“Hoe val ik af?”
“Wat is gezond?”
“Heb je een tip voor me?”
Hoewel gezondheid vrij simpel en complex tegelijk kan zijn, is het vaak lastig om ‘on the spot’ met de beste tips te komen. Omdat er altijd wat nuances omheen hangen die de tips juist ongezond kunnen maken voor veel mensen.
“Eet een appel” lijkt een gezonde tip, maar als iemand al 14 appels per dag eet, zou ik die 15e appel niet meer adviseren.
Vandaag heb ik toch besloten om 3 ultieme tips met jullie te delen die absoluut voor het grootste gedeelte van de bevolking positief kunnen zijn! (met ook een beetje de nuance ;)).
1. Meer vezels! (Maar niet wanneer je last hebt van je darmen)
Het advies is om ongeveer 25-30 gram vezels per dag binnen te krijgen. Dit is voor heel veel mensen in Nederland een grote opgave omdat er lang niet genoeg volkoren producten, groente en fruit wordt gegeten om deze hoeveelheid te halen.
Ik, als diëtist, moet er ook vaak nog extra moeite voor doen. Meestal hang ik rond de 25 gram – wat prima is in mijn beleving, maar ik doe er wel ‘moeite’ voor door bewust te kiezen voor volkoren producten en elke dag groente en fruit te eten.
Volkoren producten en voedingsmiddelen bevatten vaak verschillende vormen van Vitamine B en IJzer. Allemaal belangrijke stoffen die essentieel zijn voor je lichaam. Ze transporteren bijvoorbeeld zuurstof door je bloed, reguleren je immuunsysteem en balanceren je suikerspiegel.
Dus extra vezels hier en daar toevoegen door je yoghurt, je smoothie of eens een volkoren variant van iets nemen kan allemaal daaraan bijdragen! Let op: Meergranen is géén synoniem voor volkoren!
Let op:
Dit advies zou ik niet geven aan mensen die last hebben van hun darmen in de vorm van diarree, bloed en/of slijm. Hoewel vezels bekend staan als ‘goed voor de darmen’ zijn ze vooral goed als je gezonde darmen hebt of als je last hebt van obstipatie. Val jij binnen deze categorie met PDS (Prikkelbare Darm Syndroom), Colitis Ulceorsa, Crohn of een andere darmziekte (uitgezonderd van darmkanker)?
Dan is het darmprogramma misschien wel iets voor jou -> hier ga ik dieper in op voedingsmiddelen die normaal gesproken gezien worden als ‘gezond’ maar bij darmklachten juist tijdelijk vermeden dienen te worden. Van diarree tot constipatie, ik bespreek het allemaal.
Je wordt ook onderdeel van een privé Instagram community (@kalmeerjedarmen) waar we tips uitwisselen, ons verhaal delen en misschien wel voor het eerst herkenning vinden bij elkaar <3
Klik hier voor meer informatie!
2. Eet de regenboog; meer kleuren!
Klinkt als een sprookje, niet waar? Maar er zit een prachtige kern van waarheid in. Tenminste, als het gaat om groente, fruit en onbewerkte voedingsmiddelen – niet de skittels!
De kleurpigmenten van onbewerkte voedingsmiddelen bevatten allemaal vitamines en mineralen. Vaak komt de kleur overeen met een bepaalde voedingsstof. Zo is de kleur oranje een indicatie voor vitamine A, zoals in wortels en zoete aardappels bijvoorbeeld.
Wanneer je veel verschillende kleuren eet, krijg je ook de verscheidenheid van al deze geweldige voedingsstoffen binnen! Je lichaam zal je dankbaar zijn en laten we eerlijk wezen: je eten ziet er dan toch ook waanzinnig mooi uit?
PS: Het gaat er niet om dat je dit allemaal in één maaltijd eet, maar over een periode van tijd. Houd bijvoorbeeld een week aan om zoveel mogelijk kleuren te eten. Van rood tot oranje, groen, geel, paars etc.
3. Gezonde vetten
De naam zegt het al “gezonde vetten”. Maar toch merk ik dat veel mensen bang zijn voor vetten omdat ze zoveel calorieën bevatten of omdat het gewoon zo diep in ons is gestampt van jongs af aan. “Vetvrij” was ‘the way to go’ als je slank wilde zijn. Mensen die berichtjes achterlaten bij mijn wraps met pindakaas of broodjes met avocado en ei met:
Wow, ik durf niet zoveel pindakaas of avocado te eten”.
Maar kijk even goed naar waar dat toe heeft geleid? Wat is het resultaat daarvan? De generatie die dat te horen heeft gekregen is de generatie die het zwaarst ooit is op dit moment. Dus zou je dan niet twee keer nadenken over de adviezen die toentertijd gegeven werden?
Misschien dat dit artikel je angst wat doet verminderen (“Waarom je vet moet eten om vet te verbranden”). Even een paar uitspraken uit dat artikel:
- Vet vertraagt de vertering
- Je lichaam vindt vet kostbaar
- Teveel suiker in je bloed? -> Meer insuline -> Suiker wordt sneller omgezet in vet.
- Als je je lichaam het idee geeft dat er voldoende voedsel is, en dus ook vet, zal het gemakkelijker zijn eigen vet afbreken.
Lees het hele artikel voor een gerust hart over vet eten om vet te verliezen:
Als dit artikel jullie bevalt dan lijkt het me leuk om een vervolg te schrijven met 3 tegen-adviezen of tips van wat je beter kunt minderen.
Laat het me weten in de comments!
1 comment
Geweldig. Dankjewel Teni. Weer zo veel geleerd. Ik vind dit super. Heel interessant allemaal. Voor mijzelf sprekende, ik verheug me nu al op je volgende artikel. Ik snap zo goed hoe lastig het is om voor een breed publiek tips te geven. Ja echt. Nadenkwerk ten top. Knap Teni. Je moet echt met veel rekening houden. Soms denk ik te weten met hoeveel, maar nee, dan lees ik dit artikel en dan weet ik, wij kunnen ons dat niet eens voorstellen, met hoeveel jij aan de slag moet voor er een artikel als dit staat. Mega bedankt voor alles wat je voor ons doet. 🙌🏻Wat ik leuk vind om te lezen is dat ik voldoe aan je tips. Dus volgens een enorm kundige en allround wijze diëtist, doe ik iets goed! Haha. Whoop! Ja, das gewoon leuk.😊 Mooie tips Teni. Thanks. En je darmen programma… Ik voelde zo veel moois erbij hoe je erover schreef. En dan afsluitend met een < 3. 🙏🏻Fijn dat jij dit programma aanbiedt. Wat zal dat een fijn gevoel zijn zo bij en met elkaar. Delen is helen. Super! Nou, ik geef je in het kader van dit artikel vet veel liefs en kleurrijke knuffels. 🌈🌈🌈