met jullie te delen op mijn site.
4 comments
Heel inspirerend Teni, het water bestellen vind ik een goede.
Laten we proosten met een fles S. Pellegrino! Cheers Sara! 🥂🍾
Ohw Teni geweldig weer. Leer ook hierin zo veel van je. Bedankt voor dit artikel. Je schrijfwijze of wel de manieren waarop je onderwerpen beschrijft, is steeds zo rakend. Je vindt per onderwerp steeds de juiste toon waardoor het heel goed aankomt. Het levend wordt. Inzichtelijk. Dat niet vanuit angst denken of tekorten, dat heeft me al zo veel goed gedaan. Door mijn opvoeding had ik, vind ik zelf, niet echt een gezonde denkwijze bij geld en het uitgeven ervan. Er heerste altijd angst inderdaad. Of angstvallig sparen oid. Geld, geld, geld op een heel negatieve manier. Niks uitgeven of jezelf iets gunnen. En dat terwijl dat bij ons thuis niet nodig was. Mijn ouders konden er ook niks aan doen natuurlijk, zijn ook maar zo geworden door van alles in hun leven en door overdracht van andere generaties. Maar…. herken me dus in wat je schreef over dat de realiteit niet hoeft aan te sluiten bij hoe je iets ervaart. En het doet me zo’n goed die herkenning te vinden. Wat fijn dat je deze info deelt over jezelf. Dank voor het jezelf openstellen hierin. Mooie ontwikkelingen voor jezelf. Ik heb er weer door bijgeleerd en vind het leuk dat je er nog meer over gaat delen. Door mijn opvoeding en een zeer angstige moeder kreeg ik oa een angststoornis. Ik heb die onder de knie inmiddels en merk dat ook wat het onderwerp geld betreft ik zo veel mag leren van je wat daaraan heeft bijgedragen. En het opmerkelijke is, dat sinds ik zo leef en denk bij geld, ik zo veel rijkdom ervaar door die dankbaarheid en het kunnen delen van geld/spullen. Voel me rijk zonder ineens meer geld te hebben. Maar ik merk wel, ben heel benieuwd of anderen met deze mindset dit ook ervaren, dat geld meer naar me toekomt. Toegankelijker wordt. Sinds ik denk ik heb genoeg, ik deel met anderen, ik gun mijzelf dingen, ik ben dankbaar dat ik dit kan betalen en dus kan delen met een ander etc….. dat geld geen issue meer is, maat het wel naar me toekomt. Spanning eraf en er is een overvloed. Zoiets. En nee ik bedoel niet dat ik per saldo heel rijk ben, dat niet, maar ik ERVAAR me Quote 500. Dat wel! Bedankt voor vandaag. Voor je prachtige mindset hierin en het verder ontwikkeling ervan. Ik herken me er totaal in en dat is fijn. In mijn omgeving heerst een andere mindset en dus is dit zo bevrijdend. 💫🤍🌈
Verfrissende kijk weer! En het klopt ook zo, ik voelde me als tiener veel vrijer en rijker dan nu met een prima spaarrekening, omdat die spaarrekening ergens gebaseerd is op angst: wat als dit of dat… en eigenlijk ben je nooit voorbereid op alles, dus de angst te weinig te hebben blijft.
Het gedeelte van geld aantrekken blijf ik spannend vinden. Wat als het niet komt? Ik probeer zo veel mogelijk onder mijn standaard te leven omdat ik me niet gevangen wil voelen in een bepaalde baan of in full time werken (en stiekem voel ik mij dat alsnog, want hoe ga ik als part time -vul in- mij voorbereiden op al het onheil wat er dreigt te gebeuren in het leven?!)
Ook weet ik door mijn werk dat besparen voor sommigen wel bittere realiteit is. Als er van geld te weinig is, dan moet je. Dan is het geen keuze of mindset, maar overleven. Ik vind het lastig om te zien en merken en denk dat dit ook invloed heeft op mijn gedachtes over geld.
Daarom leuk om eens van een hele andere invalshoek te benaderen. Stof tot nadenken!