Jaja, ik ben weer de supermarkt in gedoken met een vastberaden blik en een opgeladen iPhone om foto’s te maken van elke pot en elk blik met bonen. Nu kom ik alleen tot de conclusie dat ik de kikkererwten heb genegeerd. Geen idee waarom. Sorry, kikkererwten. Maar verder heb ik zoveel mogelijk bonen meegenomen in dit onderzoekje. Het zijn 20 potten en blikken die ik heb vergeleken met elkaar! Benieuwd naar welke het gezondst is?
DISCLAIMER
Daar gaan we weer. Ik ga er een paar uitgooien: 1. Ja, ik ben naar de Albert Heijn gegaan, omdat ik naar een supermarkt wil gaan waar de meeste mensen de mogelijkheid hebben om de boodschappen te doen. Andere supermarkten zijn vaak regio afhankelijk en natuur- en biowinkels zijn niet de vaste prik voor de meeste mensen. Dus zo blijft de drempel laag om net een gezondere keuze te maken. 2. Dit wil nu niet zeggen dat mijn uitkomst DE GROTE UITKOMST is voor iedereen. Ieder lichaam is anders, en blijft het belangrijk dat je zoekt naar producten en voedingsmiddelen die lekker werken voor jou. Misschien moet jij wel minderen met zout en gaat jouw keuze uit naar een hele andere variant. Dus, ik ben geen guru, ik laat je alleen maar zien hoe een klein meisje zoals ik, verschillende dingen in overweging neemt bij het maken van een keuze in de supermarkt. En als laatste, 3. Gezond is niet te definiëren dus ik hang deze term, in dit artikel, samen met de volgende punten:
Waar houd ik rekening mee?
Dat zijn 3 dingen, als eerste wil ik het liefst geen conserveermiddelen, als tweede geen toegevoegd suiker, en als derde graag zo min mogelijk zout. Oke, laten we beginnen!
Witte bonen
AH Witte bonen uit blik
Witte boon, water, zout, antioxidant (E385)
Geen toegevoegd suiker, woohoo! Het antioxidant (Calciumdinatrium) dat is toegevoegd is een metaalbinder en stabilisator. Wanneer je een metalen vergiftiging hebt in je lichaam, dan wordt dit E-nummer gebruikt. Mijn hoofd zegt; blik is een metaal en om te voorkomen dat sporen hiervan je lichaam schaden, is dit antioxidant (E385) gebruikt ‘ter voorkoming’. Ik zou anders niet weten waarom het wel wordt gebruikt als dit niet de reden is. Oja, ik kwam ook dit geniale filmpje tegen! Heel leuk gedaan en geeft wat meer achtergrond informatie over E385:
AH Witte bonen uit een glazen pot
Witte boon, water, zeezout
Heee geen E385! En zeezout in plaats van gewoon zout. Mooi meegenomen lijkt me. YES!
AH Biologische witte bonen uit een glazen pot
Witte boon, water, zeezout
Euh.. Precies dezelfde ingrediënten als de normale variant. Alleen zullen de bonen als enige verschil biologisch zijn in deze pot. En er zit 0,1 gram minder zout in deze pot dan in de niet-biologische variant. Meh, niet zo heel veel verschil als je het mij vraagt hoor. Als de prijs enorm verschilt (ik weet het niet!), dan zou ik voor de gewone variant gaan. Maar al met al is dit een prima pot bonen! 😀
HAK witte bonen uit een glazen pot
Witte bonen, water, zout
Ook geen E385 dus. Geen suiker. En nog minder zout; 0,38 gram. Mooi!
AH Witte bonen in tomatensaus uit blik
52% witte bonen, 48% tomatensaus (water, tomatenpuree, suiker, zout, gemodificeerd maïszetmeel, uienpoeder, aroma).
