Ah yoga, sommigen zijn er gek op, anderen vinden het maar moeilijk. Dan is er nog een groep die het zweverig vindt. Die laatste groep zal deze tekst op mijn site niet zo snel lezen vermoed ik. Niet mijn doelgroep.
Jij en ik weten allebei heel goed dat de basis van yoga niet zweverig hoeft te zijn, de verschillende varianten en aftakkingen kunnen als zweverig ervaren worden (geitenyoga? naakt yoga?). Los daarvan, doet yoga ontzettend veel met je – zowel fysiek als mentaal. Het was een lange weg voor mij om yoga te integreren in mijn leven, maar inmiddels is het bijna een dagelijkse activiteit. De ene keer 5 minuten de andere keer 90 minuten. Maar, wat gebeurt er eigenlijk precies als je consistent yoga gaat integreren in je leven?
1. Meer flexibiliteit
Dat kon je al raden, als je alleen al een paar houdingen probeert zul je merken dat het meer dan logisch is dat je aan je flexibiliteit zult werken tijdens de yoga. Na een week zul je misschien al merken dat het veel makkelijker is om je tenen te raken terwijl dit eerst altijd onmogelijk leek. Bij mij!
Volgens Emelie Perz (yoga- en bewegingstherapeut uit LA) kunnen stress en angst ons lichaam moe maken maar ook vast laten zitten. Yoga focust zich op het bewustzijn tegelijkertijd met de beweging van het hele lichaam, hierdoor kom je soms in houdingen die te strak aanvoelen en dus precies bedoeld zijn om deze zone’s te laten ontspannen. Omdat je er ook met je aandacht bij bent. En oja, niet alleen meer flexibiliteit aan de buitenkant van je lichaam (het raken van je tenen) – ook aan de binnenkant! Hoe je lichaam het bindweefsels van binnen vasthoudt wordt ook losgemaakt waardoor je houding verbetert!
2. Misschien zul je afvallen
Als je nu denkt dat alleen de yogalessen die extreem intens zijn je zullen helpen met afvallen dan heb je het mis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat Ashtanga, Bikram en Iyengar varianten van yoga effectief kunnen zijn voor het afvallen (1). Een onderzoek van the American Journal of Managed Care laat dat heel mooi blijken: de onderzoekers verdeelden vrouwen in twee groepen – de ene groep deed regelmatig ‘restorative yoga’ en de andere groep deed voornamelijk aan stretchen.
Restorative yoga is een vorm van yoga die zich vooral richt op het ontspannen van bindweefsel, waardoor de houdingen voor een langere periode worden vastgehouden om zo volledig te kunnen ontspannen, het is dus niet iets intensiefs. Het is verwant aan yin yoga.
Er werd in dit onderzoek meditatieve muziek gedraaid tijdens de yogales en de poses waren gefocust op het verminderen van stress.
Dus de ene groep stretcht en de andere groep doet aan niet intensieve yoga, denk je dat ook maar iemand zal afvallen? Het is bizar maar waar, de yoga-groep verloor significant meer onderhuids vet dan de stretch-groep in de eerste 6 maanden én dit gewicht bleef eraf! Dit laat maar weer eens zien dat er zoveel meer betrokken is bij afvallen dan enkel trainen en eten om minder calorieën binnen te krijgen dan je verbrandt.
3. Misschien word je wel creatiever en positiever
Dit is een gek idee misschien, maar als je begrijpt hoe dit idee tot stand is gekomen klinkt het al wat logischer. Wanneer je de mindfulness aspecten van yoga regelmatig toepast (of gewoon aan yoga doet), inclusief de meditatieve kant met het diep ademhalen, stimuleer je de alfa golven in je brein. Ook wel “the happy calm brain waves” genoemd. Door dit regelmatig te doen is je brein veel opener om creativiteit toe te laten. Best gek, maar cool toch?
En als dat niet positief genoeg was helpt yoga je misschien ook wel bij het worden van een positiever mens. We weten allemaal dat hetgeen wat je denkt op een regelmatige basis je humeur bepaalt. Dus is het belangrijk om af en toe in een veilige omgeving je gedachtes op orde te zetten, dit kan door een wandeling (mijn geliefde morning walks!) maar ook tijdens de yogales. Door deze tijd te nemen word je beter bewust van je eventuele negatieve gedachtes en wanneer je bewust bent van iets – kun je het veranderen. Doe dit op regelmatige basis en merk wat een verschil het maakt in je humeur!
