We zitten allemaal op ons eigen pad waar we het beste proberen te maken met wat we hebben. Wat ik bedoel is; we dragen allemaal ons eigen rugzakje – vol emoties, problemen, zorgen en vragen. Soms verwachten we van de mensen om ons heen of van de wereld dat ze een deel van dat rugzakje overnemen of oplossen – dit is een moeilijke verwachting om bij een ander neer te leggen.
Naar mijn idee resulteert het vaak in teleurstelling. Verwachtingen van iets anders dan jezelf zou ik proberen minimaal te houden om die reden. Wat mooi is om te realiseren is dat je zelf de kracht hebt dit rugzakje te openen en te dealen met wat erin zit, één voor één – stap voor stap. Vandaag hoop ik je 8 ideeën te geven van kleine gebaren die je richting jezelf kunt maken om het rugtasje wat te verlichten of vertrouwen te geven dat je er wel uit/overheen komt.
1. Neem je tijd
Met jezelf, met je dagelijkse activiteiten, met jouw heling of verwerkingsproces. Het leven is geen race en hoe meer je het wél een race maakt, hoe groter de kans is dat je vergeet wat je ziel nodig heeft.
2. Verlies jezelf in een goed boek
Of het nu een roman is of een zelfhulpboek. Het is iets bijzonders om jezelf helemaal te verliezen in een boek. Alsof de tijd stil staat en je enorm veel kennis kunt overnemen van iemand anders, zonder dat je het zelf hoeft te ervaren. In het geval van een roman kan het prachtig zijn om even helemaal weg te zijn van deze wereld en jezelf te laten zinken in een andere wereld. Het is echt een cadeau dat je jezelf zo af en toe kunt geven; lezen.
3. Beweeg
Je hoeft niet een intense workout te doen als die gedachte ervoor zorgt dat je helemaal niet meer wilt bewegen. Maak een wandeling en er zal hoe dan ook wat gebeuren in je brein. Misschien kom je op een idee, misschien verwerk je een stukje verdriet, misschien zie je je pad ineens helder.
Mocht je wel gaan sporten – probeer eens verder te gaan dan je comfortzone – push jezelf eens en kijk wat er gebeurt. Komen er emoties uit? Komt er moed uit? Komt er boosheid uit? Komen er excuusjes? Wat gebeurt er als je je niet meer binnen je comfortzone beweegt – het zal je hoe dan ook iets leren.
4. Knuffel met een (huis)dier
Wat ik heb geleerd bij honden is dat ze van je houden zoals je bent – je hoeft niets of niemand anders te zijn dan wie je bent en ze houden van je – onvoorwaardelijk. Hoe bijzonder is dat? Ik geloof dat dat met andere dieren ook het geval is. Dieren zijn niet in staat om boos op je te blijven voor welke reden dan ook of expres een conflict aan te gaan omdat je eens hebt teleurgesteld. Dieren zijn vrij simpel en tegelijkertijd heel puur.
Knuffel eens met een (huis)dier, als je niet allergisch bent en geen smetvrees hebt natuurlijk 😉
5. Schrijf, ja elke dag
Klinkt als moeite? Wat nou als je de afspraak maakt met jezelf om 2 dingen per dag op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Nog steeds veel moeite? Oké wat als je dan 2 zinnen per dag schrijft, wat ze ook mogen zijn.
Dag 1:
Hallo, ik moet dit opschrijven vandaag. Ik ga zo naar kantoor.
Dag 2:
Goedemorgen, hetzelfde vandaag als gister. Ik weet niet waarom ik dit doe.
Dag 3:
Dat ik dit al een derde dag volhoud vind ik bijzonder. Nu ga ik bedenken wat ik ga ontbijten.
Dag 4:
Ik had een gekke droom waarin ik kon vliegen. Dat was best cool.
Dag 5:
Wauw, alweer 5 dagen achter elkaar aan het schrijven – dat gaat best lekker toch? Zal ik voor de grap een extra zin erbij schrijven vandaag? Ik moet zeggen dat het best grappig is om terug te lezen allemaal.
En zo kan het beginnen. Je zult misschien echt niet meteen allemaal diepzinnige dingen schrijven – maar die zullen wel komen wanneer je eerst gewend raakt met het schrijven zelf. Schrijven heeft iets bijzonders omdat het een soort opening is naar je hart en ziel, misschien een gek idee als je nog nooit iets hebt geschreven, maar probeer het eens – het is niet voor niets dat zoveel mensen erbij zweren. Lees anders ook het artikel dat ik enige tijd geleden schreef over het bijhouden van een dagboek en hoe bijzonder dat is: “Waarom een dagboek bijhouden bijzonder is”
6. Creëer een “happy” afspeellijst
Als mensen verdrietig zijn, lijken ze op de één of andere manier de neiging te hebben om aansluitende muziek op te zetten. Zielige, trieste, tranentrekkende nummers. Waarom zou je dat doen? Om een gevoel te hebben dat je niet alleen zit in het verdriet?
Oké in dat geval, mag je één zielig nummer opzetten (mijn favoriet van nu: I’ll Never Love Again – Lady Gaga) en daarna moet je minstens drie blije nummers opzetten om de negatieve te neutraliseren. Hoe je jezelf hiermee kunt indekken is door van te voren al een “happy” afspeellijst te maken. Mocht je een Spotify account hebben en op zoek zijn naar een blije afspeellijst, dit zijn twee bekende afspeellijsten die je misschien al op weg kunnen helpen!
7. Boek iets voor jezelf
Je hoeft niet een vlucht naar Mauritius te boeken als dat wat teveel is. Wat ik vooral bedoel is iets waarmee je je een beetje ‘opgeknapt’ voelt. Misschien is dat wel wanneer je langs de kapper bent geweest, of een facial hebt gehad of misschien gewoon een vers lakje nagellak. Het zijn niet de diepe vormen van zelfliefde (zoals ik in dit artikel en deze video beschreef) maar ze kunnen absoluut bijdragen aan het feit dat je je een beetje opgefrist voelt wat vervolgens weer een volgend klein positief ding kan triggeren.
8. Vind troost in de gedachte dat je hier sterker uit komt
Want het is wel echt zo. Je zult hier sterker uit komen dan toen je erin werd gegooid.
– En dat is heel wat waard in het leven.
2 comments
De laatste zin is een goede voor vandaag. ❤
Bedankt lieve Teni. Dit had ik echt nodig. Het is net gedaan gedaan met mijn vriend en ik voel me zo ontzettend verdrietig. Door zulke artikels te lezen krijg ik weer moed en vertrouwen dat de pijn zal verdwijnen.