Hoe verdwijnt vet eigenlijk uit je lichaam? Wordt het in kleinere stukjes afgebroken en verlaat het je lijf? Adem je het uit? Wordt het omgezet in energie of warmte? Ooit wel eens afgevraagd hoe het zit? Een wat korte en hopelijk duidelijke post vandaag!
De 3 macronutriënten waaruit onze voeding is opgebouwd zijn de koolhydraten, eiwitten en vetten. Een teveel aan calorieën wordt in je lijf opgeslagen als vet, in de vorm van “triglyceriden”, je mag dit woord meteen vergeten! Het enige dat je dient te onthouden is dat deze opgebouwd zijn C’s, H’s en O’s (weet je nog?).. Om vet te verbranden, moeten de C’s en H’s en O’s dus afgebroken worden; “losgemaakt van elkaar”. Het ‘losmaakproces’ wordt ook wel oxidatie genoemd.
Dus de vetten worden in je lijf geöxideerd. En misschien doet je dit al in de juiste richting denken: oxi….gen: zuurstof! Er is zuurstof nodig om dit proces in gang te zetten. Gelukkig ademen we allemaal automatisch, dus hoeven we ons daar in ieder geval niet druk om te maken.
Ik zal niet de scheikundige formule opschrijven, maar laten we zeggen dat er x aantal zuurstof (oxygen) moleculen nodig zijn om een x aantal triglyceriden “los te maken” van elkaar. Dan houden we een hoop Ctjes, Htjes en Otjes over. Wat moeten we daarmee? Dit ken je misschien wel: deze worden omgezet in CO2 en H2O; oftewel, water en koolstofdioxide. Als je vroeger een beetje hebt opgelet tijdens scheikunde of biologie, dan weet je dat we zuurstof inademen en koolstofdioxide uitademen. Oftewel, een deel van het verbrandde vet ademen we uit (80% ongeveer) en een ander deel plassen, zweten of janken we eruit [1].
10 comments
Dat wist ik niet, haha!
Interessant! Maar ik begrijp het nog niet helemaal.
Ik hoorde eens dat je geen vet “kunt verliezen”, maar dat de vetcellen alleen kleiner en groter kunnen worden, afhankelijk van de hoeveelheid eten. En dat het dus daarom moeilijk(er) is om slank te zijn als kind zwaarder was. Immers, die vetcellen blijven. Dat klopt dus niet?
Hoi Valerie!
Het klopt helemaal dat je vetcellen krimpen of juist ” uitrekken”, daar heb ik ook eens over geschreven: http://fitbeauty.nl/kun-je-vetcellen-kwijtraken/
Maar dat betekent niet dat je nooit vet kunt verliezen. In een vetcel zit vet opgeslagen, deze vetcel krimpt als er vetten (triglyceriden) afgebroken worden.
Dus even een gek voorbeeld: je hebt een opslagplaats voor appels. Dit noem je de appelcel. Hier heb je heel veel van verspreid in je lijf, hoeveel appelcellen (opslagplaatsen) je hebt, zul je behouden na een bepaalde leeftijd. Maar de appels die erin zitten, kunnen verminderen of vermeerderen. Je kunt dus gewoon appels kwijtraken en ook weer opslaan. Dus inderdaad, als je meer vetcellen hebt, is het moeilijker om af te slanken. Maar “moeilijker” is ook maar relatief, want misschien heb jij wel een hoger doorzettingsvermogen dan een ander. Of heb jij minder met ongezond eten dan een ander, of heb jij wel een lekkere snelle stofwisseling. etc. etc.
Geeft dit wat duidelijkheid?
Wederom een interessant artikel van je. Eerlijk: jouw blog is het beste en leukste die ik volg. Je weet altijd artikelen te schrijven die interessant zijn, leuk, anders en enorm informatief. Echt, chapeau! Heb al een aantal mensen aangeraden om je te gaan volgen omdat ik denk dat ze er iets aan hebben, en dat zijn niet eens mensen die perse gezonder willen leven of afvallen. Ook over andere onderwerpen weet je altijd iets goed te schrijven, top hoor!
Nou moe dit vroeg ik me dus laatst echt af. Echt geweldig bedankt Teni x
dat ademen gaat bij mij helaas niet op de goede manier. Ik oefen hier wel mee, kan het daardoor komen dat ik lastig afval?
Tips?
Hoi Teni,
Haha helemaal duidelijk!
Interessant!! Bedankt voor de duidelijkheid:)
Zeer interessant artikel! Ben het alleen niet helemaal eens met je beredenering dat er zuurstof nodig is om vetzuur van glycerol te scheiden. Als ik het me goed herinneren (en als ik de afgelopen weken goed op heb gelet op de universiteit 😉 ) is er juist H2O nodig. De vorming van trygliceriden is namelijk een “estervorming” waarbij water af wordt gesplitst. Om dit proces om te draaien moet er dus weer WATER toe worden gevoegd (hydrolyse) en géén zuurstof.
Op zich is het natuurlijk helemaal niet van belang wat het chemische proces erachter is – in ieder geval niet als het je niet interesseert haha – maar ik vraag me toch wel af hoe je er op gekomen bent dat het hier om een oxidatie reactie gaat?
Liefs,
Judith.
Hi Judith!
Dankjewel voor je reactie en je hebt zeker goed opgelet in de les. Alleen beschrijf jij een ander deel van het proces 😉 Jij hebt het over de hydrolyse van het vet wat glycerol en 3 vetzuren levert. Ik heb het over de oxidatie van het vetzuur.
Ik heb het woord glycerol ook niet genoemd in het artikel, want ik beschrijf niet de splitsing van glycerol en vet met behulp van water; zo komen de vetzuren in je lijf (bloedbaan), maar hoe ze er vervolgens uitgaan, oftewel je lichaam verlaten, komt doordat ze geoxideerd worden, met behulp van zuurstof.
Er is namelijk kort geleden onderzoek hiernaar gedaan, we “wisten” het soort van wel, maar het was niet duidelijk onderbouwd door onderzoek. En nu dus wel! En dat onderzoek staat ook gelinkt aan het einde van mn artikel.
Check: http://www.bmj.com/content/349/bmj.g7257
Hopelijk geeft dit wat duidelijkheid! We beschrijven beide dus een ander deel van het proces 😉