Ja, waarom heb ik deze eigenlijk meegenomen in mn onderzoek? Geen idee. Wel gek dat ik hier dus geen E385 tegen kom terwijl het wel een blik is. Sowieso zou ik deze niet kiezen. Ook het meeste zout, maar we hebben het hier over halve grammen per 100 gram, ik weet het.
AH Witte bonen in tomatensaus uit een glazen pot
55% witte boon, 45% tomatensaus (tomatensap, suiker, zout, azijn, gemodificeerd maïszetmeel, aroma).
Meh. Deze heeft wel meer bonen en minder saus dan de AH variant uit blik. Geen uienpoeder maar azijn en geen tomatenpuree maar tomatensap, lijkt dus nét iets “natuurlijker” te zijn dan de variant uit blik. Wel iets meer calorieën dan de variant uit blik, voor wat hoort wat haha.
Bruine bonen
AH Bruine bonen uit blik
Bruine boon, water, zout, suiker, verstevigingsmiddel (E509), antioxidant (E385)
Hee daar hebben we E385 weer en deze keer wordt hij vergezeld met een extra E-nummer, namelijk E509. E509 is Calciumchloride, zoals het etiket al zegt zorgt dit voor stevigheid. Er gaat bij mij niet direct een belletje rinkelen omtrent dit E-nummer, in Amerika en in Europa wordt dit E-nummer bestempeld als veilige toevoeging. Nouja, niet dat dat wat betekent haha. Maar ook als ik de wetenschappelijke onderzoeken eens scan op “Calciumchloride” kom ik niets ernstigs tegen. Verder zit er ook suiker bij. Meh. (Zie hieronder hoe ik onder andere op zoek ga naar wetenschappelijke artikelen).
AH Bruine bonen uit een glazen pot
Bruine boon, water, zout, suikerstroop, antioxidant (E385)
Oke misschien wat verwarrend want dit gaat om een glazen pot maar er wordt wel E385 toegevoegd. Mijn hoofd zegt, het wordt in deze pot gebruikt als stabilisator en niet als metaalbinder. Verder zit er suikerstroop in. Extraatje. Had niet gehoeven.
AH Biologische bruine bonen uit een glazen pot
Bruine boon, water, rietsuiker, zeezout, antioxidant (ascorbinezuur)
Nu weet ik dat de regel omtrent biologische producten is dat je ingrediënten allemaal van biologische afkomst moeten zijn. Daar is een hele lijst aan voorwaarden voor zoals geen gebruik van bestrijdingsmiddelen, geen doorstraling van producten zodat het langer houdbaar is etc. Maar nu is er wel een lijst met E-nummers die vervolgens wel weer toegestaan zijn in biologische producten. Zucht. Niet dat E-nummers per definitie slecht zijn, maar ik word gewoon moe van het “oja, we hebben even een uitzondering gemaakt” idee dat overal en nergens wordt gebruikt. De lijst met E-nummers die toegestaan zijn in biologische producten kun je onder andere hier vinden. Daar staat ascorbinezuur ook tussen.
Wel interessant dat hier niet gebruik wordt gemaakt van het E-nummer op de verpakking, maar de volledige naam. Misschien heeft dit iets te maken met het tegenstrijdige gevoel dat mensen kunnen krijgen bij het zien van een E-nummer op een biologisch etiket.
HAK Bruine bonen uit een glazen pot
Bruine bonen, water, suiker, zout, kaliumchloride, stabilisator (EDTA).
Kaliumchloride is ook weer een stabilisator en een verstevigingsmiddel. Laat ik voorop stellen dat de hoeveelheid die gebruikt is in deze pot waarschijnlijk ontzettend weinig is. Ik zeg dit, omdat er altijd wel een grapjas is die dit wil benoemen. Snap ik. Logisch. Dus doe ik het voor het gemakt ook even. Daarna wil ik je vertellen over wetenschappelijk onderzoek omtrent kaliumchloride. Het kan namelijk schadelijk zijn voor je gezondheid wanneer je er een grote hoeveelheid van binnen krijgt door middel van je voeding (1). Je lichaam kan dit namelijk prima verwerken als je goed werkende nieren hebt. Heb je dit niet? Dan zou ik elke hoeveelheid, hoe klein dan ook, vermijden. En dat hoeft geen straf te zijn, want je ziet het, er zijn ook varianten zonder.
