Ah Italië, het land vol lekker eten. Op elk hoekje van de straat kun je praktisch het lekkerste ijs eten wat je ooit hebt gegeten en dan heb ik het nog niet eens over de pasta’s en pizza’s. Twee weken geleden mocht ik met de schoonfamilie mee op vakantie naar Puglia, we bezochten onder andere de steden Ostuni en Cegli waar we natuurlijk keer op keer uitgebreid zijn wezen eten. En hoewel ik erg vergevingsgezind ben met Italiaans eten, zijn er toch wat op- en aanmerkingen.
Bij dezen een post met de plekken waar je naar mijn mening wél en beter níét kunt eten!
Lunchen bij La Taverna di Umberto (Savelletri)
Met één blik op de kaart was het duidelijk dat dit een restaurant is dat gespecialiseerd is in vis. En laat ik nu net geen vis eten. Maar gelukkig waren er ook nog enkele opties zonder vis die er verrukkelijk uitzagen!
Zoals je ziet, als visliefhebber zit je hier goed! En de prijzen? Helemaal prima! Zie hieronder een blik op de gemiddelde prijzen van dit restaurant:
We bestelden wat vis, brood, ricotta, mozzarella en burrata; aangezien we in de juiste omgeving waren om deze streekproducten uit te proberen. Burrata lijkt op mozzarella, maar het is gevuld met room; hmm!
Mooi geserveerd, aardig personeel en heerlijk om alvast wat te snacken van deze smaakvolle streekproducten 🙂
Als ‘hoofdgerecht’ (want Italianen doen niet per se aan één hoofdgerecht) voor de lunch bestelde ik de pasta met rode saus en groente. De groente die ze vandaag door de pasta zouden doen was courgette, maar volgens mij nemen ze dat niet zo serieus. Met een paar reepjes courgette hier en daar zou ik dit eerder een pasta met rode saus en kaas noemen 😉 Erg lekker trouwens!
Als toetje, om te delen, bestelden we twee taartjes. Eentje met limoen en rode bessen saus, en een warme appeltaart met vanille ijs. Beide om je vingers bij af te likken! Aanradertje dus!
Adres: Via Ticino, 2, 72015 Savelletri BR, Italië
Openingstijden: 12:30 – 14:30 en 19:30 – 00:00 (op maandag gesloten)
Facebook: La Teverna Di Umberto
Cocktails bij Coccaro Beach Club (Monopoli)
Een van de weinige beach clubs die in april open is in deze omgeving, is Coccaro Beach. Dus even genieten van een paar cocktails leek ons een goed plan. We bestelden bijna allemaal een cocktail met passievrucht.
En hoewel we zo’n 20 minuten hebben moeten wachten op onze cocktails, terwijl het er bijna leeg was, waren de cocktails heerlijk! Misschien had het te maken met dat de tent net twee dagen open was en er nog niet zoveel personeel werkte aangezien de Italianen in april niet in een strandtent gaan vertoeven. En we waren met negen mensen, misschien vertraagde dat ook de tijd. We hadden besloten om direct een tweede ronde te bestellen als onze eerste cocktails gebracht werden, want als dat ook weer 20 minuten zou duren, dan was de tweede ronde in ieder geval op tijd.
Fijne strandtent, aardig (maar sloom) personeel en heerlijke cocktails voor een prima prijs van 10 euro per cocktail! Ook een aanradertje 🙂
Adres: Contrada Pantanelli, 72, 70043 Capitolo, Monopoli BA, Italië
Openingstijden: Op Facebook staat “Always open”, maar dat lijkt me sterk 😉
Facebook: Coccaro Beach Club
Drankjes bij White Ostuni tito Schipa (Ostuni)
Omdat we wat later zouden dineren leek het ons een goed plan om vooraf wat drankjes te drinken in de stad Ostuni zelf. We kwamen uit bij White Ostuni tito Schipa wat werkelijk een sprookjesachtig entree heeft in de avond. Lampjes overal! Ik word daar warm van 🙂
Maar als je eenmaal binnendoor naar het dakterras gaat, kijk je pas echt je ogen uit; wat een prachtig uitzicht! Er zijn maar schaarse plekken bij de rand beschikbaar, maar je krijgt sowieso de sfeer mee vanaf elke plek op het dakterras.
We waren op een mooi tijdstip, de zon moest nog onder.
Handkus 😉
Hier is de zon langzaam aan het ondergaan waardoor het een prachtig effect heeft op de kleuren van het landschap. En niet te vergeten; de wijn was heerlijk! Personeel was top! Maakte een praatje met ons in zijn beste Engels en je merkte dat hij graag voor ons wilde zorgen.
Eenmaal donker, dan vallen de lampjes extra op. Al met al een geweldige tent! Voor het uitzicht, voor het personeel en voor de wijn. Wat wil je nog meer?
Adres: Corso Vittorio Emanuele II, 19 /21, 72017 Ostuni BR, Italië
Openingstijden: 7:00 – 4:00 (gesloten op maandag)
Facebook: Gran Caffè Ristorante Tito Schipa
Dineren bij Cibus (Ostuni)
Een restaurant met erg hoge ratings op sites als Tripadvisor en Yelp. De locatie is ook erg mooi in een grot. Echter stonden er veel lampen aan waardoor de sfeer in de grot vrij kil werd.
Het personeel was super vriendelijk en deed zijn best om in het Engels tegen ons te spreken en alles uit te leggen wat we niet begrepen. Als voorafje kregen we wat brood, olijfolie en warme (!) olijven. Ik had ze nog nooit warm gegeten en dit was een aangename verrassing: heerlijk!
