Weet je wat ik lastig vind? Omgaan met mensen die zweren bij een bepaalde leefstijl en dit altijd maar richting hun omgeving preken. Vooral het tweede gedeelte: het preken over de leefstijl.
Mensen die überhaupt niet zo goed begrijpen dat voor iedereen iets anders werkt en er talloze manieren zijn om je goed en fit te voelen. En omdat ik dit zo irritant vind bij anderen, probeer ik dit zelf natuurlijk al helemaal niet te doen. Best lastig als je afgestudeerd bent als diëtist, dan lijkt het bijna alsof anderen het uit jou willen trekken:
“Oh, ik zie dat je een soja cappuccino besteld, moet ik nu ook lactose-vrij eten?”
Ehm.. Nee? Waarom zou je dat doen? Heb je ergens last van?
Tijdens dit soort gesprekken komt er vaak wel een moment dat ik iets laat vallen over hoe/wanneer/wat ik eet waarna de woorden “Intermittent Fasting” ter sprake komen. En hierna is het een kwestie allerlei mythes omver gooien die mensen hebben over deze leefstijl. Maar ook nog eens uitleggen dat ik me niet ‘strict’ aan alle regels houd.
Vandaag ga ik dus ook met liefde een aantal van deze mythes omver helpen! Ik heb er zin in!
Over hoe ‘strict’ ik me wel en niet aan het Intermittent Fasting houd, heb ik in meerdere artikelen geschreven:
- “Mijn ervaring met Intermittent Fasting”
- “Intermittent Fasting – Update”
- “Intermittent Fasting op Vakantie in India”
Je ontbijt overslaan maakt je dik
Hoe stom het ook is dat ik dit vanuit mijn studie ook heb moeten leren, is er werkelijk geen onderbouwing op het niet ontbijten waarna je dik wordt. Hoewel er observationele onderzoeken zijn geweest waaruit bleek dat mensen die hun ontbijt oversloegen vaak later op de dag enorm veel trek kregen en zich eerder vergrepen aan ‘ongezond’ voedsel waardoor ze op lang termijn aankwamen in gewicht.
Wat vergeten wordt is dat het stereotype van de ‘niet-ontbijter’ over het algemeen iemand is die niet zo bezig is met eten, laat staan gezond eten of een gezonde leefstijl hebben. In tegenstelling tot mensen die wél bezig zijn met het hebben van een gezond lijf en hierdoor bijvoorbeeld merken dat ze in de ochtend geen trek hebben of om een andere reden liever niet ontbijten. Deze mensen zijn dus bewust bezig met hun leefstijl en kiezen voor henzelf (met hun eigen argumenten) waarom ze wel of niet ontbijten.
Daar zit een groot verschil in. Om ook over onderzoeken te hebben, dit grote onderzoek vergeleek ontbijters met niet-ontbijters die ook nog eens allemaal overgewicht hadden met elkaar. Over een periode van 16 weken lang, was er geen verschil in beide groepen (1). Dit laat maar weer eens zien dat het wat betreft afvallen, niet uit maakt of je wel of niet ontbijt. Houd hier dus (ook weer) rekening met jouw eigen voorkeur. Lees anders ook: “Ontbijt overslaan, goed of slecht idee?“.
Vaker kleine maaltijden eten verhoogt je stofwisseling
Laten we even zo logisch mogelijk proberen na te denken. Wanneer je eet, heeft je lichaam energie nodig om de vertering en verbranding in gang te zetten. In het Engels wordt dit de “Thermic Effect of Food (TEF)” genoemd. Voor eiwitten is dit zo’n 20-30% van de calorieën, voor koolhydraten 5-10% en voor vetten 0-3% (2). Het gemiddelde TEF effect is ongeveer 10% van de totale calorie inname van een maaltijd.
Als we dit begrijpen, dan is het ook logisch dat de TEF afhankelijk is van de totale calorieën die je per dag binnen krijgt en niet in hoeveel maaltijden?
