Waar vroeger Kellogs het schap met ontbijtgranen helemaal ownde, is dat inmiddels toch echt Quaker geworden. Ik denk dat deze Amerikaanse fabrikant heel slim in heeft gespeeld op de havermout opkomst aan deze kant van de oceaan. En ik krijg dan ook vaak de vraag; kun je uitzoeken of de Quaker havermout en cruesli enigszins te doen is?
Het is vast te doen, maar ik denk dat mensen bedoelen of het gezond is. Ik heb er een aantal bij gepakt, maar wel de meest bekende cruesli’s laten liggen want deze bevatten eigenlijk allemaal vooral suiker. Leek me zonde om deze stuk voor stuk af te gaan. Dan weet je dat alvast!
Oats Express Golden Syrup Ingrediënten: Volkoren havermout (76%), suiker, natuurlijke aroma’s, zout
Serieus, sinds wanneer bestaat er een witte variant van havermout? Al het havermout is volkoren of ben ik nu helemaal gek geworden? Het staat wel extra gezond wanneer mensen het woord volkoren zien staan. Daarnaast ben ik (figuurlijk) allergisch voor de term “natuurlijk aroma” omdat het van alles kan betekenen en ik heb een vermoeden dat het een vorm van suiker is. Maar niet getreurd, suiker zit er ook gewoon met zijn eigen naam in: suiker. En nog een snufje zout. Wat dan die “Golden Syrup” smaak is? Hm. In ieder geval zou ik het geld niet betalen voor dit pakje met 22 gram suiker per 100 gram.
Oats Express Kaneel Ingrediënten: Volkoren havermout (81%), suiker, natuurlijk kaneelaroma met andere natuurlijke aroma’s
“Met andere natuurlijke aroma’s”? Mysterieus. Ook deze zou ik gewoon laten liggen, kwestie van je eigen havermout (puur en alleen havermout) mengen met kaneel en desnoods wat suiker of honing en klaar. Goedkoper en je hebt zelf in de hand hoeveel suiker je toevoegt.
Oats Express Kopje Havermout Golden Syrup Ingrediënten: Volkoren havermout (64%), magere melkpoeder, suiker, zout, natuurlijke aroma’s
Met maar liefst 28 gram suiker per 100 gram. Bijna een derde. Hier hoef je alleen maar water aan toe te voegen want zij hebben gezorgd voor de melksmaak: melkpoeder. Aangezien hier lactose (melksuiker) in zit, gaat de hoeveelheid suiker per 100 gram natuurlijk omhoog. Je zou kunnen zeggen dat dit automatisch ook gebeurt als je zelf melk toevoegt aan havermout waar geen melkpoeder in zit.
Oats Express Natural Ingrediënten: Volkoren havermout, stabilisator (sojalecithine).
Oké, ik lijk bijna enthousiast te worden omdat deze havermout geen toegevoegd suiker, zout of aroma’s bevat. Maar ik laat me toch niet foppen he? Waarom moet ik dubbel zoveel betalen voor een mooie verpakking van havermout met een stabilisator die is toegevoegd om overkoken te voorkomen. Waarom kan ik niet gewoon het graan havermout kopen (überhaupt zonder toevoegingen) en ben ik niet zelf in staat om “overkoken” te voorkomen?
Ik ben volwassen en kan prima een bakje havermout klaarmaken.
Geen sojalecithine voor nodig. Doei.
Havermout Granola Original Ingrediënten: Volkoren havermout (56%), glucosestroop, suiker, volkoren tarwe (5%), zonnebloemolie, volkoren rijstebloem (2%), tarwebloem, honing, melasse, antioxidant (tocopherol extract).
Stiekem zitten we nu bij de “cruesli’s” (ook wel granola genomed), maar omdat er groot “Havermout” op staat kun je op het verkeerde been gezet worden. Ik weet ook niet precies of dit je “basis” havermout is, of dat je dit toevoegt aan je yoghurt/melk/havermoutpap. Het lijkt erop dat je dit toevoegt, als ik kijk naar de verpakking in vergelijking met de bovenstaande verpakkingen.
Voor die 416 kcal per 100 gram zou ik voor een “lekkere cruesli” gaan met chocolade ofzo. Die bevat vergelijkbare hoeveelheden suiker en calorieën. Neem deze vooral niet als je de bedoeling hebt om een voedzaam bakje havermout naar binnen te werken.
