Zal ik een geheimpje verklappen?
Vroeger deed ik 4 zakjes Cup a Soupm tomaat in 1 kommetje en at ik dit met zo’n 6 sneetjes brood. Ik houd wel van een dikke soep en dat lukte alleen met 4 zakjes.
Maar inmiddels ben ik gelukkig volwassen geworden (= ik bereid mijn eigen eten) en een stuk wijzer (= 4 jaar voeding & diëtetiek). Ik eet het allang niet meer maar liep van de week langs een enorme berg met deze zakjes en besloot eens op het etiket te kijken, wat zat er eigenlijk in? En hoe “gezond” is het?
DISCLAIMER 1: Dit wil niet zeggen dat wanneer je niet je eigen eten bereid je niet volwassen bent. Just saying.
DISCLAIMER 2: Gezond is niet te definiëren, dat kan voor iedereen met elke context anders zijn. Ik gebruik de term omdat op deze term in Google wordt gezocht, maar ik ga jou niet vertellen dat het ongezond is om snoep te eten of dat het gezond is om een appel te eten per dag. Voor elke situatie, voor elk persoon, voor elk doel is iets anders ‘een gezonde keuze’ of een ‘minder gezonde keuze’.
Champignon Crème: Aardappelzetmeel, palmvet, croutons 13% (witbrood (tarwebloem, zout, gist raapzaadolie), palmolie, anitoxidant: rozemarijnextract), maltodextrine, zout, gistextract, champignonsapconcentraat 4,1%, melksuiker, melkwei, roompoeder 2,7%, glucosestroop, aroma (bevat gluten, melk en soja), melkeiwitten, champignon 1,5%, tarwebloem, kaliumchloride, bladselderij, boleet 0,2%, nootmuskaat, peterseliewortel.
We beginnen met deze champignon variant. Eens even kijken hoeveel champignons erin zitten. Niet zoveel. Zoals je ziet is het voornamelijk aardappelzetmeel als ‘vulmiddel’, vervolgens zitten er meer croutons in dan champignonsapconcentraat, ja je leest het goed, sapconcentraat. Nog niet eens de champignons zelf. Daarna is het, zoals verwacht, veel smaakstoffen: zout, maltodextrine, gistextract, melksuiker, glucosestroop, aroma.
Aan het eind lees ik pas de ingrediënten die ik zou gebruiken voor een soep: champignon, bladselderij, boleet, nootmuskaat, peterseliewortel..
Kip: Deegwaar 25% (ring (tarwebloem, zout), noedels plat 7,1% (harde tarwegries, zout)), gemodificeerd aardappelzetmeel, zout, maltodextrine, aardappelzetmeel, groenten 7,5% (wortel 6,5%, prei, bloemkool), aroma (bevat tarwe, gerst, melk, selderij, mosterd), palmvet, smaakversterkers (E621, E627, E631), kip 2,9%, glucosestroop, aardappel, bladselderij, gerstemoutextract, antioxidant (E392, E310, E320).
Weet je wat ik zo ontzettend boeiend vind? Het idee dat er van elk stofje dat erin zit, de hoeveelheid ervan en de combinatie van alles bij elkaar over is nagedacht. Geproefd, geëxperimenteerd, etc. Ik weet niet of dat echt zo is, maar wat een werk lijkt me dat om dan tot de ‘perfecte combinatie’ te komen. Natuurlijk is er hier alleen rekening gehouden met prijs, smaak en houdbaarheid, niet met wat de stoffen in je lichaam doen (suikerspiegel, hormoonhuishouding, verzadigingsgevoel etc.).
Anyway, ik zou me moeten richten op het etiket. Ik zie weer veel vulmiddel om mee te beginnen: deegwaar, noedels en gemodificeerd aardappelzetmeel. Oftewel: witte koolhydraten. Wat daarna de ingrediënten zijn: zout, maltodextrine, aardappelzetmeel.
Dan pas komen wat groenten. De eerste 6 ingrediënten zijn dus witte koolhydraten met zout en suiker. Ik zou zeggen: bagger.
