Ik merk dat er veel vragen zijn, veel interesse maar ook veel onwetendheid over waar er toch allemaal suiker in zit. Wat voor mij en voor vele anderen die etiketten lezen vanzelfsprekend is, is voor anderen weer totaal nieuw. Daarom ben ik weer eventjes de supermarkt in gedoken een handje vol producten gefotografeerd waarvan je misschien niet wist dat er suiker in zit! Here we goo!
Laten we beginnen met een lekkere biologische groenteburger. Eigenlijk heeft het alles om door de meeste mensen als gezond bestempeld te worden. Alleen al omdat het een groente burger is, vegetarisch, hebben veel mensen het idee dat het gezond is. Ooit een vegetariër gezien met overgewicht? Ze zijn schaars. Dus alles wat vegetarisch is, moet wel goed zijn. Toch?
Dan hebben we nog 3 mooie keurmerk logo’s op de voorkant waardoor het lijkt alsof het door een zware keuring is geweest. En natuurlijk het woord biologisch voegt er nog even wat extra’s aan toe. Maar zoals je ziet, bevatten deze burgers ook suiker; maltodextrine.
Oke, dan de groenteschijf! Ook twee leuke keurmerk logo’s op de voorkant. Groenteschijf, vegetarisch, we weten het. De ingrediëntenlijst is enorm lang! En er zit maltodextrine in, maar ook dextrose. Beide suiker dus.
Nou, dan maar eens een gewone hamburger bekijken. Je zou denken dat hier alleen rundvlees in zit toch? Oja, en ascorbinezuur, want het gebeurt zelden dat je vlees in de supermarkt zonder ascorbinezuur vindt.
Anyway, naast allemaal andere rotzooi die helemaal niet thuis hoort in een hamburger (aardappel?), zit er glucosestroop en maltodextrine in. Suikertjes 🙂
Op naar het schap met de nootjes! Deze zijn mega duur, voor iets van 70 gram! Moet goed zijn dus. 4e ingrediënt is maltodextrine, boo-hoo.
Franse baton pur porc! Niet mijn ding, maar hey, laten we voor de grap naar de ingrediënten kijken: dextrose!
Ken je deze toastjes? Ik ken ze van vroeger, en vaak als ik trek had, dan pakte ik zo’n zakje met 4-5 van die toastjes. Lijkt best onschuldig toch. Ook hier zit suiker in: dextrose.
Oke, deze wilde ik eigenlijk tot het einde bewaren maar ik kan het niet laten. Als tweede ingrediënt: dextrose!
En alsof dat niet erg genoeg is staat eronder: “Wist u dat..? De dextrose zorgt voor een mooi bruin gekleurd korstje op de puree.” Are you kidding me?! Ze weten het heel mooi om te draaien naar iets positiefs, maar het is gewoon suiker, en suiker verkleurd als je het verhit. Dit doen ze namelijk ook met de korstjes van het brood in de supermarkt. Niets positiefs aan, behalve dan voor de presentatie.
Tortilla’s! .. Dextrose 🙁
Kruidenmix voor je hamburgervlees, die opzich al suiker bevat, maar mocht je nog niet voldoende hebben: maltodextrine.
Terug naar biologisch dan, er is nog hoop.. Oh, hier zit gewoon suiker zelf in, niet vermomd als iets anders. Ook leuk dat schouderham glutenvrij en melkvrij is. Dat is hetzelfde als een ei bestempelen met “glutenvrij”, of een banaan met “melkvrij”. Stel je voor, schouderham met gluten. En voorop ook mooie keurmerk logo’s.
Ik doe misschien wat sarcastisch, maar neem het met een korreltje zout.
Kalkoenfilet, met dextrose.
Rijst toastjes; ook suiker en caramel, wat ook suiker is natuurlijk.
Philadephia! Ook hier; invertsuikerstroop en gewoon suiker als afsluiter.
Willen jullie meer van dit soort artikelen? Elke keer een handje vol pructen? Voor velen is dit al vanzelfsprekend, voor velen ook weer niet. Laat het me weten! 🙂
38 comments
Hahaha echt bizar he. Door jou ben ik er ook meer op gaan letten en het is nog moeilijk om aan eten te komen in de supermarkt zonder suiker!
Hoi! Ik lees al een tijdje je blog mee, super fijn hoe je alle informatie uiteen zet. De meeste dingen weet ik al wel, maar het is goed om er af en toe aan herinnert te worden!
Dit soort artikelen vind ik erg interessant, maar misschien een idee om er alternatieven bij te geven? Ik vond het namelijk tijdens mijn sugarchallenge totaal niet lastig om er achter te komen waar wel niet allemaal suiker in zat. Maar met name wat ik dan in godsnaam wel mocht eten. 😉
Maar, ga vooral zo door! Lees je blog met veel plezier. 🙂
Hoi Jade! Goed punt van die alternatieven!
Ga ik achteraan 🙂
Ik dacht precies het zelfde! Wat kan je wel eten?
Echt te erg dit!!!
