Motivatie? Discipline? Wilskracht? Zijn dit karaktereigenschappen of kun je deze trainen ongeacht je DNA? Het zou mooi zijn als je dit kon trainen, toch? Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan hiernaar en het resultaat? Je kunt het beïnvloeden!
HOERA!
Maar hoe? Door jezelf slimme trucjes aan te leren, komen ze..
We maken de hele dag door allerlei keuzes, misschien denk je dat je een ‘vrije wil’ hebt in het maken van deze keuzes, maar stiekem schuilt er een hele hoop achter. Wist je bijvoorbeeld dat hoe meer keuzes je maakt op een dag, hoe minder discipline je over hebt aan het einde van de dag? Waardoor je qua keuzes maken gemakkelijker de ‘comfortabele keuze’ maakt (1). Grappig feitje is dat Obama deze theorie ook toepast en zo min mogelijk ‘onnodige’ keuzes maakt qua kleding en voedsel, zodat hij zich op andere zaken kan focussen met het maken van keuzes (2).
Ook beïnvloed de hoeveelheid slaap die je hebt gehad je bij het maken van keuzes. Hoe vermoeider je bent, hoe ‘slechter’ je keuzes worden. Of eigenlijk: hoe meer je voor gemakzucht en comfort gaat.
Lichaamshouding
Dit wordt leuk, want wist je dat je lichaamshouding invloed heeft op je hersenen? Dat door rechtop te zitten je automatisch zelfverzekerder overkomt én je ook zo voelt? Dat wanneer je je mondhoeken omhoog krult (alsof je lacht) dit automatisch een seintje naar je hersenen stuurt waardoor je humeur verbetert? Allemaal trucjes in lichaamshouding om je hersenen een signaal te geven.
Zo is er een heel boeiend onderzoek geweest waaruit blijkt dat het fysiek naar iets toelopen je hersenen stimuleert om dit te doen/kopen/etc. Onze hersenen zijn getraind om te denken dat wanneer we iets leuk vinden, we erop afgaan. Zo ook bij lekker voedsel in de supermarkt bijvoorbeeld. Wanneer je iets niet leuk of vies vindt, zul je er ook niet snel ‘naartoe lopen’ en dat weten je hersenen. Maar hier zit ook een wisselwerking in, je hersenen ‘luisteren’ ook naar wat je lichaam doet.
Dus wanneer je lichaam actief op iets afstapt, registreert je brein dit en zal je brein hier opnieuw de waarde/de lekkerheid/ het plezier ervan gaan berekenen. Gek he? Dus hoe kunnen we dit in ons voordeel laten werken?
Ga erop af!
Letterlijk op iets aflopen, waar je geen zin in hebt, geen trek in hebt of wat dan ook, maar wéét dat dit goed voor je is (doelen/gezondheid/fit/schoolwerk/todo’s) is de eerste stap.
Het kan de administratie map zijn waar je nog allerlei bonnen in moet verwerken: LOOP NAAR DE MAP EN SLA HEM EVEN OPEN.
Of je ochtend workout: LOOP NAAR DE LADE MET JE SPORTKLEDING EN KLEED JE AAN.
Van te voren een discussie aan gaan in je hoofd is vermoeiend voor je wilskracht en zal je discipline aan het einde van de dag uitputten.
Lach terwijl je het doet
Ja, heel bizar dit, maar het gaat écht werken (ik doe het nu dagelijks met yoga, haha). Al is het alleen maar het krullen van je mondhoeken (en dan wel omhoog!) dit geeft ook weer signalen door naar je hersenen. Het is wat acteerwerk, maar echt, er gebeurt zoveel meer dan je doorhebt tussen je lichaamsbewegingen en je hersenen dan je door hebt.
Vind je dit nu super interessant en wil je er meer over begrijpen? Deze onderzoeken kun je hier en hier vinden.
En nu jij..
Laten we het nu praktisch en toepasbaar maken voor in jouw leven, ik neem hier als voorbeeld “sporten in de ochtend” maar je kunt hier zelf elke gewoonte/activiteit/todo invullen die jij maar wilt; waar je wat extra discipline bij kan gebruiken.
