Iets wat zo zoet en lekker is, hoe gezond kan dat zijn? Ik heb het over de ananas.
En waar beter dan vanaf de andere kant van de wereld, vanaf een tropische plek, te schrijven over hoe gezond ananas eigenlijk is! Benieuwd? Je zult versteld staan!
1. Bomvol vitamines en mineralen
De ananas heeft vrij weinig calorieën maar een ontzettend hoog gehalte aan vitamines en mineralen.
Een bakje (165 gram) met blokjes ananas bevat (1):
- Calorieën: 82,5
- Vet: 1,7 gram
- Eiwit: 1 gram
- Koolhydraten: 21,6 gram
- Vezels: 2,3 gram
- Vitamine C: 131% van de ADH (= aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
- Mangaan: 76% van de ADH
- Vitamine B6: 9% van de ADH
- Koper: 9% van de ADH
- Thiamine: 9% van de ADH
- Foliumzuur: 7% van de ADH
- Kalium: 5% van de ADH
- Magnesium: 5% van de ADH
- Niacine: 4% van de ADH
- Pantotheenzuur: 4% van de ADH
- Riboflavine: 3% van de ADH
- IJzer: 3% van de ADH
Ananas is vooral super rijk aan vitamine C en Mangaan wat heel fijn is, omdat vitamine C essentieel is voor groei en ontwikkeling en een gezond immuunsysteem. Ook helpt het bij het opnemen van ijzer uit de voeding. Mangaan is een natuurlijk mineraal dat de groei helpt, je stofwisseling gezond en goed werkend houdt en antioxidanten bevat (2)(3). Ook bevat de ananas kleine hoeveelheden vitamine A, K, fosfor, zink en calcium.
2. De Antioxidanten
Antioxidanten (hier in gewone mensen taal uitgelegd) zijn hele kleine moleculen die je lichaam helpen om oxidatieve stress tegen te gaan. Oxidatieve stress is een staat van je lichaam wanneer er teveel vrije radicalen ronddwalen in je lijf. Deze vrije radicalen reageren met je lichaamscellen en richten schade toe die gelinkt is aan chronische opvlammingen of ontstekingen en een zwakker immuunsysteem met de daarbij horende vervelende ziektes (4)(5).
De ananas bevat voornamelijk de antioxidanten die bekend staan als de flavonoïden en de fenolzuren (6). En wat ook interessant is om erbij te vermelden, is dat de antioxidanten in de ananas gebonden zijn waardoor ze beter in staat zijn om zwaardere omstandigheden in je lichaam ‘te overleven’ en hebben dus een langer durend effect (7)(8).
3. De enzymen helpen bij de vertering
In de ananas zit een groepje spijsverteringsenzymen die bekend staan als bromelaïne (9). Ze helpen bij het afbreken van eiwitten die je eet tot aminozuren (de bouwstenen van eiwitten) (10). Wanneer de eiwitten afgebroken zijn, kunnen ze beter opgenomen worden door de dunne darm. Vooral voor mensen die een niet goed werkende alvleesklier hebben (en vaak niet genoeg enzymen produceren), kan dit enorm helpen (11)(12).
4. Risico op kanker verlagen
Dit is altijd een heel gevoelig en lastig onderwerp om over te schrijven omdat het iets is waar bijna iedereen wel eens mee in aanraking is gekomen, zelf of via iemand die je kent. Er is moeilijk grip te krijgen op alle soorten kanker en wat nou precies het medicijn zou moeten zijn. Gelukkig wordt er veel onderzoek gedaan en kan ik een aantal onderzoeken delen met je voor extra informatie.
Voor de duidelijkheid; kanker is een chronische ziekte die gekenmerkt wordt door een abnormale celgroei. De progressie ervan is vaak gekoppeld aan oxidatieve stress en chronische ontstekingen. Met dit artikel wil ik op geen enkele manier zeggen dat je alles op enkel voeding moet gooien; het lichaam is een ingewikkeld instrument dat enorm geholpen kan worden door de medische wereld maar absoluut óók door hoe je ermee om gaat van dag tot dag (je eet- en leefstijl).
Verschillende onderzoeken laten zien dat de ananas en zijn eigenschappen het risico op kanker verlagen. Waarschijnlijk omdat de ananas oxidatieve stress en ontstekingen vermindert. Eén van deze eigenschappen is, zoals ik zojuist ook al beschreef, het groepje verteringsenzymen: Bromelaïne. Uit verschillende onderzoeken bijkt dat deze helpen bij het bestrijden van kanker (14)(15).
Bromelaïne komt uit onderzoek vrij goed naar voren, volgens de volgende onderzoeken lijkt bromelaïne het risico op verschillende kankersoorten te verlagen, zoals bij huid-, galbuis-, maag- en darmkanker (16)(17)(18)(19).
Uit onderzoeken met dieren blijken soortgelijke resultaten te komen, bromelaïne stimuleert waarschijnlijk je immuunsysteem om meer witte bloedcellen te produceren. Deze bloedcellen zijn cruciaal om de groei van kankercelen tegen te gaan (15).
5. Het boost je immuunsysteem en vermindert ontstekingen
Dit was eigenlijk al wel duidelijk. De ananas is al eeuwen een onderdeel van de volksgeneeskunde (12). Zoals ik eerder beschreef, bevat de ananas ontzettend veel vitamines, mineralen en enzymen die je helpen gezond te blijven en ontstekingen en opvlammingen in je lijf tegen te gaan (23).