Havermout Granola Flakes Ingrediënten: Volkoren havermout (48%), glucosestroop, volkoren tarwe (11%), suiker, volkoren rijstebloem (3%), maïs, zonnebloemolie, suikerstroop, tarwezemelen, rijstebloem, tarwebloem, maïszetmeel, honing, melasse, zout, anti-oxidanten (ascorbylpalmitaat, tocoferol extract, citroenzuur).
48% havermout? Nouja, ik zou deze ook gewoon laten liggen als je voor havermout wilt gaan.
Cruesli Energy Mix Ingrediënten: Havermout (25%), maïs (19%), suiker, tarwebloem (18%), zonnebloemolie (6,4%), glucosestroop, rijstebloem (2,6%), tarwezemelen, zout, moutextract (van gerst), melasse, honing (0,3%), emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren, zonnebloem-lecithine), antioxidant (tocoferol), vanille-aroma.
Als je me al enige tijd volgt, dan weet je dat deze Energy Mix eerder in een andere verpakking zat én dat ik er over heb geschreven. Kort samengevat: lekker laten liggen. Lang samengevat, check het artikel:
Cruesli VolVezel Ingrediënten: Havermout (31%), glucosestroop, tarwezemelen, gerst (8,5%), oligofructose, hazelnoten (5,0%), paranoten (5,0%), volkoren tarwe (4,9%), zonnebloemolie (4,2%), rijstebloem, tarwebloem, suiker, zout, kleurstof (ammoniakkaramel), moutextract (van gerst), aroma, emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren), antioxidant (tocoferol).
Eerlijk is eerlijk, deze variant bevat wel echt mega veel vezels en veel minder suiker (in grammen) dan de andere cruesli’s. 5 gram suiker en maar liefst 16 gram vezels! Wel een caloriebom, maar dat heb je altijd met cruesli’s.
Conclusie?
Allereerst is het het belangrijkste dat je bewust wordt van het product dat je koopt met de vraag of die aansluit op waar jij naar op zoek was. Wilde jij een bakje havermout eten? Dan zou ik zeggen: koop het graan, havermout. Geen pakje waar nog wat stofjes aan zijn toegevoegd om het gebruik ervan te makkelijker te maken of de smaak te verbeteren (lees: zoeter te maken). Wil je wat zoets, knapperigs om met je yoghurt/melk/havermout te eten? Dan kun je prima voor een cruesli gaan, onthoud alleen wel dat deze dus veel suiker en calorieën bevatten en je niet je gezonde bakje omtovert tot wat vergelijkbaar zou zijn aan een bakje tiramisu. En ook als jij daar gelukkig van zou worden: doe het!
In ieder geval heb je op deze manier een kijkje kunnen nemen op de etiketten en hopelijk bewust geworden van wat er in de schappen zoal ligt. Vragen? Suggesties? Ideeën? Let me know!
20 comments
Vroeger at ik altijd Kellogs met het aapje, daar moest ik gelijk weer aan denken. Verder eet ik alleen de havermout die ik zelf maak, gelukkig bevestig jij dat dit ook de meest bewuste en gezonde keuze is! Leuk en interessant artikel!
“Met andere natuurlijke aroma’s”. Serieus? Dat is wel heel slecht haha! Blijf me erover verbazen dat ze zoveel rotzooi bij ontbijtgranen gooien, zo zonde!
Zou je ook een keer willen kijken naar hoe gezond de vleesvervangers van de appie zijn? Ik wil graag wat minder vlees eten en de vleesvervangers zien er best lekker uit. Ik heb alleen geen idee of het een beetje gezond is en je het echt daadwerkelijk beter kunt eten dan een stukje kip?!
Het is altijd zo grappig om te zien de ‘normale’ cruesli met chocolade, dus ook met havermout wordt gemaakt als basis. En dat ze nu er een nieuwe trend is een nieuwe verpakking doen, groot havermout erop zetten, geen chocolade of vruchten toevoegen, en dat het dan ineens wel gezond zou moeten zijn.
Ik zou zeggen alleen Quaker pakken als je zin hebt in een ongezonde snack/maaltijd en anders lekker bij je havermout/granola/noten blijven!
Wel super leuk artikel weer om te lezen! Ze zijn en blijven altijd leuk die vergelijk artikelen van Teni!
