Yoghurt is zuivel en over zuivel hoor je veel tegenstrijdige verhalen. Het zou een goede bron van eiwitten zijn, maar dan hoor je weer dat het niet goed is voor je darmen. Vervolgens wordt er gezegd dat je dierlijke producten zoveel mogelijk dient te vermijden waaronder yoghurt ook valt en daarna lees je ergens dat yoghurt goed is voor je botten en spierherstel. Wat moet je nou?
Lekker yoghurt eten als je dat wilt. Maar mocht je wat achtergrond informatie willen over de voordelen en nadelen van yoghurt, lees dan gerust verder!
Yoghurt, de basics
Yoghurt is een gefermenteerd zuivel product dat gemaakt is door levende bacteriën aan melk toe te voegen. Dit is ook een van de belangrijkste redenen dat yoghurt heel anders kan reageren in je lijf dan melk, yoghurt kan als probiotica fungeren en dit heeft vervolgens weer zijn eigen voordelen.
Eiwitten
Yoghurt is een prima bron van eiwitten, zo krijg je bij een bakje volle yoghurt (250 gram) al zo’n 9,5 gram eiwit binnen, bij magere yoghurt ligt dit zelfs iets hoger omdat de concentratie eiwitten hoger is aangezien er minder vetten in zitten. Je krijgt bij een bakje magere yoghurt 10,5 gram eiwit binnen.
Bovenstaande screenshot komt van de online versie van de Nevo Tabel
De eiwitten in yoghurt kunnen in 2 groepen worden onderverdeeld, wei (welbekende “whey”) eiwitten en caseïne eiwitten. Beide vormen van eiwit zijn eiwitten van perfecte kwaliteit en goed verteerbaar. Zo’n 80% van het eiwit is caseïne, dit eiwit bevordert de opname van mineralen zoals calcium en fosfor (1), ook helpt dit eiwit bij het verlagen van je bloeddruk (2)(3), één van deze onderzoeken was gedaan bij mensen met al een hoge bloeddruk. Zo’n 20% van het eiwit is vervolgens de wei vorm. Dit is de vorm die heel erg populair is bij body builders omdat de chemische structuur heel goed is van kwaliteit als je je spieren wilt laten herstellen en opbouwen, ook deze vorm kan een gunstig effect hebben op het verlagen van je bloeddruk (4)(5).
Vetten
Het vetgehalte is afhankelijk van het vetgehalte van de melk waaruit de yoghurt gemaakt wordt. Als het van volle melk afkomstig is, dan zal het ook volle yoghurt zijn met een hoger vetgehalte dan magere melk -> magere yoghurt. Het grootste gedeelte van het vet in yoghurt is verzadigd vet (zo’n 70%) het overige deel is voor een groot gedeelte enkelvoudig onverzadigd vet. Maak je niet zo heel veel zorgen over verzadigd vet, het is niet zo ongezond als je denkt. Ook bevat yoghurt een klein deel transvet, maar dit is niet hetzelfde transvet dat in bewerkt voedsel is gebruikt het heeft juist wat gezondheidsvoordelen, voor meer uitleg hierover; lees dit.
Deze “goede” vorm van transvetten in yoghurt heten vacceenzuur en geconjugeerd linolzuur (6). Yoghurt heeft een hoger gehalte linolzuur dan melk (7). Ik vond een wetenschappelijk artikel die de gezondheidsvoordelen van linolzuur opsomt (8), belangrijk om er wel bij te vermelden is dat als je een hoge hoeveelheid linolzuur binnenkrijgt, dit schadelijk kan zijn voor je stofwisseling (9)(10). En om je angst misschien weg te nemen, je krijgt dit amper voor elkaar door het eten van yoghurt, dit gebeurt vooral als je supplementen gebruikt waar linolzuur in zit. Slik je bepaalde vitamine pillen of andere supplementen en weet je niet exact wat er allemaal in zit? Check even het label voor “linolzuur”.