Dan hebben we de EDTA die als stabilisator is gebruikt, voluit: Ethyleendiaminetetra-azijnzuur. Klinkt natuurlijk als een verschrikkelijke toevoeging, maar ook hier kan ik niet zoveel over vinden. De wetenschappelijke onderzoeken zijn allemaal gericht op NaFeEDTA (Natrium + IJzer + EDTA) en dat is hier dus niet het geval. Hm. Niets over te zeggen van mijn kant dus!
Oja, en er zit suiker bij, haha.
Bonduelle borlotti bonen uit blik
Borlotti bonen, water, zout, verstevigingsmiddel E509, stabilisator E385
Hetzelfde als met de AH bruine bonen uit blik, de E509 en E385. Echter zit er hier dan weer geen suiker in. Keuzes, keuzes! Oja, en weinig zout; 0,35 gram.
Kidney bonen
AH Kidney bonen uit blik
Rode kidneybonen, water, suiker, zout, verdikkingsmiddel E509
Moeilijk om van de E509 of E385 af te komen, haha. Hier zit dus E509 in en wordt het gebruikt ter verdikking/verstevigings (hoe je het ook wilt noemen). Verder zit hier ook suiker in. Ik kan wel steeds dezelfde teksten herhalen, maar er is weinig verschil in ingrediënten. Je kunt altijd nog kijken naar de volgorde van de ingrediënten om erachter te komen waar meer van in zit (van veel, naar weinig). Vaak komt suiker eerder dan zout, dus zit er meer suiker in het product ten opzicht van zout.
AH Biologische kidney bonen uit een glazen pot
Rode kidneybonen, water, rietsuiker, zeezout
Woooeeh, ik word toch enigszins blij wanneer er geen toegevoegde stoffen in zitten. Alsof het een soort spel is “Zoek de pot zonder conserveermiddelen!” GEVONDEN! Haha, alhoewel de witte bonen zonder suiker waren, is het bij alle andere bonen toch best lastig een variant zonder suiker en zonder conserveermiddelen te vinden.
Bonduelle rode kidney bonen uit blik
Rode kidney bonen, water, zout, verstevigingsmiddel E509
Geen suiker? Maar wel weer E509. Haha, this is a mindgame!
Kapucijners
AH Kapucijners uit blik
Kapucijner, water, zout, antioxidant (E385)
Geen suiker. Mijn woorden zijn inmiddels op, ik val in herhaling haha.
HAK Kapucijners uit een glazen pot
Kapucijners, water, zout, stabilisator (EDTA)
Geen suiker 🙂 Wel EDTA, maar dat is nog wat geheimzinnig natuurlijk.
HAK Jonge kapucijners (die zij malse veldertjes noemen) uit een glazen pot
Jonge kapucijners, water, suiker, zout, stabilisator EDTA
Hm. Suiker en EDTA. Maar wel vrij laag in zout; 0,35 gram.
BONUS ronde; andere bonen
AH Chili bonen, maar op de achterkant staat Pintobonen in chilisaus. Prima. Uit blik
55% pintobonen, 45% chilisaus (water, tomatenpuree, suiker, gemodificeerd maïszetmeel, zout, specerijen, moutextract, knoflook, aroma’s, uienpoeder, kruiden)
Het valt me dus wel op dat de chili variant en de tomatensaus variant (van de witte bonen) geen E-nummers bevatten. Hm. Wel veel zout trouwens in tegenstelling tot de andere bonen; 1 gram.
Bonduelle Black eyed bonen uit blik
Black eyed bonen, water, zout, antioxidant (ascorbinezuur), verstevigingsmiddel E509
Geen suiker, weinig zout, wel twee conserveermiddelen die ik beide al heb besproken.