4. Andere workouts gaan je beter af
Je hoeft het natuurlijk niet bij yoga te laten, je kunt net zo hard van yoga houden als van een keiharde bootcamp les in het park. Wat je ook doet, wanneer je consistent meer yoga in je week gaat toevoegen zul je misschien wel merken dat je andere workouts je beter af gaan. Waarom? Omdat yoga je kan helpen te balanceren tegelijkertijd met het versterken van spiergroepen die samenwerken in plaats van dat je in de sportschool elke keer één of twee spiergroepen pakt om te trainen. Bij yoga is de ‘flow’ hetgeen wat zoveel met je spierkracht doet omdat er zoveel kleine spieren met elkaar moeten samenwerken om de flow in gang te houden. Je brein is er ook nauw bij betrokken waardoor deze bewegingen worden onthouden en je al deze spieren makkelijker ‘kunt inzetten’ bij een andere soort workouts. Alsof je ze eerst uit je hoofd hebt geleerd bij de yoga en vervolgens inzet tijdens een bootcamp 😉
5. Lagere kans op hart- en vaatziekten
Hart- en vaatziekten zijn serieuze problemen tegenwoordig. Steeds jongere mensen krijgen te maken met een hartaanval, hoge bloeddruk en diabetes type 2. Het goede nieuws is dat uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in the European Journal of Preventive Cardiology bleek dat verschillende vormen van yoga – de actieve maar ook de rustige vormen – net zo goed konden helpen als andere vormen van sport zoals hardlopen en fietsen. Het bleek dat het ook nog eens enorm bloeddrukverlagend werkte. De conclusie is eigenlijk als volgt: het maakt niet uit wat voor soort yoga je doet, zolang je maar consistent bent.
Mijn eigen ervaring
Je hebt het misschien in wat vlogs voorbij zien komen – waar ik vertel over de yogales en hoe yoga ‘me heeft gered’ – ook al vind ik dat soort uitspraken een beetje stom, weet ik heel goed waarom ik ze uitspreek.
Yoga was voor mij een hele lange zoektocht, het idee vond ik lange tijd geweldig maar de uitvoering was te traag en teveel gefocust op het naar binnen gaan – connectie zoeken met jezelf. Daar had ik geen zin in, geen tijd voor, zei ik altijd. Als ik een uur in mijn dag vrij maakte om te sporten, dan wilde ik zoveel mogelijk calorieën verbranden en yoga voelde als verspilde tijd.
Ha, ik had het helemaal aan het verkeerde eind.
Inmiddels is die mindset van ‘zoveel mogelijk calorieën verbranden’ allang vergaan en doe ik alleen nog maar wat goed voelt. Zo is yoga toch een plek gaan krijgen in mijn leven en ik kan je vertellen dat mijn maandagmiddag-les ongelofelijk zwaar is. Elke keer heb ik van te voren geen zin en elke keer ga ik toch, omdat ik heb ervaren hoe het mijn hele dag in een ander, positiever perspectief brengt. In de les heb ik geen telefoon, geen idee van de tijd en geen zorgen om alles wat nog moet gebeuren. Ik kan daar niet eens over nadenken omdat ik anders mijn balans verlies en omval – dát is naar mijn mening het geheim van yoga voor mij. Ik moet met mijn gedachte bij de houding zijn omdat ik hem anders niet goed uitvoer en mijn balans verlies. Ik word gedwongen mijn lichaam met mijn geest te verbinden – waardoor mijn geest eindelijk eens gehoord wordt in plaats van dat ik er de hele dag aan voorbij ga.
Heb jij ervaring met yoga? Zo ja, waarom doe je het? Zo nee, wat staat je tegen? Het is natuurlijk niet iets voor iedereen. Ik ben erg benieuwd naar jullie mening!
Foto’s: koyawebb, @yoga_by_leslie_davis, the yoginist,
7 comments
Ik doe elke dag yoga en wat het me vooral gebracht heeft is doorzettingsvermogen. Als je in staat bent op de mat een houding vol te houden zonder ongeduldig te worden of het te moeten kunnen dan neem je dat mee in het dagelijkse leven. Dat vind ik het meest bijzondere van yoga.
Sinds een jaar doe ik ook yinyoga en dat geeft zo’n rust.
Mooi gezegd Teha! Ik probeer nu ook wat vaker yin yoga toe te voegen aan mijn leven – het is bizar wat het met je kan doen!
Ik deed af en toe al wel yoga, maar vond dat ik daar niet genoeg calorieën mee verbrandde (haa, nu blijkt maar weer dat dat dus niet uitmaakt!). Pas na mijn ongeluk ben ik meer yoga gaan doen, o.a. yin yoga, omdat dat zo veel wonderen deed voor de pijn in mijn lijf.
Wow wat interessant! Ik hoor vaker dit soort verhalen over hoe yin yoga kan helpen bij pijn, het blijft me verbazen en interesseren. Bedankt voor het delen Anne!
Mijn man (65) en ik (63) doen elke ochtend een kwartiertje-20 minuten yoga-oefeningen en een paar zonnegroetjes direkt als we uit bed stappen, dus voor douchen en ontbijt. Wij doen dit al jaren (ik denk een jaar of 8-9, en zomers als wij met de camper op pad zijn lekker buiten op ons matje. Het is de beste start van de dag die je kan bedenken en we genieten er nog steeds van!!
Ik doe minstens 3 keer per week thuis yoga met de You Tube video’s van Yoga With Adriene. Echt een aanrader! Niet alleen de yoga zelf, maar haar hele mindset spreekt me erg aan!
Hoi Teni, ik doe minstens 4 keer per week een uur yoga. Thuis op mijn mat. Ik ben drie jaar naar allerlei lessen gegaan en heb nu een soort van eigen reeks ontwikkeld. Soms doe ik die volledig, soms enkele oefeningen. Yoga heeft ook mij gered: ik ben vaak alleen thuis omdat mijn vriend in de UK werkt. Yoga leert me het alleen zijn aanvaarden en mijn rusteloze hoofd stil te maken.