Een titel die je mij niet zo snel zou zien gebruiken, maar ik ben me flink aan het verdiepen in de Oosterse gerechten met een eigen twist. Beetje bij beetje zoek ik de juiste structuren bij de lekkere kruiden en geniet ik van de geuren die door mijn huis gaan bij het bereiden ervan.
Vandaag op het menu: Dosa gemaakt van kikkererwtenmeel en een Masala van heel veel groente.
Wat heb je nodig voor 2 personen?
Voor de Dosa
- 200 gram kikkererwtenmeel (/kamutmeel / kastanjemeel / tarwemeel / speltmeel)
- 300 – 400 ml water (het gaat om de consistentie)
- koriander (gedroogd)
- peterselie (gedroogd)
- knoflookpoeder
- peper en zout
Voor de Masala
- 200 gram zoete aardappel
- 150 gram wortel
- 130 gram groene paprika
- 190 gram gele paprika
- 150 gram kipfilet
- (olijf)olie om in te bakken
- 2 teentjes knoflook
- kerrie
- kurkuma
- koriander (gedroogd)
Je hoef je totaal niet aan de hoeveelheden groente te houden trouwens! En de kip kun je weglaten voor een vegetarische versie.
Eerst tijd voor het maken van de dosa
Meng het kikkererwtenmeel (of elk ander meel dat je hebt gebruikt) met de kruiden
Voeg er eerst 300 ml water aan toe, je zult merken dat het waarschijnlijk meer een deeg wordt dan een beslag. Het is de bedoeling dat het echt een beslag wordt
Dit is te dik!
Hier moet nog minstens 100 ml water bij. Ik heb uiteindelijk 400 ml water gebruikt, maar je zou er zelfs nog wat meer bij kunnen doen om het dunner te krijgen. Laat het beslag een half uurtje staan.
Snijd de wortel en zoete aardappel (met schil) in kleine stukjes
Stoom het geheel, of kook het.
Het is belangrijk dat het zacht wordt, dus dat de zoete aardappel makkelijk ‘deukt’ op het moment dat je het gaat mengen met een lepel
Verhit wat olie in een pan en bak daar alvast de teentjes knoflook (in stukjes gesneden) in. Snijd de kip vervolgens in stukjes en voeg dit toe. Ga daarna los met je kerrie kruiden, zoals ik heb gedaan in deze pan.
Ik weet het, het is beter om de kruiden los te hebben in plaats van een mixje waar dus ook nog eens andere toevoegingen zijn gedaan. Dit komt allemaal stap voor stap bij mij, eerst experimenteren met de smaken.
Deze is van Anna & Claras, te koop bij een Scandinavisch winkeltje in Den Haag.
Snijd de paprika ook in stukjes
En voeg dit toe bij de kip, wanneer deze al goed gebakken is
Nog meer kruiden eroverheen
Handig! Ik had geen idee dat ik dit potje nog had liggen, zo zie je maar dat het voor mij nog echt een “ontdekking” is allemaal haha.
Het geheel is lekker zacht en mag bij het kip mengsel
Voeg een beetje water toe zodat het een lekker smeuïg geheel wordt. Voeg peper en zout naar smaak toe.
De dosa kun je zonder olie (ja echt!) bakken, maar je mag er gerust een drupje olie bij doen mocht je het niet vertrouwen.
Het is vrij snel klaar, vooral als je een dun beslag hebt. Dus houd het goed in de gaten!
Tijd om te eten!
Eetsmakelijk!
13 comments
Ziet er serieus lekker uit. Ik ga hem in mijn recepten boekje noteren om “ooit” te maken. Ben niet zo’n held met beslag.
Haha wat mooi dat je van jezelf weet dat je geen held bent met beslag, ik zou zeggen: uitdaging! 😉
Dit ga ik vanavond maken! Hmmm
Ben benieuwd of je het net zo lekker vond als ik 🙂
Wat leuk, een Indiaas gerecht! Ik volgde je blog toen we nog in Den Haag woonden en nu alweer een jaar vanuit onze hometown New Delhi, India. Erg informatief en ik krijg er altijd nieuwe energie van. Dank je wel!
Aaaahh wat leuk om dit te lezen zeg! Dubbele klik: Den Haag + Indiaas gerecht. Stiekem een beetje jaloers op het lekkere eten dat jij in je omgeving hebt 😉
Haha, ik ben flink aangekomen sinds we hier wonen…geen fiets meer en heerlijk eten….Nu de knop om 🙂
Vind dit toch meer een Farita recept, omdat de oorspronkelijke Dosa een basis is die ontstaat uit fermentatie van 60 tot 80 uur. Maak deze Farita ook vaak, alleen vind ik de Dosa lekkerder van structuur en smaak, en door fermentatie langer houdbaar. Handig om te preppen
Huh hoe kan het dan dat die dosa niet aanbrandt? Klinkt erg lekker! Ik ben ook aan het expirimenteren met oosterse smaken momenteel.
Liefs xx
Oei oei dit ziet er errug smakelijk uit!! Ik ben nog steeds een kneus met het bakken van een banaan ei pannekoek (ik hou me maar aan het advies van een zekere Teni S.: blijven oefenen ;-)), maar deze Dosa durf ik aan haha!
Die kruiden weet ik te vinden…was laatst nog in dat winkeltje en stond met diezelfde kruiden in mijn hand.
Toch maar halen om dit recept te proberen.
Fijne Koningsdag nog!
X
He, wat een leuk gekleurd gerecht. Ziet er heerlijk uit!
Beste Teni,
Dankjewel voor je mooie site.
Is kikkererwtenmeel net zo gezond als kikkererwten?
Met vr gr Esther.
Gisteren dit recept gemaakt met een vriendin en het was heerlijk. Dankjewel!