Bonduelle zwarte bonen uit blik
Zwarte bonen, water, suiker, zout, aroma
Wat is aroma nou weer! Ik haat dit woord omdat het vaker wordt gebruikt en ik niet kan achterhalen wat het precies is. Evenals “natuurlijk aroma”. Bluh. Ik kom er nog wel achter, haha. Verder geen E-nummers. Wel suiker. Ennnn de minste hoeveelheid zout! 🙂
And the winner is…
Blijft lastig, maar overall kies ik voor HAK witte bonen uit een glazen pot omdat deze net wat minder zout heeft dan de AH Biologische witte bonen uit een glazen pot. Alhoewel de AH Biologische witte bonen zeezout bevat en die van HAK gewoon zout, ga ik toch voor HAK, deze komt namelijk bij al mijn 3 punten voor, check hieronder. En je kunt voor jezelf ook kiezen, ga je voor:
Toegevoegd suiker?
Dan heb je de keuze uit:
- AH Witte bonen uit blik
- AH Witte bonen uit een glazen pot
- AH Biologische witte bonen uit een glazen pot
- HAK Witte bonen uit een glazen pot
- Bonduelle Borlotti bonen uit blik
- Bonduelle Rode kidney bonen uit blik
- AH Kapucijners uit blik
- HAK Kapucijners uit een glazen pot
- Bonduelle Black eyed bonen uit blik
E-nummer / conserveermiddel vrij?
Dan heb je keuze uit:
- AH Witte bonen uit een glazen pot
- AH Biologische witte bonen uit een glazen pot
- HAK Witte bonen uit een glazen pot
- AH Biologische kidney bonen uit een glazen pot
- Bonduelle Zwarte bonen uit blik (hier zit dus wel ‘aroma’ in)
Minste zout?
Dan heb je keuze uit:
- Bonduelle Zwarte bonen uit blik; 0,20 gram
- Bonduelle Black eyed bonen uit blik; 0,34 gram
- Bonduelle Borlotti bonen uit blik; 0,35 gram
- HAK Jonge kapucijners uit een glazen pot; 0,35 gram
- HAK Witte bonen uit een glazen pot; 0,38 gram
- Hierna komen de > 0,4 gram
GESPONSORD?
ABSOLUUT NIET! Vergelijkingsartikelen zijn nooit gesponsord. Hoe moeten die gesponsord zijn als ik exact alle ingrediënten laat zien en vervolgens onderbouw waarom ik voor een bepaalde keuze ga? Ook sponsort de Albert Heijn mij niet, sterker nog, ze sturen me af en toe weg omdat ik foto’s maak haha. Maar ik kom gewoon weer terug 🙂 En natuurlijk zijn er ook andere supermarkten met huismerk potten/blikken die niet in dit onderzoek zijn meegenomen, maar weet je wat wel tof is? Doordat je op de belangrijkste toevoegingen bent gewezen vanuit dit artikel, scan je een ander huismerk pot veel sneller door en begrijp je direct wat erop staat! Toch?
Hopelijk zijn we allemaal weer wat wijzer geworden zo! Laat je vragen gerust achter en:
32 comments
Wauw! Wat een klus! Dank je wel voor je inspanningen en zó lekker als iemand anders de etiketten voor je leest 🙂
Haha ik moest even lachen om de gedachte aan jou die foto’s neemt van al die blikken met bonen. Maar dit is fijn, ik weet wat ik eet vanavond. Dankjewel!