Koolhydraten
De koolhydraten uit yoghurt zijn voornamelijk lactose (melksuiker) en galactose. Lactose is veeeel minder aanwezig dan bij melk, dit is ook de reden dat veel mensen die niet goed tegen lactose kunnen wel yoghurt kunnen verdragen en geen melk. Dit komt omdat de bacteriën die gebruikt worden bij het bereiden van yoghurt een groot deel van de lactose afbreken, wanneer lactose afgebroken wordt ontstaat er galactose en glucose (simpele suikers). De glucose wordt vervolgens omgezet in melkzuur, wat meteen ook de smaak van yoghurt verklaart: zurig (11). Het suikergehalte in yoghurt is ook vrij laag dus zal geen suikerspiegel piek veroorzaken.
Dit is dus de pure vorm van yoghurt, zonder toevoegingen van suiker, fruit en andere zoetstoffen. Wanneer je naar yoghurt “met een smaakje” grijpt in de supermarkt, zullen deze getallen van suiker vele malen hoger zijn. Dan komt het product in de categorie “bewerkt” als je het mij vraagt. Dus alle informatie die je hier hebt gekregen gaat om naturel yoghurt, zonder smaak toevoegingen.
Vitamines en mineralen
Voor ik in ga op alle goedjes die yoghurt bevat qua vitamines en mineralen is het belangrijk om te weten dat er af en toe een verschil zit in het gehalte van vitamines en mineralen in yoghurt, dit verschil wordt veroorzaakt door het type bacterie die gebruikt is bij de fermentatie van melk naar yoghurt (12).
Goed, dan nu alle goedjes; Vitamine B12 (13), Calcium in een vorm die perfect opgenomen kan worden door je lijf (14), Fosfor, Vitamine B12 (Riboflavine ) en Probiotica, hier moet ik even op doorgaan, want dit zijn belangrijke stofjes voor ons lichaam;
Probiotica is AWESOME
De twee belangrijkste vormen van probiotica in gefermenteerde melk producten (yoghurt, kwark) zijn melkzuurbacteriën en bifidobacteriën (15). En misschien wist je het ook niet, maar probiotica kan best heel goed zijn voor je (altijd rekening houdend met de hoeveelheid, teveel van iets dat al “goed is” voor je is niet de bedoeling natuurlijk). Maar waar kan het allemaal goed voor zijn?
- Verbeterd je immuunsysteem! (16)(17)(18)(19)(20) <- voor als je nog niet overtuigd was, genoeg wetenschappelijk onderzoek!
- Verlaagd je cholesterol! (21)(22)(23)(24)(25) <- voor als je nog steeds niet overtuigd was.
- Vitamine synthese: He? Denk je nu misschien. Er zijn vitamines die ons lichaam zelf kan aanmaken en vitamines die we via onze voeding binnen dienen te krijgen (essentiële en niet-essentiële). Bifidobacteriën hebben de eigenschap om verschillende vitamines “te creëeren” of beter beschikbaar te maken voor je lijf; thiamine, niacine, vitamine B6, vitamine B12, foliumzuur en vitamine K (15).
- Gezonde spijsvertering: bifidobacteriën kunnen bijdragen aan een gezonde spijsvertering en kunnen de klachten van mensen met PDS (prikkelbaar darm syndroom) enorm verlichten (26)(27).
- Helpt tegen diarree: Uit talloze onderzoeken blijkt dat diarree dat veroorzaakt wordt door antibiotica (en dit kan ook komen door het eten van bepaald voedsel) kan verhelpen en het zelfs tegen kan gaan (28)(29)(30)(31)(32).
- Helpt tegen constipatie: Ja, ook het omgekeerde van diarree dus. Haha. (33)(34)(35).
- Verbetering van lactose vertering: Mensen die klachten ervaren bij het eten van lactose kunnen minder klachten ervaren bij yoghurt. Niet alleen omdat yoghurt minder lactose bevat dan melk, maar vooral door de de bifidobacteriën die daarbovenop nog eens helpen bij het verminderen van lactose-gerelateerde klachten (36)(37).