1. De trigger
Je kiest hier wat de trigger is. Dit kan hetgeen zijn waar je van ‘weg dient te blijven’ of juist wat je wilt ‘toevoegen’. Ik zou hier nu ‘naar de sportschool‘ kunnen invullen als trigger. Al sport ik ook graag thuis, meestal krijg ik hier uitstelgedrag van, dus de trigger gaat zijn dat ik naar de sportschool ga.
2. De actie
Dit heeft te maken met je lichaamshouding. Je gaat dus ergens op af, of juist niet. Dit wordt voor mij ‘lopen richting mijn stapeltje sportkleren en deze aantrekken’. De actie die daaraan gekoppeld is, is dat ik gewoon naar buiten ga en op de fiets stap richting de sportschool. Niet nadenken, gaan. Actie. En oja, mondhoeken omhoog gekruld!
3. Beloning
Ja zeker, hier gaan wij mensen ook goed op. Een beloning voor hetgeen dat we hebben gedaan. Nu is het voor mij niet de bedoeling dat ik na elke workout in de ochtend een stuk taart ga eten. Maar bijvoorbeeld het kopen van een goed boek, het mogen kijken van meerdere afleveringen van een serie achter elkaar, jezelf een massage cadeau doen etc. Ik ga voor het laatste en dat doe ik bij 7 dagen achter elkaar, in de ochtend sporten. Het hoeven geen keiharde workouts te zijn, het gaat erom dat de gewoonte wordt opgebouwd: vandaar dat 7 dagen achter elkaar niet erg is.
4. Herhalen
Hoe meer je het herhaalt, hoe makkelijker het wordt. Hoe eerder je de resultaten ervan gaat zien en hoe motiverend dat vervolgens weer werkt. Je kunt zo wisselen met je beloningen om het leuk te houden maar je kunt dit ook gebruiken voor het aanleren van nieuwe gewoontes. Als ik je één tip mag geven: kies 1 gewoonte, ga er niet direct 5 aanpakken. Dan ga je voorbij het hele doel van je brein trainen aangezien je weer 5 keer keuzes moet maken die buiten je comfortzone liggen.
Best een leuke manier om eens te kijken wat je kunt integreren in je leven toch? Iets wat je al zo lang wilt maar het niet voor elkaar krijgt, hopelijk maakt dit het wat praktischer voor je!
6 comments
Goede dingen, ik weet namelijk voor mijzelf dat het idd zo werkt. Pas het niet altijd toe maar goed. En als ik slecht heb geslapen dan weet ik dat ik bepaalde dingen gewoon beter niet kan doen of kan beslissen. Heb nog genoeg puntjes om aan te werken dus ga je tips zeker proberen.
Wat ontzettend gaaf dat je jezelf dus eigenlijk gewoon kan beïnvloeden door bepaalde dingen te doen. Ik ga dit onthouden (vooral voor studie ontwijkend gedrag wel hele goede tips).
Heel interessant artikel! Wel bizaar om op deze wijze je hersenen te beïnvloeden! Ik ga het proberen.
Ik kan me hier echt niks bij voorstellen, maar het lijkt me wel interessant om eens uit te proberen! Ben benieuwd of ik het ook zo kan ervaren 🙂
Lijkt een beetje op het “Hooked” model van Nir Eyal! Zijn boek “how to build habit forming products” gaat dan wel vooral over producten, maar zou je natuurlijk ook kunnen gebruiken voor dit soort dingen 🙂
Net als de behavior models van B.J. Fogg en zijn ‘tiny habits’ programma om kleine gewoontes aan te leren.
Super interessant allemaal! Lekker psychologisch ook allemaal haha 🙂
Best bijzonder hoe dat allemaal in onze bovenkamer werkt..
Werkt het ook op het kopen van iets ?
Mondhoeken omhoog en een nieuwe fiets kopen ?
Iets uitgeven past ook niet altijd in onze comfortzone, alhoewel er dames zijn, die zich daar juist wel in thuis voelen.
Voor nu even lekker op de fiets met de mondhoeken omhoog en gekromde rug 🙂