Pff Teni wat een enorm artikel! Moet redelijk wat tijd in hebben gezeten denk ik, chapeau!! Echt bizar om te zien hoeveel zooi en dan vooral suiker overal aan toegevoegd wordt. Ik schrik er soms nog steeds van, ook ben ik er van op de hoogte. Ik ben er inderdaad zo eentje die naar de biowinkel gaat om eten te halen, maar ik sta ook vaak zat in de AH dus dit artikel komt goed van pas! Superhandig 🙂
Ik vind dit echt zulke leuke artikelen en ik waardeer echt dat je zoveel werk hier in steekt! Wat een gedoe, maar het scheelt mij weer! 🙂 Ik zou wel eens een vergelijkingsartikel willen zien van koekjes/tussendoortjes om mee te nemen. Iets wat je makkelijk mee pakt, maar toch gezond is.
Idd, ik ben zelf ook aan het vergelijken geslagen maar daar val je neer van alle vormen van suikers :S
Bedankt voor de vergelijking! Als fan van witte bonen in tomatensaus krijg ik meteen trek 😉
Helaas lopen mijn eigen brouwsels consequent af als witte bonen in pastasaus, dus dan de suikers en zout maar voor lief nemen en minder vaak nemen
een vergelijkingsartikel over plantaardige melk en welke jouw favoriet is 🙂
Now this is dedication !! 🙂
Bedankt voor het handige artikel !
Ik vind de vergelijkingsartikelen zulke fijne artikelen. Super dat je daar de tijd voor neemt.
Wat super fijn dat je weer voor ons de etiketten hebt vergelijkt. Ik ben zelf ook wat bewuster bezig met het checken van etiketten. Dan doet het boodschappen doen wel wat langer. Wat zou jij lekker bezig zijn geweest in de appie 🙂
Wellicht het merk zelf bellen om te vragen wat Aroma inhoud…A LA keuringsdienst van waarden
Aroma is toch n mooi woord voor suiker…? Omdat het n half fabrikaat is hoeft daarvan de ingrediënten niet genoemd te worden op het etiket en mag dus alleen het vage ‘aroma’ genoemd worden. Bij een uitzending over de Lipton thee is dat toen behandeld. In de meeste thee (Pickwick bij. ) zit ook aroma toegevoegd… Dan denk je thee zonder suiker te drinken en drink je het dus alsnog… :-/
Wat een werk Teni! Ik waardeer dit echt 🙂
Je zou het de volgende keer over chocola kunnen doen !
Ik eet zelf altijd die van ombar en lovechock tho
Goed speurwerk , thx !
Echt een drama met die bonen ja..
Was net voordat dit artikel mij onder ogen kwam in de Appie en hoppa : Bonduelle in de aanbieding… dus reden voor een heuse bonencheck !
De volgende blikken bonenvariaties van Bonduelle zijn zowel E- nummer, aroma als ook suikervrij :
1 Groene Kidneybonen, 2 Macedonische bonenmix, 3 Boterbonen , 4 Franse Haricots verre extra fijn
Enne.. de Reuze bonen bevatten enkel ascorbinezuur.
(zoutgehaltes niet gecheckt)
Eet smakelijk!
Goed artikel! Misschien zou je voedingswaarden nog mee kunnen nemen, want ook dat is belangrijk toch?
Chocola of yoghurt/kwark lijkt me wel interessant
Of kaas(jong,oud,geitenkaas,feta,mozzerrella) Wel ook incl voedingswaarde want dat verschilt nog wel ns
Je bent er maar druk mee! Wel interessant, zo zie je maar dat niet iedere pot / blik groenten hetzelfde is!
Haha zeker dat ik er druk mee ben! Boodschappen doen met mij is een hel haha.
Wauw Teni, je vergelijkings-artikelen vind ik de toppers van je blog! Al die tijd die je er in steekt, super!!!
Ik heb je nog maar net ontdekt (hm, nu klink ik als een talent-scout haha) en ik kijk elke dag even naar nieuwe tips en trucs op gebied van sporten, afvallen, gezonde voeding EN je heerlijke recepten. Dit weekend staan de pindakoekjes op mijn programma :-), en je bananenijs ga ik ook proberen. Keep up the good work, ik blijf je volgen!!!