Als je goed gelezen hebt, begrijp je dat bij het fermentatie proces van melk naar yoghurt deze bacteriën worden gebruikt. Al deze bovenstaande gezondheidsvoordelen zijn niet aanwezig bij melk maar wel bij yoghurt. Dat maakt voor mij het grote gezondheidsverschil tussen melk en yoghurt (wil je meer weten over melk? Check!).
Let op het etiket!
Belangrijke sidenote, want niet elke yoghurt bevat deze voordelen. De belangrijkste reden hiervoor is dat sommige yoghurtjes verhit worden nadat deze probiotica zijn toegevoegd (gepasteuriseerd), in deze vormen van yoghurt zijn de goede bacteriën dood en pak je alle bovenstaande voordelen helaas niet mee. Een tip is dus om de etiketten te checken (sowieso, altijd) en te kijken of er misschien dingen op staan als “met levende of actieve culturen/bacteriën” of iets in die trant. Ik heb in de supermarkt even gekeken naar de etiketten maar aangezien het ZO druk was, kon ik niet gerust alles op mijn gemak bekijken. Dit zijn in ieder geval 3 yoghurtjes waarbij de probiotica levend aanwezig is:
35 comments
Hoi
Hoe zit het met kwark? Ben op moment verslaafd aan kwark!
Lees bijna elke dag je blog wel even! Top!
Volgens mij nog IETSJE beter, maar dan vooral gebaseerd op nog iets meer eiwit!
Ik eet ook regelmatig yoghurt, dit kan ik beter verdragen dan melk. Heb een lichte lactose-intolerantie en van melk krijg ik gelijk klachten. Neem ik een bakje yoghurt dan heb ik eigenlijk nergens last van, erg fijn 🙂
Fijn artikel! Hoe verhoudt zich dit tot kwark? Wat is gezonder volgens jou? 🙂
Eet regelmatig griekse yochurt van de Lidl.
Als ik nieuwe heb gekocht toch maar eens het etiket lezen.
Ook ik lees hier bijna iedere dag
en ga vooral zo door!!!! Top!!!!
Ik ben er achter gekomen dat zodra ik melkproducten gebruik, ik meteen last van mijn darmen krijg (ik heb de ziekte van Crohn), als ik jou artikel lees zou het kunnen zijn dat dit bij yohgurt niet het geval zou kunnen zijn? Ik mis m’n yoghurt ontzettend en die Alpro zooi lijkt me nou ook niet al te best voor je.
Allereerst bedankt voor je leuke, informatieve artikels!
Vaak staat er op het etiket van yoghurt dat het gepasteuriseerde melk en melkzuurbacterien bevat. Betekent dit dan dat de bacterien ook een warmtebehandeling hebben gehad of kunnen de bacterien ook naderhand toegevoegd zijn?
Yay voor yoghurt! Ik eet er ook meer van dan dat ik melk drink.
Erg interessant artikel! Ben weer helemaal op de hoogte wat yoghurt betreft dankje! 🙂
Interessant! Ik ben net weer into yoghurt, dus top :). Ik heb jaren geleden een Skandinavisch onderzoek gelezen, waar de poep van wel en niet-yoghurt eters werd gecontroleerd. Het bleek dat er meer vet in de poep van de mensen zit, die yoghurt hebben gegeten. Hun conclusie was, zoals ik het heb onthouden, dat yoghurt eten goed is, omdat je dus meer vet uitpoept, je kunt het maar kwijt zijn tenslotte.
Wat een goed artikel weer!! 🙂
Hoi Teni,
Heb je de documenten forks over knives gezien? Daar hebben ze uit grootschalig onderzoek geconcludeerd dat zuivel consumptie tot osteoporose kan leiden. Dit door de verzuring die door een stofje in zuivel optreedt. Als ik het goed begrepen heb. Ookal bevat zuviel calcium, zou het ‘t uiteindelijk juist calcium onttrekken van je lichaam. Ik HOU van kwark. Don’t get me wrong. Vroeg me af of je bekend bent met het onderzoek en of dit vooral over melk ipv kwark en yoghurt kan zijn gegaan. groetjes!
