Dan werd het nu tijd om honing onder de loep te nemen. Ik vind het lekker, ik gebruik het in veel van mijn recepten en soms doe ik het zelfs door mijn koffie. Dit is echter wel een product/voedingsmiddel waar de “meningen” over verdeeld zijn. En aan meningen over voedsel, hebben we niet veel als het aankomt op de vraag “wat doet het met je lijf”, alleen wetenschappelijk onderzoek kan hier wat duidelijkheid in geven. En natuurlijk je eigen ervaring met voeding, want zo blijft ieder lichaam anders en dus ook anders reageren op voeding.
Honing is niet alleen fructose
Ik blijf het interessant vinden dat er uit voedingsmiddelen vaak één of twee ingrediënten worden gehaald, deze bestempeld worden als “goed” of “slecht” en vervolgens is het hele voedingsmiddel dus ook “goed” of “slecht”. Dikke onzin natuurlijk. Net zoals fruit niet alleen maar water met suiker is, zijn noten ook niet alleen maar bronnen van Omega-6 vetzuren. Ze bevatten veel meer dan dat en het geheel aan deze ingrediënten is belangrijk om mee te nemen in je overweging om iets wel of niet te eten. Zo is honing niet alleen een bak vol fructose.
Laten we niet vergeten dat honing “echt” voedsel is dat altijd heeft bestaan en nog steeds in zijn originele vorm te verkrijgen is.
Ingrediënten
Honingbijen verzamelen nectar in hun omgeving, nectar is een suikerrijke vloeistof die afkomstig is van planten. Honing maken van de nectar gebeurt in de bijenkorf. Het is een groepsactiviteit waarbij consumptie, vertering en oprisping zich herhalen en herhalen en herhalen. De uiteindelijke voedingswaarde van de geproduceerde honing is afhankelijk van het soort nectar dat de bijen hebben verzameld. Een gemiddelde batch honing bevat:
- 82% suiker
- De helft van dat suiker (dus 40% van het geheel) is fructose
- Verschillende hoeveelheden vitamines en mineralen
- Antioxidanten (1)
Onderzoek
Er zijn talloze onderzoeken gedaan om te kijken hoe honing reageert in het lijf als je tafelsuiker vervangt met honing. Vooral bij mensen met diabetes is het interessant om te zien wat het effect is en of het effect positief kan werken. In een van de onderzoeken kregen 48 mensen met diabetes honing toegediend als zoetstof, ze werden ook behandeld en begeleid om af te vallen, hun cholesterol te verlagen en hun triglyceriden (vetten) in de bloedcellen te verlagen. Het resultaat? Ze vielen af, hun triglyceriden levels in hun bloed werden lager, alleen hun bloedglucose waardes stegen (2). Dat is dus niet geheel positief, de conclusie uit het onderzoek:
Conclusion The results of this study demonstrate that 8-week consumption of honey can provide beneficial effects on body weight and blood lipids of diabetic patients. However, since an increase in the hemoglobin A1C levels was observed, cautious consumption of this food by diabetic patients is recommended.
Echter kwamen er uit een volgend onderzoek alleen maar positieve uitkomsten (3):
- Honing zorgde voor een minder hoge stijging van de suikerspiegel vergeleken met dextrose (glucose) en sucrose (glucose en fructose);
- Honing verminderde een bepaald eiwit (C-Reactive Protein), dit is een eiwit die als “marker” van ontstekingen gezien wordt;
- Honing verlaagde het LDL cholesterol (= “slecht cholesterol”) en verhoogde juist het HDL cholesterol (= “goed cholesterol”)
Ongeraffineerde/rauwe/ongepasteuriseerde honing bevat nog al zijn antioxidanten en kan een positief effect hebben op je gezondheid. Twee onderzoeken lieten zien dat het eten van boekweit honing (wat?) de antioxidant waarde in het bloed verhoogde (4)(5). Uit een onderzoek met ratten, verlaagde het honing gebruik de oxidatieve stress, maar ook de triglyceriden waardes. Daarnaast kwamen de ratten met honing minder aan in vet dan de ratten die gewoon suiker of gezuiverde fructose kregen (6)(7).
Pasteurisatie vs. Rauwe honing
De samenstelling van honing heeft vooral te maken met de omgeving waaruit de bijen de honing hebben gemaakt. Alleen al het level van antioxidanten van verschillende soorten honing kan enorm verschillen, dit allemaal door dus een andere omgeving en een andere bron van nectar. Over het algemeen kun je zeggen dat rauwe honing, die zo donker mogelijk is, een “gezondere” variant is tegenover gepasteuriseerde honing.