Aaah wat leuk om te lezen dit! Dankjewel Martine!
En dat bananenijs, ooooooh dat moet je proberen haha, het is geweldig 🙂
Liefs!
Ja ik ben heeeeeeeeel nieuwsgierig naar het bananenijs! Ik laat het je weten 🙂
Sinds eind mei dit jaar ben ik voorzichtig aan begonnen met afvallen en sporten, gezond eten…eigenlijk een algehele mind-set verandering. Ik kan met gepaste trots zeggen dat er inmiddels 10 kilo af is!
En sinds ik je blog volg gaat het alleen nog maar beter. Ik word helemaal blij van alle gezonde recepten en achtergrondinfo over voedingsstoffen. Bijvoorbeeld het stabiliserend effect van kaneel heb ik nooit geweten! Dus ik heb nu regelmatig braaf bij de lunch een bakje magere kwark met fruit….kaneel erover en hopla….ik kan de rest van de middag gewoon door zonder rare hongerpiek (of dip, net hoe je het bekijkt 😉 )
Haha deze post is wel een bedankje waard! Wat een werk Teni! Maar top dat je de moeite neemt om dit voor ons uit te zoeken. Je bent een topper! Ik kies zelf ook altijd voor de bonen van HAK omdat deze meestal het gunstigste zijn qua ingrediënten lijst :-)! Maar nu heb ik nooit zo’n uitgebreid onderzoek verricht als dit hihi. Nogmaals dankjeeeeweeeelllll. Dikke kus!
Super dit!
Haha, ik maak ook altijd overal foto’s en word soms ook weggestuurd.. blijf toch lekker foto’s maken lekker puh!
haha je reacties zijn echt geweldig en duidelijke vergelijking! Top;)
WOw! Gaaf! Dank!! Ben ook wel benieuwd naar de verschillende vleesvervangers.
Oeh dat is een goede! Ga ik eens op onderzoek uit
EDTA is hetzelfde als E385 😉
Teni,
Dankjewel voor jouw onderzoek. Sinds een half jaar nu eet ik veel meer bonen dan voorheen. Het onderzoek dat je deed: petje af! Mwah, genoeg gezonde bonen te eten dus.
Woohoo! 🙂 Graag gedaan 😉
Mooi onderzoek, maar is het zo dat de conserveermiddellen in het sap van de bonen zit?
Met andere woorden zou je het laten uitlekken in een vergiet, ben de ze dan kwijt?
Wat een mooie klus. Maar het is volgens van Dale’s Woordenboek “de suiker”, en daarom zou het niet “toegevoegd suiker” maar “toegevoegde suiker” moeten zijn. Ik zie steeds vaker dat (jonge?) mensen niet meer weten welk lidwoord er bij een zelfstandig naamwoord hoort, en zodoende de bijvoegelijke naamwoorden verkeerd spellen. Misschien moeten we er maar eens vanaf, zou veel makkelijker zijn, gewoon alles “the” zoals in het Engels 😉
Heee geen E385! En zeezout in plaats van gewoon zout. Mooi meegenomen lijkt me. YES!
Ik wil hier graag op reageren obv informatie die ik gehoord heb in ‘Broodje Gezond’ van de NPO, daar zegt een specialist dat er geen verschil is in goede of slechte zouten, dat het allemaal even slecht is. Ben eigenlijk wel benieuwd waarom jij liever zeezout hebt dan gewone zout.
Waarom koop je niet gewoon gedroogde bonen bij een of andere biologische groenteboer? Week ze eenvoudig zelf, 24 uur voor bereiding. Heerlijk. Ik heb piepkleine zwarte boontjes, en als ik ze zelf kook hebben ze nog een lekkere ‘bite’.
Betere kwaliteit en niet eens duur.
Perfect. Ik stond al bijna in de winkel om ditzelfde te doen, maar dan alleen met bruine bonen en witte in tomatensaus. Maar dit is helder uiteengezet. 😀