Hi Ijk! ik heb de documentaire deels gekeken en moet hem nog afkijken. Toen ik het artikel over melk schreef, wist ik ook van de talloze onderzoeken die bewezen dat het juist slecht was voor je botten, in tegenstelling tot wat er altijd werd beweerd. Bij Yoghurt heb ik dit niet gevonden, maar des te meer reden om er nogmaals in te duiken! Dankjewel 🙂
Yogurt en andere gefermenteerde melkprodukten waren juist levensverlengend en verlaagde kans op botbreuken!
Zweeds onderxoek maar dit zal je inmiddes wel weten! 🙂
en heb je inmiddels al afgekeken?
Albert Heijn verkoopt Biogarde Kwark (€1,10 voor 500 gram).
Voordeel van de biogarde yoghurt (die actieve bacteriën), maar de structuur en smaak van kwark.
Aanrader 🙂
Thanks Teni, ik wist niet dat de goede bacteriën niet in de ‘gewone’ yoghurt en kwark zaten. Heb vandaag zowel de kwark als yoghurt van AH Biogarde gehaald, ben benieuwd hoe dit gaat bevallen.
Fijn om weer te lezen. Dank!
Als er op de ingrediëntenlijst staat: ‘halfvolle melk aangezuurd met …’ zoals bij de Halfvolle Biogarde Stand: hoe weten we dan of die melk vóór of na toevoeging van de Biogardeculturen werd gepasteuriseerd – of niet?
Als je er wat suiker/roosvicee oid aan toevoegt, blijven de bacterien dan nog in leven?
Hai Teni, sluit mij aan bij Leonne, ik heb altijd de milde biologische yoghurt van Appie, daar staat ook op met Bifidobacterium lactis. Maar daaraan kun je niet zien of ze nog leven en of we dat gezondheidsvoordeel dus meepakken. En het woordje ‘mild’ slaat dat op de smaak(minder zuur) want het is dus volle yoghurt. Is magere yoghurt beter? Ik neem ook vaak kefir, geld daar hetzelfde voor? Groetjes en dank voor alle info.
Hoi Teni, ik slik 2 x per dag probiotica in pil vorm van de Tuinen, maar eet ook elke ochtend yoghurt is dit dan dubbel op? Bedankt alvast voor je antwoord
Als het gaat om je darmen, kijk eens bij de voordelen van Molkosan.
Hoe zit het met soja yoghurt is dat wel of niet gezond of wat is beter gewoon magere yoghurt of naturel soja yoghurt?
Probiotische yoghurt of kwark wat is een gezondere optie!?
En zoals Prof. Dr. Muskiet ook stelt: als melk goed zou zijn voor je botten, waarom hebben we in Nederland en andere Westerse landen met een hoge melkconsumptie, dan massaal osteoporose (botontkalking)?
Wetenschap toont aan dat de calcium in melk juist leidt tot botontkalking.
Wat is nu waar?
Hoe zit het met soja yoghurt is dat wel of niet gezond of wat is beter gewoon magere yoghurt of naturel soja yoghurt?
Als je even rechtsboven in de zoekbalk op mijn site zoekt op “soja” dan kom je twee artikelen tegen over “Is soja gezond?” en nog enkele andere over sojayoghurt 😉
Probiotische yoghurt of kwark wat is een gezondere optie!?
roof sandwich panel
thank you .Thanks for posting its really a informative blog and we are providing best Digital marketing services in Faridabad..
saadat rent Provides imam airport special formautis services
Commercial Important Person imam khomaini (https://www.saadatrent.com/english/cip-airport) Imam for people who are of great importance to them. Many people busy Managers, traders and applicants for this service. Special services, Imam Airport provides time management and optimization.
thanks a lot
thank a lot
Misschien had je moeten doorzetten . Bij homeopathie wordt het vaak ook eerst erger om daarna te verdwijnen. Het is maar een idee hoor.