Een belangrijke note: de meeste honing varianten die je in de supermarkt kunt kopen, is door een proces gegaan van verhitting. Door deze verhitting gaan veel van de anti-bacteriële stoffen in de honing dood. Let wel, deze anti-bacteriële stoffen zijn vooral van belang als je honing gebruikt op wondjes en dus niet wanneer je honing eet (8)(9), tenzij je zweren hebt in je maag of darmen, dan laat dit onderzoek zien dat ongepasteuriseerde, rauwe honing kan helpen (10). Dit onderzoek is trouwens niet één onderzoek, maar het reviewt meerdere onderzoeken en haalt de conclusies bij elkaar, is dus een stuk betrouwbaarder:
“(Ulcers and burns are included as an example of challenging wounds.) The data show that the wound healing properties of honey include stimulation of tissue growth, enhanced epithelialization, and minimized scar formation” …. “The results encourage the use of honey in clinical practice as a natural and safe wound healer.”
Conclusie?
I love it. Thuis aten we altijd al honing op brood, door de thee en gebruikten we het door meerdere gerechten. Een uitdaging voor mij gaat zijn om op zoek te gaan naar goede, rauwe honing die eerlijk is. Ook voor mij is het lastig om te achterhalen waar producten nou echt vandaan komen, ik heb in principe net zoveel informatie als jullie: etiketten en het internet. Laten we vooral tips en informatie met elkaar delen in de comments, we leren er allemaal ontzettend veel van!
14 comments
Interessant artikel weer zeg!
Rauwe honing is te koop…check eens deze site, waar ook verkooppunten genoemd worden: http://www.honeyandmore.nl
Op een andere site zag ik rauwe honing met kaneel voorbij komen..als dát niet iets voor jou is?! Haha
X
Fijn artikel! Zelf eet ik al redelijk wat honing; heerlijk! Maar rauwe honing is helaas toch wel wat lastiger te vinden én dan meteen een flink stuk duurder. Gelukkig heb ik er nu eentje gevonden bij een lokaal winkeltje!
Goed om te lezen dat honing een goede vervanger is van tafelsuiker. Ik gebruik zelf eigenlijk nooit suiker (voeg het nooit ergens aan toe) en het klinkt misschien heel stom, maar ik vind honing niet zo lekker (A)
Dag Teni! Kleine kanttekening; CRP is een eiwit dat door het lichaam wordt aangemaakt als er sprake is van een ontsteking. Het is dus een reactie op een al bestaand probleem, in plaats van dat het de ontsteking zelf zou veroorzaken.
Je hebt helemaal gelijk, ik verwoord het ook niet goed. Het is een “marker” van een ontsteking. Dankjewel 🙂
Interessant artikel weer Teni! Ik heb meestal honing van de imker of een biologische honing. Het is inderdaad een stukje duurder, maar dan weet ik wel dat het goede honing is! 🙂 Veel honing wordt gemaakt van honing uit EG/niet EG landen. Dit zijn landen die bijvoorbeeld suiker bijvoeren om de productie te verhogen.
Ik zie honing gewoon als suiker, kan af en toe dus. Tip: Roggebrood met boter en honing. Zo lekker!
Ik heb inderdaad gehoord dat het eten van honing goed is voor je weerstand en goed is tegen ontstekingen. Vorig jaar heb ik absurd veel venkelthee en rooibosthee gedronken vanwege de borstvoeding die ik aan mijn dochter gaf. Hier gaat telkens een klein lepeltje honing in.. Heerlijk! En vorig jaar winter geen 1 keer ziek geweest (op een kleine verkoudheid na). Ik zeg YAY voor honing!
Goed om te lezen. Ik gebruik het af en toe maar denk altijd “suiker suiker”! Ach, als het kleine hoeveelheden zijn kan het niet zoveel kwaa denk ik.. maar toch is het interessant om iets gezonders te zoeken.
Aah super om dit ook eens wetenschappelijk onderbouwd te zien! Mama heeft het mij van jongs af aan al aangeleerd om honing in plaats van suiker te gebruiken bij het zoeter maken van je thee, maar ook bijvoorbeeld met cake ofzo en ook zoals jij al zij op brood! 🙂
Leuk en uitgebreid artikel! Goed om eens alle voor- en/of nadelen tegen elkaar op te wegen. Ben erg benieuwd naar de best verkrijgbare rauwe honing!
leuk artikel, net als met alle zoetstoffen probeer ik het te minimaliseren, maar soms is het gewoon zo lekker en voegt het net dat beetje extra toe in een recept.
Goed artikel! Ik dacht vroeger ook alleen aan suikers, maar de ontstekingsremmend werking is voor mij de reden geworden het wel te gebruiken. Ik wil niet alleen kijken naar koolhydraten suikers vetten enz. maar ook naar de werking van producten voor je lijf. Daar is honing erg goed voor dus koop ik sinds 4 jaar enkel koud geslingerde honing (=rauwe honing) bij vrienden die zelf bijen houden of bij de biologische winkels. Maar ook daar staat honing tussen die niet rauw is. Honing van het merk ‘De Traay’ is onder andere rauw.
Zeker goed artikel! Helaas rommelt de Traay ook al met de honing, google maar eens op ‘traay consumentenbond’ en ‘traay keuringsdiens van waarde’ Echte rauwe honing kan je het beste bij de imker om de hoek kopen. Ken je er geen? Bestel dan honing van de imker dan op https://www.honingonline.nl