Nou wat erg zeg dat van die aardappelschotel om dextrose ook nog aan te prijzen! Ik vind het ook stom dat er in vlees ook al suiker zit. Ik hou van gerookte kipfilet, maar ook daar zit suiker in, want heee dan gaat het oranje velletje wat erom heen zit zo mooi glanzen en dat willen we natuurlijk allemaal! Sja, beetje jammer is het wel, maar gelukkig zijn er ook nog goede producten verkrijgbaar!
Wow ik had niet verwacht dat in melba toastjes ook suiker zit. Bij mij stilt het altijd die trek naar wat hartigs. Toch wat beter de etiketten lezen!
Ik ben al 11 jaar vegetarisch en ik weet als geen ander dat die burgers meestal zeer vet en suikerrijk zijn.
Er zijn ‘gezonde’ burgers, maar die zijn jammer genoeg nogal smaakloos. Maar met kruiden kom je al een hele weg 🙂 En afwisselen met kikkererwten,linzen,eitjes,…
Hoi Teni,
Geweldige blog erg inspirerend!
Vraagje, hoe zit dat dan bij een gewone slager (of bakker) daar heb je vaak geen stickertjes met een ingrediëntenlijst. Zit daar zeker geen suiker oid in bijv. de kalkoenfilet of hamburger? En wordt er geen suiker gebruikt voor een bruin korstje?
Groetjes Miranda
Miranda, ik heb in mijn middelbare schooltijd járen bij de Keurslager gewerkt. Eigenlijk zit in alle marinades die door de slager gebruikt worden om vlees op smaak te brengen suiker. Zolang het vlees niet gemarineerd/gekruid is kun je ervan uitgaan dat er geen suiker of andere dingen aan zijn toegevoegd. Dus voor hamburgers gewoon lekker rundergehakt kopen, en zelf op smaak brengen met kruiden, dan speel je zeker op safe!
Maar mijn vraag is dan, waarom zit er suiker in? Is dat voor de smaak? voor de houdbaarheid? Tell me!
Wat afschuwelijk eigen, waarom moet daar allemaal suiker in.
Bah, vraag me ook af wat die suikers in hemelsnaam voor nut hebben in die dingen.
Het zijn vaak nog dingen waarin je die suiker niet eens proeft, of vaak hartig zijn, het is inderdaad heel lastig op deze manier om écht suikervrij te leven, het beste lijkt me dan ook zo puur mogelijk te eten…
Ik ben trouwens net als Miranda hierboven, erg benieuwd hoe het dan zit met vlees van de slager!
Groetjes Amanda
Erg hè! Toen ik met suikervrij begon was ik zo verbaasd…Ik ben nu blij verrast als ergens geen suiker in zit.
Jeetje, blijf me er over verbazen. Dit moeten echt veel meer mensen weten! Super dat je dit doet, ik zou er een vast item van maken. Elke keer een andere categorie, ik zou het lezen in ieder geval!
Succes met je blog, lees het graag! groetjess
ik vind dit weer een superstukje. bedankt voor de info, ik vind het erg waardevol.
ik heb trouwens ontdekt dat in het vlees bij de lidle geen tot zeer weinig hulpstoffen zitten misschien heeft iemand hier wat aan
Jeetje er zitten een aantal dingen tussen die ik wel eens koop en waarvan ik niet had verwacht dat t erin zou zitten. Ik ijk vaak of er suiker in een product zit, maar bij iets als kalkoenfilet is dat toch belachelijk! Fijn artikel hoor!
Ik vind het erg moeilijk om nog boodschappen te doen zonder suiker! Ik let er al een tijdje op, maar weet soms niet meer wat ik moet eten! Vooral vleeswaren kan ik niet vinden zonder suiker(of andere E-nummers). Heeft er iemand suggesties??!
Pfff, zo word je wel weer even met de neus op de feiten gedrukt! Leuk artikel, mag je van mij zeker vaker doen 🙂
De suiker in de toast/broodproducten is normaal gesproken om het te laten gisten/rijzen.
Enige wat ik me af vraag. Wat ze op het pakje wettelijk moeten vermelden bij de ingredienten gaat het dan om extra toegevoegde suiker na de gisting of restsuiker van de niet volledige vergisting?
Zo was ik laatst bij de AH en zag dat er suiker (en meer) in sushi zat en voor (gedroogde) cranberries moet je ook opletten want daar zit suiker bij/in 🙁
De suiker wordt toegevoegd tijdens het koken van de sushi rijst en in het spulletje met rijstazijn dat in de rijst geroerd wordt. Als ik zelf sushi maak doe ik dit altijd zonder de suiker… dan heb je het zelf in de hand. In sushi in het restaurant helaas dus ook suiker en die in de supermarkt ook nog eens een hoop rommel om het vers te houden.
