Ik had weer ontzettend veel zin om te bakken en iets met yoghurt en bosbessen trokken me aan. En ik laat me graag leiden door mijn voedselverlangens (cheezy..). Anyway, het is simpel, lekker en fris: op naar het recept!
Wat heb je nodig?
- 250 gram tarwe / rogge / spelt bloem of meel
- 200 gram honing / suiker / agave / ahoornsiroop
- 2 theelepels bakpoeder
- bakje bosbessen (mag zoveel je wilt, denk aan een schaaltje, zie de foto in de post)
- 180 ml yoghurt / kwark (met kwark zal ik 130 ml gebruiken aangezien het dikker is)
- snufje zout
- 1 theelepel vanille extract
- 200 ml (plantaardige) melk
- 1 eetlepel citroen/limoensap
- 2 eetlepels kokosvet / olie / boter (ik ben dit vergeten! En mijn cake plakte alleen een beetje aan het bakpapier, je kunt het dus weglaten.. )
Let wel, ik geef je hier verschillende opties qua ingrediënten. Afhankelijk van wat je gebruikt kan de structuur een beetje verschillen van de cake. Na jaren bakken met allerlei soorten ingrediënten ben ik er inmiddels wel uit wat ik ‘gemiddeld gezien’ kan aanbevelen qua hoeveelheden, dat neemt niet weg dat de structuur anders kan zijn bij andere ingrediënten. Maak je geen zorgen, de cake zal sowieso niet mislukken én als je ook kijkt naar de structuur op de foto’s zal dat je ook een handje moeten helpen!
Verwarm de oven vast voor op 175 graden Celsius
De droge ingrediënten kunnen eerst bij elkaar in de kom, meng dit met een vork: bloem, zout, bakpoeder
Vervolgens is het handig om de bosbessen eerst een beetje te bedekken met bloem, mengt wat lekkerder en het is de bedoeling dat ze dan niet meteen naar de bodem van het beslag zakken. Werkt niet altijd moet ik zeggen.
De bosbessen kunnen door de droge ingrediënten gevouwen worden.
Vervolgens doe je de overige, natte ingrediënten bij elkaar in een andere kom.
Yoghurt, suiker, melk, vanille extract, limoen en de olie (alhoewel ik deze dus was vergeten).
De natte ingrediënten voeg je toe aan de droge en dit meng je door elkaar met een vork.
Velletje bakpapier even nat gemaakt zodat het makkelijker te vouwen was in de bakvorm en tijdelijk vast gemaakt met een elastiekje.
Dit is de structuur die je wilt hebben
De cake heeft hier ongeveer 60 minuten in de oven gezeten en hij was zeker nog niet klaar!
Na ongeveer 90 minuten kwam de satéprikker droog uit de cake en betekende het dat deze klaar was! Hij is echt heeeerlijk krokant en bruin aan de buitenkant en smeuïg genoeg aan de binnenkant. De perfecte combinatie!
Ik ga hier vandaag mee ontbijten, jum! Eetsmakelijk!
17 comments
Heerlijk, wat een fijn recept. Ziet er ontzettend lekker uit!
Dan is het halve werk al gedaan; er lekker uit zien! haha 🙂
Jaaa deze kwam precies op het goede moment voor mij! Ga hem zo meteen de oven in schuiven 🙂 lekker, bedankt!
Wooow je bent er snel bij Renske! Ik hoop dat het goed lukt. Lekker zo op de maandagmorgen! 🙂
Potverdorie Leni! Gister het hele internet afgezocht naar een gezond (yoghurt) cake recept, zodat ik m’n nieuwe keukenmachine kon gaan uitproberen.. Uiteindelijk een versie met 125 gram boter en 250 gram suiker gemaakt :-S Kom je vandáág met dit recept! Goed, die gaat dus nu de vriezer in. Vanavond jouw gezonde alternatief maken 🙂
*Teni ?
Noooooo!!! Net te laat! Maar misschien is deze wel helemaal niet lekker en heb je altijd nog je andere als back up 😉 Haha.
Ik probeer het positief in te zien. Al hoop ik dat je deze natuurlijk veel lekkerder vindt, stiekem.
Mmm hier zit hij ook al in de oven, looking goooood 😀
(en het ‘rauwe’ beslag was stiekem ook al heel lekker, ssst)
Kan ik de honing ook achterwege laten of is dit echt nodig?
Helaas is de cake niet goed gelukt Teni.
Ik heb speltmeel gebruikt en verder jouw recept gevolgd. De buitenkant is krokant, maar erg droog. De binnenkant is nat gebleven (90 min/175 graden).
Jammer, ik had er zo’n zin in! 🙁
Ik had helaas precies hetzelfde.. jammer!
Same here 🙁
Ik ben helemaal fan! Al 2 x gemaakt en ik vind m heerlijk!
Helemaal blij mee! Thanks!
Geen ei erin??
Bij mij ook mislukt. Buitenkant ziet er goed uit van binnen nog kei nat. Heb hem er ook langer dan 90 minuten in gehad. Dus helaas geen blijvertje dit recept
Hoi Teni
Ik heb geprobeerd deze yoghurt cake te maken vandaag. Ik heb een mix van amandelmeel en havermeel gebruikt en verder exact het Recept gevolgd, na 120min in de oven is het nog niet gaar helaas.
Deze cake smaakt heerlijk. Ik heb een gedeelte in de vriezer gedaan om later op te smullen. Ik voegde er wat kokosrasp en cacao nibs aan toe