Als we een aantal riedeltjes moeten opnoemen omtrent “gezond eten” dat we hebben meegekregen de afgelopen jaren, dan is één ervan wel dat het belangrijk is om te ontbijten. Maar heeft ooit iemand je kunnen uitleggen waarom? Om “de motor te starten”? Omdat je hersenen alleen op glucose vanuit je voedsel kunnen teren? Omdat anders de kans groter is dat je later op de dag je vergrijpt aan ongezonde dingen? Omdat mensen die ontbijten slanker zijn?
Welke motor? We hebben toch reserves vet in ons lijf die we veel liever verbranden (de meeste van ons dan)? En dat je hersenen alleen teren op glucose, is inmiddels ook weer achterhaald. Je gaat heus geen hele dag zonder glucose, misschien de eerste paar uur alleen. En wie zegt dat iedereen zich standaard gaat vergrijpen aan ongezonde dingen later op de dag? Wat is überhaupt de definitie van ongezond? En so what? Als het binnen je dagelijkse behoefte past?
Laten we altijd zo logisch mogelijk proberen na te denken, ik zeg dit wel vaker namelijk. Voedsel kun je zo ingewikkeld benaderen. Bij alle voors zijn er ook tegens, dus het is nooit het één of het ander, er is altijd een combinatie aanwezig waarbij jij uiteindelijk de beslissende factor kiest die jij het tofst vindt. Punt.
Wat is überhaupt “goed” voor jou?
Voor mij is het goed als ik afval, want ja, dat wil ik. Voor jou kan het misschien goed zijn om aan te komen. Of om stabiel te blijven. Of om spiermassa op te bouwen. Besluit dit voor jezelf even en lees vervolgens het artikel, je zult veel makkelijker alle informatie kunnen herleiden naar je eigen situatie van “goed voor mij”, belangrijk om te snappen dat dit voor iedereen anders is.
Stel me dus aub geen vragen met “Is het beter om…? Is het goed om..?” want daar kan NIEMAND antwoord op geven tenzij iemand exact weet wat jouw doel is met jouw lichaam en voedsel. Dat ben jij meestal zelf.
Ontbijt overslaan – vaker mensen met overgewicht
Er zijn talloze onderzoeken geweest die keken naar het gedrag en eetpatroon van mensen in combinatie met hun gewicht. Ze keken niet wat de oorzaak was van het gewicht maar simpelweg naar twee aspecten: ontbijten en gewicht. Hieruit kwam meerdere malen naar voren dat mensen die niet ontbeten vaker overgewicht hadden. Er werd verder totaal niet naar de rest van het voedingspatroon of bewegingspatroon gekeken. Dit is dus een wat lastigere conclusie aangezien het niet ontbijten niet direct een effect heeft op je gewicht. Logisch toch? Het onderliggende werd vaak niet verteld; wat is de leefstijl die de mensen met overgewicht dan hebben waardoor ze onder andere, niet ontbijten?
Overgewicht en obesitas
Een super interessant onderzoek uit 2014 (1) vergeleek alleen maar mensen met overgewicht en obesitas met elkaar op het feit of ze wel of niet ontbeten. Dit over een periode van 16 weken en het resultaat? Geen verschil in gewicht in beide groepen.
Wel blijkt er uit dit onderzoek dat mensen die op lang termijn hun afgevallen kilo’s eraf hielden, vaak toch tot de ontbijtende groep behoorden (2).
Heb je trek?
Als je geen trek hebt in de ochtend, waarom zou je jezelf forceren om wat te eten? Ik zou adviseren dat je lekker wacht tot het moment dat je trek hebt, een veel natuurlijkere manier om in te spelen op de signalen van je lichaam.
Hoelaat is het ontbijt?
Ook zo’n verwarrende vraag. Want als ik in het weekend om 11 uur mijn bed uit kom (zelden..), dan is om 11:15 mijn ontbijt. Op werkdagen kom ik er om 6:00 uur uit, dan is om 6:15 mijn ontbijt. Dat verschilt nogal in tijd. Het kan af en toe zo zijn dat ik om 6:00 mijn bed uit kom, totaal geen trek heb en pas om 9:00 op kantoor wat eet, dan is dát mijn ontbijt. Ontbijt is wat mij betreft gewoon de benaming van je eerste maaltijd van de dag, of dit nu direct nadat je wakker wordt is, of pas na 3 uur.
Verlies ik spiermassa als ik niet ontbijt?
Nogmaals, even logisch nadenken. Je spiermassa en vetmassa zijn afhankelijk van de energiebalans (en trainingen) over een periode van tijd. Als jij 3 uur nadat je bent opgestaan gaat eten, dan heb jij in die 3 uur niet direct spiermassa afgebroken. Zo simpel werkt het niet. Wat nou als je die 3 uur nog had geslapen, dan had je toch ook geen spiermassa afgebroken? Natuurlijk is slapen een veel inactievere bezigheid dan wakker zijn, maar uiteindelijk draait het om de consistentie over een periode van tijd. Niet van uur tot uur.
Als jij zorgt dat jij voldoende eiwitten binnen krijgt en voldoende trainingen doet, dan is dat de consistentie om spieren op te bouwen en te behouden. Niet het feit dat je na x uur nadat je wakker bent geworden wat eet. Je totale hoeveelheid calorieën en eiwitten dienen in lijn te liggen met je doelen, hoe je dit indeelt op een dag, mag je helemaal zelf weten. En geloof me, verschillende superfitte lichamen, voeden zichzelf op verschillende manieren, op verschillende tijdstippen. Echt.