Leuk artikel en interessant! Ik maak zelf mijn granola zodat ik precies weet wat er in gaat. Havermout, noten, heel klein beetje honing en ahornsiroop, beetje kaneel en zeezout mengen en op de bakplaat uitsmeren. 20 minuutjes in de oven en je hebt een heerlijke granola.
Hi Teni!
Thanks voor dit artikel, bespaart ons een hoop onderzoek! 🙂 welke havermout koop jij zelf als je uitgaat van een voedzaam bakje havermout?
Grtjes,
Judith
Ps. Misschien voor een volgend artikel Skyr yoghurt een onder de loep?
Ik hou het wel bij mijn bordje brinta
Fijn artikel! Ik ben heel erg benieuwd naar het verschil tussen havermout en havervlokken. Ik weet eerlijk gezegd niet altijd wat ik koop als er ‘oats’ op staat. De ene moet je veel langer koken dan de andere. Heeft dat iets met voorkomen te maken? En is dat dan ‘gezondere’ havermout? Ik heb nu ‘havervlokken’ van de lidl en dat zijn volgens de verpakking ‘fijne volkoren havervlokken’. Is dat net zo gezond als havermout? Een rondje google leek als antwoord te geven dat het enige verschil is of de haver in stukjes is geknipt of niet. Ben benieuwd wat jij daarvan denkt 🙂
*voor koken
Ik haal meestal ook gewoon de goedkoopste havermout, does the thrick. Echt bijna alles in die vakken stikken van de suiker en smaakstoffen. Als ik dan zin heb in zoetigheid dan maak ik het meestal zelf, dan houdt ik in de hand wat erin gaat.
Ik haat dan weer havermoutpap, alle pappen eigenlijk
Hoi Teni, fijn artikel weer! Ik heb nog een algemene vraag betreffende havermout.
Ik at altijd yoghurt met een beetje cruesli in de ochtend, maar om wat gezonder te doen eet ik momenteel een schaaltje yoghurt (ca 100 gram) met een beetje (ca 3 eetlepels) havermout van AH eigen merk met rozijntjes e.d.
Nu las ik her en der dat je havermout eigenlijk altijd moet verwarmen (en dus pap maken), omdat het koud (niet bereid) niet goed voor je zou zijn? Op de verpakking staat wel dat je het ook koud kan eten in yoghurt bijvoorbeeld, zoals ik nu dus doe.. Klopt het dat je havermout moet verwarmen omdat het anders ‘slecht’ zou zijn of is dat een fabel?
Ĺijkt me gek.. de overnight oats (havermout in water of melk in de nacht laten staan zodat het week wordt) worden nu door veel mensen gegeten dus kan me niet voorstellen dat het slecht is.. Klinkt overigens helemaal niet lekker havermout door de yoghurt of is het dat wel?
ik vind het zo jammer dat er blijkbaar geen cruesli’s bestaan die enigszins gezond zijn. Er zit altijd te veel suiker in.
Houd van iets knapperigs in mijn yoghurt.
wat de havermout betreft zal ik het bij me gewone havermout houden. bedankt voor het heldere artikel Teni!
Hoe zit het met Teff v Zonnatura. Ik vind het heerlijk maar is ook zo gezond als ik denk?
Maakt het nog uit welk merk havermout je koopt? Van de verpakking waar op staat dat er alleen havermout in zit. Is een duurder merk havermout dan bv. het basic merk van de AH? En waarom staat er op bevat gluten? (Bij het h basic merk.) Ik dacht dat havermout glutenvrij was.
Tnx Teni.
Weer fijn geschreven!
Goed post! Ik gebruik een week OATS on the go (creme de la creme) , wat kan je me daarover zeggen? alvast bedankt
Het zoveelste artikel van jou waarmee bewezen wordt dat de voeidngsindustrie maar kan doen en laten wat ze willen en mensen onbeperkt mogen misleiden. Ja mensen zijn zelf verantwoordelijk voor wat ze eten en kunnen zijn informeren, maar ze maken het mensen wel erg moeilijk en dergelijke verpakkingen wekken de indruk dat het om een gezond product gaat.
Is de haver wel biologisch. Anders moet je helemaal niet aan beginnen. Gemanipuleerd voedsel. Zit weinig meer in