Het was tijd voor het eerste gerecht, ik bestelde de carbonara met asperges. Dit is wat ik voor me geschoteld kreeg:
Duidelijk geen carbonara, toch? Nu kan ik me daar heus wel overheen zetten, maar wat wel absurd was, was dat de pasta koud was. Alsof het op een gekke manier was opgewarmd, de buitenkant was warm, maar plaatste je je vinger in het midden dan voelde het koud. Geen kamertemperatuur, maar zo koud als een koelkast.
Ik durf een gerecht dan bijna nooit terug te sturen en ben alweer bezig met allerlei argumenten om mezelf te overtuigen dat ik “toch zo vaak mijn eten koud eet, omdat ik er zoveel foto’s van maak” of, dat het “een grote moeite is, voor zo’n klein gerechtje, om het te laten opwarmen en dan is iedereen al klaar als ik mijn gerecht terug krijg”.. etc. etc. Al met al wel erg jammer.
Iemand anders bestelde de lasagne die wél helemaal goed was.
Toen kwam het tweede gerecht! Ik bestelde varkensvlees wat op een spectaculaire wijze werd geserveerd, aan een omhoog stekend spit waarna het eraf werd gehaald en op je bord werd geserveerd.
Bij het vlees zaten ook gepofte aardappelen die ontzettend bitter waren (dat betekent vaak dat ze niet meer goed zijn) én heel zout. Het vlees vond ik niet te eten en uit ‘beleefdheid’ heb ik geprobeerd het te laten lijken alsof ik zoveel mogelijk had gegeten. Toch wel gek, waarom uit beleefdheid als er wordt betaald voor het eten?
Tegenover me werd er vis besteld en vanaf het eerste moment dat deze geserveerd werd vroegen we ons allemaal steeds af waar die stank vandaan kwam. Toen er na 20 minuten aan de vis geroken werd was het duidelijk; de vis stonk verschrikkelijk! Ook hier werd uit beleefdheid een deel gegeten, maar bijna niemand kreeg zijn/haar eten helemaal op. Een enorme teleurstelling! Vooral wanneer de ratings zo hoog zijn, verwacht je meer, maar dit was écht heel slecht voedsel. En ik zeg dat niet snel. NIET voor herhaling vatbaar. Mocht je wel benieuwd zijn naar de contact gegevens:
Adres: Via Chianche di Scarano, 7, 72013 Ceglie Messapica BR, Italië
Openingstijden: 12:30 – 14:30 en 19:30 – 22:30
Facebook: Cibus
Dineren bij Osteria del Tempo Perso (Ostuni)
Een tweede poging tot dineren in een grot, met ook weer hele goede reviews online. Osteria del Tempo Perso. Het grote verschil met deze grot was de sfeer, er hingen geen grote lampen aan het plafond waardoor alles kil werd. Hier en daar hingen prachtige lampen die helemaal in het interieur pasten. En overal stonden flessen wijn en drank mooi opgesteld. Het was er rumoerig dus je kon gerust lachen en gieren aan tafel zonder dat ook maar iemand opkeek.
We werden enorm leuk ontvangen en de kleine die mee was kreeg extra aandacht en een speciaal ‘mini menu’. Top geregeld!
Eerst tijd voor wijn! We bestelden een flesje wit en een flesje rood, voor ieder wat wils. Ik nam de rode wijn en deze deed me erg denken aan mijn lievelings merlot van het merk Life! Tijd om te bestellen.
Ik bestelde twee gerechten; gehaktballen en ravioli met truffel. Serieus, dit waren de lekkerste gehaktballen die ik ooit heb gegeten én de lekkerste ravioli met truffel die ik ooit heb gegeten. Twee maal 100% raak in één avond, hoe is het mogelijk. Ik heb echt waanzinnig lekker gegeten en zou zelfs een nieuw reisje boeken naar deze omgeving puur voor dit restaurant. Ab-so-luut een aanrader!
Zoals je ziet heeft iedereen zijn/haar bord zo goed als helemaal leeg gegeten. Mijn laatste ravioli heb ik zeker niet laten liggen, zoals je ziet aan mijn bestek was ik nog niet klaar 😉
Adres: Via Gaetano Tanzarella Vitale, 47, 72017 Ostuni BR, Italië
Openingstijden: 12:30 – 15:00 en 19:30 – 23:00 (gesloten op maandag)
Website: Osteria del Tempo Perso
IJsje bij Cremeria Alla Scala (Ostuni)
Beneden op het pleintje in Ostuni zagen we een ijssalon waar we graag ons toetje wilden eten. Eenmaal binnen zag de zaak er super netjes uit met heel erg vriendelijk personeel. Alles mocht geproefd worden voordat we een keuze maakten.
De eigenaar maakte zelfs een gebaar om even achterin te komen kijken, waar je kon zien dat alles ‘huisgemaakt’ was. Nice! Daar word ik blij van.
Zoveel keuze..
Ik ging voor twee smaken: Nutella en Cheesecake. Beide verrukkelijk! Stiekem wilde ik meer..
Adres: 72017 Ostuni, Brindisi, Italië
Openingstijden: 16:00 – 01:00, zaterdag 16:00 – 02:30. (gesloten op maandag)
Facebook: Cremeria Alla Scala
Dat betekent maar één ding met zoveel lekker eten: gauw terugkomen! En mocht je een tripje gepland hebben richting Puglia, dan hoop ik dat je wat hebt aan deze tips! Laat gerust je eigen tips achter in de comments 🙂
2 comments
Leuk idee voor een blogpost! Fijn ook dat je eerlijk schrijft over je ervaring. Koude pasta en stinkende vis lijken mij niet echt heel fijn :s
Zo blij met dit artikel. Ik vetrek aanstaande dinsdag naar Ostuni. Ga zeker wat bezoekjes plegen. Thanks!!