Eten voor het slapen gaan, iets waar veel twijfels over zijn. Aan de ene kant de mensen die beweren dat je lichaam tijdens het slapen het eten direct opslaat als vet, aan de andere kant mensen die geloven in intuïtief eten: honger is eten. Ongeacht het tijdstip.
Maar dan is er ook nog de vraag in hoeverre honger écht honger is en niet misschien een vorm van gewenning? Allemaal terechte vragen, met ook allemaal een eigen antwoord. Hoe het precies zit, leg ik je graag uit!
Wat is je doel?
Nog voor je zomaar een advies omtrent het eten voor het slapen gaan aanneemt is het cruciaal om jezelf de vraag te stellen: “Wat is mijn doel?”
Want het antwoord op deze vraag is wat jouw een advies gaat geven. En elk antwoord, geeft een ander advies. Ik zal in dit artikel in gaan op het (denk ik) meest voorkomende doel: willen afvallen en het bijbehorende teni-advies geven. Doe ermee wat je wilt, je mag het negeren, je mag het opvolgen, it’s all up to you!
Afvallen
Wanneer je wilt afvallen komt het simpel gezegd neer op: calorieën in vs. calorieën uit, waarbij je op een mingetal dient te komen.
Stel je doel is om 1500 calorieën per dag te eten, omdat je hebt uitgerekend dat dit benodigd is om je lichaam voldoende te voeden én tegelijkertijd te kunnen afvallen. Dan maakt het in principe niet uit hoe je die 1500 calorieën over de dag verspreid. Het is geheel aan jou. Als je slim bent volg je niet klakkeloos een advies op maar kijk je naar jouw leefstijl, jouw werk/school tijden, jouw energielevel en jouw sociale leven voor je deze 1500 calorieën een plekje geeft.
Misschien word je graag vroeg wakker en heb je in de ochtend niet echt trek. Misschien word je wakker en heb je altijd vreselijk veel honger. Misschien sport je graag in de avond en eet je het liefst daarna een grote maaltijd. Misschien eet je graag meerdere kleine maaltijden door de dag heen. Misschien heb je fysiek werk waar je energie voor dient te hebben. Misschien heb je onregelmatige werktijden waardoor je je eten vooruit dient te plannen. Misschien heb je elke vrijdagavond een vaste prik met je vrienden waarbij je gaat drinken.
Oftewel, kijkend naar het hele plaatje geeft jou een idee hoe je die 1500 calorieën gaat indelen. Het wordt ingewikkeld gemaakt doordat er bovenop allerlei theorieën komen over je stofwisseling, je gezondheid, insuline pieken en dalen, suikerspiegel pieken en dalen, hormoonhuishouding en ga. zo. maar. door.
Nog voordat je de basis hebt begrepen, raak je in de war met alle dingen waar je ‘rekening mee moet houden’. Daarom zou ik in eerste instantie willen zeggen: vergeet alle theorieën en kijk eerst alleen even naar de basis: jouw leefstijl + 1500 kcal.
Voorbeeld
Laat ik mijn leefstijl als voorbeeld geven, zodat je een beeld hebt hoe ik dit zou implementeren.
- Ik werk voor mezelf en sta meestal tussen 9:00 – 10:00 uur op.
- Ik heb meestal rond het middaguur honger, 12:00 uur of later is mijn eerste maaltijd
- Ik sport graag nadat ik heb gegeten (minstens een uur erna)
- Ik sport graag 3-4 dagen per week
- Ik kan heel goed lange periodes niet eten
- Ik voel me mentaal en fysiek erg goed verzadigd met zoetigheid, ik kan daar heel lang op vooruit. In tegenstelling tot hartig eten.
- Ik ga rond 00:00 uur naar bed
Hoe zou ik dit dan toepassen? Een voorbeeld:
- Opstaan, water drinken, aan het werk
- 12:00 uur eerste maaltijd ‘ontbijt’, rond de 300-400 kcal
- 13:30 uur gaan sporten, 14:30 uur terug van het sporten, douchen/omkleden/etc.
- 15:00 uur tweede maaltijd ‘lunch’ : 400-500 kcal
- Werken, andere dingen doen
- 17:30 derde maaltijd ‘avondmaaltijd’ : 400-500 kcal
- 19:30 kleine snack 100 – 300 kcal (afhankelijk van de andere maaltijden)
Ik voel me prettig bij 3 ‘grotere’ maaltijden, beginnend later op de dag met na het avondeten nog ruimte voor een snack.
Het kan ook anders:
- 7:30 opstaan, klaarmaken voor school/werk
- 8:00 ontbijten: 300 kcal
- 9:00 – 10:00 op kantoor/school, tijd voor een snack: 100 kcal
- 12:00 lunchtijd: 300 kcal
- 15:00 uur snack: 200 kcal
- 18:00 uur avondeten: 500 kcal
- 22:00 uur snack: 100 kcal
- 22:30 slapen
Hier ga je dus ‘vrij snel’ na een laatste snack naar bed. Wat niet uit maakt voor de hoeveelheid calorieën die je nuttigt.
