Kun je pittig eten een beetje hebben? De één is hier beter in dan de ander maar wist je dat als je blijft ‘oefenen’ je er steeds beter tegen kunt? Zo kwam ik op mijn 19e terug uit Mexico en had daar zóveel pittig voedsel gegeten (zelfs bij het ontbijt!) bij mijn vriendinnen thuis dat ik in Nederland alle maaltijden met 3 pepertjes ernaast (indicatie: heel pittig) makkelijk kon handelen. Voorheen was dit anders.
Inmiddels eet ik niet meer zo vaak pittig tot ik mezelf herinnerde aan hoe goed het eigenlijk voor je is. En waarom zou ik dan alleen mezelf herinneren als ik jullie daar net zo goed in kan meenemen? Toch? Nou, bij dezen! 5 redenen waarom pittig eten super goed voor je is!
1. Langer leven
Pittig eten helpt bij langer leven! Nu zijn er natuurlijk duizenden andere factoren die hieraan bijdragen, maar toch is het fijn om te weten dat pittig eten je levensduur kan verlengen. Dan dien je wel 6-7 keer per week pittig te eten, hiermee wordt je ‘mortality rate’ (sterfkans) met 14% verlaagd volgens een onderzoek aan Harvard (1).
2. Snellere stofwisseling
Deze kende je misschien al wel. Ik kan je vertellen dat het geen mythe is maar er daadwerkelijk onderzoek naar is gedaan. Er zijn verschillende pittige kruiden die hierbij helpen: kaneel, kurkuma, pepers en chillies. Ze helpen je bij het langzamer eten (2) en het verhogen van je stofwisseling (3). Uit één onderzoek bleek zelfs dat kurkuma ervoor zorgde dat de groei van bepaald vetweefsel werd vertraagd bij muizen (4), als dit net zo bij mensen werkt is dat natuurlijk top!
Oké, dan weer met beide voeten op de grond: het effect is wel vrij mild dus een theelepel kaneel op je havermout doen zal waarschijnlijk niet de effecten veroorzaken die uit deze onderzoeken komen, maar alle kleine beetjes hier en daar kunnen vervolgens wél weer helpen!
3. Tegen opvlammingen
Kurkuma verminderd waarschijnlijk opvlammingen en ontstekingen in je lichaam (5), ik schreef eerder een artikel over alle voordelen van Kurkuma, het is namelijk een magisch goedje (lees het artikel hier terug)! Knoflook helpt hier trouwens ook goed bij!
4. Tegen kankercellen
Ik ben altijd ontzettend voorzichtig als het gaat over voeding in combinatie met kanker. Er is namelijk een hoop niet bekend en om zomaar met claims rond te gooien bij zo’n gevoelig onderwerp, vind ik niet altijd gepast. Maar wat ik wel vind aan onderzoeken, laat ik vooral zien aan jullie zodat we beide wijzer worden.
Capsaicin is een onderdeel van chili pepers en uit onderzoek blijkt dat capsaicin kankercellen kapot maakt, uit dit onderzoek (6) komt naar voren dat capsaicin de groei van prostaatkankercellen afremde en gewone gezonde cellen onaangetast liet. Let wel, dit onderzoek was gedaan op muizen.
5. Tegen bacteriën
Komijn en kurkuma staan bekend om de sterke antioxidante werking die ze hebben in het lichaam evenals de antimicrobiële werking (7), ze kunnen dus slechte bacteriën in je lijf aanvechten!
10 comments
Hahah, ga altijd hikken van pittig eten, so akward! ?
Maar goed artikel met leuke voordelen?
Hahah wat schattig!
Interessant dat pittig eten levensduur kan verlengen! Ik gebruik kurkuma bijna dagelijks in het eten. ?
Ik maak altijd koffie met kaneel,kurkuma,kruidnagel,kardemom (allemaal met een k grappig) en ook anijszaad en gember dus als alle beetjes helpen, is dat een gezond bakkie!
Heb je het precieze recept? Klink namelijk erg gezond!
Wauw klinkt geweldig!
Hoi Teni, ik ben heel benieuwd, mede omdat je diëthiek heb gestudeerd: heb je wel eens de China Study van Campbell gelezen? Een (behoorlijk dik) wetenschappelijk boek en een soort meta-analyse van praktisch alle grote voedselonderzoeken van de afgelopen 50 jaar. Het omvat vele diëten, ingredienten en duidelijke analyses. Het gaat heel diep in op bijv. hoge proteine-inname, zuivel, vet, suiker, etcetera. Ook nog eens heel leesbaar geschreven (ik had ‘m in 5 dagen uit hoewel het een flink boek is). Ik heb er zó, zóveel van geleerd, ondanks dat ik dacht al wel genoeg over voeding te weten. Het staat bomvol info die ook geweldig zou zijn voor jouw artikelen. Het heeft echt mijn ogen (verder) geopend. Een enorme aanrader, echt de moeite waard voor Fitbeauty-content.
Groetjes, een trouwe lezer uit Nicaragua
Hoi Pauline,
Thanks voor de tip! Ik heb er eerder over gehoord en een héél klein beetje over gelezen, ook heb ik vervolgens de kritische blik van andere wetenschappers op de China Study gelezen. Al met al heb ik nog niet genoeg informatie om erover te schrijven, maar doordat je het tips denk ik er opnieuw aan! Ik zal eens kijken wat ik hiermee kan/ga doen 🙂
Liefs!
Hoi Teni!
Ik zat dit stukje te lezen en moest opeens hard lachen. Bij puntje 1 staat er: hiermee wordt je ‘mortality rate’ (sterfkans) met 14% verlaagd volgens een onderzoek aan Harvard. Of te wel: de sterfkans is met 14% verlaagd.
DUS DOOR PITTIG TE ETEN GA JE OPEENS NIET MEER DOOD? :D.
Ik heb ook even snel het artikel van Harvard bekeken en het gaat over de cause specific mortality die vervolgens nergens is omschreven. Dus dan is dit inderdaad de makkelijkste vertaling, het klopt alleen niet helemaal hihi.
Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik iet direct kan verzinnen hoe je het beter kan omschrijven maar je snapt hopelijk wel dat het even erg komisch was.
Ik vind het echt super dat je (bijna) al je artikelen altijd zo goed wetenschappelijk onderbouwt, daar houdt mijn kritische hartje van!
Groetjes 🙂
Hahahaha ik snap precies wat je bedoelt en het was heel lastig om mortality rate op een juiste manier te vertalen. Misschien andersom verwoorden als levensduur? Hm, dan klopt het eigenlijk ook niet.
Ik ga er eens goed over nadenken! Haha, bedankt voor het tippen! <3