Tomaat: Tomatenpoeder 36%, aardappelzetmeel, suiker, croutons 9,5%, (witbrood, tarwebloem, zout , gist, raapzaadolie), palmolie, antioxidant: Rozemarijnextract), deegwaar 7,3% (harde tarwegries, zout), zout, palmvet, gistextract, uitpoeder, geconcentreerd groentesap (selderij, wortel, prei, ui), peterselie, bladselderij, knoflook, lavas, melksuiker, melkeiwitten.
Voor de verandering geen zetmeel als eerste ingrediënt maar wel tomatenpoeder. Verder weet ik niet heel goed wat ik hier verder over moet zeggen. Misschien even kijken naar de calorieën? 80 kcal per portie, voor mij betekende dat vroeger dus x 4 = 320 kcal + (6 x 70 voor broodjes =) 420 = 740 kcal. Haha, best een hoop voor een bakje soep met brood.
Maar 1 zakje “valt nog wel mee”, het enige is wel dat de voedingswaarde zo laag is dat het je niet voorziet van vitamines en mineralen en ook nog eens je suikerspiegel een korte piek laat geven (waar zijn de vezels voor de verzadiging?) waarna je alleen maar meer trek krijgt. Alsof je lichaam ‘lekker’ gemaakt wordt voor eten, maar eigenlijk geen voedingsstoffen krijgt.
Chinese tomaat: Tomaat 25%, suiker, gemodificeerd aardappelzetmeel, pannenkoekreepjes 10% (tarwebloem, ei, aardappelzetmeel, zout, magere melk, melkwei, aroma), zout, deegwaar 5,2% (tarwegries, zout), gistextract, taugé 2,3%, glucosestroop, ananassap 1,9%, ui, palmvet, dextrose, aroma (bevat gerst), verdikkingsmiddel, E415, bieslook, bladselderij, kardemom, koriander, nootmuskaat, cayannepeper, piment, kruidnagel, kaliumchloride, voedingszuur E330, maltodextrine, sojasaus (sojaboon, tarwe), citroensap.
Poeh wat een hoop getyp. Grappig om te zien dat hier pannenkoekreepjes in zitten, dat zal samen met de kruiden de ‘chineesheid’ van deze soep moeten tonen. Ik ga niks meer over de ingrediënten zeggen, anders blijf ik in herhaling vallen.
Asperge: aardappelzetmeel, palmvet, zout, roompoeder 7,4%, croutons 6,8% (witbrood, tarwebloem, zout, gist), palmvet, gisthydrolysaat, melksuiker, zout, melkwei, specerijen (bevat mosterd), gistextract, kaas (emmental), uienpoeder, aroma, antioxidant, rozemarijnextract), asperge 6,5%, gistextract, aroma (bevat tarwe, gerst), melksuiker, glucosestroop, suikermaïspoeder, suiker, melkeiwitten, ui, geconcentreerd groentesap (selderij, wortel, prei, ui), peterselie, bieslook, groene asperge 0,2%, kurkuma.
Mam, er zit kurkuma in!! Mijn moeder is fan van kurkuma.
Anyway, ik zie vulmiddel zoals gewoonlijk; aardappelzetmeel. Daarnaast zie ik wel 6,5% asperge! Geen poeder of concentraat ervan. Laat ik ook eens het positieve benoemen.
Tomaten crème: Tomatenpoeder 29%, aardappelzetmeel, suiker, zout, melkwei, maltodextrine, palmvet, gistextract, melksuiker, tarwebloem, basilicum, lavas, oregano, uipoeder, rode bietenextract, aroma, peterseliewortel.
Ik moet zeggen dat dit de ‘cleanst’ variant is: de minste ingrediënten van allemaal. Maar natuurlijk zijn de eerste ingrediënten hetzelfde.
Conclusie?
De conclusie is natuurlijk geen feitelijke conclusie maar mijn mening. Ik hoop je aan de hand van deze artikelen en etiketten vooral wijzer te maken met kleine tips en informatie tussen de regels door. Verder laat ik je zien waar ik op let en dat een etiket eigenlijk helemaal niet zo’n ingewikkeld is als dat vaak gedacht wordt. Mocht je uitleg willen over hoe je een etiket het beste kunt lezen: “Hoe lees ik een etiket“, makkelijker kon ik het niet maken voor je! 😉 Maar wat ik uiteindelijk vind van Cup a Soup?