Kanttekeningen
Nu heb ik voornamelijk uitgelegd dat het qua afvallen niet heel veel uit maakt wanneer je eet, als je maar binnen je caloriebehoefte blijft, maar het is absoluut de moeite waard om je iets meer informatie te geven over het effect van bepaalde macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) op je lichaam.
Koolhydraten bijvoorbeeld, geven je snelle energie. Dat wil zeggen dat je lichaam graag energie haalt uit koolhydraten. Hierdoor zal je suikerspiegel stijgen en maakt je lichaam insuline aan om deze weer te laten dalen. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat de koolhydraten die je eet, die afgebroken zijn tot glucose (kleinste vorm van koolhydraten) naar de cellen worden vervoerd voor energie. Dat betekent dat er dus ‘energie’ is om te gebruiken wanneer je koolhydraten eet. Je kunt je dan afvragen of dat handig is voor jou, vlak voor je gaat slapen. Het kan namelijk heel goed zijn dat dit je wakker houdt terwijl het eigenlijk bedtijd is. In dat opzicht is het altijd handig om na te denken over het effect van voeding, je kunt voeding dus ten alle tijden ‘slim’ inzetten.
Eiwitten en vetten hebben een ander effect waardoor ik dus zou adviseren om, bij honger vlak voor het slapen gaan iets met eiwitten en/of vetten te kiezen (rekening houdend met je caloriebehoefte natuurlijk).
Wetenschappelijk onderzoek bij eten voor het slapen
Dit is slechts één voorbeeld, ben je benieuwd naar allerlei onderzoeken die gedaan zijn op eten voor het slapen gaan? Dan wil ik hier maar al te graag een vervolgartikel op schrijven. Dit artikel is bedoeld om de basis uit te leggen omtrent het afvallen, alle andere ‘effecten’ zullen beter passen bij een artikel dat niet gericht is op het afvalproces. Laat het weten in de comments of je hier benieuwd naar bent!
DISCLAIMERS
Voor je gaat commenten met “wat een stom advies” of “dit is niet goed voor je” of “je eet veel te weinig met 1500 kcal” wil ik je vragen om even een stap terug te nemen en te onthouden dat dit slechts EEN VOORBEELD IS. Zonder voorbeelden kan ik niks uitleggen. Een voorbeeld betekent = kan verschillen per persoon, per situatie.
Ik zeg hiermee niet dat je 1500 kcal moet eten. Ik zeg hiermee niet dat je om de 2 uur moet eten. Ik zeg hiermee niet dat je je ontbijt moet overslaan. En ik hoop dat jij dit ook niet doet. Jij doet waar jij je goed bij voelt en dat is wat ik ‘preek’ tegenover iedereen die dit leest. Er zijn duizenden manieren om gezond te leven en elke keer zijn er weer mensen die ‘bewijzen’ dat ze op een compleet ‘andere’ manier eten/leven en hier gezond oud mee worden. Er is dus niet één manier, onthoud dat!
7 comments
Jaaa, graag een vervolgartikel!
graag een vervolgartikel 😀 ik ben gek op je wetenschappelijke stukjes. toch jammer dat een disclaimer plaatsen nodig is, sommige mensen moeten echt een chillpilletje nemen 😉
Jah, Graag een vervolg artikel:) Ik hou van je disclaimers, vind ze vaak grappig om te lezen. Wel jammer dat het nodig is.
Ik merk zelf wel dat ik me prettiger voel als ik een eiwitrijke snack neem voor het slapen en ik krijg inderdaad juist meer trek van een koolhydraatrijke snack voor het slapen (dan wil ik alleen maar meer). Ik ben ook wel benieuwd naar meer informatie over het effect hiervan op je lichaam!
Hey Teni,
Zou je misschien een vervolgartikel willen schrijven met daarin tips over hoe je je voeding slim in zou kunnen zetten om goed te kunnen slapen? Ik heb de laatste tijd veel last van slapeloosheid en het kost me minimaal anderhalf uur iedere nacht om in slaap te komen, terwijl ik toch echt iedere dag gezond probeer te eten en genoeg beweging krijg.
Alvast bedankt!!
Groetjes
Perfect verwoord! Zelfs de disclaimers, ik kan me bijna niet voorstellen dat iemand hiermee de boodschap niet doorkrijgt. Knap van je 🙂
Graag een vervolg!! Vroeg me af hoe het zat, want krijg mijn meeste calorieën na 16:00 binnen. En wist dat ik het op jouw pagina zou kunnen vinden 🙂 Ben benieuwd naar de ‘wetenschappelijke’ uitleg!