En natuurlijk komt er weer die conclusie; doe lekker waar jij je goed bij voelt, maar laat je wel informeren over de methodes en de effecten ervan. Neem niet klakkeloos alles aan van mensen die een bepaalde lichaamsvorm hebben die jij ook wilt hebben! Ik weet dat het veel makkelijker is om gewoon te horen “eet dit, dit is goed”, maar je bereikt meer door nét wat meer moeite te doen om zelf in de stof te duiken, het te begrijpen en vervolgens zelf te kiezen wat bij jou past. Succes! 🙂
8 comments
Ik ontbijt zelf wel altijd, puur omdat ik dat lekker vind en ‘s ochtends best wel trek heb. Toch kiezen steeds meer mensen voor het overslaan van het ontbijt en te eten volgens het Intermittent Fasting principe. Hoe sta jij tegenover deze methode?
Ik ontbijt altijd, puur omdat ik het ‘s ochtends gewoon nodig heb en anders gewoon totaal energie loos ben ;).
Tegenwoordig eet ik alleen de grote koolhydraatgroepen ‘S avonds (rijst, pasta, aardappels), ik eet ‘S ochtends altijd. Maar dit kan bestaan uit n bulletproof koffie (superlekker!) of iets van eieren met spek of kwark met rode vruchten en noten. Veel vetten eigenlijk. Ik moest er erg aan wennen, omdat we zo geprogrammeerd zijn dat vet slecht is. Maar ik merk dat ik er heel veel voordeel mee doe: geen bloedsuikerspiegel die gek doet, ik heb energie, niet snel trek, ik GENIET van m’n eten, ik val af (!) en m’n 2 grootste voordelen zijn toch wel dat ik me blij voel en dat ik superhelder ben waardoor ik veel gedaan krijg op n dag.
Dus voor wie nog zoekt naar n goede verdeling van je macro’s (eiwit, vet, koolhydraten) zou ik zeggen probeer het eens 1 of 2 weekjes!! Wie weet past het ook bij jou. 🙂
Ik ontbijt eigenlijk nooit. Kan me ook niet herinneren dit ooit gedaan te hebben; misschien enkel toen ik nog echt jong was en verplicht een boterham of bakje cornflakes moest eten voordat ik naar school ging.
Ondervind ik problemen oor het overslaan van mijn ontbijt? Nee. Ik funtioneer bij belangrijke “opdrachten” impelweg beter op ee nuchtere maag. Zo heb ik twee jaar geleden mijn gymnasium eindexamen compleet op nuchtere maag geschreven, zelfs wanneer ik twee examens op één dag had en de laatste tot vier uur ‘s middags duurde. Resultaat? Summa cum Laude geslaagd! Daarnaast was ik in die tijd wedstrijdloopster en ook al mijn wedstrijden, ongeacht het tijdstip, liep ik zonder voeding van te voren. Uiteindelijk leverde dat me de tweede plek in héél Nederland op, ondanks dat ik nauwelijks trainde (hihi) en me niet aan die voedingsadviezen hield.
Dus hoezo beter presteren na een ontbijt? 😉 Voor mijn lijf werkt it perfect! Wanneer ik wél eet vóórdat ik “iets belangrijks” heb, gaat dat zeer zeker ten koste van mijn concentratie. Ik merk dan gewoon dat mijn lichaam energie aan andere dingen – vertering – besteedt en raak hierdoor afgeleid. Ergens best een logische redenering, immers wanneer je denkt aan ons verleden als jager/verzamelaars moest de mens juist op momenten van honger een topprestatie kunnen leveren. De oermens ging namelijk niet op jacht als hij nog drie dode herten in zijn kamp had liggen (moeilijk zonder koelkast haha), maar pas als het voedsel op was en de honger wederom toesloeg.
Zo, dat was mijn “beredenering”. Natuurlijk snap ik, zoals jij al vaak genoeg zegt, dat dit voor eenieder anders ligt. Mijn lichaam functioneert echter het beste volgens dit principe/schema. Regelmatig “ontbijt” ik dan ook pas rond 16:00. Ben ik dik? Nee, zelfs te dun. Op het moment ben ik dus op zoek naar manieren om deze levenswijze te combineren met aankomen. Zou het leuk vinden om hier nog eens wat nieuwe aankom-artikelen te lezen Teni! 🙂
Liefs en ik vind je blog geweldig,
Judith
Leuk artikel!. Toevallig begin ik maandag over 1 week met Intermittent Fasting, ben van plan om het een maand of 2 a 3 vol te houden en ga al mijn bevindingen bijhouden. Zal dan eten in een tijdscherm tussen 12:00-20:00 en sla dan inderdaad wel het ontbijt over.
Denk dat het pittig word, ben nu zo gewend om al jaren 6 maaltijden te nemen en een goed ontbijt. Straks neem ik 3 a 4 grotere maaltijden dus dat zal zeker even wennen zijn. Maar ben vooral benieuwd of het mijn laatste laagje vet gaat laten verdwijnen. Zit nu op 13.2% en planning is dan rond de 10% te eindigen. Spannend!
Hey Marc, zijn je bevindingen nog ergens te lezen toevallig? Ik ben er erg nieuwsgierig naar. Wel al het een en ander over gelezen, maar nog geen ‘recensies’ zeg maar. 🙂
Oh wauw ! Dit artikel komt echt op z’n tijd teni 🙂 Ik struggle zovaak of ik nou wel of niet zou moet ontbijten
Leuk artikel! Heb vandaag besloten om een tijdje te stoppen met ontbijt omdat ik nieuwsgierig ben of ik afval, gewicht gelijk blijft of zelfs aankom. Met het motto “dat scheelt weer een aantal koolhydraten etc. in de ochtend”, zullen we zijn wat mijn lichaam doet met deze verandering. Ik kom graag zelf overal achter aangezien elk lichaam anders reageert en zo kom ik er achter wat voor mij goed is 🙂