NIET VEEL SOEPS.
ha-ha. Inkopper. Slechte inkopper ook..
17 comments
Af en toe eencupasoupje is wel lekker. Net als af en toe een snoepje :p
Liefs xx
Natuurlijk een makkelijk tussendoortje, maar ik geef toch de voorkeur aan zelfgemaakte soep. Stukken beter dan zo’n zakje Cup-a-Soup 🙂
Whaha wat veel ingrediënten.
Geweldig als je zelf die lange ingrediëntlijsten hebt overgetypt!
Leuke artikelen zijn dit, ook jouw disclaimers blijven vermakelijk. 😛
Hahaha ‘niet veel soeps’
Ook al is het een inkopper, ik vind hem leuk!
Leuk, ik hou van dit soort artikelen. Hoe zit het met gehat, is gehakt gezond?
Gehakt bedoelde ik 🙂
Wat zit er eigenlijk in hummus? En welke is het gezondst?
Maar ik ben verslaafd aan cupasoup! Ik neem er elke dag eentje voor mijn lunch, het is heel lekker op een nuchtere maag en daarna pas brood. (Ik vind het niet lekker na het eten, gek eigenlijk…) Al die smaakjes… Ik heb ze bijna allemaal geproeft en chineze tomaat, mexicaanse tomaat, pinda en hongaarse goulash zijn favoriet. Het is dat ik een lage bloeddruk heb dat ik al die zout voor lief neem.
Moest wel even reageren als cupasoupliefhebber! Je blog is super!
Alles met mate vind ik, …als je af en toe er eentje neemt is er weinig aan de hand maar als je denkt dat het een volwaardige voeding kan vervangen zit je fout.
Verhelderend artikel! Ik moet toegeven dat ik het al een tijdje niet drink, ik vind het zo chemisch smaken/ruiken.
Met de arts van het verpleeghuis van mijn moeder had ik en gesprek over haar voedingsgewoonten. Toen ik liet blijken dat ze regelmatig wegwerpsoep at barste hij en de psygoloog in lachen uit. Die naam hadden ze nog nooit gehoord maar wisten precies wat ik bedoelde en vonden het een prima benaming
Ik doe altijd een flinke lepel Ras el hanout door mijn champignonsoep, maakt het lekker pittig!
Maar is er ook een gezonde oplos soep?
John
Haha, ik kwam bij toeval bij dit artikel uit. Maar wat heb ik er van genoten.. Herhaling of niet; ik ben het helemaal met je eens. Jij zegt ‘niet veel soeps’ (GEWELDIG, zó voor de hand liggend en saai dat het leuk is), maar ik noem het gewoon verschrikkelijk…
Hoi, heerlijk die zakjes soup, maar wat er in zit zoals je het beschrijf klopt volgens de ingrediënten allergenen lijst niet meer. Ik zit zelf met een heftige allergie van selderij, en aan jou lijstje te zien zit er geen selderij in, maar op de site las ik dit, ik heb het gekopieerd en geplakt dus zoals het er staat staat het nu hieronder …
Ingrediënten: Tomaat* 34%, aardappelzetmeel, suiker, zout, MELKWEI, maltodextrine, gistextract, palmvet, MELKSUIKER, TARWEBLOEM, kruiden (basilicum 0,4%, oregano), aroma’s, peterseliewortel. * tomaten op duurzame wijze geteeld. Kan ei, selderij, mosterd bevatten.
Dus het woord “kan selderij” bevatten is voor mij alweer genoeg om het in de supermarkt te laten staan.
Dus met andere woorden er zit nog meer in dan je denkt
Met vriendelijke groet,
Reina
Ik slurp sinds dit jaar weer cup-a-soup en maak me inderdaad wel een klein beetje zorgen over het zout gehalte, en ook wel om de suikers hoor. Maak me wel een beetje zorgen dat ik te veel zout ineem…haha help.
Mooi en duidelijk!(toch ook wel een klein beetje grappig) 🙂