Fijn artikel, Teni! De afgelopen twee weken gingen best wel goed. Mijn vriendin heeft een suikervrije cheesecake gemaakt, dus ik was helemaal happy. Ze maakte de bodem van noten en dadels, verder zoette ze de ricotta met vanille, en als topping vers fruit. He, ik heb niet gezegd dat het geen caloriebom was, maar het was wel suikervrij en lekker. Waar ik moeite mee had was fris. In alcoholvrij bier zit suiker, en lightproducten raak ik met geen vinger aan. Dus water… (koffie/thee, maar als het zomers weer is, nee dank je).
Ik drink dan vaak spa rood met een schijfje limoen of citroen voor een lekker smaakje. En verder inderdaad water en thee. Ik heb gewoon heel veel theesoorten zodat ik lekker veel smaakjes heb :). En je kan in de zomer ook zelf icetea maken zonder suiker.
Cola zero? Ja er zit aspartaam in maar schijnt helemaal niet zo slecht te zijn.
Bij Jonathan Klaassen zijn site gaf die een uitgebreid artikel over aspartaam en dat het pas schadelijk is in hele grote hoeveelheden;)
Ik kijk zelf ook altijd even op de ingredientenlijst, bizar in hoeveel producten suiker zit inderdaad (toegevoegd)! Dit soort artikelen zou ik best vaker willen zien, maar ik heb nog veel liever dat je artikelen maakt met producten waar géén suiker aan is toegevoegd! Dingen als muesli en kipfilet bijvoorbeeld. Dan weten we wat we wel kunnen halen 🙂 Ik ben zelf ook op zoek gegaan en in de Dorset cereals honey granola zit geen toegevoegd suiker, yay! Gewoon te koop bij de appie en super lekker, aanrader! Liefs
Ja, bijna overal zit suiker in!
Dan zou je zo goed als niks kunnen eten? Neemt niet weg dan veel van boven genoemde Zoals kalkoen filet, tarwe tortilla’s en groenteburger een “gezondere” keuze is.
En hee in de gezondste cracker zit nog suiker, ik denk als je daar niks van eet er zeeeer weinig overblijft
Wat zou je dan wel kunnen eten?
Waar zit geen suiker in? Zou me een leuk artikel lijken 🙂
Ik denk dat velen die op jouw site kijken wel letten op de etiketten, maar het nog steeds een verbazing is waar allemaal suiker in verstopt zit. Het lijkt me leuk als je maandelijks met zo’n artikeltje komt. Zeker met de rest van de valse aanprijzingen die erbij staan. Alweer een leuk, informatief artikel!
En ik maar denken dat ik goed bezig was… Tjeetje. Nog iets beter opletten dus. Bedankt voor de tips!
Wow toastjes en vlees, dat had ik echt niet gedacht! Ik zeg graag meer van zulke artikelen 😀
Leuk artikel! Ik vind je blog ook super inspirerend en je legt alles op een hele prettige manier uit.
Ik zou ook heel graag een artikel lezen met producten die wel suikervrij zijn! Wat eet jij nu bijvoorbeeld in je suikervrije challenge?
Het is bizar waar ze allemaal suiker instoppen. Ook als je kijkt waar lactose in zet denk je waarom, want in plakjes kipfilet voor op brood, daar zit zelfs melkpoeder in?!
Bedankt Teni! Dit artikel is echt een eye-opener. Natuurlijk weten we allemaal dat er aan veel producten suiker is toegevoegd. De vanzelfsprekkende producten, maar de consument wordt zo voor de gek gehouden! Groene verpakkingen, termen als Biologisch laten je denken dat je iets gezonds eet. Niets is minder waar helaas. Laatst las ik ook dat de heerlijke broodgeur in de supermarkt helemaal kunstmatig is. Deze wordt gewoon door de winkel heen gesprayed of verspreid via de airco. Wauw en ik maar denken dat ik een vers gebakt broodje haal.
Leuk artikel! Ik was verbaasd over dat aanprijzen op de aardappelpuree haha! Suiker wordt trouwens vaak toegevoegd om de smaak van het vele zout te maskeren, en zout wordt toegevoegd om producten als vlees langer houdbaar te maken. Veel ‘hartige’ producten met suiker bevatten dus ook nog eens heel veel zout!
Best wel shocking! Vooral van de toastjes 🙁
Dat is niet helemaal waar wat je zegt over het melkvrij en glutenvrij bij schouderham. In veel soorten ham zit ook lactose (=melksuiker) en is het dus niet melkvrij. Gluten weet ik zo niet, maar zelf heb ik lactose intolerantie, dus ik moet er op letten. En in de raarste dingen vind je het en dus ook in ham. Vind het wel bizar hoeveel suiker in ons gestopt wordt, zonder het door te hebben..
Pff snap niet waarom ze dat toevoegen?!
Het is zo zonde van het product.. ik eet de meeste dingen niet.. Maar dat zakje hamburger kruiden 😮 die gebruikt me vriend altijd.. Even erop wijzen dat er suiker in zit.
Hi there,I check your blog named “Producten waarvan je niet wist dat er suiker in zit – Fitbeauty” daily.Your writing style is witty, keep it up! And you can look our website about fast proxy list.