Dit is een interessant onderzoek van 9 weken wat ik graag wil delen met jullie waarbij er 98 gezonde kinderen meededen. Een deel ervan kreeg geen ananas, een ander deel kreeg beetje ananas (140 gram) en het laatste groepje kreeg veel ananas (280 gram) per dag, om te zien of het iets zou doen met hun immuunsysteem.
De kinderen die ananas aten, hadden een significant lagere kans op bacteriële infecties. Wat ook bleek was dat de kinderen die de meeste ananas (280 gram per dag) aten bijna vier keer zoveel witte bloedcellen hadden dan de andere twee groepen!! (24).
Weer een ander onderzoek laat zien dat kinderen met een sinus infectie véél sneller beter werden wanneer ze bromelaïne supplementen namen, vergeleken met de kinderen die de standaard medicijnen kregen voor een sinus infectie (25). Ook laat onderzoek meermaals blijken dat bromelaïne de kenmerken van ontstekingen kan verminderen (26)(27)(28).
6. De symptomen van artritis verminderen
Artritis is een ontstekingen van de gewrichten, waar veel volwassenen tegenwoordig last van hebben (en steeds meer zelfs). Er zijn verschillende vormen van artritis dus niet elke vorm is gelijk. Aangezien de ananas bromelaïne bevat, wat dus ontstekingen tegengaat, is er vaak gedacht dat het kan helpen bij het verminderen van de pijn bij mensen die lijden aan artritis (29). Sterker nog, onderzoek uit 1960 laat zelfs zien dat bromelaïne toen al werd gebruikt om de symptomen van artritis te verminderen (30).
En recent onderzoek is ook niet stil blijven zitten, uit recent onderzoek blijkt dat mensen met osteoartritis veel minder pijn ervoeren wanneer ze een supplement met bromelaïne namen, het werkte voor hun gevoel net zo goed als het reguliere medicijn diclofenac (31).
Vooral op kort termijn lijkt bromelaïne de pijn flink te verminderen (32). Het is echter nog niet duidelijk of bromelaïne op lang termijn gebruikt kan worden om de symptomen van artritis te verminderen, hier is wel meer onderzoek voor nodig.
7. Helpt sneller herstellen na een operatie of na intense workouts
Hoe mooi om te weten dat het eten van ananas waarschijnlijk helpt bij het sneller herstellen na een operatie of na een intense workout! Dit komt opnieuw door de anti-ontstekingswerkende eigenschappen van bromelaïne. Verschillende onderzoeken beamen dat bromelaïne de ontsteking, zwelling, blauwe plekken en pijn na een operatie vermindert (33).
Mensen die bromelaïne binnen kregen vóór een operatie of behandeling bij de tandarts ervoeren significant minder pijn en voelden zich gelukkiger dan mensen die dit niet kregen. Het bleek gelijke effecten te hebben als ontstekingsremmende reguliere medicijnen (34).
Bij intense workouts heb je ook tijd nodig voor herstel. Je kunt tijdens een workout flink wat spieren ‘beschadigen’ (dit hoort, zodat ze sterker worden). Beschadigde spieren hebben minder kracht dan gezonde spieren natuurlijk, en dit voel je ook wanneer je intense spierpijn hebt. Bromelaïne kan dit herstelproces versnellen doordat het de beschadiging zo snel mogelijk helpt te herstellen (35).
Deze theorie wilden een groepje onderzoekers testen, dus gaven ze een groep deelnemers deze enzymen (bromelaïne) na een training van 45 minuten op de loopband, een andere groep met dezelfde training gaven ze niets. De mensen die de enzymen kregen hadden veel minder opvlamming in hun lijf en behielden meer van hun kracht dan de groep die dit niet supplement niet kreeg (35). Meerdere onderzoeken laten zien dat bromelaïne het herstel van de spieren, na een training, enorm kan versnellen (36)(37).
Oftewel.. Ananas eten!
Ik hoop natuurlijk dat je de smaak van ananas lekker vindt want na het lezen van dit artikel hoop ik dat je, net zoals ik, met éxtra veel plezier ananas gaat eten. De talloze voordelen zijn waanzinnig maar de smaak daarentegen is ook waanzinnig, vooral als hij goed rijp (en dus zoet) is. Probeer de varianten uit blik te vermijden aangezien deze in een siroopje worden bewaard zodat ze lang in de schappen (ongekoeld) kunnen blijven staan.
Diepvries ananas is trouwens ook top! Dit kan een hele goede manier zijn om alle voordelen mee te pikken en de ananas op zomerse dagen door je smoothies te verwerken bijvoorbeeld.
Ik zeg; op naar extra ananas recepten! Is er een manier waarop jij het liefste ananas eet? Let me know!
4 comments
Ik vind ananas ontzettend lekker en ben blij met je lijstje voordelen. Maar elke dag ananas lijkt mij niet zo’n goed plan omdat ik het dan zat zal gaan worden ??
Super interessant! Ik studeer geneeskunde en vind dit soort onderzoekjes tijd leuk om te horen, zeker als het om een van mijn favoriete fruitsoorten gaat. Ik vind gewoon de pure losse ananas het lekkerst of in een smoothie. Ananas op pizza is wel een no go voor mij haha
Toevallig net een waanzinnige lekkere ananas op de van markt ?
Ik eet iedere dag ananas, al jaren.
Eet iedere dag witte rijst met cocosmelk en met ananas en soms iets kaneel. Heerlijk over de wintermaanden.
Zomers doe ik het door mijn smoothies.
Gebruik 3 á 4 ananassen per week.