Het is weer tijd om wat wetenschappelijk onderzoek de wereld in te gooien. Soms heb ik net te weinig onderzoeken om er één grote post van te maken, daarom combineer ik twee voedingsfeitjes met elkaar in één post. Benieuwd naar welke het deze keer zijn?
Koffie en Groene Thee zijn gezond
Ja, altijd met mate. Ik voel al dat dit het eerste is wat sommige mensen zullen denken: “TEVEEL IS NIET GOED VOOR JE!”..
Hoe dan ook, de cafeïne in koffie én ook in thee blijkt goed te zijn voor je alertheid, je humeur, je metabolisme en je sportprestaties (1)(2)(3).
Uit één van de analyses waarbij 41 onderzoeken werden bekeken kwam naar voren dat er een bepaalde dosis is die de positieve effecten van cafeïne maximaal benut zonder de negatieve effecten die erbij komen kijken bij een teveel ervan. Hoeveel dit is? Tussen de 38 – 400 mg per dag. Dat staat gelijk aan ongeveer een kwart kopje tot 4 grote koppen (4 x 240 ml) per dag, wel afhankelijk van de sterkte van de koffie (4).
Ook is uit onderzoek gebleken dat koffie drinkers een lagere kans hebben op het ontwikkelen van diabetes type 2, vooral de mensen die meerdere koppen koffie per dag drinken! Ja echt! Het zijn meerdere onderzoeken die dit laten blijken (5)(6)(7)(8).
Om het allemaal nog mooier te maken, uit andere onderzoeken blijkt dat koffie kan beschermen tegen lever kanker en cirrose (leverziekte) (9)(10).
Dan nog even over groene thee, die antioxidanten bevat die vervolgens weer helpen bij het verminderen van opvlammingen in het lichaam (11). Ook bevat groene thee het antioxidant ‘epigallocatechin gallate’ (EGCG) waarvan blijkt dat het helpt bij het tegengaan van buikvet! (12)(13)(14), let wel; als je meer energie binnen krijgt dan verbrandt zul je natuurlijk nog steeds vet opslaan. Dus voor het geval je het verkeerd leest: het is geen antioxidant dat ervoor zorgt dat je nooit vet opslaat.
Volkoren is Gezonder
Eigenlijk weet je dit al. Maar om niet zomaar wat te zeggen zonder wetenschappelijke onderbouwing, schrijf ik natuurlijk dit artikel voor je.
Om te beginnen zijn er talloze onderzoeken die de link leggen tussen het eten van volkoren granen en een verminderde kans op overgewicht en hart- en vaatziekten (15)(16)(17)(18)(19).
Ook zijn er onderzoeken die laten zien dat volkoren granen waarschijnlijk helpen bij het verminderen van opvlammingen, het risico op hart- en vaatziekten verlagen (zagen we hierboven ook al) en goed werken bij het stabiel houden van je gewicht en een verzadigd gevoel geven (20)(21)(22)(23).
Een grappig onderzoekje: hier werden mensen met overgewicht en obesitas in twee groepen gesplitst. De ene groep kreeg twee porties cornflakes gemaakt van volkoren granen en de andere groep kreeg twee porties cornflakes gemaakt van ‘witte’/geraffineerde granen, elke dag. Wat bleek? De LDL cholesterol waarde (=slecht cholesterol) was lager in de groep met de volkoren granen, ook hadden zij minder buikvet (24). Best grappig om dit soort onderzoeken te lezen, niet waar?
Bij het eten van veel geraffineerde granen (wit brood, witte pasta, wit rijst etc.) is de kans op het krijgen van opvlammingen, insuline resistentie en diabetes type 2 ook weer hoger (25)(26)(27). Oftewel: heb je de mogelijkheid om iets te vervangen met een volkoren variant? DOEN! 🙂
1 comment
Weer wat geleerd! Dank je wel Teni! ?