Als jij 3 maaltijden eet met in totaal 2000 calorieën of je eet 6 maaltijden met in totaal 2000 calorieën dan is 10% toch nog steeds 200 calorieën?
Waarom is het dan in vredesnaam zo gekomen dat mensen zijn gaan denken dat de TEF afhankelijk is van de hoeveelheid maaltijden? Er zijn talloze onderzoeken die bevestigen dat de maaltijd frequentie geen enkel effect heeft op de totale calorieën die verbrand worden bij de thermogenese (TEF), maar dat het allemaal afhankelijk is van de totale hoeveelheid calorieën die je binnen krijgt (3)(4). Lees anders ook: “Hoeveel maaltijden moet ik eten per dag om af te vallen“.
Je hersenen hebben constant glucose uit je voeding nodig
Sommige mensen denken dat wanneer we een aantal uren geen koolhydraten (glucose) binnen krijgen via onze voeding, dat onze hersenen dan stoppen met functioneren. Ook dit is iets wat ik vanuit de studie heb geleerd: ‘je hersenen kunnen alleen functioneren op glucose uit de voeding, daarom moet je ontbijten’. Ook dit is inmiddels een beetje achterhaald omdat je lichaam glucose aan kan maken (als dat echt nodig blijkt te zijn) door een proces dat glucogenese heet (5).
In de meeste gevallen is dit niet eens nodig omdat je lichaam vaak voldoende glycogeen heeft in de lever voor momenten wanneer je energie nodig hebt en dit niet via voeding beschikbaar hebt. Zelf op lang termijn kan je lichaam een ander proces in gang zetten om je hersenen te voorzien van glucose, namelijk via de ketogenese (6). Oftewel, maak je geen zorgen, je hersenen blijven echt wel functioneren zonder dat je het om de twee uur ‘voedt’ met glucose.
Het kan wél zo zijn dat je je suf voelt en minder goed kunt concentreren wanneer je een tijdje niets hebt gegeten. Dit is dus geheel afhankelijk van persoon tot persoon, fysiologisch gezien kunnen je hersenen zich prima redden, op basis van ‘gewenning’ kunnen onze lichamen allemaal andere dingen aan. Begrijp je dit verschil? Dat is namelijk het allerbelangrijkste in het volgen van een leefstijl/eetstijl.
BTW: De comments komen nog via Chrome of Firefox meestal niet door na een update van WordPress afgelopen donderdag. Safari doet het gelukkig alweer! Dan weten jullie hoe het ervoor staat. Mocht je me iets willen zeggen of weten hoe het te fixen valt: stuur me een berichtje via het contactformulier! Ik ben je eeuwig dankbaar!
3 comments
Goed gezegd .. ik heb er moeite mee als iemand mij gaat vertellen hoe ik moet leven en dan ook nog in iets wat voor hun gewerkt heeft. Ik geloof namelijk dat voor ieder voor zich je moet uitvinden wat werkt en dat daar geen kant en klare oplossing voor is.
Voor mij maakt het echt niet uit wat je doet, zolang je het uit eigen overtuiging doet, je er goed bij voelt en er niemand anders ermee lastig valt. Een bepaalde levensstijl is een eigen keuze en iedereen is vrij om zijn of haar eigen keuzes te maken. Niemand hoeft zich daarmee te bemoeien. En niemand heeft het recht om zijn of haar keuzes aan andere mensen op te dringen.
Een kleine knipoog aan de lieve veganisten op mijn instagram.
Ik heb een aantal maal gelezen dat intermitted fasting een nadelige werking heeft op de hormoonhuishouding van vrouwen. Ik heb langere tijd gevast 1 of 2x per week. Ben gestopt omdat ik een kinderwens niet in de weg will zitten. Ik hoop dat het fabels zijn want ik mis het wel. Echter stond ee info in wetenschappelijke onderzoeken